Viatza in Germania (cap. 65)***La multi ani, 2011!

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

hallo tuturor

am si eu o intrebare-rugaminte. intentionam sa achizitionam o casa in curand. deocamdata studiem oportunitatile oras-tara.
fetele care locuiti "la tara" as vrea sa stiu avantajele si dezavantajele locuitului la tara. mai mult dezavantaje m-ar interesa.
copii mei merg la scoala si nu sunt foarte incantati de ideea unei asa zise navete zilnice. desi si acuma merg cu ubanul 20 de minute pana la scoala. eu m-as muta acuma langa o padure, departe de oras si agitatie.

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

he heee, buna intrebare! subiectul ma preocupa si pe mine, intentionam si noi sa facem acelasi lucru. Suntem si noi in faza de Überlegungen. Ne gandim in primul rand la copil, sa ii fie lui bine, adica sa aiba scoala buna in preajma, copii cu care sa se joace, un doctor, etc.

Oraselul unde ne-am muta noi e cam la juma de ora distanta de Hamburg, langa o padure mare, insa e in plina dezvoltare:se vor construi case in Neubaugebiet si un centru comercial. Pe noi ce ne opreste e numai ideea de a plati rata pe 37 de ani.
Ne-am gandit mai intai sa ne informam ce costuri suplimentare aduce o casa (gen steuer, etc), plus cred ca tb luat in calcul faptul ca o casa presupune cu muuuult mai multa munca ca s-o intretii, mai ales daca mai ai si gradina.Pt copil insa ne gandim ca va fi minunat, noi inca visam sa aiba o copilarie de genul "toata ziua pe coclauri si prin copaci"..si sa nu devina un sedentar lipit de monitor, cu mouse-ul numa pe jocuri. Optiunea asta cu zburdatul e mai restransa sau chiar inexistenta, cand locuiesti la oras.

Mergi la inceput

Cat despre tema germana, asa e, se invata relativ repede daca esti motivat si mergi pe un curs intensiv. Minim 6 luni trebuiesc luate in calcul, pt a ajunge macar la un nivel mediu avansat. Unii o invata mai repede, altii mai lent, depinde si de cat de mult vii in contact cu nemti, mai bine zis de cat de mult o si "practici".

Insa gasesc ca germana e o limba grea, nu din cauza gramaticii, ci a verbelor compuse si a familiilor de cuvinte. Alea mi-au mancat mie zilele, cuvinte f.inrudite dar cu inteles complet diferit, care se mai si folosesc in anumite contexte.Am avut momente de disperare si draci, dar si momente de mare surprindere si incantare, gasind ca germana e minunata!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui ariadne68

Buna tuturor mamicilor din Germania!

Dragele mele, au trecut ceva ani de cand nu am mai fost activa in forumul acesta. Am avut multe probleme care din pacate nici pana in ziua de astazi nu s-au rezolvat, probleme care mi-au consumat toata energia si timpul.....Astazi insa m-am hotarat sa imi i-au ceva timp si sa vad ce mai este nou. Oh, nu pot decat sa ma minunez de amploarea pe care a luat-o site-ul Desprecopii!!!
Acum ma grabesc sa "rasfoiesc" toate forumurile si ne "auzim" cat de curand,

Ariadne si Celine

ariadne... pe care o stiu eu, mamica de celine - acuma cred - d-ra mare?? wowww, bine ai revenit! Ce face printesa? Sanatosi voinici? Hai spune ca ti-am dus doru'! Chiar ma intrebam acu vreo 2 zile pe unde-oti fi, tu, papadie... de ea mai stii ceva?

dragelor, noi avem casa, proprie si personala, dar "la tara" nu pot spune ca e (va puteti uita unde e pe harta). E un fel de suburbie, chiar daca orasul se termina la 500m de noi si nu mai apartinem de el. Copiii imi spun cel putin o data pe luna ca sa nu cumva sa ne mutam , ca ei vor sa ramana aici pana la adanci batraneti. Rata la casa platim la greu max. 10 ani, apoi refinantam si cred ca o terminam relativ rapid. Facem cu S-ul 23 min pana in centru si asta e "Schmerzgrenze" la mine ca mai departe nu am vrut. In München sunt atatea chestii de facut, concerte, etc., nu vreua chiar sa ma rup de toate. Nu avem padure langa casa dar cu bicicleta esti in 5-10 min (depinde de directie) pe camp si apoi in 20 min in padure. Copiii sunt implicati in tot felul de chestii: spectacol la azilul de batrani, cor, una alta, toata lumea se cunoaste dar find o Gemeinde nu prea mica nici nu e chiar ca la sat la bunica-mea de ex., unde stia vecinul din capul satului daca te-ai zgariat la mana.

