Ore de liniste: legenda sau realitate?

Ore de liniste: legenda sau realitate? | Autor: Ilinca_M.

Link direct la acest mesaj

Mai demult, in blocurile de pensionari mai ales, erau niste placute gen:"pastrati orele de liniste (15-17)". Recent mi-a zis mai multa lume ca asta chiar e stipulat intr-o lege, ca au auzit la TV etc.
Vecinul meu de deasupra probabil crede ca astea-s orele pentru zgomot, fiindca atunci se porneste cu bubuit/ciocanit/zdranganit/bormasinuit, de obicei la 15 minute dupa ce adoarme copilul meu la pranz. I-am si zis (desi ar putea gandi si el logic, ca are doi copii mari, presupun ca si acum 20 de ani copiii sub 2 ani dormeau la pranz) dar se pare ca i se falfaie, el in casa lui face ce vrea (respectiv zgomot ingrozitor de preferinta intre 22 seara si 1 noaptea si ziua intre 14-18; foarte activ, nenea, ce sa zic, n-ar privi si el la o emisiune, n-ar citi o carte, pasiunea lui e bocanitul, cateodata chiar am impresia ca taie lemne, si-o fi scos incalzirea centrala:))) Si se aude in absolut toata casa, de asa natura e zgomotul, nu ca stau eu prost cu nervii, chiar e ceva groaznic.
In fine: in afara de legea bunului simt, care se pare ca ii lipseste cu desavarsire, exista vreo lege legata de acest lucru? Ce numar, unde e publicata etc? Va rog ajutati-ma sa-i compun o scrisorica cu textul de lege, caci nu mai suport, de cate ori adoarme fetita de pranz stau ca pe ace sa vad, ne crutza sau nu de data asta vecinu'?

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ligia1112 spune:

http://www.cdep.ro/pls/legis/legis_pck.htp_act_text?idt=23967

LEGE nr.61 din 27 septembrie 1991
pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice
Textul actului republicat in M.Of. nr. 387/18 aug. 2000

Art. 2. Constituie contraventie [...]:
28) tulburarea, fara drept, a linistii locuitorilor prin producerea de zgomote cu orice aparat sau obiect ori prin strigate sau larma;
29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00, prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oric#259;rui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice situate in imobile cu destinatia de locuinte sau in imediata vecinatate a acestora;

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns EllaX spune:

Ilinca, noi am avut la scara vecina un individ care facea galagie exact cum zici tu. Dupa ce ne-a innebunit bine un an si ceva, i-am facut mai multi oameni reclamatie si s-a dovedit ca avea un atelier de facut mobila. Omu' avea servici si dupa servici isi vedea de afacere. Aveam fetita de vreo doua luni cand a inceput sa bocane.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Multumesc, Ligia! Inteleg ca nu exista nicio reglementare privind linistea ziua, deci stau la "mila" vecinului, chiar poate face ce vrea el...Curios ca in ultima luna vreo 3 persoane mi-au zis ca au auzit la TV ca s-au facut reglementari pe tema asta, ori n-au inteles despre ce e vorba ori emisiunile alea au batut campii...
(Ela, vecinul deasupra n-are pe nimeni iar cei de langa si cei de sub mine sunt la serviciu pana pe la 17, deci nu stiu si nu-i deranjeaza ca asta bocane si hurduca toata casa exact cand doarme- sau ar trebui sa doarma, dar nu poate de el- copilul meu:((((. Azi noapte intre 22.15 si 22.40 iar au bubuit ingrozitor- si ce sa fac?! Nu le pasa de ceilalti, pentru ei e o ora super-rezonabila, numai buna sa munceasca cu voiosie, ce conteaza ca un copil mic incearca sa doarma sub ei? Oricum n-am ce face, doar n-o sa chem politia pentru asa ceva, pana ajung ei oricum ei termina si nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le miroase. Ca sa nu zic ca baiatul lor, care locuieste tot acolo, e politist comunitar sau ce-o fi, ca nu ma pricep la uniforme:)). E clar cateoretic stie lege cu galagia dupa 22, nu?)
Oricum, daca stie cineva vreo trimitere la lege privitor la galagia in timpul zilei, il rog sa-mi dea si mie de stire.

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia1112 spune:


Ilinca, eu as interpreta asa: aliniatul 29 se adreseaza persoanelor juridice, si lor li se sugereaza intervalul ala de noapte. Aliniatul 28 nu are "termen limita" si cred ca se adreseaza locatarilor. Totusi, mai ai o sansa: sa intrebi asociatia de proprietari care sunt orele intre care nu se poate face galagie, ar trebui sa fie stipulate in regulamentul de ordine interioara al asociatiei. Poti ruga si administratorul sa intervina si sa urmareasca aplicarea regulamentului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ligia1112 spune:

Evrika!

Legea nr.153 / 12.07.2010 privind modificarea Legii nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice.
Publicat in Monitorul Oficial 496 din 19 iulie 2010 (M. Of. 496/2010):

Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

Art. I. - Legea nr. 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 387 din 18 august 2000, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. La articolul 2, punctul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00-8,00 si 13,00-14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Multumesc mult de raspuns, ligia! Asta cu 13-14 nu ma prea avantajaza, credeam ca e un interval de macar 2 ore, ca asa degeaba adoarme copilu' la 13.30 daca la 14 se-apuca dilimanu' de daramat pereti sau ce naiba face. Asociatie de locatari nu mai avem de vreo 15 ani, deci nici reguli interioare, nimic. Toti vecinii respecta regula bunului-simt, chiar am niste vecini faini, suntem o scara cu doar 10 familii...dar ce folos daca exact deasupra mea e regele neincoronat al ghiolbanilor?

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pogonici1977 spune:

in legea locuintei est stipilat ceea ce vrei tu..referitor la linistea blocului cand treb pastrata

cea mai fericita mami de IOANA NECTARIA

http://lb1f.lilypie.com/a8SDp3.png

http://davf.daisypath.com/O2Kmp3.png

http://picasaweb.google.com/114168912941241110795/IoanaNectaria#5549741177375866322

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Legea locuintei, exista asa ceva? Si unde as putea s-o citesc si eu oare?...

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput
Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ilinca_M. spune:

Multumesc mult, am citit toata legea dar nimic referitor la zgomote, ore de liniste etc. E drept ca multe articole sunt abrogate, poate acolo era ceva...N-am scapare cu vecinu' asta si gata!!:)))

mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
18 luni
Manole forever
Sovata

Mergi la inceput