A murit Adrian Paunescu

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Fomalhauti spune:

Revin: nu cred ca in episodul de la Ploiesti a fost vinovat, nu cred ca el era cel care trebuia sa verifice soliditatea decorurilor. Despre asta e vorba, despre faptul ca s-a prabusit ceva din decor si au murit spectatori, nu-i asa? Cred ca Paunescu a fost sanctionat cu desfiintarea cenaclului doar fiindca era deja prea popular. Nu as merge cu paranoia atat de departe cat sa spun ca cineva a "regizat" evenimentul. Dar vinovat nu a fost el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Natasa spune:

Citat:
citat din mesajul lui mianna

n-a preamarit pe nimeni, insa imi fac greata cei care scuipa pe un cadavru. e de-a dreptul sinistru - si daca tot s-a adus argumentul mamelor, e cu atat mai cumplit ca niste mame pot face asta.

Asculta, priveste si taci!...
Din brate fa-ti aripi de fier
Si zboara cu ele spre cer!...

Alaturi de scrisoare era si o poezie dedicata lui Ceausescu, intitulata "Va multumesc":

"Intreg, al dumneavoastra, asa ma simt din nou
Ca de minciuni si falsuri fiinta mi-e satula,
Va multumesc de toate, Cinstit si Bun Erou,
Renaste-n mine insumi si ultima celula (...)
Sunteti atit de tinar si-atit de curajos,
Ati desteptat intreaga speranta romaneasca, (...)
Va vad apoteotic, ca pe un Voievod,
Ce stie sa aplece urechea spre Ion Roata,
Si se-adreseaza tarii in cel mai simplu mod
Ca-n '72, tin minte: «Acum ori niciodata!» (...)
De-aici, din umilinta la care sunt constrins,
Chiar daca nu am dreptul propriei mele arte,
Bolnav, hulit si singur, cu ochii arsi de plins
Am sa va fiu ostasul cinstit pina la moarte
Februarie patetic! Vrem vesti, nu vrem povesti,
Si asteptam ca Geniul acestei patrii bune
Sa-nceapa primavara constiintei romanesti
Si tot ce e valoare in juru-i sa adune. (...)
Dezamorsind minciuna, Eroule sublim,
Sunteti Barbatul Tarii si Unica Salvare".

Pus in fata scrisorii, Paunescu a declarat ca nu se dezice de ceea ce a scris acolo deoarece Nicolae Ceausescu a avut "o parte extrem de importanta de contributie la istoria Romaniei" si a amintit de "independenta nationala" si "cultura nationala" sustinute de Ceausescu. Totodat#259;, a marturisit ca l-a iubit sincer pe Ceausescu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AnnaBaby spune:

...si totusi exista iubire...
Dumnezeu sa-l odihneasca!

Anna si Ioana (11.07.2008)
asa creste Ioana
povestea nasterii
www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank">poze in concurs ann1 si ann2

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ariadna33 spune:

Dumnezeu sa-l odihneasca!

Imi aduc aminte cum ascultam Cenaclul Flacara la radio cand eram adolescenta... era una din putinele bucurii pe care putea sa le permita regimul de atunci... tinerii de astazi poate ca nu inteleg asta, dar noi cei care am trecut prin asa ceva stim ce inseamna solidaritatea si caldura umana in vremuri de restriste...

poate ca a scris si poezii ceausiste, nu-i caut scuze dar poate ca era o cale de a supravietui...

pozicile noastre daca va plac, ari-1 si ari-2 puteti www.desprecopii.com/pozeconcurs/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=4" target="_blank">vota
multumim!

***************** Cand prezentul va fi trecut, visele vor deveni realitate*****************

mamy de gemenasi dragalasi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Daca e sa intrebati pe mine, eu nu sunt de acord cu 'curatarea' topicurilor despre anume personalitati. De ce sa facem asta? Si de ce aceste gesturi false de curatare a opiniilor?
Fiecare e liber sa aiba ce opinie vrea, si raspunde pentru asta in fata propriei constiinte.
Da, este foarte normal sa avem atat de multa emotie si cotroversa la moartea lui Paunescu, pentru ca el insusi a fost un om controversat.
Dar, cine reuseste sa se detaseze de anume pasaje din viata lui si sa il judece pe bucati, cred ca isi poate da cu parerea obiectiv despre activitatea Flacara sau poetica.

