cele 10 porunci (2)
Raspunsuri - Pagina 7
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui crinuta `Michelle, adevarul nu poate fi decat unul, asta e cert, insa, noi credem ca si alti oameni, inclusiv pagani pot fi mantuiti. In plus, orice om, de orice confesiune ar fi, sau cat de ateu ar fi, are timp pana in ultima clipa sa se converteasca, implicit sa se salveze. Eu n-am afirmat si nu cred deloc ca doar catolicii se vor salva. Cred 100% ca adevarul este complet doar in Biserica Catolica, ca aceasta este Singura religie adevarata, insa, stiu ca vor fi salvati si altii de alte confesiuni, in functie de multe lucruri, despre care putem discuta la un moment dat. Crinuta si minunea ei Fara Dumnezeu nimic nu e. Cine se increde in sine, cade rau! www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen |
Adevarul este in Isus.
Biserica este alcatuita din oameni...oameni care au si carnalitate pe langa Duhul Sfint...deci oameni care inca pacatuiesc.
Conform caror standarde 100% religie adevarata este cea catolica? Conform tot bisericii catolice...da stiu.
Personal o data ce ai spus religie...deja te-ai departat un pic de Isus si te-ai apropiat de traditii.
Traditiile arata mai mult lucrarea oamenilor decat lucrarea lui Dumnezeu.
Eu cred ca nu intereseaza prea mult pe un muritor care e religia adevarata...si daca o poate gasi in his lifetime.
Cred ca e important sa-si gaseasca mintuirea nu religia. Mantuirea iti salveaza sufletul nu religia. Mantuirea vine de la Dumnezeu , religia vine de la Biserica. Care e mai presus?
Prin asta nu spun ca Biserica nu e importanta dar cand se departeaza de radacina care a format-o incep sa apara carente.
Biserica are un rolul sa propovaduiasca Cuvintul(adica credinta in Isus relevata in Biblie)...restul sa lase in seama lui Dumnezeu...Dumnezeu sfinteste pe cine vrea, El salveaza pe cine vrea...
Crinuta spui ca vor fi salvati si de la alte confesiuni in functie de multe lucruri...Nu cred ca ai dreptate.
Un sigur lucru ne salveaza pe noi toti: CREDINTA IN ISUS!
Citeste inca o data epistolele lui Pavel. Mai elocvent de atit ce poate fi?
michelle
crinuta spune:
Michelle, interpretezi totul dupa ureche. Lasa-L pe Dumnezeu sa aprecieze de ce anume m-am indepartat sau nu, nu esti in masura sa faci astfel de aprecieri.
In ceea ce priveste religia, nu am nicio indoiala ca cea catolica e cea adevarata. Nu tin sa te conginv de nimic, iti expun simplu si scurt crezul meu.
De unde stii tu pe cine intereseaza sau nu care este religia adevarata sau nu? Pai o religie falsa, incompleta te duce usor pe un drum gresit, asa ca, ai sa ramai surprinsa sa afli cata lume este foarte interesata de adevarata religie, pentru religia adevarata ofera calea adevarata. Stiu ce vei spune acum, calea = Isus si nu neg asta, dar Biserica apostolica, cea despre care Isus a spus ca iadul nu o va invinge are rolul ei, iar capul Bisericii este Insusi ISUS. Nu poti fi cu Isus in afara Bisericii SALE, asta nu se poate.
Ai o problema cu religiile, cu traditiile, cu tainele, cu sacramentele, cand nici pana acum nu ai putut sa explici anumite citate referitoare la Impartasanie. Si sper sa nu spui ca aveti si voi, ca stim bine ca nu e acelasi lucru.
Iar, cand afirm ca se vor mantui si altii de alte confesiuni, am specificat ca putem discuta despre asta, ca sa intelegi in ce conditii se poate intampla asta.
Cu siguranta ca alegerea va fi a omului, Isus, sau iadul. Nu exista cale de mijloc. Insa, nu-mi permit sa fac aprecieri referitoare la cine se va mantui sau nu, mi se pare inacceptabil ca orice persoana sa indrazneasca sa faca astfel de aprecieri. Doar Dumnezeu va decide, atat.
Cred insa ca, fiecare dintre noi va fi judecat in functie de cum a iubit, iar daca vreun pagan care nu a auzit de Isus si-a trait viata cu iubire, daruire, nu am nicio indoiala ca se va mantui, pt ca in ultima clipa a vietii mai putem alege, ne putem cai.
