Asigurarile sociale
Dupa multi ani in care nu am mai platit asig sociale vreau sa mi fac contract din nou si am auzit ca nu se face pt ca esti luata la intrebari
_din ce traiesti ..unde lucrezi etc??
Voi stiti ceva in sensul asta??
Vroiam sa mi fac contractul in Buc la adresa din buletin dar poate se poate si in alt judet unde am casa( adica in Campina) ma gindesc ca acolo sunt mai clementi
Voi cum ziceti??
ps Am deja platiti 13 ani de asigurari as fi vrut sa mai continui sa am 20
Multumesc de raspunsuri
-----------------------------------------------------------------
Acum am vazut ca este topic...vreti sa l mutati ' ca mesaj' unde trebuie va rog??
Raspunsuri
marius spune:
Nici vorba. Poti sa-ti faci asigurari - este practic un contract pe care il vei avea ba mai mult din cate stiu poti opta sa platesti si din spate un interval de timp dar nu pot preciza cat anume.
Nimeni nu te intreaba nimic doar vei stabili pentru ce suma te asiguri cat anume vei plati care este intervalul de plata (lunar/trimestrial) si ce reprezinta ca si pensie.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
carmaw spune:
Citat: |
citat din mesajul lui marius Nici vorba. Poti sa-ti faci asigurari - este practic un contract pe care il vei avea ba mai mult din cate stiu poti opta sa platesti si din spate un interval de timp dar nu pot preciza cat anume. Nimeni nu te intreaba nimic doar vei stabili pentru ce suma te asiguri cat anume vei plati care este intervalul de plata (lunar/trimestrial) si ce reprezinta ca si pensie. www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2 Multumesc mult de raspuns ma voi grabi cum de ajung acolo....! Eu pur si simplu / Pagina legislativa |
Mediajust spune:
Pana la 31 decembrie, te poti asigura retroactiv pe ultimii 5 ani (OUG 94/2010, care a intrat in vigoare acum doua saptamani). Valoarea contractului de asigurare nu poate fi mai mica decat cea aferenta salariului minim in plata in respectivele luni. Nu exista plafonare a sumei de asigurare.
Daca ai bani acum, poti plati dintr-un foc pana la sfarsitul anului, si apoi iti mai raman doar 2 ani pentru a avea stagiul pe care ti l-ai propus.
Christel spune:
citat din mesajul lui Mediajust Valoarea contractului de asigurare nu poate fi mai mica decat cea aferenta salariului minim in plata in respectivele luni. Nu exista plafonare a sumei de asigurare. "Procesele iti rapesc timpul, banii, tihna si prietenii." (Proverb englezesc). |
Nu stiu daca asa o fi peste tot, dar soacra mea si-a facut un astfel de contract de asigurari sociale la SV(ii mai trebuie si ei cativa ani pentru a beneficia de pensie) si ei i-au facut un contract de plateste in jur de 30 roni/luna.
Asa stiam si eu ca trebuie cotizat la salariul minim/economie, dar se pare ca merge si pe sume mai mici.
Acum intereseaza-te la casa de pensii sa vezi exact.
Mediajust spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Christel
Nu stiu daca asa o fi peste tot, dar soacra mea si-a facut un astfel de contract de asigurari sociale la SV(ii mai trebuie si ei cativa ani pentru a beneficia de pensie) si ei i-au facut un contract de plateste in jur de 30 roni/luna. Asa stiam si eu ca trebuie cotizat la salariul minim/economie, dar se pare ca merge si pe sume mai mici. Acum intereseaza-te la casa de pensii sa vezi exact. |
Lucruri diferite, baze legale distincte.
Prevederea la care faceam referire este OUG nr.94/2010, care a intrat in vigoare in urma cu doua saptamani, si se refera la plata retroactiva "dintr-o bucata", pe ultimii cel mult 5 ani, nu la contractele lunare de asigurare.
Acest text normativ ii are in vedere pe cei care, din diferite motive, nu au fost in ultimii ani asigurati ai sistemului (in special miile de oameni care au lucrat ilegal in strainatate, "capsunarii", care s-au trezit cu o gaura considerabila la stagiul de pensie, dar si pentru cei care n-au avut slujba/stagii asimilate sau care nu au avut obligatia de a plati aceasta contributie aferenta venitului - de exemplu PFA).
Pentru aceasta categorie, calculul contributiei se va face la salariul minim din acea perioada.
