Acasa sau la gradinita?
Raspunsuri - Pagina 2
iuliacm spune:
Miguelle,
Si eu sunt pentru gradinita, chiar daca se mai imbolnaveste cateodata. Primul an e mai greu, apoi nu vei mai avea probleme de sanatate sau de acomodare, o sa vezi. Eventual da-l la o gradinita cu program scurt.
Bunici au rolul lor, foarte important, dar pot sa fie bunici si dupa programul de gradinita si in vacante.
Si Alex merge la gradinita de la 3,5 ani, chiar daca bunicii nu pre i-a convenit. E drept ca acum sta acasa pentru tuseste. Dar de maine iar va merge la gradi.
Asa ca mai bine indoapa-l cu vitamine C, fructe, eventual imuno-stimulatoarea si du-l la gradinita.
Iulia
Miguelle spune:
Multumesc fetelor!
Ma apuc (de fapt continui) de programul de cercetare gradinite mai pe langa casa - asta la care e inscris acum e langa serviciul meu, si declansez operatiunea bunici si sa speram ca va fi totul bine.Sunt de acord cu voi ca trebuie gradi, da' mi-e cam groaza decu ai mei.
Deocamdata am predare la servici si eu stau pe forum! Halal!
Sanatate la toata lumea!
furni spune:
Miguelle, cand am citit mesajul tau, parca scria cineva despre mine! Cand avea 4 ani(fara 1 luna) ne-am hotarat (eu si sotul) ca a venit momentul sa il dam la gradinita. Singur la parinti, cu 4 bunici (toti pensionari), 1 unchi necasatorit facea ce vroia si ajunsese un mic terorist. Cand a auzit soacra-mea a innebunit! Crize (ca moare de inima si s-a apucat sa ia pastile), jigniri (ca sunt o mama denaturata si imi trimit copilul la orfelinat) si alte urlete. Ca il creste ea, ca chinui copilul, ca-l imbolnavesc etc. I-am spus sa ma scuteasca (cu alte cuvinte, binenteles) si am dus copilul la gradinita (aleasa cu grija, dupa o vara de tatonari). L-am inscris la grupa mica, dar batea tot ce prindea iar educatoarele ma asteptau in fiecare zi in capul scarilor sa-mi povesteasca ce prostii a mai facut. Dupa prima luna l-am mutat la grupa mijlocie pentru ca la grupa mica era deja prea ... mare. Pana in ianuarie-februarie programul era: luni, marti- gradi, miercuri-rosu in gat-febra,joi, vineri, sambata, duminica - medicamente, luni gradi... etc; dar nu m-am lasat. Si incet, incet s-a acomodat (si el cu gradinita si gradinita cu el si bunicii cu situatia) si uite-l la 6 ani, la grupa pregatitoare. Ce vreau sa-ti mai spun: cand ai 1 copil, inconjurat de parinti si bunici nu realizezi daca deprinderile raportate la varsta lui, si le-a insusit corespunzator. Dar cand am ajuns cu el in colectivitate, am realizat ca erau multe lucruri pe care nu le cunostea la 4 ani (nu manca singur ca de... nu era nevoie, nu stia sa se duca la WC singur, nu stia sa se imbrace singur, nu avea notiunea de disciplina) si in primul an am recuperat aceste lucruri. De aceea, parerea mea, este ca mersul la gradinita este f.f.important, chiar daca are cu cine sa stea. Acum este o placere pentru el sa mearga la gradinita, a inceput socotelile, literele si il vad ca, pe zi ce trece, este mai pregatit pentru scoala.
RALUCA SI RUXY spune:
PENTRU OTAU,
SI EU AM FETITA LA O GRADINITA DE STAT UNDE AM INTRAT CU RECOMANDARE SI SUNT 38 DE COPII IN GRUPA MICA ,CEEA CE ESTE FOARTE MULT DUPA PAREREA MEA.IN AFARA DE EDUCATOAREA PRINCIPALA MAI ESTE PROFESOARA DE ENGLEZA SI CAND ARE LIBER INGRIJITOAREA ,CARE II MAI AJUTA LA TOALETA SI LA MASA.DORMITORUL ESTE SINGURA INCAPERE SEPARATA,IN REST UNDE SE JOACA ACOLO SI MANANCA.M-AR FI INTERESAT SA STIU LA CE GRADINITA ESTE BAIETELUL TAU.AM INTELES CA ESTI FOARTE MULTUMITA DE EA.SI EU AM INCEPUT CU PROBLEME DE RACELI,VIROZE,ETC.NEMULTUMIREA MEA IN ACEST SENS,ESTE DE CE LA BANALELE SIMPTOME ALE UNEI EVENTUALE VIROZE PARINTII CONTINUA SA-SI ADUCA COPILUL IN COLECTIVITATE?AM INTELES CA AI AVUT O EXPERIENTA NEPLACUTA IN ACEST SENS.CAM CAT A DURAT?
ITI MULTUMESC ANTICIPAT IN EVENTUALITATEA UNUI RASPUNS. RALUCA
Irinabr spune:
Asa ceva am trait si noi! Mihnea are 4 ani si 8 luni este foarte dezvoltat dar mereu racit cand e la gradinita, in colectivitate. Dar cu cat sta mai mult acasa cu atat e mai greu sa ne intoarcem. Avem mari probleme cu colectivitatea si ni s-a sugerat ca are ceva, ca e instabil emotional ca trebuie sa stea cineva numai de el ca perturba orele de acolo.... ca ar trebui sa mergem la psiholog... Dar am insistat cu toate aceste "reclamatii" si daca anul trecut a fost un chin ( facea pe el la gradinita numai ca sa nu se mai duca acolo) anul acesta dupa 1,5 luni de chin s-a mai acomodat si a inceput sa participe la ceea ce se intampla acolo.
Trebuie sa te gandesti ca urmeaza scoala si ca trebuie sa stie ce este o colectivitate si sa se comporte potrivit mediului in care este. Iti va fi greu daca nu faceti aceasta acomodare de acum. Bunicii nu au ce face. sa stea cu el in weekend si seara.
Am incercat gradinita cu program redus dar nu a fost eficienta. Mai mult ne-a ajutat caminul unde a invatat si deprinderi (imbracat , impachetat hainute, grije mai mare la masa, incheiat sandalute...). Cu toate inconvenientele straduiti-va ca merita. O sa fie mai putin alint si mai multe lucruri invatate. Aveti grije de personalitaea lui si incurajati-l sa se acomodeze.
Irina si Mihnea prea nazdravan.