Povesti, pilde, fabule....

Povesti, pilde, fabule.... | Autor: Mickyyy

Link direct la acest mesaj

Cand eram mica, bunica imi spunea mai mereu povesti "moraliste", din care eu acum nu-mi mai aduc aminte decat 2 (probabil le stiti si voi):
- cea cu "lupul la oi", Ionica, ciobanul, plictisindu-se, ii sperie de 2-3 ori pe sateni ca a venit lupul, ei sar cu totii sa-l ajute, dar nu era niciun lup, iar cand chiar vine lupul pe bune si el le cere din nou ajutorul, nu mai vine nimeni, convins ca ii pacaleste iarasi;
- cea cu o fetita suparata ca mamica ei nu o rasplatea pentru toate faptele bune facute peste zi, si ii facuse o lista cu ele cerand bani pentru fiecare (5 lei ca are grija de sora ei mai mica, 2 lei ca a sters praful, etc); a doua zi, in locul listutei ei, mama ii lasa banii ceruti plus o lista cu tot ce face ea pentru copii (mancare - zero lei, spalat - zero lei, curat - zero lei, etc), iar fetita isi da seama de greseala.

Cu siguranta mi s-au spus mult mai multe povesti de genul asta in copilarie, pe care din pacate nu mi le mai aduc aminte.

Si am remarcat ca fetele mele reactioneaza extrem de bine la genul asta de povestioare, o ora intreaga de explicatii logice cu "de ce nu e bine sa faci asa" are mai putin efect decat o poveste de genul asta. Doar ca imaginatia mea a ramas in pana de idei....si tare bine mi-ar mai prinde o reimprospatare.

Stiu, sunt multe povesti frumoase, din care putem trage invataminte, incepand de la capra cu trei iezi si scufita rosie si terminand cu orice vreti voi! Dar impactul unei asemenea povesti e mult mai mic, mai ales ca deja le stiu pe dinafara pe majoritatea.

De exemplu am cautat si n-am gasit nicio poveste utila prin care sa-i explic ca doar prin munca si efort poti obtine rezultate bune la scoala, am incercat eu sa inventez ceva pe moment, dar n-am reusit prea bine.

Voi ce povesti le mai spuneti copiilor? Sau ce povesti va mai aduceti voi aminte din copilaria voastra, care v-am marcat si v-au ajutat sa deveniti mai buni?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ralucutza77 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Mickyyy

Cand eram mica, bunica imi spunea mai mereu povesti "moraliste", din care eu acum nu-mi mai aduc aminte decat 2 (probabil le stiti si voi):
- cea cu "lupul la oi", Ionica, ciobanul, plictisindu-se, ii sperie de 2-3 ori pe sateni ca a venit lupul, ei sar cu totii sa-l ajute, dar nu era niciun lup, iar cand chiar vine lupul pe bune si el le cere din nou ajutorul, nu mai vine nimeni, convins ca ii pacaleste iarasi;
- cea cu o fetita suparata ca mamica ei nu o rasplatea pentru toate faptele bune facute peste zi, si ii facuse o lista cu ele cerand bani pentru fiecare (5 lei ca are grija de sora ei mai mica, 2 lei ca a sters praful, etc); a doua zi, in locul listutei ei, mama ii lasa banii ceruti plus o lista cu tot ce face ea pentru copii (mancare - zero lei, spalat - zero lei, curat - zero lei, etc), iar fetita isi da seama de greseala.Cu siguranta mi s-au spus mult mai multe povesti de genul asta in copilarie, pe care din pacate nu mi le mai aduc aminte. Si am remarcat ca fetele mele reactioneaza extrem de bine la genul asta de povestioare, o ora intreaga de explicatii logice cu "de ce nu e bine sa faci asa" are mai putin efect decat o poveste de genul asta. Doar ca imaginatia mea a ramas in pana de idei....si tare bine mi-ar mai prinde o reimprospatare. Stiu, sunt multe povesti frumoase, din care putem trage invataminte, incepand de la capra cu trei iezi si scufita rosie si terminand cu orice vreti voi! Dar impactul unei asemenea povesti e mult mai mic, mai ales ca deja le stiu pe dinafara pe majoritatea. De exemplu am cautat si n-am gasit nicio poveste utila prin care sa-i explic ca doar prin munca si efort poti obtine rezultate bune la scoala, am incercat eu sa inventez ceva pe moment, dar n-am reusit prea bine.Voi ce povesti le mai spuneti copiilor? Sau ce povesti va mai aduceti voi aminte din copilaria voastra, care v-am marcat si v-au ajutat sa deveniti mai buni?
Aveam eu o carte cu snoave, stiu ca eram mai maricica cand am citit-o, dar mi-a placut foarte mult. Erau tot felul de povesti cu talc. O sa o rog pe mama sa o caute, bine ca mi-ai amintit. DPN 20 apr 2011Poze:
http://picasaweb.google.com/grigore.raluca/ConcediuLaVienaSiBudapesta#

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

eu imi amintesc perfect ceva asemanator, de la gradinita probabil, cred ca era dintr-o carte cu ilustratii sau diafilm, imi amintesc rochia rosie purtata de fetita din poveste.

pilda/povestea cred ca se numea "foamea e cel mai buna bucatar"
era vorba despre o fetita foarte mofturoasa in privinta felurilor de mancare, aia nu manca, ailalta nu-i placea, etc.
intr-o zi mama ei a facut o mancarica de cartofi, foarte gustoasa
fetita, evident, a strambat din nas si a spus ca nu-i place, a cerut altceva de mancare (cred)
insa mamica ei a rugat-o sa-i dea o mana de ajutor prin curte si gradina, la cules fructe, maturat prin curte, etc.
dupa ce fetita a terminat treaba, toata familia s-a asezat la masa, si..surpriza, fetita a papat toata mancarica de cartofi din farfurie, ba chiar a mai cerut si a spus "mami, ce gustoasa e mancarica facuta de tine!"
morala "foamea este cel mai bun bucatar!"

Corina - mami de printesa Lori ( 25.06.2007 )

"Oamenii eficienti sunt cei mai mari lenesi, dar sunt niste lenesi inteligenti" (David Dunham)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anda08 spune:

Mai puteti gasi si AICI basme si povesti pentru copii!

O zi buna in continuare! - A day without laughter is a day wasted (Charlie Chaplin)

Mergi la inceput