Lumea privita de la 90cm inaltime
O carte despre copii spunea ca, pentru ei, “lumea e un loc mare si ciudat al carui mod de folosire nu-l cunosc inca”.Dar si cind se apuca sa-l invete!!!
Va propun sa ne amintim de intimplarile nostime, induiosatoare sau de-a dreptul suprarealiste ivite pe parcursul acestei initieri, cind piticotii nostri dovedesc o logica perfecta, numai ca in total dezacord cu realitatea. Cind ei inteleg lucrurile in cu totul alt fel decit noi, adultii. Cind ne provoaca sa privim cu ceva mai multa prospetime si atentie in jur.
Incep eu:
La prima intilnire constienta cu un fluture (din acela alb, de varza) Tudor l-a privit cu mareee uimire. I-a urmarit cu atentie traseele ondulate, iar dupa ce fluturele a plecat in treburile lui, pustiul meu s-a dus la o floare alba de rochita-rindunicii si a inceput sa-i faca vint. Ceva la modul: “Tu de ca stai? Hai, zboara si tu!!!”
Raspunsuri
ioana spune:
Cand i-am pus prima oara castile de la casetofon pe urechi...a auzit muzica...a facut niste ochi mari...si nu s-a mai miscat, aproape ca nici nu mai respira....de teama sa nu se opreasca...
sorana spune:
Monica, tinand in mana un biberon cu lapte, imi tot arata spre el, mandra de ce stie ea "apa, apa". Eu - "Mama, aia nu e apa, e lapte". Ea, incapatanata "apa, apa". Eu: "ba nu, e lapte". Monica intoarce biberonul cu tetina in jos si imi arata cum curge pe covor "apa, apa", cu o mutra de gen "tu nu vezi ca asta curge, deci e apa". Si incearca sa-i explici unui copil de un an ca, desi curge la fel, laptele nu e apa.
Monica (1 an) si Sorana
dddd spune:
daria, in timp ce-i cantam cu foc un cantecel, ajunsa la "pasari si flori dorm acum", ma intrerupe sa ma intrebe "ce-i aia acum mami". da-i si explica-i copilului ce insemana, cu exemple, la intrebarea mea daca a inteles mi-a zis ca nu. acum nu stiu daca a zis adevarul sau doiar asa ca sa rada de mine, pentru ca mi-a zis-o razand, dar de fiecare data cand ii cant respectivul cantec, o vad ca de abia asteapta sa ajung la versul cu pricina sa ma intrebe din nou, zambind, "ce-i aia acum mami".
cotofana2002 spune:
Baietelul meu m-a uimit foarte tare in momentul cand ii arata surorii mele(22ani)cum se umbla la cuptorul cu microunde.Desi are numai 2anisori stie multe lucruri despre aparatura din casa.
In acelasi timp ne uimeste cu dragalasenia lui,cu chicotele de veselie, atunci cand mami si tati sunt cu el si il imbratiseaza si il saruta cu drag.
De fapt, ce poate fi mai frumos decat un copil?
iileana spune:
Pana de curent. Mama si tata pun pe masa citeva luminarele aprinse.
Odorul apare urgent, se catara pe scaun, intreaba de tort si da sa sufle in luminari...
amelia spune:
Ma asez la calculator, cu Ana Maria in brate, si dau sa butonez. Cand deodata se repede si-mi ia mouse-ul (fara fir) si-l pune la ureche ca pe-un telefon si zice: "Ana!".
Bietul pui, a crezut ca e telefon mobil si l-a pus la ureche sa vorbeasca la el.
La fel face si cu telefoanele noastre mobile, ni le ia din mana si le duce la ureche sa vorbeasca ea. Nu zice "Alo", dar se recomanda in telefon "Ana!". E o dulce!
Pupicei de la noi!
Amelia si Ana Maria (1 an si 1 luna).
www.par.univie.ac.at/~aj/AnaMaria
Dincolo de nori este intotdeauna soare!