Sezatoarea canadiana ***(200)***
Raspunsuri - Pagina 15
Exclusive spune:
Buna feletlor - am stat si v-am citit de la pagina 10 si m-am mai pus la punct co noutatile.
Vroiam sa va intreb: unde sa-i cumpar fetei un costum de baie (bikini) la ora asta? M-am uitat peste tot: Joe de la Maxi, Aubenerie, Sport Experts, Wal-Mart, etc. Tot ce am gasit a fost costum intreg (deja are) la Sport Experts. Ultimul loc ar ramane Village de Valeur sau Salvation Army ... dar as evita sa cumpar lucruri intime la second-hand, mai ales ca s-ar 'dilata' bikinii la fiert si i-ar ajunge pana la genunchi dupa aceea
Dana (Podeanu) -- unde pot vedea si eu bucataria cu pricina
iselin -- si eu sunt "nutritionista" de familie Am scris si la Accent Montreal rubrica de Nutritie si Sanatate --nu articole copy-paste ci elaborate din zecile de tomuri si reviste pe care le-am colectionat de-a lungul anilor si cu ultimele noutati in domeniu. Asa ca poate vorbim acelasi limbaj
_ Everyone's duty is to feel and look good! _
Exclusive spune:
Va reproduc mai jos un articol scris de mine anul trecut in ziarul Accent (Montreal). Daca veti avea rabdare sa-l cititi pana la capat, ve-ti afla lucruri interesante.
Migdale (canadiene) otravite cu PPO
Alina Moscovici
Este universal cunoscut ca un aliment care NU a fost modificat prin deshidratare, fierbere, pasteurizare, etc. este un aliment sanatos, caci toate aceste procese îi reduc valoare nutritiva, în timp ce îi maresc toxicitatea. Într-adevar, acesta este si crezul meu care ma îndeamna sa aleg întotdeauna « proaspat » al carui sinonim pentru mine este « crud », motiv din care îmi aleg întotdeauna migdalele, snack-ul meu preferat, crude si nu prajite. De ce snackul meu preferat?
Migdalele - snack-ul perfect: scazut în calorii, bogat în fibre si proteine, cât si în minerale precum calciu si vitamine precum vitamina E. Dar cea mai importanta calitate a migdalelor este capacitatea lor de a scadea nivelul "colesteroluli rau” sau fractiunea LDL a colesterolului sanguin. Deci nu e de mirare ca nu ma simt niciodata vinovata atunci când consum un pumn de migdale între prânzuri. De multe ori las migdalele peste noapte la inmuiat în apa distilata, apoi le cojesc pentru a îndeparta inhibitorii de enzime gasiti în pielita, ceea ce le va face sa devina mai digerabile. (În natura, inhibitorii de enzime se gasesc în pielita nucilor, având rolul de a pastra nuca intacta pâna în momentul în care aceasta este gata sa încolteasca. Când hidratam nucile peste noapte, inhibitorii de enzime sunt redusi, facând acesibila încoltirea/înmugurirea nucii.)
Dar sa revenim la oile noastre - migdalele despre care vreau sa va informez. Toate migdalele gasite în comertul canadian sunt importate din SUA. În 2007, în urma semnalarii a doua cazuri de Salmonella printre consumatorii americani de migdale, FDA-ul (Food and Drug Administration) sau Asociatia responsabila cu Administratrea Alimentelor si a Medicamentelor din Statele Unite a pus în aplicatie o lege prin care toate migdalele produse în SUA (California, în principal) sa fie pasteurizate pentru a le face "mai putin nocive” pentru consumatori.
