sarbatori imprumutate

sarbatori imprumutate | Autor: monabella

Link direct la acest mesaj

Acest topic e adresat atit celor din diaspora cit si celor din Romania.
Pentru cei din diaspora: ce reprezinta pentru voi sarbatorile specific tarii de adoptie? Le sarbatoriti sau le tineti pe cele romanesti (ex. Ziua onomastica de sfintul cutare etc)? Pentru cei din Romania: ce credeti despre sarbatorile ne-romanesti gen Halloween, Ziua indragostilor etc. va plac? Le sarbatoriti? Va reprezinta?

Sa incep eu: Thanksgivingul sau Ziua recunostintei e o sarbatoare legala importanta in SUA dar eu nu simt nimic de acesta sarbatoare; nu-I a mea. As putea sta bine mersi acasa fara sa gatesc curcan etc. Voi?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Monabella, pe mine ma intristeaza, de exemplu, ca ziua de 24 februarie nu este mediatizata precum cea de 14 februarie, care pentru noi, pana la urma, nu reprezinta nimic.
Parca de helloween se face mai mare tam tam decat de Paste, nu stiu.... Eu una nu ma recunosc in aceste sarbatori, ba mai mult, as putea spune ca ma oftic teribil pentru ca le-am imprumutat si ca le apreciem mai mult decat pe cele traditionale.

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 24+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adra_bell spune:

Mie imi plac, de ex 14 februarie e la mijlocul unei luni cenusii, parca aduce un pic de culoare. De Dragobete am auzit dupa ce s-a importat Valentine's day, dar nu ma deranjeaza sa ne sarbatorim de doua ori.
Nu cred ca daca-i faci o surpriza sotului de Valentine's Day nu mai respecti sarbatorile traditionale. Eu tin sarbatorile romanesti, imi aduc aminte de copilarie, dar colorez si cate o zi dintr-asta straina, facem dovleac de Halloween si anul asta ne-am cumparat si Calendar de Advent

blog

am hainute la bazar

Inseamna si asta ceva dar nimeni nu intelege ce

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Pai Andra, asta-i problema... ca multi nici macar acum nu stiu ca avem o sarbatoare a noastra, care este la doar 10 zile distanta fata de 14 februarie.... De ce sa nu o sarbatorim pe aceea cu fast?

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 24+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns philip spune:

ca simt, ca nu simt, nu prea are importanta, trebuie sa simt de dragul copiilor, la o adica ei sunt nascuti aici si vor tot sarbatori de acum inainte Thankgiving. si asa le sunt Recunoscatoare lor ca imi dau ocazia sa ma bucur alaturi de ei de aceasta sarbatoare. acum imi place si mie sa gatesc curcan si toate celelalte specifice acestei sarbatori.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Eu fiind casatorita cu un neamt tinem sarbatorile si cele romanesti / ortodoxe si cele germane / luterane. Cu alte cuvinte sarbatorim: 1 martie, 8 martie, pastele ortodox, pastele luteran, ziua mamei (aici nu e 8 martie), ziua tatalui, zilele de nume (la luterani nu se serbeaza), ziua Germaniei si a Ro (asa, un pic, aici nu se serbeaza cine stie ce ziua Germaniei), Mos Nicolae, Craciunul si Anul Nou. Nu serbam nici Halloween si nici Valentin Day.

Pt mine ce sarbatorim din "cauza" sotului, nu sunt sarbatori imprumutate, ci sunt parte din traditia familiei care suntem, asa capun la fel de mult suflet in toate .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns columbiana spune:

Citat:
citat din mesajul lui monabella

Acest topic e adresat atit celor din diaspora cit si celor din Romania.
Pentru cei din diaspora: ce reprezinta pentru voi sarbatorile specific tarii de adoptie? Le sarbatoriti sau le tineti pe cele romanesti (ex. Ziua onomastica de sfintul cutare etc)? Pentru cei din Romania: ce credeti despre sarbatorile ne-romanesti gen Halloween, Ziua indragostilor etc. va plac? Le sarbatoriti? Va reprezinta?

Sa incep eu: Thanksgivingul sau Ziua recunostintei e o sarbatoare legala importanta in SUA dar eu nu simt nimic de acesta sarbatoare; nu-I a mea. As putea sta bine mersi acasa fara sa gatesc curcan etc. Voi?

