Concediu de odihna

Concediu de odihna | Autor: greierash78

Link direct la acest mesaj

Pot fi obligata sa intru in concediu de odihna, ca mai apoi sa intru in somaj tehnic!Programarea condediului pe anul in curs facuta impreuna cu angajatorul a fost in lunile aprilie si august!Nu am putut respecta programarea datorita proiectelor cu termen, in lucru, ce trebuiau predate!Am plecat in concediu 15 zile in luna iulie.Restul zilelor am decis sa le iau la sfarsitul anului, dar angajatorul ma obliga sa le iau in prima decada a lunii decembrie, ca restul zilelor din decembrie sa intru in somaj tehnic!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Conform CM -angajatorul programeaza concediile de odihna (e drept se poate consulta cu angajatul). Dar angajatorul practic este cel care face programarile.

Baza legala art. 143 alin. 1 - Codul Muncii

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

In situatia asta, da, n-ai de ales.
Daca angajatorul a hotarat intreruperea temporara a activitatii si somaj tehnic pentru angajati in decembrie, trebuie efectuate zilele de concediu pana la acel moment, deci pe anul in curs.
El este obligat sa ti-l acorde, tu nu poti renunta la el.
Art. 139. Codul Muncii
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

din cate stiam, pe perioada somajului tehnic, contractul de munca e temporar suspendat.
asadar nu poti sa intri in somaj tehnic la 1 decembrie, sa-ti faci concediul de odihna spre finalul anului si apoi sa intri din nou in somaj tehnic.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Corina - exact asta este ideea:
Angajatorul vrea (de fapt, este obligat) sa termine acordarea concediilor de odihna care au mai ramas pana pe 10 decembrie, ca apoi sa dea deciziile de somaj tehnic pentru urmatoarele 20 de zile care mai sunt pana la sfarsitul anului.
Deci, legal.

Si o completare necesara: in somaj tehnic nu pleci cand vrei, ci cand decide angajatorul, pentru ca este o suspendare a contractului de munca la initiativa acestuia - nu este la cererea angajatului, nici la acordul partilor, nici de drept.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns greierash78 spune:

Multumesc pt raspunsuri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monas spune:

Buna,
urmeaza sa intru in concediu prenatal la sfarsitul lunii Ianuarie 2011. Am intrebat la firma la RU despre zilele de CO cuvenit pentru anul 2011, si anume daca mi se cuvin zile si pentru perioada de concediu pre si postnatal. Mi s-a spus ca nu, ci doar pentru cat vin efectiv la serviciu. M-am mai documentat si pe net si am inteles ca perioada de pre si postnatal este considerat de drept suspendat contrcatul de munca conform Art. 50. [suspendarea de drept]
Contractul individual de munc#259; se suspend#259; de drept în urm#259;toarele situa#355;ii:
a) concediu de maternitate;
b) concediu pentru incapacitate temporar#259; de munc#259;;
si deci pentru aceasta perioada nu mi se cuvin zile de CO.
Este corect sau nu?

20+

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

da, este corect, numarul de zile de CO cuvenite se calculeaza pro-rata, corespunzator perioadei EFECTIV lucrate.

in perioada concediului medical de sarcina si lauzie (126 zile calendaristice, cod indemnizatie 08), contractul tau de munca este suspendat cu plata, chiar poate fi angajata temporar alta persoana pe postul tau, incepand cu prima zi de concediu medical .

in cazul tau particular, ai dreptul la cel mult 1-2 zile de CO pentru anul 2011 (luna ianuarie), nu ai scris ce vechime in munca ai si la cate zile de CO/an ai dreptul; iti poti face si tu calculul, imparti nr zile CO cuvenite pe 2011 la 12 (luni) si inmultesti rezultatul cu 1 (o luna efectiv lucrata), rotunjind in plus (peste ,5) sau in minus (sub ,5), daca iti da cu virgula.

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Monas spune:

CorinaDani: asa banuiam si eu , insa am vrut sa mai cer opinii. Multumesc mult.

20+

Mergi la inceput