Nasterea acasa (in cada)
Raspunsuri - Pagina 23
Mediajust spune:
Ina, eu nu-s psiholog, dar - ca si tine, inteleg - imi ascult intuitia cand este vorba despre expunerea in diverse posturi in fata unui copil prea mic sa inteleaga corect ce se intampla, dar destul de mare ca sa tina minte.
Si sexul este un act "foarte natural" (scuza-ma pentru asociere), dar parca nu este in regula sa participe toata familia la el.
Voiam insa sa te mai intreb ceva.
Constat ca aduci in discutie nesupunerea civica, si o consideri un mod de manifestare normal, un protest fata de legea stupida si idioata.
Eu sunt curioasa daca in afara de a provoca teme de discutii, de a prezenta foto-reportaje din cada si eventual a intretine un site de informatii (indoielnic ca si continut si trimiteri), CINEVA (aceasta doamna, vreuna dintre doamnele care aplauda gestul acesteia, ONG-uri, moase independente etc) a facut CEVA concret pentru a legaliza aceasta libertate de a naste unde te taie capu'.
Daca da - ce s-a intamplat cu demersul? Unde s-a respins? Pe ce considerente? A fost vreo propunere de lege ferenda serioasa, argumentata, sustinuta - sau doar umplem forumurile cu admiratie sau indignare, dam exclusivitati si cam atat?!
Abia daca aceste lucruri s-au intamplat, as putea admite ca ce se intampla acum justifica nesupunerea civica, atitudine impotriva excesului de autoritate a puterii/statului sau a refuzului de reglementare.
Altfel, este exact ca si cum m-as scula eu dimineata, i-as altoi vecinului o bata in cap si as spune ca am facut-o din nesupunere civica, dreptul meu universal, fara ca vreodata sa incerc sa-l conving pe legiutor ca asta este semn de prietenie si fara sa consider ca incalc legea - doar ca nu-mi place, deci n-o respect.
Si daca tot m-am intins - raman aceleasi intrebari si pentru acest presupus drept de a alapta oriunde, oricand.
A cautat cineva solutii de reglementare a acestei situatii, ca sa nu mai existe conflicte ca cel de la targ si sa nu se mai victimizeze nimeni ca i se infometeaza copilul? A propus cineva obligativitatea de a exista locuri speciale, confortabile pentru alaptat in locurile publice? (Reamintesc cum a fost impusa obligatia oricarei institutii/magazin de a avea rampe pentru carucioare). A incercat vreodata cineva sa defineasca acest fluturat "public?"
Daca da si nu s-a putut - nesupunere civica.
Daca nu - inseamna ca doar zdranganim cutii goale.
Si pana atunci, eu voi uza de dreptul meu (legal, asigur pe toata lumea) de a interzice alaptarea in sediul firmei mele. N-am loc sa fac spatiu special pentru angajate - deci le invit, dupa lege, sa-si ia concediu de risc maternal sau sa mearga acasa sa alapteze, iar pe cele "in vizita" le informez politicos ca nu-i un loc bun, sa-si rezolve prioritatea hranirii copilului - si apoi sa revina. La fel cum nu permit fumatul, si nici servitul micului dejun in biroul meu.
nelia spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui mianna
exact asta intrebam, sa ma asigur ca am inteles bine. din punctul meu de vedere, ceea ce sustii tu si ceea ce sustine ea sunt doua chestii diferite. cu nasterea asistata in conditii cat mai bune si cu interventiile adecvate eventual necesare sunt si eu de acord. cu sarcina fara ecografii si nasterea de una singura, fara medicamente sau interventii medicale, ca doar asa se nastea acu' 2000 de ani, nu. Asculta, priveste si taci!... Din brate fa-ti aripi de fier Si zboara cu ele spre cer!... |
Depinde ce medicamente, pentru ca in sarcina si in timpul nasterii, acolo totul unde decurge bine, parerea mea este ca ce dau prea multe medicamente. Eu nu am luat decit vitamine in sarcina, in sensul ca asigur un surplus, dar nici cu alea nu am exagerat, acid folic inainte si era si in pastiluta cu vitamine... si la ultima paracetamol pentru ca durea capul prea tare, dar si pentru ala am mia de remuscari. Numai ca ma durea nepermis de mult, au fost si cite doua zile cind nu m-am ridicat din pat in primele trei luni de sarcina si chiar nu-mi permiteam... doi copii mici, casa, plus examene, teme de facut. Mai aveam si ceva de lucru acasa, benevolat, enorm de multe de facut pentru durerile inspaimintatoare pe care le aveam....
