SUA
Raspunsuri - Pagina 2
mathilda spune:
[
.
tu esti unica, speciala...cea mai buna cf. ADN-ului tau ...bla bla bla, cu alte cuvinte numai una in univers e Antonia si nimeni nu-i ca ea...
unde naiba ai auzit tu toate astea? sistemul american de invatamant te formeaza sa fii ca turma si nicidecum unic. crede-ma ca stiu ce spun din experienta nu din auzite. incepand de la kindergarten( gradinita) ti se fac tot felul de teste psihologice si daca lor li se pare ca tu esti unic fac tot ce se poate sa nu fii. sa fii exact ca ceilalti. daca ai atitudini de leader o sa-ti spuna ca nu esti social. daca esti incapatanat o sa-ti spuna ca nu ai bune maniere. lista poate continua. nu pune botul la ce auzi.
antonia, ai spus ca tatal tau ti-a spus ca in cativa ani romania va fi plina de tigani. crezi ca-n america o sa gasesti numai albi spalati sau blonzi? ( asta ca sa raspund cam in maniera tatalui tau).
daca nu vrei sa pleci spune-le alor tai direct ca nu vrei si gata. poate poti face un an undeva prin europa de vest ( mai aproape de casa) si experimentezi daca esti usor adaptabila sau nu.
lai spune:
Adriuta, de putut, se poate, de exemplu ca exchange student cu o viza J-1 - de obicei asta se face pintr-o organizatie care se ocupa cu astfel de programe, dar se poate face si independent, cu sponsorizarea scolii si a familiei gazda.
Antonia, o sa-ti faci prieteni si o sa te adaptezi pana la urma, dar cel mai probabil nu-ti va fi usor. Ajuta pentru intrarea la facultate sa fi facut ceva liceu in SUA, dar nu e necesar sa faci tot liceul acolo, si jumatate din clasa a 8-a. Un an de liceu sau chiar un semestru in care sa te faci remarcata, note f. bune, ceva concursuri sau rezultate deosebite la alte activitati, o scrisoare de recomandare de exceptie de la unul din profesori, si e suficient, nu e nevoie sa te chinui patru ani jumate. La facultate deja e alta poveste, ai mult mai multa independenta (unul dintre aspectele cele mai dificile pentru un strain de varsta ta aterizat in America in sanul unei familii oarecum straine este ca depinzi mereu de ei pentru a te deplasa oriunde in afara casei, mai putin la scoala, pana cand poti sa conduci tu, ceea ce poate fi foarte frustrant - asta cu foarte putine exceptii de orase cu retele bune de transport public, dar nu cred ca e cazul), un alt fel de viata sociala, plus esti si tu mai matura.
Pana la urma o sa fie bine oricum, doar ca unele drumuri sunt mai grele decat altele. Bafta
Lai
adriuta spune:
Ha ha ha...m-a pufnit rasul la ce zicea Mathilde, da ai perfecta dreptate doar ca e o psihologie tare cu dichis. Se cultiva ceea ce spui tu si cred asta 100% insa ce e curios e ca fiecare e crescut cu ideea ca ea/el e ... unic(a) sub soare in felul ei/lui. Crede-ma ca stiu ce vb Nu numai ca nu realizeaza asta dar mai sunt si mandri de ei
Eu am crezut ca intelegeti despre ce vorbesc si n-am intrat in detalii.
