jocuri si traditii romanesti, din copilaria noastr
Baiatul meu este elev in clasa 1, o clasa multiculturala ... de fapt cum este Germania in general. Invatatoarea ne-a rugat pe noi, parintii, sa-i spunem ce jocuri (ptr. afara si inauntru) jucam noi in tarile noastre, tot asa si despre traditiile de Craciun.
Sincera sa fiu am nevoie de ajutor ca sa-mi aduc aminte de jocurile din copilarie ... unele le mai stiu, la altele nu mai stiu regulile si tot asa ... la traditii tot asa, sunt cam ametite si incurcate in memoria mea.
Deci rugamintea mea ar fi:
Puteti sa ma ajutati cu jocuri din copilarie? Numele si regulile.
Traditii de Craciun, in afara de taierea porcului si mersul cu colindele ...
Mii de multumiri in prealabil! 
Raspunsuri
liliana83 spune:
Oina, nu mai stiu regulile dar parca era joc autentic romanesc.
Telefonul fara fir: mai multi copii stau aliniati de la un capat pleaca un cuvant si se transmite din copil in copil pana la celalalt capat.
De-a v-ati ascunsa.
La traditii ar mai fi sezatorile,mersul cu semanatul din prima zi a anului nou,mersul cu capra, ursul.
Daca-mi mai amintesc mai scriu.
marius spune:
Matza. Sotron. Hotii si vardistii. Flori fete si baieti. 1,2,3, la parete stai.Lapte gros.![]()
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca va place votati-o pe Ioana - mar-2
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
kokiy spune:
Frunza, capra ,mima .....counter cu cornete
,baba oarba ,coarda ,matele incurcate 
Promo 50% 
aschiutza spune:
Un obicei din partea mea de Muntenie: in noaptea Sf. Andrei (30 Noiembrie spre 1 Decembrie) fiecare din familia mea punea griusor la incoltit intr-un castronas. De anul nou se punea pe masa si dupa cum crestea griul, asa se zicea ca iti va fii anul care incepe.
Alte obiceiuri: Sorcova, Plugusorul
Irinusha spune:
Ardeiash, "Tara, tara vrem ostasi" mai stiam si eu ... la asta ma gandeam, chiar necunoscandu-l aici.
Restul, multumesc!
Insa mi-ati aruncat doar cu "nume" in cap, fara alta explicatie ... pe unele le mai stia sotul, dar chiar si el (cu mai multa experienta de copilarie petrecuta in Ro.) nu le-a cunoscut pe toate. O sa scriu de jocul de mai sus ... multe (ca "telefonul fara fir" - aici: telefonul nebun) sunt cunoscute si in G..
M-ati fi ajutat daca primeam si ceva reguli ...
Aschiuta, chiar uitasem de graul incoltit. Multumesc ptr. reamintire, o s-o facem noi in familie :) ... sigur o sa fie interesant ptr. copii.
Multumesc! Cred ca subiectul se poate inchide! Ma descurc eu ... o sa incerc si o cautare pe net!
Numai bine!
Selene_Bunny spune:
Irinusha, eu am scris aici: http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=155766
Traditiile difera si in Romania, de la zona la zona.
In mare, insa, eu stiu ca sunt astea:
Mos Nicolae
- vine in noaptea dintre 5 si 6 decembrie
- aduce portocale sau mere galbene (semnifica banutii de aur cu care Sfantul Nicolae i-a ajutat pe copiii unei familii sarmane - multi nu stiu acest lucru) si dulciuri. NU jucarii, traditional, pe alea le aduce Mos Craciun
- copiii isi vor curata bine de tot papuceii in care Mosul le va pune ce le-a adus
- copiii neascultatori vor primi o nuielusa
In Ardeal, Cluj, de unde sunt eu, de Mos Nicolae se primeste si o nuielusa invelita in staniol sau cu bobite de polistiren lipite pe ea sau cu funda sau cu clopotel sau un bastonas invelit in rafie de-aia de flori, lata. Atentie, acestea completeaza cadoul de la Mos Nicolae, NU sunt nuielusa pentru copiii neascultatori! Aia nu e impodobita de nicio culoare!
Craciunul si Mos Craciun
- bradul se impodobeste in seara de 24 Decembrie
- tot atunci vin si colindatorii, de regula, in grupuri
- se ofera colindatorilor bani, bomboane, fructe, colacei, nuci (asta mai mult la tzara, unde obiceiurile sunt atat de diverse, de numa')
- Mosul vine in noaptea dintre 24 si 25 Decembrie
- casa se face luna cu ceva timp inainte de Craciun, femeile pregatesc bucate traditionale - sarmale, racitura, cozonaci
- bradul parca se pastreaza impodobit pana pe data de 31/1 ianuarie (Sfantul Vasile)
Anul Nou
- se merge cu plugusorul - Maine anul se-nnoieste - si cu capra - Tza, tza, tza, caprita, tza, Te-am adus din Africa
De 1 ianuarie, copiii merg cu sorcova.
Preotul vine sa stropeasca cu apa sfintita prin casele oamenilor.
Unii mai tin un obicei, inclusiv eu - de Anul Nou, in noaptea dintre ani, sa porti ceva rosu, un articol de imbracaminte rosu, sa ai parte de iubire tot anul care vine, si sa ai bani in buzunar, ca sa nu duci lipsa de ei in anul care vine.
Se duce vasc in casa, se atarna deasupra usii de la intrare, tinerii se saruta sub vasc, sa fie fericiti si in buna intelegere. Si sa aiba noroc.
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
Selene_Bunny spune:
Asa arata bastonasele/nuielusele impodobite:
http://www.citynews.ro/mures/din-oras-10/un-leu-pentru-o-nuielusa-de-mos-nicolae-28743/
http://www.emaramures.ro/stiri/26948/COMERT-ARTIZANAT-VS-KITSCH-Nuielusele-de-Mos-Nicolae-lucrate-manual-nu-prea-au-trecere-se-plang-comerciantii-
http://www.agenda.ro/news/news/13803/betisoarele-de-mos-niculae-umplu-timisoara.html
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Pantofiori de vanzare - noi, frumosi!
Daria-Nandini, haiosenii si dragalasenii
tnicoleta spune:
Irinusha
Ce imi vine acum repede in minte.
Joc pentru afara:
1.Ratele si vantorii
Se aleg 2 copii care vor fi vatorii, asezati la ditanta unul de altul. Ceilalti copii sunt ratele si vor sta intre cei doi vantori. Se arunca cu mingea de la un vanator la altul, incercad sa atinga ratele. Copilul (rata) lovit iese pe margine, se continua jocul pana ies toate rate pana la ultimul copil (rata). Ca sa se inceheie jocul copilul spune cati ani are, si, vatorii trebuie sa il atinga cu mingea din atea incercari cati ani are copilul. Daca il ating, se schimba vantorii, daca nu se reia jocul in aceeasi formatie.
2. Castelul sau 7 pietre.
Material necesar: 7 pietre plate, o minge si copii.
Se aleg 2 echipe si din pietre se face un castel. De la o distanta aleasa, pe rand, fiecare copil, arunca cu minge spre castel cu scopul de al darama. Echipa din care face parte copilul care a daramat castelul trebuie sa il puna la loc, celalta echipa trebuie sa impiedice acest lucru, aruncand cu mingea in echipa adversa. Copilul atins este eliminat. Jocul este castigat daca echipa reuseste sa costruiasca castul la loc, sau daca cealalta echipa a eliminat toti jucatorii.
Nicoleta si
Bia Ciocarlia Sarbatoarea recoltei www.dropshots.com/tnicoleta" target="_blank"> Filmulete
"Viata poate fi inteleasa doar privind in urma. Dar poate fi traita doar privind inainte." (Soren Kierkegaard)
www.libertatea.ro/stire/transplantat-de-rinichi-e-campion-la-ping-pong-25686.html" target="_blank">Un mare campion