Vezi, caut justificari pentru un amarit de paracetamol luat din cind in cind... normal cind mi se ridica parul pe mine cind aud cite medicamente se indica in sarcina, absolut in mod gratuit, cite vaccinari fara sa se ia in calcul riscurile, cu cite se indoapa gravida in timpul unei nasteri normale, fara riscuri, numai ca sa inlaturam niste dureri (sint de acord cu un pic de ajutor acolo unde travaliul este mult prea dur si lung, dar in rest eu cred ca se mai poate apela si la alte cai - pozitia de exemplu, masaj, bai, am mai spus, nu neaparat sa ne indopam de medicamente ca sa trecem mai usor, nu sint bombonele totusi). Toate fac un rau mai mare sau mic, si instrumentele si medicamentele, mai ales anestezicele, dar daca cred si spun asta, nu inseamna ca sint neaparat in tabara cealalta, sa refuz medicamentatia acolo unde este cu adevarat necesara.
Dar asta o spun nu numai referitor la sarcina si alaptare, ci asa, in general. Sint gata sa aduc argumente ca sa-mi sustin parerile: sintem indopati cu prea multe medicamente fata de cit avem nevoie. La copii se dau prea multe medicamente ca sa treaca de o viroza, prea mult antibiotic si atunci cind nu e necesar... prea multe vaccinari inutile pentru lucruri minore. Prea multe vaccinuri scoase pe banda, netestate, organismele nu se testeaza inainte de vaccinari, sint multi oameni care sufera de anumite boli sau sint predispusi la ele care nu ar trebui niciodata vaccinati pentru ca ingredientele din compozitia vaccinurilor (dar si modul lor de producere din ultimii 30 de ani) nu sint compatibile cu organismele lor...
Si discutia este lunga despre medicalizarea exagerata a vietilor noastre. Iar referitor la sarcina si la nastere sustin sus si tare ca s-a transformat in 'boli'... iar acest lucru are un impact social si emotional asupra femeilor.
Am mai spus si pe la alte subiecte, eu sint pentru sensibilizare. Mi se pare un lucru foarte important mai ales in zilele noastre. Sensibilizare la tot ce ne afecteaza, asa cum ni se tot spune ca aia si aialalta sint bune, asa sa ni se spuna si ca nu sint bune, si ca se poate altfel, si ca sint alte variante, asta inseamna corectitudine. Eu nu gasesc aceasta corectitudine nici in lumea medicala, nici in cea farmaceutica, la fel cum nu gasesc nici in cea alimentara.
Da, sint sarcini si nasteri cu probleme, acolo e nevoie de medici care sa te ajute sa o duci la bun sfirsit si sa nasti un copil sanatos. Sint de acord cu testarile care se fac, mai ales daca femeia are peste 30 de ani sau cazuri in familie. Dar mai mult de 60% din sarcini si nasteri sint normale! Si alea sint mult prea medicalizate si sint sigura ca se poate duce o sarcina si naste in conditii mult mai naturale decit se face. Si in sensul asta trebuie facut ceva! Deja se face in multe tari si nu pot decit sa ma bucur pentru asta.
La fel sint multe boli unde medicina a facut minuni!
Si e nevoie de medici sa intervina, e nevoie de medici sa-l ajute pe om sa se faca bine si sa-si traiasca viata asa cum doreste. Dar pina acolo, omul trebuie sfatuit sa mai renunte la pilule de toate felurile si sa incerce sa traiasca cit mai sanatos cu putinta. Trebuie invatat ca o raceala se poate trata si altfel, nu trebuie sa iei pumnul de pastile in fiecare zi si sa te vaccinezi pentru orice virusel care circula. Si ca oamenii sa inteleaga trebuie sa fie tocati la cap, la fel cum se face si pe plan invers, ca da, e bine sa apelezi la... dar mai bine este sa faci asta inainte.
