Asigurarile sociale
Raspunsuri - Pagina 2
Christel spune:
E nascuta pe 24 aprilie 1956(deci va iesi la pensie cand va implini varsta de 60 de ani, si stagiul de 13 ani si 8 luni?
Puteti s-mi spuneti unde pot gasi legea(un link ceva) asta s-o salvez si eu si sa i le dau si ei ca sa stie si ea pe mai departe ce are de facut.
Multumesc mult.
Mediajust spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Christel E nascuta pe 24 aprilie 1956(deci va iesi la pensie cand va implini varsta de 60 de ani, si stagiul de 13 ani si 8 luni? Puteti s-mi spuneti unde pot gasi legea(un link ceva) asta s-o salvez si eu si sa i le dau si ei ca sa stie si ea pe mai departe ce are de facut. Multumesc mult. |
Pe actuala lege, ar iesi la pensie in aprilie 2016, si ii trebuie minim 15 ani de cotizare.
N-am link - presupun ca exista legislatia pe site-ul Casei Nationale de Pensii. Daca vrei, ti-o trimit maine din banca mea de date, sa-mi dai o adresa de mail pe PM.
Insa legea este pe punctul de a se modifica - numa' ce se lupta cu ea in dezbatere, deci nu stiu la ce i-ar folosi asta veche, si nici daca chiar s-ar descurca in ea (e criminal de stufoasa, si cu o multime de modificari).
Sfatul meu este urmatorul: sa profitati de ordonanta de care am vorbit mai sus, si sa plateasca ce poate din ultimii 5 ani - acolo unde n-a avut stagiu de cotizare. Paralel, sa mearga inainte cu contractul pe care si l-a facut.
Prevederea cu pensia minima de 350 de lei poate sa dispara oricand (si chiar cred ca va disparea - probabil ca va fi inlocuita cu o alta forma de sprijin. Oricum si-au dat seama ca nu era in regula sa se cheme pensie, nu dezvolt aici consideratiile juridice, si au rebotezat-o "indemnizatie sociala pentru pensionari". Prin urmare, nefiind fundamentata pe principiul contributivitatii, va putea fi oricand micsorata/anulata.)
Asa ca orice luna asigurata ar putea fi necesara. Este pacat, zic eu, sa nu speculeze acest moment, cand isi mai poate acoperi "gaurile" din stagiu (stiu ca sunt ceva banuti de dat, poti calcula dupa tabelul pe care l-am pus mai sus, dar si sa n-ai din ce trai la batranete este si mai greu).
carmaw spune:
Va multumesc mult pt raspunsuri ...o sa platesc cam 2 sau 3 ani in decembrie dar:
-cind imi da o hirtie ( carnet, atestatie...)ceva la mina care sa dovedeasca ca am platite asigurari?(o sa platesc pina in 20 dec)
-daca am de facut o operatie in februarie se pune ca sunt asigurata sau trebuie sa astept o perioada de 6 luni sau 1 an ?
Multumesc mult!
Mediajust spune:
citat din mesajul lui carmaw Va multumesc mult pt raspunsuri ...o sa platesc cam 2 sau 3 ani in decembrie dar: -cind imi da o hirtie ( carnet, atestatie...)ceva la mina care sa dovedeasca ca am platite asigurari?(o sa platesc pina in 20 dec) -daca am de facut o operatie in februarie se pune ca sunt asigurata sau trebuie sa astept o perioada de 6 luni sau 1 an ? Multumesc mult! |
Vei semna un contract pe baza caruia vei plati contributiile (poti calcula dupa tabelul pe care l-am pus mai sus) si vei dobandi stagiu de contributie pentru pensie. Asta va fi dovada.
Pentru operatie iti trebuie asigurari de sanatate - n-au legatura cu pensiile, sunt contracte distincte.
carmaw spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Mediajust
Vei semna un contract pe baza caruia vei plati contributiile (poti calcula dupa tabelul pe care l-am pus mai sus) si vei dobandi stagiu de contributie pentru pensie. Asta va fi dovada. Pentru operatie iti trebuie asigurari de sanatate - n-au legatura cu pensiile, sunt contracte distincte. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
buna
E soare aici dar eu sunt in ceata...mie imi trebuiesc asigurari de sanatate de stat nu particulare EUREKA sau altele
Deci stai ca ma sperii in ce eu platesc nu intra si cota parte sanatate
Ma scuzi sunt pierduta rau....daca nu am asigurare trebuie sa platesc 4700 E minim deci daca am asig platesc mai putin
Unde ma duc ???
OUFF am pierdut toate reperele legislative din RO
Deci asta e problema mea
-sa mi fac asig de sanatate de stat
-si daca pot sa continui si pt pensie
CAS asta nu are si cota pt pensie si cota sanatate????????
HELP
marius spune:
Asigurarile de sanatate sunt una iar asigurarile sociale (pt pensie) altceva. Sunt doua lucruri total diferite. Daca vrei sa fii asigurata pentru a nu plati spitalizarea de exemplu discutam de asigurarea de sanatate, iar daca doresti sa iti asiguri o pensie la batranete discutam de asigurarea sociala. Ambele au la baza un contract - primul contract este cu Casa de asigurari de sanatate iar al doilea contract ar fi cu Casa de asigurari sociale.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc!
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
carmaw spune:
citat din mesajul lui marius Asigurarile de sanatate sunt una iar asigurarile sociale (pt pensie) altceva. Sunt doua lucruri total diferite. Daca vrei sa fii asigurata pentru a nu plati spitalizarea de exemplu discutam de asigurarea de sanatate, iar daca doresti sa iti asiguri o pensie la batranete discutam de asigurarea sociala. Ambele au la baza un contract - primul contract este cu Casa de asigurari de sanatate iar al doilea contract ar fi cu Casa de asigurari sociale. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Tu poti face diferenta - voteaza-o pe Ioana - mar-2 - Fii tu un Mos Craciun! Multumesc! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
si lumina fu!
multumesc mult.