Adrian Paunescu - controverse

Raspunsuri - Pagina 15

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Cu toata durerea pentru cei care au murit si nu au fost figuranti, Olympia , am si eu prieteni care au fost acolo, sotul a fost acolo, si sint oameni care au iesit pur si simplu in strada, ar fi nedrept sa spunem altfel... si care au murit de-adevaratelea, cum spun copiii.

S-a murit si in drum spre Bucuresti, pe linga Buzau, au tras intr-un autocar de tineri plecati din Vaslui si imprejurimi, ar fi trebuit sa fiu in el, daca nu-mi incuia mama mea usa... unul dintre prieteni si vecini de cartier a murit acolo, altii au fost raniti. Au plecat cu sufletul spre Bucuresti, sa fie de ajutor, nu i-a minat nimeni... dar nu au mai ajuns, pentru ca la o rascruce, au fost opriti, au iesit unii, au tras si au plecat. Nici in ziua de astazi nu se stie cine a tras in ei. Se cereau victime? Cine si de ce au tras, tinerii din autocar erau neinarmati. Cei care au tras erau imbracati in uniforme de militar, a tras armata in poporul pe care trebuia sa-l apere? Daca da, pe cine servea? Nu cred ca pe Ceausescu, asta era terminat. Sint multi care au murit izolati, nu erau in multime, cine a tras in ei?

Dar pina acum nimic nu m-a convins ca Iliescu nu e implicat in ceea ce s-a intimplat in 89. Nici acum nu se stie daca frumosul program al FSN-ului de la Europa libera, de la un anonim, a fost acelasi cu programul FSN-ului din 89.

E murdar pe miini de singele poporului sau, ca si de cel al Ceausestilor pe care nu-i pling, si-au meritat soarta, dar nu pot sa ma bucur pentru moartea nimani... mai ales cind e facuta in secolul diplomatiei si in numele poporului roman. Si in continuare nu i se intimpla nimic, asta inseamna ca cei care sint la puteri, TOTI, inclusiv Paunescu de la care s-a pornit aici, nu au nici un interes sa scoata adevarul la lumina. Sper sa traiesc suficient sa aflu ce s-a intimplat cu adevarat atunci...

Olympia, avem realitati diferite. Imi pare rau pentru familia ta. Sint insa si alte realitati in Romania. Victime ale altor regimuri, de dinainte de comunism, tarani saraci, care dupa razboi si foamete, au ajuns ca in 1945-1947 sa nu mai aiba cu ce sa-si hraneasca copiii. Despre studii in Occident nici nu se punea problema, abia daca aveau bani, citeodata chiar prin vinzarea acestui pamint pentru care a curs atita singe (si stii ce inseamna pentru un taran sa-si vinda pamintul), abia daca reuseasu sa-i dea la un pic de scoala.

Am doua perechi de bunici, am prins si strabunicii, au dat pamintul de nevoie, colectivizarea s-a facut pentru ca au crezut in promisiunile noului regim. Se construiau fabrici, a fost rau pentru cei care avea afaceri mici personale, au pierdut tot, dar pentru cei care, ramasi fara pamint, isi gaseau de lucru in 'fabrici si uzine' si isi trimiteau copiii la scoli, si teminau sau cumparau case... nu stiu daca atunci, pina in 60-65 a fost rau.

Nu pot sa-i judec ca au imbratisat cu entuziasm comunismul, incepea o noua era, in sfirsit a lor, a celor saraci. Cel putina sa parea sa fie... Mi-e ciuda, da' ciuda rau, dar nici macar pentru voturile din 90 incoace nu pot sa-i judec, asa au fost obisnuiti mai mult de jumatate de secol, sa voteze cu cel care promite mai mult... Iliescu a picat foarte bine pe idealul lor de salvator, asa cum si liderii comunisti din 50-60 au picat. Nimeni nu banuia unde se va ajunge, asa cum nimeni nu a banuit ca si capitalismul, opusul comunismului, va avea victimele lui, si nu putine.