Asa cred si cu celelalte religii. Va veni ziua cand vor afla cu totii ( aici pe pamant, cei care vor fi in viata) cine este Isus, si se vor inchina LUI.
Dumnezeu ne iubeste pe toti la fel, indiferent de apartenenta noastra religioasa, ne vrea mantuiti pe toti.
Crinuta si minunea ei
Fara Dumnezeu nimic nu e.
Cine se increde in sine, cade rau!
www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen
crinuta spune:
Eu propun sa discutam pe larg despre fiecare porunca in parte.
Banuiesc ca ne-am lamurit ca e plin in Biblie de citate in care Dumnezeu spune clar sa respectam poruncile, deci nu e ceva discutabil daca trebuie sau nu sa le respectam.
La noi prima porunca este:
1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau; sa nu ai alti dumnezei in afara de mine; sa nu-ti faci chip cioplit ca sa te inchini lui.
Este una dintre cele mai nerespectate porunci.
De ce?
Pai acum veti spune ca aceasta porunca se refera la icoane, statui, sa nu ne inchinam altor idoli. OK, care sunt acei idoli?
Oare porunca se adresa doar evreilor care si-au facut idol de aur in absenta lui Moise?
Papa Ioan Paul al II-lea spunea:
"Omul se prosterna in fata a o mie de idoli si sfarseste prin a fi dezbinat in el însusi, devine sclavul lucrurilor. Si ne mai miram apoi ca omenirea este un teatru trist de razboi, de violente, de tragedii fara sfarsit? «Eu sunt Domnul, Dumnezeul tau..., sa nu ai alti dumnezei in afara de mine» (Ex. 20.2). Prima porunca a Decalogului sta la temelia tuturor celorlalte si este fundamentul vietii umane. Nu e vorba, preaiubitilor, de pretentia unui tiran, nici de capriciul unui despot; e vorba mai degraba de glasul indurerat al Creatorului care, in ciuda infidelitatilor noastre, nu inceteaza sa ne trateze ca pe niste copii. A-l recunoaste de stapan e, prin urmare, prima noastra datorie; e insasi conditia mantuirii noastre" (Angelus, 14.03.1993).
Eu vad lucrurile asa: a pune orice inaintea lui Dumnezeu echivaleaza cu a incalca aceasta porunca.
Daca pt unii idolul e sexul, pentru altii e averea,puterea, faima, cariera, familia, etc. Ca sa nu mai vb despre a idolatriza persoane, ca e si asta destul de frecvent, mai ales la tineri.
Tot aici se incadreaza si ghicitul, horoscopul, apelarea la orice astfel de practica este o insulta grava si o incalcare cumplita a primei porunci! In acest sens Preotul Claudiu Dumea afirma excelent:
Toate aceste practici constituie un atentat la libertatea lui Dumnezeu. E incercarea de a capta si manipula fortele supranaturale, de a obtine ceea ce Dumnezeu nu acorda. E magie idolatrica. Recurgand la asemenea practici, crestinii sunt mult mai vinovati decat paganii. La pagani zeii, ca si oamenii, nu aveau libertatea de vointa. Erau si ei supusi destinului implacabil. Numai magia putea schimba ce hotara destinul si vointa zeilor. Prin practicile amintite, crestinii vor sa forteze mana lui Dumnezeu, sa-i infranga vointa, recurgand la magie.
Alt pacat care incalca prima porunca: SUPERSTITIA
"Superstitia este pervertirea sentimentului religios si a practicilor pe care le impune acesta. Ea se poate infatisa si sub masca de cult adus adevaratului Dumnezeu, de exemplu cand se atribuie o importanta oarecum magica anumitor practici, altfel legitime sau necesare. A lega eficacitatea numai de materialitatea rugaciunilor sau a semnelor sacramentale, in afara dispozitiilor interioare pe care acestea le reclama, inseamna a cadea în superstitie" (2111).
Cam asta in mare...., si e doar prima porunca..