Pe de alta parte sa nu uitam ca au Harvardul, Berkley, Cornel, Columbia, Boston.....si lista e fffffff lunga dar ...suntem peste 300 milioane pentru numele lui D-zeu
Antoniaaaa spune:
Multumesc pentru sfaturi
Pana la urma voi face doar liceul acolo nu si semestrul 2 al scolii. Nu m-au primit deoarece acolo este altfel sistemul de invatamant si din cate mi-au spus parintii nu se primesc asa simplu copii din alte tari in mijlocul anului scolar. M-am mai linistit :)
Acum as vrea sa invat engleza mult mai bine decat o stiu..Adica cand ajung acolo sa stiu deja sa vorbesc fluent fara intreruperi
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mathilda [ . tu esti unica, speciala...cea mai buna cf. ADN-ului tau ...bla bla bla, cu alte cuvinte numai una in univers e Antonia si nimeni nu-i ca ea... unde naiba ai auzit tu toate astea? sistemul american de invatamant te formeaza sa fii ca turma si nicidecum unic. crede-ma ca stiu ce spun din experienta nu din auzite. incepand de la kindergarten( gradinita) ti se fac tot felul de teste psihologice si daca lor li se pare ca tu esti unic fac tot ce se poate sa nu fii. sa fii exact ca ceilalti. daca ai atitudini de leader o sa-ti spuna ca nu esti social. daca esti incapatanat o sa-ti spuna ca nu ai bune maniere. lista poate continua. nu pune botul la ce auzi. |
Eu nu sunt de acord cu ce spui si traiesc in America de ceva ani buni. Cel putin nu am vazut acest aspect in scoala , gradinita copilului meu si nici in societate.
Am vazut aspectul de egalitate in scoala in sensul ca nu conteaza daca esti bogat sau mai bine imbracat si tratat mai bine pentru asta.
Dimpotriva pentru cei care sunt mai bine dotati intelectual, sunt cursuri speciale GATE deci stimulati sa devina si mai buni.
Pentru cei care sunt mai dezavantajati profesorii vad ca depun extra efort si incearca sa nu-i lase in urma.
Sunt invatati sa gindeasca "out of the box" nu sa memoreze lucruri inutile ca in Romania.
De mici sunt invatati sa respecte si asta se vede in societate unde nu esti jignit si tratat mai rau doar ca nu le vorbesti limba sau nu le cunosti cultura.
Are dreptate ca depinde de orasul zona in care te afli gasesti toate rasele si culturile. Aici ar fi mult de discutat si nu trebuie sa ai ideei preconcepute ca ale tatalui tau ref. la tigani.
Cred ca aici oricum nu era vorba de extreme de zone tip ghetoo...si nu la astea m-am referit pt ca nu stiu cum este sa traiesti in aceste zone.
America este o tara super frumoasa si inca cu multe posibilitati care inca prin munca poti sa te rdici si sa faci ceva cu viata ta sa simti ca traiesti si ca esti respectat.
Nu stiu in ce masura te va ajuta sa faci liceul aici...probabil doar sa inveti engleza bine si sa te obisnuiesti cu stilul de viata . Diferenta mare se face in colegiu si mai departe...si pt asta e nevoie de f. f. multi bani.
Iti doresc din toata inima sa poti veni si sa te poti adapta. Cum spunea si Mindy asta e foatre important. La fel important este faptul ca ai nevoie de multa sustinere, prieteni adevarati, familie.
Oricand te pot ajuta daca ai nevoie de mai multe info.
michelle
Chuny spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Antoniaaaa Multumesc pentru sfaturi Pana la urma voi face doar liceul acolo nu si semestrul 2 al scolii. Nu m-au primit deoarece acolo este altfel sistemul de invatamant si din cate mi-au spus parintii nu se primesc asa simplu copii din alte tari in mijlocul anului scolar. M-am mai linistit :) Acum as vrea sa invat engleza mult mai bine decat o stiu..Adica cand ajung acolo sa stiu deja sa vorbesc fluent fara intreruperi |
karligutza spune:
scuze pentru
Sibylle ai un feeling? sau de ce bla-bla?
karligutza
sunt mamica Adelutei
are mama o fetita... are si un blog!
_
ALAPTATUL HELPLINE
_
karligutza spune:
Asa m-am gandit si eu. Si parca prea scrie ca un om mare...
No' bine ca la inceput am zis si eu ca sfatuiesc o fatuca de 14 ani, dar acum parca nu mai am aceeasi senzatie... tot de la motivul expus de tine mi se trage...
karligutza
sunt mamica Adelutei
are mama o fetita... are si un blog!
_
ALAPTATUL HELPLINE
_