Problema este ca Asociatia FDA permite utilizarea cuvântului "crud” pe ambalajul pachetelor cu migdale pasteurizate provenite din SUA fara a mentiona însa ca acestea au fost supuse unor tratamente de pasteurizare. Dar sa vedem mai bine la ce procese de pasteurizare sunt de fapt aceste migdale supuse. Migdalele cultivate in mod organic (fara pesticide, fungicide, hormoni, etc) sunt supuse unui tratament de sterilizare prin aburi. Restul migdalelor sunt fumigate cu Propylene Oxide (PPO), un agent carcinogenic care a fost deja banat în Uniunea Europeana, Canada si Mexico! PPO este utilizat în carburantul pentru navele spatiale si pâna de curând pentru masinile de curse când a fost banat pentru a proteja conducatorii de Formula 1 si pe cei din preajma care inhalau gazele de esapament. Si cu toate acestea, USA Almond Board (Comitetul American responsabil cu cresterea si comercializarea migdalelor) sustine ca agentul chimic PPO este perfect sanatos pentru consumul uman. Concluzia? Este la latitudinea consumatorilor sa se informeze cum sunt cultivate produse "made în USA” pentru ca în Statele Unite se pare ca fiecare producator îsi poate a "imbunatati” productia prin tot felul de procese si cu tot felul de chimicale dupa bunul plac.
Procesul de "pasteurizare" al migdalelor poate include prajirea acestora cu ulei, insa se pare ca fumigarea lor cu PPO este metoda cea mai ieftina pentru producatori. Migdalele cultivate conventional (ne-organic) si ca urmare fumigate cu PPO în Statele Unite nu germineaza, caci enzimele lor au fost distruse, omorâte ; pe de alta parte, US Almond Board înca sustine ca migdalele organaice supuse pasteurizarii cu aburi pot înca încolti.
Ceea ce este scandalos si de condamnat insa este faptul ca atât migdalele cultivate în mod organic si pasteruziate prin metoda cu aburi cât si cele cultivate neorganic dar fumigagte cu PPO sunt comercializate ERONAT drept MIGDALE CRUDE. Desi ma consider un consumator responsabil ce se informeaza despre valoarea nutritiva a alimentelor pe care le pun în cosul alimentar, si mai apoi in gura, cum as fi putut ghici ca denumirea de RAW ALMONDS/ AMANDES CRUES asa cum e scris pe pachetul cu migdale pe care-l cumpar cu sfintenie de la Costco ne este altceva decât …o prezentare perfida a unui produs otravit pentru un client inocent ?
Am fost curioasa sa aflu de unde as putea cumpara migdale organice « made în USA” pentru ca pe rafturile magazinelor naturiste din Montreal nu le-am gasit. Vorbind însa cu sefii de la unele magazine, acestia mi-au explicat ca aceste migdale (organice) ar avea pretul dublu fata de cele neorganice si nu s-ar vinde. Cu siguranta, daca pe pachetul migdalelor otravite cu PPO este permis sa se imprime (eronat si fraudulos) cu aprobarea celor de la US Almond Board cuvântul RAW (crud), de ce s-ar mai obosi importatorii sa aduca pe rafturi ceva mai scump care nu s-ar vinde? Cui îi pasa daca un consumator fidel de migdale (otravite cu agentul carcinogen PPO dar comercializate fraudulos drept curde) va avea cancer în viitor ?
Dar cum îmi pasa de sanatatea mea, m-am decis sa nu mai adaug si agentul carcinogen PPO la cocteilul de poluanti, agenti chimici, virusi porcini, si alte cele pe care pielea sau narile mele le absoarb zilnic involuntar ? Deci, pâna una alta, fiind în imposibilitatea de a-mi planta propriul migdal (pe balconul Canadian), îmi voi comanda migdalele (organice) din Spania sau Portugalia. Sfatul meu : cititi, dar mai ales verificati ceea ce este scris pe etichetele produselor alimentare!
iselin spune:
Eclusive, deci ce trebuie sa gasim scris pe cutia de migdale: organic nepasteurizat? Eu asa am inteles.
Alina, felicitari, strangeti banuti va zic! Ce joburi aveti voi in Ro? A fost cam lung interviul vostru, nu gasesti?
Si nu uita: ai grija ce-ti doresti, s-ar putea sa se indeplineasca!
Bafta celorlalte fete la rand la interviu.
