succesiune
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nikol24/nikol24.jpg)
ma confrunt de ceva timp cu o problema
mamaia mea a murit anul acesta in septembrie,avea o garsoniera cf 3 pe care urma sa o impart eu si fratele mele deoarece mama noastra a amurit anul trecut inaintea bunicii
problema mea este ca desi eu stau cu chirie ,sunt casatorita si am si un copil fratele meu nu ma lasa sa ma mut in garsoniera pana nu definitivam cu actele si impartim garsoniera(el spune ca o sa mi dea jumatate din valoarea garsonierei)pt ca spune el ii este teama ca vezi doamne nu am sa mai ies din casa atunci cand vom rezolva problema cu banii
l am rugat in mod repetat sa facem rost de bani sa facem succesiunea pt a trece garsoniera pe numele nostru(al meu si al fratelui meu)insa el tot amana pe motiv ca nu are bani iar eu sunt nevoita sa platesc in continuare chirie aici unde stau,practic stau la mana lui
am uitat sa zic ca atunci cand a murit mamaie a luat actele casei si le a dus la prietena lui de teama ca am sa fac eu ceva necurat cu actele casei..
mamaie a fost casatorita timp de aproape 4 ani cu cineva pana sa moara,grasoniera era trecuta numai pe numele ei insa tataie zice ca daca se poate si daca are si el derptul la o parte din casa vrea sa mi cedeze mie acel drept se poate asa ceva?
astept cu nerabdare raspunsurile vostre si imi cer scuze ,am incercat sa relatez povestea cat am putu de bine
Raspunsuri
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/marius/marius.jpg)
marius spune:
Hai sa o luam mai putin familial.
Deci avem o bunica ce a murit (Dumnezeu s-o ierte) care are (in acte) in proprietate o locuinta. A avut si alti copii decat o fiica?
Care fiica a decedat (Dumnezeu s-o ierte) si care fiica a fost casatorita si care fiica are doi copii (tu si fratele tau) din cate inteleg.
Bunicul (sotul bunicii) nu apare in actele casei? Bunicul este decedat?
1. Bunica - bunic
2. Copii? O fata este sigur - in rest?
3. Nepoti - un nepot si o nepoata dupa fiica. In rest?
Actele sunt strict pe numele bunicii?
Eu pur si simplu / Pagina legislativa
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nikol24/nikol24.jpg)
nikol24 spune:
bunicul nu a decedat traieste,s au casatorit acum 3 ani dar actele garsonierei sunt numai pe numele bunicii atat
nu suntem decat eu si fratele meu atat
![](images/user_woman.png)
Mediajust spune:
Daca voi sunteti singurii mostenitori (adica daca mamaia nu a mai avut alti copii in afara de mama ta), se imparte astfel:
- 1/4 tataia (sotul supravietuitor)
- restul de 3/4 in parti egale intre tine si fratele tau, respectiv cate 3/8 pentru fiecare.
Mai mult, tataia va mosteni si toate bunurile (mobila, obiecte) din gospodarie, iar daca nu are o locuinta proprie, are drept de abitatie pentru cel putin un an (adica nu-l puteti da afara din casa).
Tataia nu poate renunta la partea lui de mostenire numai in favoarea ta, poate doar renunta pur si simplu, iar sfertul lui s-ar imparti intre voi doi. Daca vrea sa-ti cedeze numai tie partea lui, atunci trebuie sa accepte intai mostenirea, si apoi sa ti-o doneze/vanda tie. Daca vindeti casa toti trei, fara a iesi din indiviziune, atunci iti poate ceda partea lui din bani.
Daca tu vrei sa ramai fizic in casa, atunci faceti succesiunea, ii dai 3/8 din valoare fratelui, si cu tataia te intelegi.
Sfatul meu este sa mergeti (tu, tataia sau amandoi) si sa demarati procedurile de dezbatere a mostenirii la notar. Fratele tau nu se poate opune. Daca se dovedeste dezinteresat si nu accepta succesiunea in 6 luni, pierde dreptul de mostenire.
Incearca sa-l convingi sa-ti dea actul, explicandu-i ca daca nu vrea oricum poti reface inscrisul, sau veti ajunge in instanta, unde va fi obligat sa-l aduca, dar il va costa judecata asta cat trei succesiuni.