PRIETENE FARA TITLU (72)
Raspunsuri - Pagina 10
LunaNoua spune:
Lili, frumooooasa petrecere ati avut. Si cadouri multe si faine toate. Mi se scurg si mie ochii dupa un microscop, dar nu am gasit decat in america, pe net. Tu de unde ai luat ? E de jucarie sau semiprofesional ? Ma bucur ca s-a insanatosit Nicolas, si ma bucur si ca ati gasit solutii naturiste. Tare marfa !!! Mult spor sa ai la organizat treburi de Craciun.
LunaNoua spune:
Moni, tu compari gradi cu scoala ? Pentru un copil e o mare diferenta. Pentru un adult, e acelasi lucru. Un parinte isi duce copilul si la scoala si la gradi, din aceleasi motive, in principal. Dar un copil, la gradi se joaca, la scoala sta in banca. E cu totul altceva. Dariei ii place partea cu jucatul la gradi, dar scoala nu e acelasi lucru. Unde se mai joaca la scoala ? Sta in banca, face lectii si ia note, iar in pauza se imbranceste pe scari. Nu e acelasi lucru cu joaca de la gradi, nu ? Daca Dariei ii place joaca de la gradi, nu inseamna ca ii va place scoala. Cat despre diferenta de opinii, pana acum Daria imi seamna leit, si suntem cu adevarat o echipa. Este cu totul alta relatie fata de cum am avut eu cu mama mea. Posibil sa se schimbe situatia, si atunci vom lua deciziile conform acelei situatii. Mie nu imi place gradi datorita problemelor organizatorice(parinti, comitete, conditii, mos craciun, caca maca, etc) si de programa, pentru ca nu invata mai nimic. De jucat de joaca si ii place, de doamna imi place si mie, deci .. vom privi gradinita ca pe un loc de joaca si atat. Nu acelasi lucru pot spera si de la scoala, pentru ca acolo nu se va mai juca, deci ...
...revin
Bee spune:
Buna fetele.
Liliana, sanatate lui Cosmin si mamei tale, ca vad ca pe Nicolas l-ai aranjat! Si sa-ti fie de bine amenajarea ta. Si eu am ceva planuri, dar nu stiu daca-mi ies. Cred ca va fi tare frumos la Biserica.
Deea, singura problema la care trebuie sa te gandesti serios e ca fiica ta o sa aiba si 10 si 15 ani si va fi prea tarziu sa regreti ca nu va mai avea alternativa sistemului public de educatie. Asta daca ea nu va mai gandi exact ca tine. Practic tu vei alege la anul pentru ea, fara cale de intoarcere! Recunosc ca nu am curajul tau. Si nici nu as vrea. Eu recunosc ca vreau sa suplinesc anumite lipsuri pe care cred ca educatia in institutiile publice le are. Iar aceste lipsuri tin in principal de "educatia" nestiintifica. Cred ca felul in care tu privesti scoala nu-i ok. Un copil nu sta in banca si ia note. Unui copil ii sunt transmise informatii, pe care le acumuleaza. Poate nu-s cei mai buni profesori din lume, poate nu-s cele mai relevante informatii, dar toate astea la un loc fac parte din viata, din invatare si din dezvoltarea fiecaruia. Nu suntem noi autoritati supreme sa judecam ce trebuie sau nu si ce e bine sau nu. Nu toate lucrurile bune ne fac placere. Si nu toate lucrurile placute sunt bune/utile/relevante/importante. Si tot asa, se poate discuta la infinit.
Imbranceala pe scari face parte din "joaca". Stiu ca o sa-ti sune ingrozitor si din categoria "maimute urlacioase din parc", dar baietii au forma asta de harjoana mai dura, chiar usor agresiva. vai ce "amuzant" era cand colegii aruncau ghiozdane pe geam. Bine ca nu era al meu. Si daca era al meu, bine ca nu era praf sau in noroi sau in balta. Mai vrei? M-au pus in clasa 1, 3 sau 4 baietii pe marginea unui zid inalt (de vreo 1,5-2 m) si au vrut sa ma arunce. M-am cam speriat. Si m-au mai batut baietii, fetele, in clasele primare. Iar in clasa a 7-a, venisem in Bucuresti si in statie la tramvai, mi-a pus un coleg o piedica pe gheata si am cazut in asa hal ca am lesinat in tramvai. Si nu cred ca-s lucruri normale, n-ash vrea sa pateasca fata mea asta si nu cred ca o sa pateasca.