Nu avem cum sa intelegem la fel lucrurile, pentru ca uite, inca o data, ce realitati diferite au trait familiile din care ne tragem si situatiile diferite din colturile Romaniei. Asta nu inseamna ca nu au fost victime si unde a fost entuziasm, au fost si in Moldova oameni care au murit pentru ca nu au vrut sa-si dea pamintul, care si-au apart cu pretul vietii dreptul de a alege... dar, din pacate, cei mai multi l-au dat de nevoie, dar fara varsare de singe cu speranta ca le va fi mai bine. Iar altii, si nu putini, nu prea au mai avut ce sa dea, ce trecuse inainte pe acolo le luasera tot. Si pe asta s-a bazat comunismul... nu au fost deloc prosti acei lideri, stiau bine cum si de unde sa apuce poporul ca sa-l subjuge. Si chiar si dintre acestia, multi dintre ei, tineri mai ales, chiar sperau ca ceea ce facea va aduce alinare si bunastare saracilor. Si acestia au fost tot victime, si acestia au fost treptat eliminati, erau mult prea entuziasti si au luat mult prea in serios promisiunile, deja luptau pentru ele, impotriva lor, a celor care le facusera. Si asta este o realitate...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns vikinga spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul
Citat:
citat din mesajul lui vikingama gindeam asa citind-o pe nelia la cum voteaza de 20 de ani partea de est a romaniei.
las' ca nici cu sudul nu mi-e rusine. Eu mi-s din est, peste deal de nelia.
si eu tot de pe acolo, oleaca mai la vale. niciodata nu m-am jenat cu accentul ori cu altele dar cind vedeam rezultatele alegerilor asa frumusel pe judete mi se punea pe inima. si acum imi pilpiie in ochi rosul psd-ului asa la garamada pe toata zona moldovei. e adevarat ca si prin sud dar parca mai erau si alte culori pe ici pe colo.viviana am deschis in sfirsit digi-ul aseara si l-am inchis repejor la loc.si curioasa pozita otv-ului tre sa recunosc. ori i-o fi cerut paunescu cu limba de moarte asta lui DD ori cel din urma se pliaza pe alte planuri si nu-i da bine in carti asocierea. inainte il scuzam pe DD, era om de afaceri si atit, macar nu avea pretentii cu postul lui tv. acu' stai sa vezi si sa nu crezi doar sa te minunezi,Vikinga cu cei mai frumosi vikingi: Letizia, Nadja si Aldo

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns felicic76 spune:

Citat:

Victime ale altor regimuri, de dinainte de comunism, tarani saraci, care dupa razboi si foamete, au ajuns ca in 1945-1947 sa nu mai aiba cu ce sa-si hraneasca copiii. Despre studii in Occident nici nu se punea problema, abia daca aveau bani, citeodata chiar prin vinzarea acestui pamint pentru care a curs atita singe (si stii ce inseamna pentru un taran sa-si vinda pamintul), abia daca reuseasu sa-i dea la un pic de scoala.

Am doua perechi de bunici, am prins si strabunicii, au dat pamintul de nevoie, colectivizarea s-a facut pentru ca au crezut in promisiunile noului regim. Se construiau fabrici, a fost rau pentru cei care avea afaceri mici personale, au pierdut tot, dar pentru cei care, ramasi fara pamint, isi gaseau de lucru in 'fabrici si uzine' si isi trimiteau copiii la scoli, si teminau sau cumparau case... nu stiu daca atunci, pina in 60-65 a fost rau.


Foametea a fost in'49, atunci a fost apogeul; de suferit la colectivizare au avut de suferit "chiaburii", cei carora nu le-a fost permis sa pastreze in batatura pentru gospodarie: o vaca, un porc, si 5 oi (atat aveau voie sa pastreze oamenii in batatura, restul mergea la "CEAPEU"), nu au avut voie sa-si pastreze decat pamantul din gradina, nu 5 sau 10 ari de familie ca ceilalti, iar daca nu au avut mestesug invatat, au mers, scuipati si injurati, la munca, la CAP. Asa au fost anii de dupa colectivizare pentru bunicii mei, care aveau de crescut 4 copii. Daca nu ar fi fost OAMENI (un fost argat le ducea lapte si branza de la el) si daca cei din jur nu ar fi vazut beneficiile colectivizarii, sigur nu ar mai fi apucat acum 85, respectiv 87 ani. Bunica, fata de chiaburi, a sarit gardul unui vecin pentru a lua de la gura dulaului o coaja de paine uscata(era insarcinata cu tatal meu, painea era pastrata sub cheie de soacra-sa si fiecare din casa primea un coltuc). Acum par simple povesti, nu-ti vine sa crezi ca asa ceva era posibil...
Bunicii din partea mamei au avut mestesug, bunicul a fost tamplar, si a fost salvat de colectivizare, nu avea pamant: i-au luat tot din casa, de la butoaie si cazi pentru struguri pana la mobila aia rudimentara din camere : paturi, dulapuri... Le-a facut la loc ulterir, ba mai mult, a facut si etaj la primarie si la caminul cultural, platit, bineinteles

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Felicic76, nu inteleg ce ai vrut sa spui prin 'si daca cei din jur nu ar fi vazut beneficiile colectivizarii'... colectivizarea, mai ales cea fortata si facuta prin teroare, nu a avut beneficii pentru nimeni. Unii au suferit mai putin din cauza ei pentru ca pur si simplu nu mai aveau ce sa le ia, le luasera altii inaintea lor sau le-au dat de buna-voie (a se citi nevoie) pentru ca nu mai puteau trai doar din pamint, erau lucruri pentru care aveau nevoie de bani, cum ar fi trimisul mai departe la o scoala... din orasul vecin. Sate intregi din Vaslui si din Suceava (si acolo macar era pamintul mai bun) nu au avut pentru ce sa se lupte, pamintul era adunat deja in citeva miini bune cind a venit colectivizarea. Au avut prea putin de cedat, unii dintre ei aveau exact casa si pamintul de sub el si citeva animale-n curte, altii nu mai aveau nici macar atit.

Da' fostul argat de unde avea lapte si brinza?

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Am ajuns si eu sa pun link-uri. Am citit asta mai de mult, Si daca tot vorbiti de colectivizare...
www.scritube.com/economie/agricultura/Cum-s-a-realizat-cooperativiza1241151017.php" target="_blank">http://www.scritube.com/economie/agricultura/Cum-s-a-realizat-cooperativiza1241151017.php

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Interesant linkul pus de tine. Bunicii din partea tatalui erau 'cei printre cei mai buni gospodari' dintr-un sat din Bucovina, cu pamint bun, ai mamei erau saracii satului, au fost nevoiti sa vinda pi digeaba aproape o parte din pamintul si asa putin pentru 5 guri de hranit pe care le avea... pentru ca bunicul a avut o mina retezata si una ramasa doar cu doua degete, si un picior la fel... in urma razboiului. Exclus sa mai poata munci pamintul...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Citat:
citat din mesajul lui vikinga
ma gindeam asa citind-o pe nelia la cum voteaza de 20 de ani partea de est a romaniei.

las' ca nici cu sudul nu mi-e rusine. Eu mi-s din est, peste deal de nelia.


Si eu, n-am numarat dealurile, dar pe-aproape . Or avea si dealurile alea importanta lor...

Nelia, bineinteles ca e dreptul tau sa ramii la parerea ta. Poti sa pui intrebari, e dreptul meu sa nu raspund cind se intra in sfera personalului. Forumul asta nu-i, totusi, "comunicarile de la Sighet". Nu-i vorba de mister, ci de audienta si mai ales, de a nu vorbi in numele altora, cu date exacte, nume, locuri, fapte, fara permisiunea ori imputernicirea lor.

Si ca sa vorbesc doar in numele meu, aveam 11 cind mi s-a vorbit prima data de detinutii politici, de inchisori, de cit de putred era sistemul, cit de aiurea si absurd, cine sunt cei care neconduc si pe ce baze sunt pusi in functii. Ce o fost inainte de 45 si ce a urmat. Istoria nescrisa, dar intimplata.