Crinuta si minunea ei
www.youtube.com/watch?v=XsrUd97Xddw&NR=1" target="_blank"> Archbishop Fulton Sheen
denizel spune:
Citat: |
La noi prima porunca este: 1. Eu sunt Domnul Dumnezeul tau; sa nu ai alti dumnezei in afara de mine; sa nu-ti faci chip cioplit ca sa te inchini lui. Eu vad lucrurile asa: a pune orice inaintea lui Dumnezeu echivaleaza cu a incalca aceasta porunca. Daca pt unii idolul e sexul, pentru altii e averea,puterea, faima, cariera, familia, etc. Ca sa nu mai vb despre a idolatriza persoane, ca e si asta destul de frecvent, mai ales la tineri. |
Crinuta, cum iti poti face chip cioplit (in fata caruia sa te inchini apoi, ca despre inchinarea in fata chipurilor cioplite e vorba in porunca asta) care sa infatiseze sexul, cariera, faima, puterea si averea?
Cu idolatrizarea persoanelor stiu cum e, nu e nevoie sa-mi explici si asta :).
Pentru parinti, de dragul copiilor
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
crinuta spune:
Nu e nevoie sa iti faci chip cioplit care sa reprezinta idolii carora te inchini ( nu tu, scuze, vb la modul general).
Fapta in sine, importanta acordata lor ii transforma in idoli, si da, au si ele reprezentarile lor, dar noi nu ne inchinam reprezentarilor lor ci lor.
Crinuta si minunea ei
denizel spune:
Eu inteleg ce este cu idolii pe care ii poate avea fiecare om si ce-i cu prioritatile.
Dar porunca pomeneste clar si despre chipuri cioplite in fata carora sa te inchini (in traducerea ta: "sa nu-ti faci chip cioplit ca sa te inchini lui.").
Partea asta la ce se refera?
"Omul care a inventat distractia a fost copilul" - din jurnalul unei mămici de băietel.
karla32 spune:
« Sfantul Ioan Damaschin - ,,Apostolii L-au vazut cu ochii lor trupesti pe Hristos - Dumnezeul facut Om; au vazut Patima si minunile Sale, asa cum I-au ascultat cuvintele. Or, si noi, cei care nu-L vedem nemijlocit si nu-I auzim cuvintele, le putem totusi auzi prin intermediul cartilor, sfintindu-ne astfel auzul si, prin el, sufletul. Ne socotim fericiti si veneram cartile cu ajutorul carora auzim acele cuvinte sfinte, fiind noi #1502;nsine sfintiti. La fel, prin mijlocirea chipului, contemplam aspectul fizic al lui Hristos, minunile si Patima Sa. Aceasta contemplatie ne sfinteste vederea si, prin ea, sufletul. Ne socotim fericiti si veneram acest chip #1502;naltandu-ne, dupa putinta, de la acest aspect fizic pana la vederea slavei dumnezeiesti
Domnul fie cu voi cu toti !
denizel spune:
OK, am inteles, alta porunca interpretabila.
Io zic sa sarim direct la porunca a cincea. Dupa porunca cu "nu chip cioplit + infatisari de sus din cer", urmeaza porunci din ce in ce mai interpretabile. A patra e culmea poruncii, casazic asa .
Stiti care e culmea poruncii, nu? Sa crezi ca porunca a patra e o porunca :)))).
Esentialul e ca suntem cu toatele de acord ca nu-i bine sa ucizi, sa furi, sa adulteresti, sa invidiezi si sa minti. Suntem niste oameni buni, domle . Macar de-ar sti si altii ce stim noi ca nu e bine... :).
patou spune:
denizel daca nu vrei sa te inchini la chip cioplit, poti sa te inchini in direct la sfinti. Uite aici un exemplu: http://tomisthecat.wordpress.com/2010/10/28/moastele-superstitiile-si-evul-mediu-din-romania/
Katya spune:
Da,realizez si eu acuma,vazind materialul pus de patou si reflectind la ce s-a scris pe-aici,ca daca ortodocsii "se dau mari"fata de celelalte culte,in schimb (neo)protestantii nu fac asta,ei zic ca nu se cred ei cei mai cei,ca ei sint toleranti,respecta pe toti etc,in schimb,daca nu arata cit de buni sint ei,arata cit de "gresiti"(si v-am zis si armele,pardon,argumentele:moaste,sfinti etc) sint altii.Acuma-mi explic de ce de ex Michelle stie f bine ce-i "gresit" la ortodocsi,dar pare a nu sti mai nimic din celelalte dogme.Bag seama ca probabil,pt a atrage credinciosi,tactica NP o fi sa arati ca ailalti sint in eroare si ei pe drumul bun.Si daca iesi cu moastele inainte e mai mult ca sigur ca ateul sau slabul in credinta,nehotaritul,sa fie convins ca omul care-i vb despre asta are dreptate.