sfestania la casa- cat costa?
ne-am mutat la casa si dorim sa facem sfestanie. in 2007 , la ap in bucuresti, am dat 50 lei si nu a fost f multumit.
asadar, cam cat o costa in timpurile astea ?e vorba de casa, in rosu, chiajna.
multmesc!
Raspunsuri
Macrina spune:
Banii pe care-i dai sunt pentru biserica, nu pt preot, trebuie precizat. E dificil sa-ti spun o suma pt ca fiecare parohie/preot le stie pe ale lui.. mai bine intrebi.
Rufus spune:
Noi dam 50 lei. Ultima data: decembrie 2010.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009
gogosel spune:
rufus, mi-ar conveni de minune aceasta suma mai ales ca mi-a spus ca tre musai sa pun si masa si neaparat in zi de dulce , cu cativa prieteni
o sa il intrebam totusi cat cere.sper sa nu fie mai mult de 150 lei, tinand cont si de costurile mesei, plus prosopul, bolul nou si ce mi-o mai spune sa cumpar.
tu ai pus si masa?de unde e preotul tau?
cosmi1975 spune:
ultima sfestanie....cat am dorit....l am intrebat pe preot daca 30 e ok si a zis...f bine,masa nu am pus pt ca e vb de apartamnetul in care stam de 5 ani
gogosel spune:
mda, nu stiu de ce o fi zis si de masa....deci nu are importanta daca e prima sfestanie in casa sau e a "n"- a oara, nu?
cand am facut la apartament, a venit preotul, a citit vreo 10 minute si apoi a plecat. nu a zis nimic de masa.
poate o fi alta procedura acum?
catalina2307 spune:
200 ron , fara masa, fara bol, fara nimic special.
Si la noi tot prima sfestanie.
maminuta spune:
E o vorba:cite bordee..atitea obicee.
Eu i-am dat acum citeva saptamini 100 ron.Tot casa - la Magurele.Asa mi-au spus femeile de la biserica de la luminari.
Gogosel,vreau sa iti spun ceva important daca cumva nu stii.
Inainte de a chema preotul pentru a savarsi sfestania in casa, sunt cateva aspecte concrete pe care crestinii trebuie sa le implineasca:
Mai intai, fiecare membru al familiei sa se spovedeasca, pentru ca inainte de a curati si sfinti casa, sa se elibereze ei insisi de pacatele si relele care impovareaza si casa in care ei locuiesc. De asemenea, este folositor ca cei din casa sa posteasca inainte si sa se fereasca de cearta, dusmanii sau alte rele, sa aiba mintea mai mult la rugaciune.
Pentru slujba sfestaniei, credinciosul trebuie sa pregateasca o masuta frumos acoperita, orientata spre rasarit, pe care se vor aseza urmatoarele:
• un vas larg la gura cu apa proaspata;
• un manunchi de busuioc;
• sfesnice cu lumanari de ceara si cateva boabe de tamaie;
• un pomelnic cu cei ce locuiesc in casa si cu cei pe care gazdele doresc sa-i pomeneasca la rugaciune;
• daca se face pentru prima data sfintire in casa se mai pune un vas mic cu ulei si un betisor cu vata-Cu ele preotul face semnul Sfintei Cruci pe peretii camerelor. Din uleiul ramas puteti pune atat in mancare, cat si in candela
• o icoana -pe care roaga-l pe preot sa ti-o si sfinteasca si o pastrezi ca fiind icoana de baza a casei -mai ales daca e la rosu -;
Preotul va sta in fata masutei si credinciosii vor sta in spatele preotului, asa cum stam si la biserica, toti cu fata spre rasarit.
. Nu este necesara faina la acesta slujba.
Sa va fie de folos!
lbelciug spune:
Si noi am pregatit cam tot ce a zis maminuta. Mi se pare ca suma de 50 ron e corecta. Nu am intrebat preotul, am dat cat am considerat. Preotul a venit de 2 ori cand l-am chemat pt sfestanie(stam la cca 4 km de biserica), si cred ca a fost multumit.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
gogosel spune:
de spovedanie nu stiam, insa de lucrurile trebuincioase la slujba, da.
ok, multumesc mult.vom da max 200 lei.dc nu e multumit.... de la noi mai putin...de la Dumnezeu mai mult....
dicirstea spune:
Sa ma iertati, dar mi se pare fantastic de mult sa dau si 150 lei ptr o sfestanie de casa noua sau veche, cum o fi ea. Nici nu iti da chitanta ptr ei.
Noua la slujba de botez ne-a cerut 300 lei, cum sa fie o sfestanie 200?
Probabil ca se orienteaza dupa casa
Si eu vroiam sa fac sfestanie la apartament nou, am intrebat femeia de la lumanari si mi-a zis doar sa tin post 3 zile, nu sa ma si spovedesc (desi ar fi normal) si sa vorbesc cu preotul despre alte costuri.
Probabil ca stie si ea ca cere diferit daca e vorba de apartament in complex nou sau in bloc comunist
CAPRA CU 2 IEZI
mamica lui Matei Constantin (21.05.2007) si a lui Theodor Cristian (03.06.2009)
MINUNEA MEA
www.flickr.com/photos/11558563@N06/" target="_blank"> A DOUA MINUNE 2
A DOUA MINUNE
MOS CRACIUN 2010
www.animalutze.com/umanitare/bb-darius/index.php" target="_blank">Ajutati-l si pe Darius!
Sa o ajutam pe Georgi sa mearga
Manu - papusa fara picioare