Mi s-a vorbit tocmai ca indoctrinarea sa nu ajunga la mine. Asa a inceput instruirea mea si formarea viitorului adult. Si asemeni mie, alti copii ai celor ce nu au renuntat la principiile lor, indiferent de pretul platit. Asa ca am crescut intr-o alta realitate. Am inteles altfel oamenii. Am privit cu alti ochi Romania anilor 70 si 80. Cu alti ochi decembrie 89 si anii ce au urmat. "Revolutia" m-a facut fericita pentru citeva saptamini, dupa care balonul de sapun s-a spart. Era alta Marie cu alta palarie. [Exact cum a subliniat si Capcaunul, partea cu gloantele. A naibii noroc pe unii, cum erau ei in prim plan, Juliete in balcon, si totusi nu i-a atins nimic, nici macar un gainat!].

Momentul in care am realizat partea cu maria si cu palaria, a fost mai greu decit toti anii de dinainte, pentru ca nu am mai avut absolut nici o speranta ca va fi bine si tara va ajunge la normalitate.

Din punctul meu de vedere e trist ca minimalizezi tot ce s-a facut in 47-65, anii 70 si 80, dar maximizezi decembrie 89. Doar pentru tu ai aflat incepind cu 90, ca in Romania a existat si o alta realitate, in afara celei cu care ai fost obisnuita, in care si cu care ai crescut. Decembrie 89 si ce a urmat i-ai trait cu proprii ochi si minte de adult, restul...doar ce ai aflat din carti.

Iar legat de biserici, inca o data, m-am referit la cele catolica si greco-catolica. Nu vad nici o legatura intre lupta unor preoti impotriva comunismului si lupta impotriva bisericii majoritare [chit ca o existat si asta, dar eu nu la asta am facut referire]. Preoti ce nu au actionat singular, ci au fost mentori si capi de grupuri. Grupuri de luptatori (laici) impotriva comunismului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Exagerezi Iulianm, in ceea ce ma priveste cel putin, cu asta: din punctul meu de vedere e trist ca minimalizezi tot ce s-a facut in 47-65, anii 70 si 80, dar maximizezi decembrie 89.

Nu minimalizez si nici nu maximizez nimic si nici nu ti-am cerut sa spui nimic din personal ce nu doresti sa spui. Nu cred ca ai citit ce am scris despre revolutie.

Iar cu asta, asa a inceput instruirea mea si formarea viitorului adult. Si asemeni mie, alti copii ai celor ce nu au renuntat la principiile lor, indiferent de pretul platit. din punctul meu de vedere, lovesti prea multi oameni, care au avut parte de suferinta lor, chiar daca in alta caruta. Cu ceilalti copii ce facem?

Unde sint de acord cu tine este ca da, e dreptul nostru sa ne spunem punctele de vedere... se pare ca nici tarani saraci si deposedati treptat de paminturi inainte de colectivizare nu au existat, vremurile de dinainte de comunism i-a facut fericiti pe toti. Iar eu cred ca fiecare regim a avut privilegiatii si defavorizatii lor, iar unii, pur si simplu, au mereu de aceeasi parte de fiecare data... cum i-o fost norocu'. Asa ca, sa nu vorbim despre minimalizare si maximizare...

De la mine se vede minoritate ce ai trait tu, Olympia, si ma crezi sau nu ma bucur ca a existat, desi eu am aflat tirziu despre ea, si majoritate ceea ce am trait eu si altii ca mine. Romania este formata si din tine si din mine, si nu numai Romania, dar tot blocul comunist. Asa ca, in incheiere, ca am terminat de spus ce aveam de spus si subiectul m-a prins nepermis de mult fata de programul meu, iti spun sincer, ca as fi preferat sa fie altfel... sa fii tu majoritate si eu minoritate. Ar fi fost altfel astazi si nici nu cred ca ar fi fost posibil sa fi trecut prin negura epocii de aur... Ramine sa ma mai gindesc si de ce m-a prins atit de mult subiectul, si nu de acum, ci din 90 incoace, de ce am un nod in git acum si de ce ma simt din nou neputincioasa...