Munca la casa... hm... trebuie sa-ti placa si sa le faci la timp, cand ai energie si timp si nu cand incep sa cada toate pe tine. E frumos, ai ocazia sa tot rearanjezi, sa redecorezi, ai libertate maxima si spatiu sa te desfasori. Cand stai toata ziua pe scaun e o placere sa gradinaresti in weekend (daca nu ploo!!). Ideal ar fi sa fie si sotul cat de cat incantat de idee si sa nu aiba 2 maini stangi, ca daca te apuci sa platesti pt orice flecustet chiar ca platesti o viata la ea. La noi sotul e un adevarat talent, face proiect, monteaza, construieste, planifica, doar treburile complicate le da altora. Iar eu cu ideile
Una peste alta: eu votez pt sat (clar, de aia m-am si mutat), dar aproape de oras.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Kariguld,

Ma bucur ca ai adus subiectul asta Ce pot eu sa-ti spun este ca eu am fost copil de oras si mi-am trait tineretile numai in orase mari. In Romania, Timisoara iar in Olanda, Eindhoven. Nici nu-mi trecea prin cap sa plec din oras sau sa stau intr-o suburbie, ma apuca groaza la gandul ca nu mai am strazi pline de magazine si agitatie in jurul meu. Dar la noi s-a schimbat atitudinea si mentalitatea de cand am stiut ca va veni un copil. In Olanda o locuinta la tara este numai pt milionari, toti vor la iarba verde, spatii largi si fara inghesuiala...prostul si saracul plateste locuinta la inghesuiala (valabil pt Olanda): Asa a inceput cautarea noastra pt o casa la 'iarba verde': Ne doream pamant in jur si mult, foarte mult verde si spatiu. In Olanda am incetat f. repede cu cautatul pt ca nu ne tine buzunarul. Cum am spus asa o viata este numai pt bogati sau casele mai acceptabile pt omul 'sarac' sunt un fel de cutii de chibrituri. As ca am marit cercul de cautare, compasul trecand de granitele Olandei si am fost placut surprinsi sa vedem ce natura extraordinara exista la o distanta acceptabila de servici. Cum am vazut natura de aici , ne-am indragostit la prima vedere. Si am devenit experti la 'mofturile' noastre pe zi ce trecea. Mi-am pus si eu intrebari despre scoli, spitale, alte institutii de care as avea nevoie. Sotul a crescut intr-un satuc mic aproape de un oras mare si se uita la mine ca la un extraterestru, pt el e de neinteles sa-ti pui astfel de intrebari. Pai normal ca intr-un sat gasesti tot ce ai nevoie. El nu suporta viata de oras.
Asa ca am gasit ce am cautat, noi am construit o casa, nu am cumparat una construita. Singura problema la noi a fost ca nu am tinut cont de diferenta de cultura dintre cele doua tari si am fost foarte dezamagiti in mersul lucrurilor. Si de ce spun asta, pt ca cu toate problemele, stresul si tepele pe care le-am luat, ne trezim in fiecare dimineata cu un sentiment enorm de bucurie. Ne uitam pe fereastra afara si suntem in fiecare zi fascinati de ce vedem. De parca am locui in fiecare zi intr-un alt loc, nu ne-am plictisit de ce vedem in jurul nostru. Locuim intr-un satuc mic, pe varful unui deal, intr-un fel de 'cartier nou', adica pamantul a fost pus la vanzare de gemeinde si s-a facut o strada noua l marginea satului. In spatele nostru nu exista case, e teren natural protejat pe care nu mai este voie sa se construiasca. Plus ca pe strada noastra au venit numai familii tinere cu copii, cam toti de varsta lui fiu-miu. In total cand ies copii afara la joaca pe strada, unde nu se circula pt ca este la marginea satului, sunt cam 18-20 de copii. Cand e vremea calda, cum a fost asta vara, e o placere sa stai afara (toate vecinekle se aduna la un loc) si sa vezi gramada de copii care alearga, face galagie si se joaca. Plus ca noi avem in jur numai natura, deci copiii pot cobora dealul iar noi putem sa-i vedem din case. Adevarul e ca atunci cand este vreme urata nu vezi sufletel afara...dar asta e oriunde. Dar de exemplu iarna asta au iesit toti copiii la derdelus, langa casele noastre pt ca exista teren liber. Sa vezi distractie.Si avem langa noi un fel de maneje cu cai, sunt activitati frumoase acolo. Deci vedem cai care vin la antrenament. Avem si un cioban in sat care are grija de oile oamenilor si de cand incepe primavara avem in spatele gradinii oi sau capre sau cai care stau sa pasca iarba terenului. Si avem mai multe muste, asta-i adevarat dar pe mine nu ma deranjeaza. Ne punem site. Dar nu avem tantari, foarte interesant. Gradinita este la 5 minute cu masina (pt ca sunt lenesa): Scolile sunt in satul mai mare de langa noi. Aici copiii merg cu autobuzele speciale pt copii. Copiii merg in grup la statie si vin tot in grup de la statie acasa. Cu chestia asta trebuie sa ma mai obisnuiesc, sa vad daca il voi lasa singur cu autobuzul sau il voi duce eu la scoala (ceea ce il va face sa iasa din grup...): Din cate am inteles exista gimnaziu foarte de calitate la 2 sate distanta, dar si pt asta exista autobuz special pt scolari.
Pt mine exista numai avantaje, ma simt intr-o vacanta continua, ma umplu d ebucurie cand realizez unde locuiesc. Am masina cu care ma pot deplasa, eu nu mai am nevoie de agitatia de oras. Baiatul meu are o libertate deplina, il las singur afara (cu alti copii) fara sa-mi fac probleme. Plus ca din casa vad tot in jur, deci pot sa-lurmaresc unde e. Nu stiu, inca nu am gasit un dezavantaj. Daca vreau lucruri speciale sau care se gasesc numai la oras, ma urc in masina si in jumate de ora sunt in Olanda, intr-un oras relativ mare cu multe magazine. Sau la jumate de ora sunt in Aachen. Si am observat ca vecinii nostri sunt toti cu slujbe bune, bancher, manager sau au slujbe bune in industria de masini.Dar.....trebuie sa fii omul care sa poate trai fara agitatie. Vecina noastra mai invita din cand in cand colegi de munca care vin la un gratar sau vin la natura dar spun ca ei nu ar putea trai 'la margine'. Le lipseste orasul care dupa mine e urat de tot...Aachen. Dar gusturile nu se discuta. Deci ar trebui sa vezi ce fel de caracter esti, rezisti fara agitatie sau multa lume in jurul tau. Te simti singura? Atunci 'la tara' nu este de tine. Parerea mea bineinteles