In concluzie, le spun mamicilor si viitoarelor mamici ca e bine ca exista progresele medicinei si ale tehnicii, sa fie acolo la nevoie. Dar pina la ele sa aiba incredere in corpul lui, in puterea lor de femei de a duce o sarcina si de a naste cit mai natural cu putinta, de a face din acest eveniment nu o boala, ci un moment special pentru ca este intilnirea cu puiul purtat in burtica atitea luni si asteptat atitia ani in viata. O femeie si un barbat care se pregatesc sa devina parinti, trebuie sa inceapa aceasta munca de a trai 'sanatos' cu mult inainte de a se hotari sa conceapa si sa continue... sa fie sceptici atunci cind introduc ceva in organism, sa se intereseze si de efectele secundare asupra lor si asupra fatului, mai ales asupra lui...
Crezi ca am facut toate acestea? Da, in mare am incercat... dar cind ti se spune din toate partile ca asa e bine si cind 90% din populatie fac asa, e greu, e foarte greu sa fii tu cea care alegi, care se revolta, pentru ca oferta e prea maresi capacitatea ta de a te informa e limitata de timp, iar de a alege de limitele umane.
As fi vrut sa fac altfel... tot timpul vreau sa fac altfel, asa cum simt, desi nu sint intotdeauna convinsa. Dar valul e mai puternic si presiunea mare cind nu faci ca majoritatea. Si de aceea, cind vad oameni ca AM, nu ridic piatra, chiar daca metodele utilizate pentru a se face auzita, pentru a sensibiliza nu sint intotdeauna bine alese. Ma intreb intii ce vrea sa spuna... oare ce a impins-o sa fie altfel!
CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU
inaioana spune:
Lady, o sa citesc. Deocamdata am avut alte prioritati, iar activitatea organizatiei doamnei ma priveste atat de putin personal incat dupa cum am mai spus, nu am studiat site-ul decat pe diagonala.
Totusi, sa stii ca eu am prietene apropiate care au idei diferite fata de mine privind lucruri de genul asta (pe homeopatie, vaccinuri, medicatie, alimentatie sanatoasa etc) si totusi reusim sa "get along" foarte bine, fara sa ne calcam pe bombeuri in subiecte sensibile si sa sar eu in sus ca ele nu vaccineaza sau ele ca eu vaccinez etc, ci sa ne concentram pe ceea ce ne uneste nu pe diferentele inerente.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
olim spune:
inaioana, o nastere presupusa normala, poata sa devieze intr-o cezariana in orice moment.
in general cezariana se face pe linia alba, nu cum e la moda acum sa se faca invers sa nu se vada
asta estetic, deoarece refacerea e mult mai repede la o cezariana normala, dar asta este o alta poveste.
asa ca medicul ca sa fie sigur ca nu are de pierdut timp cu aceasta cand pe primul loc e mama si copilul cere in general acest lucru.
intr-adevar nu razi tot capul, dar nici fix 2 cm 2 ca nu stii cat ai nevoie in timpul operatiei si atunci nu stai cu lama in mana ci stai cu un bisturiu
inaioana spune:
Mediajust, privind legislatia eu am inteles asa: ca pana la urma s-a mentionat undeva in noua lege a moaselor ca au dreptul de a asista nasterea la spital "si la domiciliu" , doar ca inca nu s-au dat normele de aplicare si se intarzie cu ele de nu stiu cand, ceea ce face ca legea sa nu se aplice pana acum, mergandu-se pe legea veche care nu avea o astfel de prevedere.
In privinta alaptarii in public, abia dupa aceasta intamplare organizatiile astea de mame care sustin alaptarea in public urmeaza sa creeze si sa propuna o lege, un cadru care sa reglementeze problema asta. Pana acum problema pesemne ca nu era asa de evidenta.