Monabella, ce inseamna pentru tine acasa? acolo unde se gateste curcan si esti tu acuma, sau unde nu se gateste curcan in semnul recunostintei, adica in Romania? pentru ca daca esti acasa acolo unde locuiesti, atunci si sarbatorile locale devin treptat ale tale, macar din interes sau dorinta de interactiune;

http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Nu am suferit niciodata sarbatorile imprumutate gen Halloween sau Valentine's Day! Ba chiar am refuzat sa le marchez in vreun fel, n-am cumparat nici un inimoi de-ala de plus de la vreo taraba din Romana, si nici dovleci nu am scobit toamna. In Romania, aceste sarbatori au tendinta de a se extinde doar pentru ca omul este un animal de turma, iar marketingul/banul/comertul ieftin (in sensul metaforic a "doi lei") par sa fie pastorii.

Fratele meu traieste intr-o tara catolica, si de ani de zile sarbatoreste Pastele atunci cand pica la catolici, atunci sunt liberi de la serviciu, atunci e atmosfera de sarbatoare in oras - care ar fi sensul ca ciocneasca oua rosii dupa o saptamana? Sotia lui e romanca.

Iar aici, la tara cu multa zapada adica, am venit SI pentru ca ne-am dorit sa imbratisam o alta cultura. Mi s-ar parea total anapoda sa nu apreciez sarbatorile de aici. E drept, la inceput nu prea stii "cu ce se mananca", dar inveti, iar copiii s-au bucurat enorm la Halloween.

Sarbatorile ortodoxe - ma refer la zilele de sfinti - nu le prea tineam nici in tara, nu prea aveam in familie...

Sarbatorile mici - gen ziua mamei, ziua copilului, si mai nou, ziua tatalui - le tinem ca aici. Nu vom mai tine cont de 1 martie, n-ar avea sens.

Sa ne pliem sarbatorilor de aici, mi se pare la fel de natural precum faptul ca copilul meu nu mai spune "fotbal" ci "soccer".

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

anul trecut am facut o masa de thanksgiving pt americani. m-am stresat sa iasa totul bine, mi-am cumparat si vase noi, curcan, am decorat, tot tacamaul. s-au simtit foarte bine, a iesit excelent.
anul asta nu e nimeni in vizita dar tot o sa ma pregatesc un pic.

m-am molipsit de la ei si o fac mai ales pt copii pt ca sunt nascuti aici si interactioneaza cu copii de americani. stiu ca sapt viitoare o sa vorbeasca intre ei la gradinita de thanksgiving si a mea o sa zica si ea: pai si noi am avut curcan:)
de halloween nu as fi tinut daca era dupa mine, dar tot pt copii ne-am dus la o petrecere, am costumat-o pe cea mare, avem un grup cu care facem periodic playdate. sotul a sculptat 3 dovleci si tare s-a distrat.

de ziua indragostitilor, a facut felicitari cu inimi la gradinita. nimic altceva.
daca nu aveam copii, nu ma stresam deloc cu astea. mi se par asa de comerciale.
Craciunul e sarbatoarea cu cea mai mare importanta pt mine. Si Pastile. astea le tin ca in Romania, cu mancare romaneasca, colinde Romanesti, si le traiesc foarte profund.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns petra spune:

Le tin pe toate asa cum vin: cele romanesti pentru ca altfel nu pot, si cele americane pentru ca sunt copii care merg la scoala si nu vreau sa se simta frustrati ca ei sunt diferiti, deci iar nu pot altfel.
Ca mama , am datoria sa le arat copiilor mei traditiile tarii de origine, de unde isi au radacinile, dar si de a fi aici in pas cu restul. Nu vreau sa-mi zica copii mei peste niste ani ca de ce nu i-am costumat la Halloween, de ce nu au avut si ei carduri cu inimioare de VAlentine Day, si doar i-am batut la cap cu Sf. VAsile, Sf. Gheorghe si Sf. Petru!
Ne schimbam dupa viata , dupa locul unde am ales sa ne traim viata !

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corinadana spune:

NU sunt sarbatorile tale dar vor fi cu siguranta ale copiiilor tai :)! si daca s mai multe sarbatori care i problema?

Daca copiii nostri sunt fericiti de sarbatorile astea de ce NU???

Corina mama domnisoarei RALUCA si a bebelasei FRANCESCA

http://family.webshots.com/photo/2925218030098531596UGNuSg?vhost=family

Mergi la inceput