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

Amonar, eu as trai in varful muntelui daca as putea. viata la oras ma cam strange, ma simt in largul meu doar unde nu-i lume multa si liniste.
in Bucuresti am copilarit la casa, gradina botanica a fost locul de joaca si cutreierat. locuiam la cateva minute. dupace m-am casatorit, am construit casa. dar in veci nu m-as mai apuca de construit casa.
sotul e cam pe aceasi lungime de unda cu mine, copii aproape la fel. deci ne incadram in parametrii unei vieti la tara.

mai astept pareri!

Bazar general pe DC

VREAU SA NU MAI FIU DIFERIT! MIHAITA
Speranta si incredere pentru David

_M-am nascut pentru succes!

Mergi la inceput

Amonar, povestea ta e atat de frumoasa! cu mustele si oitele ei, m-a captat si cucerit cu totul!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Karigulddaca consideri ca intr-un loc linistit te simti mai bine, poate ar fi o idee buna sa faci tatonari sa vezi cam ce se gaseste in jurul vostru. Sincer, nici eu nu as mai construi o casa. Sunt multe case frumoase si trebuie sa stii cum sa cauti. Dar important e sa va alegeti un loc in care nu va veti simti prizioneri dupa catva timp. Am vorbit cu o cunostinta care a cumparat o casa intr-un alt sat, ea fiind nemtoaica, si e atat de negativa de locul unde locuieste, de vremea din Eifel, etc ca ma intreb cum poate sa traiasca in negativismul asta. Si probabil ca nu-si poate vinde casa ca sa plece in alta parte. Mi-a spus o tipa care are un restaurant ca voi vedea eu dupa cativa ani ce dor imi va fi de oras...ea fiind nascuta aici si plictisindu-se. Deci, si asta e o chestie, sa incerci sa-ti imaginezi ca vei imbatranii in acel loc si ca nu te vei simti prizoniera.
Despre cum e sa platesti la rate nu pot sa-ti spun cum e in Germania. Noi avem totul prin Olanda, banca, ipoteca si regulile din Olanda. De exemplu noi primim 52% din dobanda inapoi de la stat. Asa e in Olanda, fiecare are dreptul asta in functie de taxele pe care le plateste. Si in Olanda nu este obligatoriu sa-ti achiti ipoteca, adica platesti la banca numai dobanda si daca vrei poti sa platesti tu in plus cat te tin buzunarele ca sa te scapi de ipoteca. Asta pt ca in Olanda este alta piata imobiliara, undele casele cresc in valoare in loc sa scada. Aici e invers am inteles. Fetele cu ipoteca nemteasca te pot informa mai bine. Si in ceea ce priveste intretinutul gradinii, poti sa pavezi totul in piatra si nu mai ai treaba....multi fac asta in Olanda, daca nu au timp si chef sa sape la plante sau sa stranga frunze cazute