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
Mediajust spune:
Am si un punct de vedere de la un psiholog in legatura cu prezenta copilului la nastere.
"Dincolo de riscul de moment, adica o sperietura pe cinste si frustrarea din acel moment, exista unul pe termen lung - acela de a dezvolta false vinovatii pentru suferinta provocata mamei, daca realizeaza ca tot asa a suferit si pentru el. In aceeasi masura, relatia afectiva cu cel nou-nascut poate fi compromisa din acelasi considerent. Aceste stari pot lua in adolescenta forme dintre cele mai periculoase, pana la psihoze urate, dupa cum pot sa nu aiba nicio influenta. Problema este ca nu stii niciodata cum va evolua acest impact emotional, si nici nu poate fi prevenit, oricate discutii destepte si lamuritoare ai avea cu el. Eu n-as face asta copilului meu".
Am scris intreaga "depozitie" la dictare - i-am spus ca este un punct de vedere ce va fi intors pe toate partile de doamne.![]()
XIO spune:
Olim, de ce pui emoticonul ala care se da cu capul de zis cand spui de incizia de la cezariana?
***Fur is for petting**
http://www.flickr.com/photos/greecky/?saved=1
http:/www.4animals.ro/ajuta.html/ www.adoptiicaini.ro www.adoptiipisici.ro
www.accesoriisihaine.blogspot.com
sdcristian spune:
eu sincer nu as fi vrut sa o vad pe mama mea nascand
asa cum nu vreau sa vad nici acuma vreo femeie nascand. nici sa ma uit la poze foarte anatomice cu acest moment.
mama de Carol (29.12.2008) si
6+
inaioana spune:
Mediajust, acest punct de vedere al psihologului e biased din start.![]()
Pentru ca pleaca de la "axioma" ca nasterea e suferinta vizibila, urlete si vaiete.
Dar eu cand spuneam ca am vazut homebirths cu copiii prezenti totul era linistit, calm si ok, toata lumea se invartea cu caldura si atentie in jurul mamei, mama nu urla, sotul plin de iubire se uita oki in oki cu nevasta, muzica susura, apa din cada clipocea usor, aromele aromeau... De aia zic... in acest caz, unde e trauma?
ladyJ spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui inaioana Lady, o sa citesc. Deocamdata am avut alte prioritati, iar activitatea organizatiei doamnei ma priveste atat de putin personal incat dupa cum am mai spus, nu am studiat site-ul decat pe diagonala. Totusi, sa stii ca eu am prietene apropiate care au idei diferite fata de mine privind lucruri de genul asta (pe homeopatie, vaccinuri, medicatie, alimentatie sanatoasa etc) si totusi reusim sa "get along" foarte bine, fara sa ne calcam pe bombeuri in subiecte sensibile si sa sar eu in sus ca ele nu vaccineaza sau ele ca eu vaccinez etc, ci sa ne concentram pe ceea ce ne uneste nu pe diferentele inerente. Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011). |
Stiu Ioana, sunt in aceiasi situatie. Si eu am prietene cu viziuni diferite de ale mele, cu care imi face mare placere sa discut pentru ca sunt femei inteligente care ma ´´incanta´´ cu argumente logice.Cat ramanem in parametri bunului simt, e super ok.
De multe ori, in urma unor discutii mi-am schimbat opiniile, am reanalizat, m-am mai gandit..Si tot de multe ori altii si-au schimbat punctele de vedere in urma argumentelor mele.
N-as putea insa sa fiu prietena cu o persoana extrema, acel gen de om pe alb si negru, incapatanat, rigid si foarte des obraznic.
Mi-a facut o deosebita placere sa discut aici in contradictoriu cu tine si imi face in continuare.Gasesc discutiile astea constructive, chiar daca ramane fiecare din noi la propria-i parere.
Imi place mult acum cum a pus Mediajust problema.

Devine foarte interesant, cel putin pentru mine.
--------------------------------------------
´´Cel care nu stie si stie ca nu stie, stie mai mult decat cel care nu stie dar nu stie ca nu stie´´