Eu am reusit sa fac asta, desi Paunescu, era membru marcant al celui mai bolsevic si mizerabil partid al Romaniei de azi, PSD, si era impotriva simpatizantilor mei politici, nu pot sa nu fiu trista la moartea lui. Pentru ca - da, poezia lui m-a miscat la un anume stagiu al vietii si pentru Flacara a fost ceva extraordinar, la vremea sa.

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns desprecopii spune:

Parerea criticilor:
http://www.evz.ro/detalii/stiri/cum-se-va-vorbi-despre-adrian-paunescu-peste-20-de-ani-911547.html

Linkurile mele: Supereva.ro | Blogul meu | www.facebook.com/#!/desprecopiicom" target="_blank">DC pe Facebook

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns iarina spune:

Voiculescu a murit in chinuri groaznice..datorita afectiunilor dobandite in inchisoare...s-a intors zdrobit

Blaga a disparut din viata publica, desi n-a avut o soarta atat de cumplita.

Ionel Teodoreanu a murit sarac lipit, a facut infarct intr-o magazin amarat alimentar...abia au avut cu ce sa-l ingroape;purta niste bocanci rupti.

Steinhadrtd a facut puscarie si a fost supravegheat toata viata.

La fel Parintele Arsenie Boca.

Cu Lovinestii stiti ce s-a intamplat...pe mama Monicai Lovinescu au inchis-o la 70 de ani...o femeie in varsta si bolnava, care in starea in care era, ar fi putut fi numita orice, mai putin inamic al regimului. Detaliile infioratoare a ceea ce urmat dupa inchiderea ei, nici nu-mi vine sa le scriu. Poate corul bocitoarelor ar vrea sa le citeasca pe google.

Sunt doar cateva exemple dintre zecile de mii de oameni torutrati fizic si psihic, distrusi, ucisi de un regim brutal, odios, pe care unii ca raposatul, l-au sprijinit din condei.

In timp ce altii erau batjocoriti si ucisi, unii se imbogateau si dobandeau faima.

Ceea ce ma revolta si aproape imi provoaca crampe mentale nu sunt mesajele unor oameni care isi aduc aminte cu nostalgie de cenaclu si tineretea lor si care au o oarecare cenzura in exprimare, cat elucubratiile unora si ridicolele exprimari: cel mai iubit, ce mai mare patriot, cel mai, cel mai. De asta am scris la subiect, pt.ca zau ca n-ar strica sa fim mai precauti cu un om destul de controversat.

In plus in ciuda operei lor, nu s-au uitat nici derapajele politice ale lui Sadoveanu, Camil Petrescu, etc etc. ca dovada ca e cam o cutie de metal care iti ramane de coada forever.

Daca tineti mortis sa mergem pe logica voastra, despre morti nu trebuie sa vorbesti de rau, nu trebuie sa contesti un om mort bla bla, pai atunci sa nu-i mai vorbim de rau pe taica Stalin sau pe Hitler, am putea avea nitica decenta, ca-s morti saracii de ei

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Natasa
...

multumesc. am lamai. ajuta insa la trierea scrupulosilor fara scrupule.

admin, exista deja topicul cu cenaclul. ba chiar, daca-i prea mult venin, se pot desfasura si la zz. unii insa nu fac decat sa posteze in dublu exemplar, acolo si aici, fiindca li se pare ca-s mai drepti asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns nelia spune:

Eu sint de parerea Mirelei, nu trebuie separat, eventual deschis un subiect la Sufletul credintei unde sa se roage lumea credincioasa pentru iertarea sufletului sau zbuciumat si sa transmita condoleante.

Dar acest subiect 'A murit Adrian Paunescu' este un subiect care ii priveste pe toti romanii: si cei care il iubesc si cei care il urasc. Si mi se pare normal, in limitele unui ton civilizat, sa ne varsam si iubirea si amarul!