Panselutamultumesc pt aprecieri. Sa nu-ti spun ca iarna trecuta am vazut o vulpe care din disperare ( de foame din cauza iernii grele) a venit pana in gradina noastra si a vecinilor. Sotul i-a dus mancare de pisici in speranta ca nu va muri Daca sunteti prin zona dati un semn de viata! Aaaaa...si trebuie sa-ti placa mirosul de turma de oi sau cai cand se instaleaza langa casa. Eu savurez..sincer vorbind. Nu as fi crezut asta niciodata....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Amonar, ei uite, eu asa n-as putea trai. O fi frumos si sanatos, dar cand ma aproprii de ferma din sat si pute a balega de te da jos imi vine sa fug Cu siguranta nu e asa in fiecare zi... Oi n-avem, numa cai Dar un camp asa cat vad cu ochii mi-ar place...

Apropo, tu lucrezi? daca da, cum te descurci cu "mama-taxi" si servici? Noi suntem dependenti de posibilitatea copiilor de face anumite chestii si singuri, as fi legata de maini si de picioare daca i-ar aduce autobutzul direct dupa scoala acasa. Si de la Mittagsbetreuung, cel putin asa stiu eu, nu mai circula nici un autobuz.
Oricum e interesanta chestia cu dobanda, statul olandez samd. Aici nu primesti nimic, e adev. ca nici preturile nu-s asa mari (si eu sunt langa München!). Apropo, au crescut si aici preturile la imobiliare, cel putin in sud, dar probabil ca nu asa mult ca in Olanda. Dar nici n-au scazut in timpul crizei, din contra, lumea investeste la greu in imobiliare. Mi se pare o idee buna, as face la fel.

Mai, n-am fost in Olanda si desi ne propusesem, nu ajungem nici anu asta. Cand e timpul lalelelor? Poate la anu... rezerv de anu asta ca sa fiu sigura Amsterdam...

Hihi, cine a facut o casa zice ca nu mai face alta in veci, iar visul nostru ramane sa facem una... candva. Daca nu ne-o trece cheful pana atunci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Frumoasa tema cu locuitul, dar intr-adevar si grea. Felicitari Kariguld ca ai adus-o in discutie.
La noi e o situatie "intermediara". Adica locuim intr-un oras de ca. 40000 locuitori, imediat langa Altstadt, dar in cladire noua (deci la capitolul izolatii si suprafata super). Avem absolut totul la 5 minute de mers pe jos, fie scoala gradinita, magazine, patinoar,strand, volksfest samd. Fiind oras mai mic, nu este aglomeratia tipica de oras f mare. Si se poate face cu bicicleta fara probleme. Dar este suficient de mare ca sa am viata sociala normala pe care mi-am dorit-o. Strada este Sackgasse, deci numai noi cei care locuim aici o circulam, deci liniste si pace pe o parte, pe partea cealalta verdeata cat cuprinde. Pentru acele exceptii cand imi doresc sa facem ceva mai special, de ex un concert sau expozitie mai deosebita, suntem in triunghiul Ingolstadt, Nürnberg Regensburg, cam la jumate de ora de fiecare. Münchenul este intr-adevar mai departe, dar nici el nu exagerat.
La noi a fost si noroc, pentru ca intr-adevar orasul asta mai mic ne ofera intereselor noastre exact ceea ce ne dorim in proportie f mare, si intr-devar, ca a existat imobilul care ni s-a potrivit noua.

harnici la de 13 luni
Cresterea in greutate

Mergi la inceput