Va ziceam zilele trecute sa povestesc din repertoriul: toate mi se intampla numai mie...de fapt nu mie, ci sotului meu.
Ca sa faceti o idee: stiti cand se schimba casa in market si ai de asteptat la rand? Ei, asta se intampla intotdeauna in fata sotului meu.
Dar cand apare o batranica cu un cupon de reducere la branza? Cuponul e expirat, dar batranica se cearta cu casiera, vine supervizorul, etc. Asta se intampla in fata sotului meu, adica el urmeaza la casa cand minune, trebuie sa mai astepte.
Sunt doar exemple pe care le-am trait saptamana de saptamana la cumparaturi pana cand am hotarat ca el face altceva in timp ce eu sunt la coada si acum merge, nu mai apare imprevizibilul.
Saptamana trecuta frig, ploaie rece, venea ninsoarea din spate. Eu plec la job pe la 6.00 dimineata, iubitul meu sot zice ca e zi de ridicat gunoiul, deci iese, ma pupa, aranjeaza pubelele si ...eu plecasem deja, dar el ramane afara. S-a rupt clanta la usa si mergea in gol, el nu mai putea intra, stiti busonul ala care se roteste stanga si intri in casa, eeei, acum la noi se invartea in gol, se rupsese parghia inauntrul usii...
Si e afara dragutul de el...Se invarte. Incearca, nimic.
Vrea sa sparga usa, prea greu, si in plus o usa e mai scumpa decat clanta ei.
Merge la vecini, suna la clantagiu...( serrurier - locksmith), acolo ii spune ca au o disponibilitate la ora 14.00, pai zice el: ce fac eu, stau pe afara...? Raspuns: nu sunteti singurul, toti clientii ne asteapta afara sa le deblocam usile...
Daca va uitati la voi la usa suruburile nu sunt pe dinafara, sunt pe dinauntru, deci nici o sansa sa o poti scoate, doar o poti sparge cand nu esti de meserie.
Dupa vreo ora de foiala pe afara, inghetat in pijamale si pantoufles maison -slipper, ii vine ideea sa se duca pe un santier la cteva strazi de noi. Si ploua...
Gaseste acolo un meserias, vine cu el acasa, ii sparge ala usa cu un baros si o dalta si FERICIRE TOTALA: caldura casei.
I-a inghetat ala pe afara in ziua respectiva
Morala: pastrati un ciocan mai mare si o dalta in masina, sub balcon, in cabanon!
Povestea nu se termina aici: eu intreb la job si aflu ca nimanui niciodata aici nu i s-a intamplat asta. Clantagiul zice ca e o chstie f rara sa cedeze clanta, de obicei se upe cheia in yala...
Modelul nostru nu l-am gasit nici in Canadian, nici in Home, Rona, asta pentru ca nu mai e la moda, doar ca noi doream sa nu mai perforam usa pentru alt model. Am comandat alt maner/ clanta, au venit ieri dupa amiaza si au fost montate: 297$
Pana ieri am stat cu o lipitura de duct-tape ca sa nu sufle vantul in casa
Si-am incalecat pe-o sa
Si v-am zis povestea mea!
delphin spune:
Bravo ALINA, ma bucur tare mult pt. voi. unde anume s-a tinut interviul? Nu am facut atentie cand ai spus, scuze!
iselin spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Exclusive Vroiam sa va intreb: unde sa-i cumpar fetei un costum de baie (bikini) la ora asta? M-am uitat peste tot: Joe de la Maxi, Aubenerie, Sport Experts, Wal-Mart, etc. Tot ce am gasit a fost costum intreg (deja are) la Sport Experts. Ultimul loc ar ramane Village de Valeur sau Salvation Army ... dar as evita sa cumpar lucruri intime la second-hand, mai ales ca s-ar 'dilata' bikinii la fiert si i-ar ajunge pana la genunchi dupa aceea _ Everyone's duty is to feel and look good! _ |
Bikini Village
Boutique Sunnyside,4515 St Denis, Montreal
Sears
Cauta telefonul si suna si intreaba ca sa nu mai bati drumurile. Daca ai timp ebay.
Cati ani are fetita ta?
Eu nu as cumpara din Village des valeurs...
nelia spune:
Iselin, nu e singurul, si eu sint tot pe acolo. Daca spun ca toate mi se intimpla numai mie (mai stiti filmul!?!) zice lumea ca ma pling!
Nu am citit despre migdale, ma intorc sa citesc, ca eu pina acum nu mincam, abia acum au inceput sa-mi placa.
Eu cred ca renunt definitiv la carne... tinem post si ma simt excelent! Eu am mai fost vegetariana vreo trei ani de zile si tot asa imi aduc aminte ca m-am simtit, e clar ca ceva din carne nu-mi prieste, de fara ea se schimba starea mea in bine. Nici oasele parca nu mai mai dor atit de tare... coloana mai ales.
Tot cautind retete de post, am gasit unele de ma ling pe degete dupa ce maninc. Am facut vreo sase pina acum, sint excelente! Acum am facut supa de ceapa (pe care o mai faceam si inainte) si placinta din foi cu dovleac. Vreau sa fac sarmalele cu porumb, apoi alea cu stafide si altele de post. Imi aduc aminte de bunica mea cind tinea post ca facea sarmale, le-am preferat intotdeauna celor cu carne.
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
Exclusive spune:
iselin, esti mortala cu tragi-comediile sotului ... Vezi, mai bine-l lasai la cumparaturi ca poate statea pana la ora actuala la vreo coada si evita ghinionul cu pubelele In tot cazul bine ca v-ati reparat usa, si apropo, tot asa a fost raspunsul celor de la Stefanair cand le-am spus ca mi-a cedat aerul conditionat (sub garantie) - sa transpir si eu ca toti ceilalti clienti care-i asteapta sa vina in 2 zile (cand mi-au dat appt)
Da, trebuie sa te uiti sa fie scris "organic" sau "biologique" daca vin din Spania si Portugalia (tarile astea nu pasteruizeaza). De asemenea mai sunt cativa cultivatori privati in California care cresc migdale in mod organic (fara pesticide, fungicide, hormoni, etc) dar le supun unui tratament de sterilizare prin aburi (ei spun ca la temperaturi scazute, ceea ce permite ulterior migdalelor sa germineze daca sunt puse in apa). Cei din State sunt obligati sa le sterilizeze, dar ecologistii au ales sa le pasteurizeze mai cu mila
Multumesc de info. La Bikini Village a fost sotul meu si i-au spus ca au numai ptr. adulti (cei drept, nu a fost la ala din St. Denis, dar am sa sun). Si am si Sears langa casa ...am sa incerc.
ankalaura spune:
Nelia - cum naiba te-ai descurcat azi si ieri cu copiii? L-ai tinut acasa pe piscot, sau l-ai luat mai tarziu de la gradi?
nelia spune:
Nu, i-am dus pe toti si i-am adus, cu sania pe cel mic si o mai puneam si pe Tudora la vale, ca am covata din aia mare. Am intrat la caldura intr-o cofetarie si am mincat ceva bun si am baut cite o ciocolata calda, am dus-o pe Agata la karate... Apoi am ajuns acasa, rosii toti in obrasi, am mincat, am baut cite un ceai si am avut si patinaj seara. Ce ne place iarna!!! Adevarul este ca Agata este innebunita dupa iarna, Tudorei ii place, ieri i-a placut, dar sa nu fie frig, nu suporta gerul... cel mic era superincintat ca merge pe sanie, o impingea pe Tudora de pe ea, ca cica e a lui!!!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
ankalaura spune:
Ah, ce misto, stiam eu de ce ne trebuie sanie urjent! Eu am tinut-o pe piscoata acasa, si asa ieri am facut 2 km cu ea in brate pe jos, pana la scoala la Eliza! Maine insa cred ca ne intram in normal.