In Romania au fost mai multe cai de supravietuire, aproape nici una de lupta. Unii care s-au razvratit - din acestia unii au plecat daca au putut (si atunci li s-au persecutat si torturat cei dragi lasati in urma) - sint impresionata pina la lacrimi de ceea ce i s-a intimplat Monicai Lovinescu si de viata de pribeag a Monicii si a lui Virgil Ierunca), au ajuns in inchisori sau au fost persecutati toata viata daca n-au putut sa plece.

O alta cale este aceea de a scrie 'curat' cum spunea Herta Muller. N-au luptat, dar au scris, pentru mine a insemnat totul, pentru ei - numai ei stiu cum au reusit si nu ma intereseaza. Si mai sint unii care au facut punte cu dracul ca sa treaca puntea si sa scrie totusi ceva... Paunescu este unul dintre ei si eu cred ca i-a reusit de minune sa fie si una si alta, cred ca a facut-o din convingere si cind scria ode si cind scria poezii care iti miscau inima. Daca nu ar fi fost asa, dupa 90 s-ar fi retras si facut ceea ce si-a dorit toata viata sau ar fi intrat in politica de partea cealalta - dar el a tinut-o pe a lui. Dar tot daca nu ar fi scris din convingere, nu ar fi existat poeziile ce vor ramine posteritatii.

'Cenaclul flacara' a fost un fenomen aparte si, ca tinar din acea epoca, pot sa spun ca acesta si poeziile 'curate', proza, arta in general 'curata' conceputa si scoasa intr-un context politic murdar, cu orice risc, chiar acela de a te pierde pe tine ca om... sint tot ce am avut. Si nu le voi renega in veci, ar fi si nedrept si... as ramine fara nimic! Si nu-mi permit sa fac asta.

In ceea ce ma priveste, nu ma dezic de el si cred ca cine o face, nu i-a citit cu adevarat poeziile 'curate'. Indiferent cum il vad, am plecat din Romania cu doua volume groase de poezii, pe linga alte citeva, vreau sa le transmit mai departe, la copiii mei.

Ca om, sint trista ca s-a stins atit de repede si condoleantele sint sincere, pentru familia lui, pentru copiii lui, cred ca nu le-a fost usor sa aiba un astfel de tata. Sint mai mult ca sigura si sper ca va avea locul in literatura romana, alaturi de poeti ca Nichita si Sorescu - il merita! In calitate de contemporan, nu ma avint in aprecieri nemeritate si sa sterg cu buretele 'raul' din el si din viata lui, nu consider ca are nevoie de asta, stie el mai bine ce a facut si cine a fost, a fost prea destept ca sa nu stie si eu cred ca si-a asumat din plin riscurile. Si daca ii este studiata viata si opera cu atentie, sint sigura ca a lasat totul acolo, si rau si bun! Si dovada ca a stiut tot timpul cine este si ce reprezinta este poezioara asta:

"Sunt radical
Nu cred sa existe
Īnger mai urāt
Si demon mai frumos
Decāt omul
Si, mai mult decāt atāt
Nu cred sa existe
Accident mai rodnic
Si lege mai contrariata
Decāt omul."

"Sunt Radical" - Poezii cenzurate

Asa ca, nu sint de acord cu propunerea lui Florin, eu spun ca subiectul trebuie lasat sa curga, tonul si exprimarea trebuie sanctionate. E unul din off-urile noastre, ale romanilor si e un loc unde poate fi varsat.

CORNELIA, mami de www.dropshots.com/agtuli#date/2010-09-19/14:00:33" target="_blank">AGATA, TUDORA si LISANDRU

Life is just what happens to you, while you're busy making other plans. (John Lennon)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Este subiect deschis pentru postari altele decat titlul topicului de fata la adresa de mai jos:
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=158140

www.desprecopii.com/POZECONCURS/folderview.asp?folder=clipe%20de%20vara%202010&page=19" target="_blank">Daca ma votati (mar-2) donez premiul oricare ar fi acelal pentru acest caz

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput