colectie de monede
Buna seara!
Fiul meu (7 ani) colectioneaza monede din toate tarile (ma rog, de pe unde reuseste tata sau altcineva sa ii aduca). Mai are din "zestrea" mea si bani romanesti vechi, de prin '80 incoacce. Mi se pare un lucru frumos si incerc sa il incurajez. Problema este ca el ii strange intr-o pusculita mai mare (noroc ca are dop de evacuare si nu trebuie sparta de cate ori isi face el inventarul), asa ca ma gandeam, ca tot trebuie sa vina Mosul, sa ii iau "album" din ala special de numismatica (nu stiu cum se cheama), din ala ca un clasor, dar cu buzunarase pentru monede. Stiti cumva de unde pot face rost de asa ceva?
Va multumesc!
Raspunsuri
teo1970 spune:
poate la Zimbrul carpatin, pe Selari:
http://cartofilie.ro/2010/01/zimbrul-carpatin-cataloage/
sau la Galeria Numismatica, pe Academiei, linga Ministerul Sanatatii
trebuie sa iei si niste cartonele de diverse diametre care se baga, de fapt, in buzunarasele din catalog
mai ieftine gasesti in strainatate la magazinele de numismatica sau poti cauta pe net si sa comanzi
ia uite aici ceva, la noi:
http://www.magazinul-colectionarilor.ro/index.php?cPath=13_14&osCsid=9c18015bf492cf7f12e43232d23574ad
succes!
ionutbogdan spune:
De la Magazinul colectionarilor sau de pe Okazii ii poti cumpara niste coli de plastic cu 20 de compartimente in care se introduc niste rame autoadezive.
Monedele se introduc in aceste rame pentru a proteja moneda de umezeala si de zgarieturi dupa care ramele le introduce in compartimentele de pe coala de plastic.
Pe acele rame de carton el isi poate scrie cateva informatii, de exemplu anul emiterii, monetaria sau numarul de catalog al monedei.
Ramele costa cam 0,50 lei si se cumpara in functie de dimensiunile de care ai nevoie, ramele au dimensiuni de la 15 mm pana la 39,5 mm.
Daca optezi pentru metoda propusa de mine (si utilizata de majoritatea colectionarilor) iti recomand colile de clasor din seria Grande deoarece sistemul lor de prindere se potriveste cu cel al bibliorafturilor din comert. Din cauza utilizarii frecvente copertile de clasor se rup destul de repede, daca se rupe o coperta de biblioraft o inlocuiesti usor pentru ca e ieftina dar o coperta ''de firma '' e mult mai scumpa si tot se v-a rupe pana la urma.
http://monede.stfp.net/Articole/ aici poate gasi informatii utile pentru un incepator si gasesti prezentat si modul de pastrare al monedelor pe care l-am recomandat eu
allnumis.ro este o baza de date cu monede si bancnote din toata lumea
Eu nu prea am timp ca sa ne intanlim dar daca esti dispusa sa faci un drum pana la posta iti pot trimite pentru el cateva zeci de monede straine, cateva bancnote romanesti (nu colectionez bancnote asa ca am foarte putine), cataloage numismatice pe dvd (Editia 2010) dar si un program cu care isi poate tine cu usurinta evidenta colectiei.
Tisina spune:
Va multumesc mult pentru informatii.
ionutbogdan, ti-am dat PM.
Orice informatii suplimentare sunt bine-venite, intrucat suntem incepatori intr-ale colectiilor