BLW

BLW | Autor: pisi-pis

Link direct la acest mesaj

Deschid subiectul aici pentru a afla parerea voastra, desi are si nu are de a face cu alaptarea.

Matzu meu scump face duminica 5 luni si este alaptat exclusiv, fara, apa, ceai etc. A fost de la bun inceput un sugar dedicat , a supt prima data pe holul dintre salile de nastere, la vreo 20 min dupa ce s-a nascut, in timp ce asteptam sa fim duse in salon. A trecut de la percentila 25 la nastere la 95 in numai o luna jumatate. Acum vreo doua saptamani, in urma unei glume-joc a unui verisor care a mancat cu incetinitorul o bucata de cozonac, sub privirile ei curioase a devenit foarte foarte atenta cand mancam. Uneori duce si manutza goala la mana in ritm cu noi, si mai nou de ieri a inceput sa si mestece . O ajuta si faptul ca am primit un scaun chicco polly magic, care permite pozitionarea bebelusului la nivelul mesei si in in pozitie culcat, nu numai sezut, deci ne vede perfect.

Noi o sa mergem la pediatru la 5 luni jumate sa ne explice ce si cum cu diversificarea (pt ca e suspecta de alergie la proteinele laptelui de vaca), urmand in principiu sa o incepem dupa 6 luni. Dar ce e facem cu dorinta ei naturala de a papa alaturi de noi, n-ar trebui sa fie ea cea care dicteaza momentul propice? Nu cumva acum exageram in partea cealalta? Inainte dadeam suculet la 3 luni, acum saliveaza efectiv copilul in fata noastra si ne facem ca nu o vedem cum mesteca in gol. Cand au dat bebeii vostri primele semne ca ar fi gata sa imbuce?

Mami de Laura (14.06.2010) si Mitza Fetitza

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Prietena mea, consultanta LLL, a inceput diversificarea pe la 7-8 luni, incercand cate o lingurita de ceva din cand in cand.La inceput baietelul ei se inneca ceea ce insemna ca nu e pregatit dar pe la 8 luni a inceput sa ii reuseaca cu mancarea si ia dat mancare pasata dar mai groasa, mai rodea pretzel-uri, conul de la inghetata, mar...nu avea dinti asa ca mai mult sugea pe ele.Apoi pe la 9 luni, dupa ce a vazut ca poate, i-a dat bucatele de morvov fiert, moale de tot, pe care el le lua cu manuta si le manca singur.
Asa vreau si eu pe cat posibil sa evit papalistile de aia o las pe ea sa decida cand si cum dar inainte de 6 luni nu incep diversificarea ca si noi suntem numai pe lapte de la san, nimic altceva si ii merge foarte bine.

Adriana mami de Isabelle Marie - 2 luni si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sunshine2009 spune:

Pisi, nu as putea sa-ti raspund daca noi exageram sau nu in cealalta directie, dar "regulile" pe care le-am aflat eu aici in DE pentru momentul propice diversificarii ar fi cam urmatoarele:

- copilul poate sta singur in fund
- reflexul de a impinge cu limba afara din gura a disparut (nu este bine sa treci peste el, pentru a evita mai tarziu de a-ti inghiti orice ii ajunge in gurita)
- da semne de interese singur la masa

Atentie: Dusul de alimente la gura nu inseamna ca un copil este pregatit pentru a manca, doar si cheile de la masina le duce, dar nu-l trimite direct la scoala de soferi...

Juniorul nostru a fost alaptat exclusiv pana aproape 7 luni, tot fara apa sau ceai. Intr-o zi facand grill l-am auzit plescaind, am crezut ca a fost o coincidenta. Apoi s-a tot repetat, pana cand intr-o buna zi ne-am luat inima in dinti si am inceput cu mancarea solida.
L-a inceput a primit dovlecel galben (timp de o saptamana), dovlecel galben+cartofi (a doua saptamana), dovlecel galben+cartofi+ o lingurita de ulei (a treia saptamana), dovlecel galben+cartofi+ o lingurita de ulei+carnita (a patra saptamana).
Dovlecelul, cartofii, orezul, pastarnacul sunt considerati cei mai putini alergeni, iar copii la care se presupune ca ar putea fi alergici trebuie un timp mult mai indelungat sa ramana sub observatie la un aliment nou. Morcovul este ok, dar constipa si are continut mai mare de nitrati/nitriti (aici nu ma stiu din pacate care dintre cele doua este mai corect)
Deci, cand ceilalti copii in jurul nostru aveau deja doua mese inlocuite, a nostru primea completare la san primele alimente.
Azi implineste 11 lunite (deci imi schmimb si semnatura! ) si roade singur pe paine prajita cu unt si branzica, banane, mere, cartofi fierti, morcovi, nectarine, lebenita, granate, clatite samd, pe care le apuca singur cu mana si si le baga in gurita. O masa la noi dureaza cel putin o ora din cauza asta, dar mananca f mult, adica pana la 350-400gr/masa, dupa cum am zis singur. Cel mai distractiv a fost sa-l vad pescuind dupa taieteii din supa, orez si boabele de la grante! La BLW se considera ca oricum mancarea principala ramane laptele, iar alimentele sunt date in prima faza doar pt a fi descoperite, a li se prinde gustul, a fi cercetate.
Deci cred ca BLW-partial in cazul nostru a functionat f f bine, intr-un timp scurt, dar dictat de copil. Si inca primeste 3-4 mese de lapte pe zi. DIn pacate, vei observa chiar tu, ca odata cu diversificarea, iti va mai scadea din lapte. Din pacate. Dar sa nu fi surprinsa, cand ii vor incepe sa apara dintisorii, ca desi in mod normal manaca alimente solide, va avea o reintoarcere catre alaptat exclusiv.

harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sanzi spune:

Si fetita mea facea la fel, de pe la 5 luni nu am mai putut manca in fata ei, ma simteam, efectiv, aiurea, cand o vedeam cum se uita in gura noastra. Diversificarea nu am inceput-o decat la 6 luni, am preferat sa nu ma grabesc, oricum are timp sa manance de toate.
Judecand dupa cat de dornica era sa manance si ea, m-as fi asteptat sa fie o mancacioasa, dar nu e deloc asa. Accepta foarte greu altceva decat san, strange buzele cand vede lingurita, ba chiar nu o mai intereseaza daca mananc in fata ei.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

Ma bucur sa vad ca a mea nu e unica pofticioasa . De grabit cu diversificarea chiar nu ma grabesc, fiind suspecta de alergie, si nefiind nici macar sigur ca sunt proteinele laptelui de vaca cele care ii fac rau, prevad ca diversificarea o sa fie un proces lung si complicat. Si in cazul ei, cel putin teoretic cu cat mai tarziu cu atat mai bine.

Pe de alta parte, avand in vedere ca de joia trecuta m-am intors la munca, si ea a ramas cu tati lunua asta, dupa care o sa ramana iar cu mine, in concediu, chiar nu mai avem nevoie de un factor de stress in plus. Deocamdata trebuie sa se obisnuiasca cu noul program, ziua nu mai suge chiar la cerere, ci la 3-4 ore. Am totusi norocul ca stau la 5 min de job, si daca chiar ar plange sotul o poate aduce mai repede la mine decat ar incalzi un biberon.

Dar ma ingrijorase curiozitatea ei evidenta fata de ce mancam. Azi m-am intors de la job, si cand ii dadeam sa suga, mi-a adus sotul o mandarina decojita. A lasat sanul (si vb ceea nu mai minca de mai mult de 3 ore) s-a uitat curioasa la mine, a inceput mestece si m-a prins de mana cu pricina. Ma gandeam sa ii fac un www.mother-2-mother.com/momsicles.htm" target="_blank"> momsicle sa vad ce reactie are, dar nu stiu cat are voie lucruri inghetate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns blackpanterro spune:

Momsicles, :) ce denumire draguta :)

Adriana mami de Isabelle Marie - 2 luni si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Si domnisorica mea - are 4 luni si 3 saptamani - e taaaaaaaare curioasa cand mancam La fel alaptata, si fara ceai/ apa.
I-am dat de vre-o 3 ori sa suga fructe* dar tot ce reusea sa ia in gurita iesea iar E tare comica. Dar totul in joaca :))

Pisi de ce crezi ca ar avea alergie?

* eu le tineam mai mult in mana ca mi-a fost frica sa-i dau ei sa nu se inece etc.

-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns pisi-pis spune:

louisea, este suspecta de intoleranta/alergie pentru ca din cand in cand ii apar firisoare de sange in scaun. Cand ii apare sangele o doare si burtica. Primul "suspect" sunt produsele lactate pe care le mananc eu, desi nu e chiar asa liniar. Eu nu am mancat lactate timp de vreo 2 luni, nici macar din alea ascunse, citeam toate ingredientele de pe toate produsele, dar chiar si asa, facea reactie cam o data pe saptamana. Cum nu a trecut complet, pediatrul a sugerat sa renunt la regim, si chiar si cand mancam lactate n-a avut nimic vreo 3 saptamani dupa care s-a inrautatit situatia brusc si acum iar nu mananc . Asteptam sa mai creasca, sa ne lamurim, pana la urma poate sa fie orice care o sensibilizeaza, chiar si vreun banal aditiv alimentar, acum e foarte greu sa mananci curat 100%.

De asta nici n-am avut curaj sa-i dau nimic sa guste, cel putin nu inainte de a vorbi cu pediatrul, sa stiu ce sa evit. E drept ca nici nu sta in fund fara sa fie ajutata, mai astept. Dar cu un momsicle as incerca daca as sti ca are voie rece.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns louisea spune:

Am inteles. Sper totusi sa nu fie alergie

Intreaba eventual la Help-line daca are voie momsicle (chiar draguta denumire)

-----------------------------------------
Va rog sa nu dati quote la mesajele mele. Merci

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OanaRusu spune:

ai mei amandoi au fost foarte curiosi de mancare pe la 5 luni jumate. Ana i-a smuls pur si simplu bucatica de mar din mana de la frate-so si a supt-o vreo jumatate de ora. Am inceput sa le dau dovleac copt cate un pic, apoi legume fierte si pasate. Asta treptat - n-am idee cand au trecut la o masa completa, dupa 6 luni precis.
Insa si acum mananca cu foarte multa placere, le plac mult legumele si fructele, nu papam dulciuri decat cioco (ocazional).
Cea mica are 2 ani jumate (aproape) iar cel mare are 2 in plus.

Am inceput sa le dau papa cand i-am vazut interesati pe ideea ca oricum erau aproape la 6 luni. Pana la urma, sarcina teoretic are 9 luni si totusi copii se nasc cand sunt ei pregatiti asa ca am facut la fel si cu hrana.
Am evitat dulciurile cat mai mult - dar papa fructe multe si asta le satisface nevoia.
Chiar daca am inceput inainte de 6 luni am tinut cont ca laptele e alimetul principal pana la un an, si nici nu m-am grabit cu "artileria grea" - am preferat inainte de un an legumele si fructele, lactatele, carne de pui si vita, pastele.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns diamat spune:

pis pis, eu cred ca simti bine
6 luni nu e batut in cuie. pentru unii poate insemna 8 luni, pentru altii 4. pentru unii parinti diversificare inseamna x ml de mancare de nush care, pt altii inseamna sa suga dintr o mandarina.

eu as lasa pe masa, la indemana lui bebe, mancare sanatoasa (ne fiarta/ pasata, suc, bla bla) si, daca vrea sa pipaie, sa bage in gura, atunci e ok. daca nu, sau doar una din ele, iar ok.

6 luni inseamna...cat? fix in ziua in care a implinit 6 luni? ziua urmatoare? daca s-a nascut prematur 6 luni varsta corectata? daca s-a nascut prin cezariana, de la nastere sau de la dpn? si, mai important, dupa care schema de diversificare?

copiii astia chiar se nasc perfecti si diferiti. si pregatiti in ritmul lor. trebuie doar sa observi cu atentie semnalele si sa oferi mancare sanatoasa.

evident, parerea mea.

dianocica cu d (3+)
nu mai ajung pe forum prea des, daca aveti vreo treaba (neterminata ) cu mine, PM va rog

Mergi la inceput