Contract CAS si Casa de Pensii pentru PFA

Contract CAS si Casa de Pensii pentru PFA | Autor: nikipuisor

Link direct la acest mesaj

Buna seara,

Anul trecut in noiembrie ne-am infiintat un PFA. Deoarece nu am locuinta a trebuit sa inregistrez PFA-ul la o prietena in Pitesti. Eu am buletin de Bucuresti. Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Unde imi fac contract cu casa de sanatate si de pensii in Pitesti unde este sediul PFA-ului sau in Bucuresti unde am buletinul?
2. Daca pana la 1 iunie am fost asigurata (am fost angajata cu carte de munca) de cand voi plati penalitati (daca platesc) din iunie sau din noiembrie anul trecut?
3. Noi am depus o declaratie estimativa asupra venitului (o valoare mica). Procentul pentru casa de asigurari si cea de pensii se socoteste din ce am declarat eu sau din ce castig practic (s-a dovedit ca, castigurile sunt mai mari fata de ce am declarat la inceputul anului).

Va multumesc si astept cu nerabdare raspunsurile dvs.
O seara minunata sa aveti!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

1. La sediul PFA.
2. Contributiile de sanatate sunt obligatorii de la data infiintarii PFA, deci din noiembrie. Eventualele penalitati, de atunci vor fi calculate. Contributia se plateste trimestrial, la venitul estimat si declarat, si se regularizeaza anul viitor, dupa venitul real. Contributiile pentru fondul de pensii este obligatori abia de la 1 iulie - deci trebuie doar sa-ti depui declaratiile si sa platesti contributiile de atunci incepand, nu cred ca se pune problema de penalitati (mai ales ca a fost o intreaga nebunie).
3. Am spus la pct. 1 - platesti asa, la venit estimat, si te reglezi in primul trimestru al anului urmator, in sistem de venit real (atunci vei plati impozit plus contributii pe diferenta de venit de la estimat la obtinut).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nikipuisor spune:

Multumesc de raspuns.
O seara frumoasa!

Mergi la inceput

Am fost la Pitesti si mi-am facut contract cu Casa de pensii. Numai ca la Casa de Sanatate mi-au zis ca pot sa imi fac contract cu Casa si in Bucuresti, mai ales ca aici am medicul de familie si am lucrat.

Acum dupa ce ma duc la administratia financiara sa scot "o mie" de declaratii ma voi duce la Casa de asigurari.

Sper sa "nu crap" pana atunci.

O seara frumoasa!

Mergi la inceput

Buna,

Revin cu informatii sper utile. Cei de la Casa de pensii Pitesti mi-au respins dosarul ptr ca am buletin de Bucuresti..trebuie sa imi fac contract cu casa din Bucuresti.

CONCLUZIE:

Daca ai buletin intr-un oras (de ex Bucuresti) si sediul PFA-ului (de ex Pitesti) este in alt oras:

CONTRACTUL CU CASA DE PENSII SI CU CASA DE ASIGURARI SANATATE SE VA FACE IN ORASUL UNDE AI BULETINUL (in cazul meu Bucuresti).

Va doresc o zi buna!

Mergi la inceput