Actul normativ prevede si contributiile datorate, si nivelul salariului minim in art. 4 alin. (3):
(3) Valoarea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata, prevazut la alin. (2), utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:
a) pentru anul 2005 (octombrie-decembrie) - 310 lei;
b) pentru anul 2006 - 330 lei;
c) pentru anul 2007 - 390 lei;
d) pentru ianuarie-septembrie, inclusiv, 2008 - 500 lei;
e) octombrie-decembrie 2008 - 540 lei;
f) pentru anul 2009 - 600 lei;
g) pentru anul 2010 - 600 lei.
ART. 5
Cota de contributie de asigurari sociale, prevazuta la art. 4 alin. (1), care se utilizeaza la calculul contributiei de asigurari sociale datorate este urmatoarea:
a) pentru anul 2005 - 31,5%;
b) pentru anul 2006 - 29,15%;
c) pentru anul 2007 - 29%;
d) pentru ianuarie-noiembrie, inclusiv, 2008 - 29%;
e) pentru decembrie 2008 - 27,5%;
f) pentru ianuarie 2009 - 28%;
g) pentru februarie-decembrie 2009 - 31,3%;
h) pentru anul 2010 - 31,3%.
Prin urmare, daca soacrei tale ii lipseste asigurarea pe o perioada din ultimii 5 ani, poate plati, pana la 31 decembrie, dupa socoteala de mai sus, si va fi completa astfel stagiul lipsa.
Daca a lucrat in ultimii 5 ani, dar nu-i ajunge stagiul - atunci va continua sa-si plateasca lunar contractul de asigurare pana isi completeaza stagiul.
Christel spune:
Soacra mea este casnica acum, a lucrat doar 9 ani la CAP si a scos de la primarie o adeverinta in care i s-a calculat vechimea asta.
Si acum de vreo 2 ani si-a facut un contract individual la pensii pentru a mai cotiza cativa ani sa poate beneficia de pensia minima.
Dansa are acum 57 de ani.
Acum in legea asta noua am vazut ca scrie ca se pot pensiona femeile la 60 de ani(cu vechime minima 10 ani) iar barbatii la 64 de ani(la fel cu minim 10 ani vechime).
marius spune:
Da - daca ramane asa va avea impact.
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Christel Soacra mea este casnica acum, a lucrat doar 9 ani la CAP si a scos de la primarie o adeverinta in care i s-a calculat vechimea asta. Si acum de vreo 2 ani si-a facut un contract individual la pensii pentru a mai cotiza cativa ani sa poate beneficia de pensia minima. Dansa era acum 57 de ani. Acum in legea asta noua am vazut ca scrie ca se pot pensiona femeile la 60 de ani(cu vechime minima 10 ani) iar barbatii la 64 de ani(la fel cu minim 10 ani vechime). |
Pana la sfarsitul anului mai poate plati pentru intervalul 2005 - 2008 (pe actul normativ de care am povestit), si mai capata 3 ani.
Christel spune:
Acum nu stiu dupa ce lege se incadreaza(dupa cea veche in care vechimea minima era 12 ani sau dupa asta noua cu 10 ani).
Ea deci ar mai avea inca un an de platit dupa vechea lege(are cei 9 ani de la CAP+ 2 ani contribuiti pe baza contractului deci ar mai fi inca un an) apoi chiar daca mai continua sa plateasca nu i-ar mai fi de folos, pentru ca au fost contributii mici deci ea ar beneficia doar de pensia minima care e acum de 350 roni parca.
Mediajust spune:
citat din mesajul lui Christel Acum nu stiu dupa ce lege se incadreaza(dupa cea veche in care vechimea minima era 12 ani sau dupa asta noua cu 10 ani). Ea deci ar mai avea inca un an de platit dupa vechea lege(are cei 9 ani de la CAP+ 2 ani contribuiti pe baza contractului deci ar mai fi inca un an) apoi chiar daca mai continua sa plateasca nu i-ar mai fi de folos, pentru ca au fost contributii mici deci ea ar beneficia doar de pensia minima care e acum de 350 roni parca. |
Se va incadra in prevederile legale in vigoare la momentul cand va avea varsta de pensionare.
Pe actualul text de lege, daca soacra ta ar fi nascuta la 1 ianuarie 1953, ar putea iesi la pensie in mai 2012, cu un stagiu minim de contributie de 13 ani si 8 luni.
(Acum atat varsta, cat si stagiul minim de cotizare cresc - am explicat undeva mecanismul).