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Stiu Nelia cum a fost si cu foametea. Aici in zona nu se face grau, mai aveau ceva porumb si prune. Au mancat mamaliga cu magiun de li s-a urat. Stiu ca in Moldova a fost mult mai rau pentru ca a fost seceta cumplita, de-acolo foametea. Stiu ca veneau sa-si dea de suflet copiii, rugau familiile sa-i primeasca, numa' sa aiba cine sa-i hraneasca. Si bunicii mei au fost in razboi, au fost si raniti. Si au prins si intoarcerea armelor si stiu cam cu ce chinuri a fost si aia, cand au fugit aliatii de frica rusilor si incarcau trenurile si romanilor le retezau mainile sa nu urce. Stiu si cum s-au ascuns femeile si copii cand au intrat rusii in tara. Bunicilor le cazuse casa la cutremurul din '40. N-au avut deloc o viata usoara. Si munceau pamantul pe care-l aveau alaturi de ajutoare platite dar munceau cot la cot cu ei. Sapte copii au avut strabunicii, nu bunicii, ei au fost tarani gospodari si da, au trimis toti copiii la scoala. S-au facut invatatori si ingineri.
Tu singura ai spus ca ai tai au dat pamantul "de nevoie". Pai de nevoie l-au dat toti, nu de voie sau entuziasm, poti fi sigura.
Ca n-aveau incotro, ce nu dadeau se lua oricum si-i lua si pe ei si-i aresta.

Pene colorate... cate putin din toate!

album
gradina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iulianm spune:

Citat:
citat din mesajul lui nelia


Iar cu asta, asa a inceput instruirea mea si formarea viitorului adult. Si asemeni mie, alti copii ai celor ce nu au renuntat la principiile lor, indiferent de pretul platit. din punctul meu de vedere, lovesti prea multi oameni, care au avut parte de suferinta lor, chiar daca in alta caruta.

Unde sint de acord cu tine este ca da, e dreptul nostru sa ne spunem punctele de vedere... se pare ca nici tarani saraci si deposedati treptat de paminturi inainte de colectivizare nu au existat, vremurile de dinainte de comunism i-a facut fericiti pe toti. Asa ca, sa nu vorbim despre minimalizare.



Chiar daca tu ai terminat, eu sunt libera sa comentez. Pt ca asemeni tie, sunt multi, care au deschis ochii in dec 89 sau dupa.

Nu cred ca intelegi ce scriu eu. Taranii de care amintesti se afla in aceeasi caruta ca si mine. In alte carute se afla doar cei care au inchis ochii, ca era mai confortabil si mai sigur asa, si cei care au sustinut sistemul comunist, din diferite motive, sincer sau nu. Restul, se afla in aceeasi caruta ca si mine. Asa ca, nu, nu am nici o parere de rau, si nici o grija majora daca celelalte doua carute se simt..."lovite". Nu consider ca au avut parte de nici o suferinta, doar de avantaje si de o viata calduta. Poate, unii, de un gust amar, din cind in cind, cind zicala "capul plecat, sabia nu-l taie" nu le mai era asa suport solid, ori ca supravietuirea, asa cum era definita de ei, venea cu ceva tinichele morale. Inteleg de ce au facut-o, dar sa consider ca au suferit pt ca au facut-o...asta nu.

Eu de comentarii ca ale tale am avut parte ani in sir. Si de stilul deturnant, abaterea atentiei spre alte probleme. Sub o forma sau alta. Am depasit sentimentul de enervare din anii 90, am tras linie si am conluzionat ca istoria pe care o astept eu sa fie scrisa si publicata nu o sa se intimple in viata mea. In fond si la urma urmei, apartin unei minoritati. O minoritate care a fost si ramine incomoda.

Vikinga, I think you got a point.

Mergi la inceput