Help! blat de tort ratat -caut reteta sigura
Raspunsuri - Pagina 4
mihaela_s spune:
Da, poate e mai bine cu aer cald. Eu folosesc mereu, la orice gatesc in cuptor si asa am folosit si la blat(poate totusi asta a fost greseala!) rezistentele de sus si de jos...
Da, aerul cald e mai puternic decat rezistentele. Am folosit de cateva ori cand coceam turta dulce sau cornulete si am aranjat cate doua tavi in cuptor. Atunci e obligatoriu de folosit aerul cald dar mereu il dadeam la 150 grade in loc de 180 sau 200...altfel se ardeau cocaturile in 5 minute...
Edit: Vik cand ai timp sau alte fete care au experimentat blatul acesta clasic la cuptoare electrice, imi impartasiti si mie experienta voastra? :) Cred ca totusi aici a fost greseala...
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
alintaroma spune:
Miha nu stiu ce explicatie sa iti dau ca nu stiu daca exista vre-una logica. Am patit si eu de astea ! sa fac o prajitura/mincare si legata la ochi si sa iasa perfect 100% acasa la mine iar cind merg la prietenii mei si vreau sa ma dau eu mare bucatareasa nu imi iese nimic ca acasa . Fac o rulada de oua la cuptor (ca omleta dar sub forma de rulada) si am facut-o de zeci de ori pe putin si merg la prietenii mei la sleep over si ma ofer dimineata sa fac micul dejun si va zic ca rulada s-a lipit de hirtia de copt abia am dat-o jos si rulat-o, si nu era nici 50% de pufoasa cum trebuia . Nu am avut nici o explicatie si singura diferenta a fost cuptorul. Eu am gaz cu convection iar ei au electric. Si cind ma gindesc ca atunci cind ne-am luat electrocasnicele am fost la un pas de a ne lua aragaz electric caci imi placura moaca celor de la Samsung.
Aici am vazut la food channel ca spun ca la baking conteaza si influenteaza diferenta de altitudine (gen creste ori se lasa blatul)si se pune mai mult sau mai putin agent de crestere dar nu stiu exact de ce sau sa detaliez .
Si reteta de crema de mascarpone cu crantz e minunat de buna. Dar, atentie la plombe! Eu am facut-o cu alune tocate si prajite (dar se pot folosi orice fel de nuts). Am facut zahar ars si am turnat in strat uniform peste alunele prajite pe hirtia de copt. Am dat la frigider 30 de minute sa se intareasca si apoi am acoperit cu o folie si am trecut cu sucitorul peste ele sa iasa cranztul. Se amesteca in crema.
andacos spune:
Miha,eu folosesc cuptorul cu aer cald la 180°C pentru blat!Aici s-ar putea sa fie diferentza care a provocat lasrea lui!Pentru ca tu l-ai copt la temperatura mai mica de 180°C!
Dupa ce inchizi cuptorul(adica aduci butonul in pozitzia 0)el inca mai produce caldura,de fapt se aude cind se decupleaza sistemul!
Sa stii ca desi principiul e acelasi,nu toate cuptoarele sunt la fel,de asta e cam greu de dat retzeta ideala cu temperatura,sau minutele cit il tzii in cuptor!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
mihaela_s spune:
Vio, mesri de indrumari cu crema. Sigur am sa o incerc cu prima ocazie! Abia astept.
Ai drepatate, asa e cand crezi ca totul merge struna, atunci se intampla sa nu iasa asa cum vrei...
Dana, cat timp lasi tu blatul asa in cuptor? Da, clar a fost tempereatura mai mica cum am copt noi...
Mai tin minte ca mama a dat pe temperatura mai mare primele 20 de minute si cum a crescut tare frumos(e lumina in cuptor si se vede inauntru, nu deschidem usa) a redus focul pentru inca 20 de minute si cand a fost rumen l-a scos din cuptor...Poate si asta a influentat blatul.
fii alaturi de Mihaita
vorbe de copil...