teolinda spune:
Deea n-am prea aprofundat bine problema cu telescopul si microscopul... sunt primite. Pe cutie scrie 9+ si e de la Discovery Channel. Inca nu vreau sa il dau pe mana asa ca nu l-am deranjat din cutia lui. La primavara vreau sa-l pun la treaba ca va avea mai multe de observat/cercetat atunci.
Sa stii ca nici Nicolas nu mai este atat de disperat sa mearga la gradi, cum era anul trecut. Desi nu imi invoca un motiv..ar cam vrea sa mai stea si pe-acasa. Doar cand i-am zis ca trebuie sa mai si mearga pt ca pierde pregatirea cu serbarea pt Mos Craciun s-a mobilizat mai tare. Ar cam vrea sa-l iau la pranz...cica il deranjeaza copii si nu poate dormi. Pai si eu numai pe drumuri n-am chef sa stau... pt 3 ore de gradi. Plus ca-l mai am si pe infractorul mic cu programul lui .Cand il intreb daca are vreo prietena sau un prieten... nu prea zice nimic de nimeni. La ziua lui nu si-a invitat decat un singur coleg din 34 cati sunt. El nu prea simte nevoia de prieteni noi pt ca are totusi multi prieteni... copilasi... daca la mine e open-house mereu... Daca stau sa ma gandesc dintre toti... cand se mai intampla se ne mai invite pe la party-uri el are cei mai multi copii de chemat ... Acum au fost 14 copii si mai erau vreo minim 7 de invitat (dintre care 4 erau fini/nasi)da' nu i-am mai chemat ca nici ei nu ne cheama niciodata.Adica nu i-am mai invitat pe nasii lui... nu de alta da' ultima data cand au venit la ziua lui a fost la aniversarea de 2 ani. In ultimii 2 ani cred ca ne-am vazut de maxim 3 ori iar la ziua copilului lor ne-au invitat abia anul acesta cand a facut 4 ani. Deh... ocupati rau.... macar de mi-ar fi spus asta inainte de a se oferi sa il boteze ca m-as fi lipsit de ei.
LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
LunaNoua spune:
Daniela, bineinteles ca nu o trimit de langa mine. Am si scris, ca este invatamant la distanta . Si, da, se poate. Am aflat si eu de curand, dupa vre-o luna de scotocit pe net si prin legi. Problema este ca nu exista scoala romaneasca care sa faca asta, pentru ca in Romania nu este legiferat un asemenea tip de invatamant. Dar nu te opreste nimeni sa inscrii copilul la o scoala in strainatate. Si, DA, bineinteles ca exista diplome si care sunt recunoscute.
Moni, tu chiar asa nebuna ma crezi ???? Cum sa vreau, mai, sa imi tin copilul fara acte de studii ???? Eu inteleg ca am idei nebunesti, dar chiar asa ?!?!?! Am mai scris ca se echivaleaza studiile facute oriunde in lume, cu conditia sa fie recunoscute in tara respectiva. La echivalare se mai dau niste teste suplimentare de limba romana. Iar diplomele obtinute in UE, se echivaleaza automat, deci .. si mai putina bataie de cap. Si oricum, echivalarea studiilor se face DOAR in cazul in care vrei sa intrii in sistemul de invatamant public romanesc, deci .. in cazul in care totul merge bine si nu ai nici un motiv pentru care sa renunti la scoala la distanta, nu ai nevoie de nici o echivalare. Vei avea studii facute in strainatate. Care e problema ? Este vre-un angajator care sa nu vrea sa te angajeze pentru ca ai studiat in Anglia sau in State ? Nu vei putea ocupa functii publice pana nu dai examenul la romana, atata tot Oricum, multe se pot schimba pana peste 12 ani, deci, ce rost are sa socotim totul de pe acum ? Oricand se poate intoarce la scoala publica daca va vrea asta, sau daca nu ne vom mai putea permite scoala la distanta. Mai stii? Poate in cativa ani va fi scoala romaneasca atat de performanta si de faina...
Daniela, am scris multe in legatura cu homeschoolingul, cand tu nu erai pe forum, si nu mai revin, pentru ca nu mai este nimeni interesat, so... daca te intereseaza solutii, vorbim pe mess. Eu nu mai scriu din nou aici caci oricum, uite cum se intelege cu totul altceva si iara pic drept nebuna grupei. Pana nu iti petreci cateva zeci de ore citind despre ce inseamna scoala acasa, oricum nu iti poti face o parere, pentru ca la noi este un concept de neconceput. Nici eu nu sunt sigura ca mi-am facut o parere completa, dar .. astept niste nopti libere sa mai sap. Mai trebuie sa gasesc o scoala care sa imi convina din punct de vedere financiar si materialelor didacatice, si apoi sa iau legatura efectiv cu ei, sa ma decid complet.
LunaNoua spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Bee Deea, singura problema la care trebuie sa te gandesti serios e ca fiica ta o sa aiba si 10 si 15 ani si va fi prea tarziu sa regreti ca nu va mai avea alternativa sistemului public de educatie. Asta daca ea nu va mai gandi exact ca tine. Practic tu vei alege la anul pentru ea, fara cale de intoarcere! Recunosc ca nu am curajul tau. Si nici nu as vrea. Eu recunosc ca vreau sa suplinesc anumite lipsuri pe care cred ca educatia in institutiile publice le are. Iar aceste lipsuri tin in principal de "educatia" nestiintifica. Cred ca felul in care tu privesti scoala nu-i ok. Un copil nu sta in banca si ia note. Unui copil ii sunt transmise informatii, pe care le acumuleaza. Poate nu-s cei mai buni profesori din lume, poate nu-s cele mai relevante informatii, dar toate astea la un loc fac parte din viata, din invatare si din dezvoltarea fiecaruia. Nu suntem noi autoritati supreme sa judecam ce trebuie sau nu si ce e bine sau nu. Nu toate lucrurile bune ne fac placere. Si nu toate lucrurile placute sunt bune/utile/relevante/importante. Si tot asa, se poate discuta la infinit. Imbranceala pe scari face parte din "joaca". Stiu ca o sa-ti sune ingrozitor si din categoria "maimute urlacioase din parc", dar baietii au forma asta de harjoana mai dura, chiar usor agresiva. vai ce "amuzant" era cand colegii aruncau ghiozdane pe geam. Bine ca nu era al meu. Si daca era al meu, bine ca nu era praf sau in noroi sau in balta. Mai vrei? M-au pus in clasa 1, 3 sau 4 baietii pe marginea unui zid inalt (de vreo 1,5-2 m) si au vrut sa ma arunce. M-am cam speriat. Si m-au mai batut baietii, fetele, in clasele primare. Iar in clasa a 7-a, venisem in Bucuresti si in statie la tramvai, mi-a pus un coleg o piedica pe gheata si am cazut in asa hal ca am lesinat in tramvai. Si nu cred ca-s lucruri normale, n-ash vrea sa pateasca fata mea asta si nu cred ca o sa pateasca. Ana Teodora (22.12.2005), Razvan Dimitrie (26.10.2007) si Petru Octavian (11.08.2009) |
Bee, uite, vezi .... ce scriu eu si ce intelegeti voi ? Tu zici ca felul in care vad eu invatatul nu este ok, dar nu ai retinut nici macar ideea ca oricand va putea sa intre in sistem, daca se va dori asta. E drept ca nu e doar o formalitate, vor trebui hartoage suplimentare, dar SE POATE. Daca cumva vom face o greseala, aceasta nu va ireparabila si ireversibila. Pe voi nu v-a interesat deloc subiectul despre invatatul acasa, si e normal sa nu fi retinut toate aspectele pe care le-am scris, dar tocmai de aceea, zic doar sa nu trageti concluzii pripite. De ce sa tragi concluzia ca felul in care privesc eu invatatul nu este ok ? Vorbesti din proprie experienta ? Vorbesti din experienta celor apropiati tie ? Macar in urma unei cercetari teoretice a subiectului ? Nu. Pe tine te-a interesat doar educatia religioasa de acasa, ceea ce este chiar bine si laudabil, dar nu este TOT ceea ce inseamna homeschooling.
Tocmai ca procesul de invatare homeschooling ma atrage cel mai tare, nu neaparat evitarea societatii "asa cum este". Cu toate ca nu consider deloc acceptabile comportamentele agresive, nici la baieti nici la fete, (sa nu venim aici cu diferente intre baieti si fete, pentru ca atunci cand se pune problema agresivitatii, si baietii si fetele sunt prezenti), cel mai mult ma intereseaza dezvoltarea frumoasa si la maxim a Dariei din punct de vedere intelectual, emotional, fizic. Si nu vad acest lucru intamplandu-se in scoala romaneasca. Intelectual, se vede clar la ce nivel este scoala romaneasca dupa testele internationale ce s-au tot facut. Emotional, cum poate sa se dezvolte bine intr-un mediu agresiv si bazat pe false valori ? Iar fizic .. ce sa zic ? La cate lectii si meditatii sunt de facut pentru scoala, unde mai ramane timp si pentru practicarea unui sport sau macar pentru o iesire la aer curat ?
teolinda spune:
BEE. Merci de urari... sper sa-i reabilitez pe raciti ca de nu ii las acasa duminica. Si eu sunt sigura ca va fi f frumos mai ales ca anul acesta vin niste persoane de la Radio Romania Muzical si fac o sceneta cu Nasterea Domnului, ceva interactiv cu copii si vor mai veni si cantaciosi de la Conservator. Totul asezonat cu vin fiert, covrigi, mere si nuci. Cadourile pt copilasi.. si Mos Craciun pe ca nu ni-l permitem sa il inchiriem anul acesta si nu gasim deocamdata pe cineva sa joace rolul. Costum am gasit.. chiar aspectuos..Sper doar sa nu se precipite atmosfera ca in fiecare an... cand babele isi indeasa covrigii si alte cele de pe mese, in traiste(c-asa-i la noi) iar copii de grija cadoului nu mai vad covrigii si bomboanele de pe masa. Tanticile astea de pe-aici fac diverse prajituri... pe care le schimba intre ele si gata... fuga, fuga acasa.. La sfarsit ramanem noi, organizatorii, invitatii speciali si corul... ca de-obicei. Deci cunosc scenariul insa totusi eu simt ca se creeaza o atmosfera care mie personal imi place si de restul... nu-mi pasa o fac STRICT pt sufletul meu.
DEEA - stai tu draga linistita ca nu esti tu NEBUNA grupului... si io-s tot la categoria asta..da' in alt domeniu oricum ce mai conteaza...tot legat de copii e
monica70 spune:
Hello si de la mine.
Mai ce mai aglomeratie p-aci!
LILIANA bine aterizasi din nou in zona! Sanantate mamei tale si lui Cosmin! Brava pentru insanatosirea lui Nicolas,ai vazut asta e metoda corecta
DEEA n-am zis mai ca o ti fara acte de studii,ca doar ma gandesc ca si la scoala la distanta se da ceva patalamaua la mana.Eu ziceam ca nu cred sa fie recunoscut la noi in Ro genul asta de invatamant.Dar tu stii mai bine,ca tu te-ai documentat,nu io.Si sa stii ca sunt copii carora chiar le place la scoala,le place sa invete si mai ales le place compania colegilor.Eu la asta ma refeream ca Dariei poate i-ar placea sa invete la scoala,nu acasa cu tine.Si stii la ce ma gandeam? Cum am citit de nenumarate ori de tot felul de vedete sau ba ,de copilaria lor cum isi condamnau parintii ca i-au purtat dintr-un oras in altul,ca nu au avut o casa/scoala/prieteni stabili/e etc. fiindca parintii erau genul hipioti sa zicem.Asta nu inseamna ca si tu esti hippi ,dar e cumva acelasi lucru.Ca il botezi pe un copil Pompadur sau Tzestoasa sau nu-l lasi sa mearga la scoala - intr-o tara unde toti copiii merg la scoala - e deja cam acelasi lucru,adica ceva iesit din comun, nu? Si Daria se poate sa sufere mai tarziu din pricina asta si sa iti reproseze.Dar daca tu zici ca se poate "repara" adica sa o inscri oricand ,asa o fi ... Dar si daca faci asta ... nu cred ca ii va fi usor sa se integreze.Sa se trezeasca brusc in clasa a 7-a sa zicem, in sistemul asta dupa ce initial ai tinut-o acasa dand teste in fata PC (asa se face? ca habar nu am,dar zicea Daniela ceva de gen).Chestia e ca o diploma e o diploma,poate va fi ok dpdv al invataturii,dar va ramane cumva ... izolata pe plan social.E doar parerea mea.Si daca in sustin parerea,asta nu inseamna ca-l consider nebun pe cel ce n-are aceeasi parere cu mine.
CRISTINA pai Razvan n-a mai fost pana acum cu autocarul cu colegii? Vaai pai atunci nu trebuie ratat.Diana a fost inca de prin grupa mica si cu microbusul si cu autobusul
BRANDUSA tulai ce aventuri la scoala la tine .Parca esti din sectiunea "toate mi se intampla numai mie" La noi nu prea erau batai,se mai imbranceau baietii oleaca,dar asa mai inofensiv- si-s de acord ca intre baieti e ceva normal.Tin minte ca era unul de le punea pe doua colege sa faca balet in fata clasei (umblau la balet fetele), deci nu mare branza ...
Revin ca nu mai stiu ce-am citit p-aci.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)
www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI
LunaNoua spune:
Brandusa, si zici ca nu ar trebui sa decid eu pentru ea. Dar cand o inscriu la scoala normala, nu este aceeasi decizie ? Ori va merge la scoala din proprie initiava ? Si daca nu va vrea, va avea de ales sa nu mearga ? Normal ca va trebui sa decid pentru ea, acesta este rolul si responsabilitatea parintelui, sa decida pentru copilul sau pana cand acesta este in stare sa ia singur decizii, la maturitate.
Si apropos de asta, tin cont de parerea ei. I-am prezentat scoala, stie care e si ce fac copiii acolo, stie despre scoala si de la prietena ei, Diana, si de la verisorul ei care sunt sscolari si care mai povestesc de pe la scoala. Apoi i-am prezentat si ideea de a invata acasa, si ... a ales-o pe a doua. Asta nu inseamna ca va fi o alegere decisiva, ci doar ca i-am cerut parerea, si ca tin cont de ea.
teolinda spune:
Hai mai DEEA nu le interpreta si tu ca "atac la persoana" , fetele isi spun parerea si vin cu argumente tocmai ca vor sa te ajute. Acum daca tu esti decisa sa faci un lucru normal ca nu o sa te convinga nimeni ca nu-i bine ceea ce ai ales tu pt Daria. Lasa ca le rezolvi tu pe toate. Si eu ma mai ambalez uneori da' am vazut ca pana la urma se aranjeaza toate mult mai bine decat m-as fi gandit chiar eu. Eu sunt de parere ca totul se intampla atunci cand trebuie.Si-aici as putea sa zic chiar eu ca-s nebuna n-am nevoie si de alte confirmari da' cel putin eu asta am observat.
BEE - cum sa te arunce mai de pe zid? Eu ma cam bateam cu baietii la scoala... nu stiu daca am mai zis da' taica-miu care m-a crescut, Dumnezeu sa-l ierte,imi zicea mereu sa nu vin batuta acasa si eu ma bateam parte in parte cu baietii. Stii cum sunt baietii in clasele 5-8.. se uitau cu oglinda sub fusta, ma atingeau prin diverse parti ale corpului... Si eu ii cafteam..pe buna dreptate. Brrr... groaznic.
MONI
Merg sa pregatesc copilul sa-l imbrac si sa-l pun in masina sa il luam de la gradi pe frate-su. Sper sa adoarma in masina. Azi n-a prea dormit ca s-a trezit obstructionat de muci. Ma gandesc ca o sa-i prinda bine niscaiva aer poate ii "mor microbii" din nas... sau macar ii ingheata.