Hobby
calator de profesie
szivarvany spune:
Eu coc la 180 grade preincalzit; dupa 30-35 minute verific cu scobitoarea direct p`acolo prin cuptor, deci nu-l scot de tot, ci doar recipientul, daca e ok, sting gazul, inchid usa si-l uit acolo pana se raceste
Si eu am patat-o anul trecut, reteta super-probata de la o prajitura (Krem a la Krem), tortul fie`mi de acasa avea cca 5 cm inaltime cu crema cu tot
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***
andacos spune:
Miha,nu stiu sa spun exact,asa cum am mai spus anterior cred ca depinde de la aragaz,la aragaz!
Undeva intre 40-50 minute cred,probat cind vad ca ...arata a blatsi apoi decid daca-l mai las sau inchid!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Mindy spune:
ce pofta de torturi si eu care am zis ca nu ma mai apropii de dulce cat traiesc la cat de pufoasa m-am facut dupa sarbatori.
eu mai fac un tort simplu tot asa blat dar cu kko, insiropat cu o cafea mai slaba si dulce, si o crema simpla din frisca si ciocolata. inainte de servire il tin cam 20 de minute la congelator (daca am loc) si felia sta asa tzeapana ca si la cofetarie.
o alta crema simpla: branza ricotta mixata cu frisca lichida pana se intarseste si spumoseste, cu zahar pudra si vanilie. asa e o crema buna pt torturi cu fructe, capsuni.
sau budinca de vanilie facuta mai groza si dulce in care adaug o juma de unt atunci cand este inca fierbinte. f simplu si nu trebe frecat untul.
am sechele din copilarie cand ma punea mama sa frec untul si sa scot apa din el, si apoi sa il frec cu zahar tos pana nu se mai simte nici un cristal de zahar. munca de chinez batran
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mindy am sechele din copilarie cand ma punea mama sa frec untul si sa scot apa din el, si apoi sa il frec cu zahar tos pana nu se mai simte nici un cristal de zahar. munca de chinez batran |
Daaaaaa!!!!Aoleuuu ce uram torturile cu crema de unt!Nici in ziua de azi sa nu le vad!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
szivarvany spune:
Mie mi-e dor de torturile de la ziua mea, 18 au fost la numar, tort cu blat cu nuca si crema fiarta de nuca, apoi amestecata cu unt frecat. Zaharul era macinat in aparatul de macinat cafea, mey
Eu fac si refac doboshul, am gasit o reteta buuuuna rrrau.
Blaturile le cumpar
Pun reteta, poate tenteaza pe cineva:
6 oo
100 g cicolata simpla fara creme (io pun 200 g)
150 g zahar pudra
250 g unt
topim ciukalata pe baie de aburi, apoi incorporam in ea cele 6 oo mixate (asa ca pt omleta - albus impreuna cu galbenus, mixate bine) si le fierbem impreuna cu zaharul pudra pana devine ca o smantana groasa. Se pune la racit. Separat mixam untul (ori lasat de 24 de ore afara, ori topit la mw 10-20 secunde) si le amestecam mixand.
Cine vrea pune esente; rom/vanilie.
Crantul
150 g zahar pudra
1 lingura unt
Tpim zaharul si adaugam lingura de unt, amestecam tot pe foc si intindem cu cutitul pe foaia dinainte decupata
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
*** Concursul KloraneBaby *** www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=chic bebe - klorane baby&page=6" target="_blank">mam.jpg ***
vikinga spune:
Mihaela, sa stii ca pina ce inveti toanele cuptorului tau, o sa o mai dai gres:) Asa a fost si la mine.Si eu tot 150-160 pun cind scrie 180, pt ca-s convinsa ca al meu cuptor e mai cu fierbinteli.Pe urma la aluaturi numai foc de jos si pe ultimele 15 minute ba chiar mai bag si-o tava jos de tot, ca de nu mi se ard. ori 180 dar tava jos de la inceput.Eu nu.s incintata de aragazul electric, nici de cuptor nici de ochiuri.La restaurante tot la flacara se gateste!Dar cum pe insula nu avem gaz asta e, cu butelii nu ma complic.Insa un praf de copt ai pus? Era in garantie? intreb ca la mine sa mai intimpla, la cit de des fac dulciuri.40 de minute ar fi trebuit sa ajunga, al meu a stat exact 30 min, dupa ce am inchis focul, uitat inca 7-10 minute acolo.Mindy suna bine ce-am citit acolo, ala tinut la congelator, insiropat cu cafea..ohhhoo cred ca e bun aru si merge super bine vara!Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo