Noua lege - la ce varsta incepem scoala ?
Am citit si va citez mai jos cateva pasaje din noua lege a invatamantului. Pe mine m-au bagat in ceata pentru ca nu mai stiu cand ar trebui un copil nascut in decembrie 2004 sa inceapa scoala.
Eu aveam in cap sa-l dau anul viitor in clasa I-a la 6 ani si 9 luni. Dupa ce spun ei, ar trebui ca fiecare copil care a implinit 6 ani sa intre in clasa pregatitoare.
Adica scoala incepe de la 7 ani impliniti, si tine 12 ani sau 13 la invatamantul profesional (aici iar nu inteleg, ce ies cei care fac clasa pregatitoare si 13 ani de scoala, adica 14 in total ???).
Acum nu ca baiatul meu ar fi supradotat si vreau eu sa inceapa mai devreme. E baiat, istet si neatent cu rabdarea la medie, ca sa zic asa. Deci, de unde ma hotarasem, mi-au dat astia cu legea lor un nou subiect de gandire, ca nu stiu daca e OK ca baiatul meu sa fie 12 ani de-o varsta cu cei din clasa inferioara lui. Pe de alta parte, anul acesta scolar terminam al IV-lea an de gradinita (grupele mica, mijlocie, mare si acum pregatitoarea), mi se pare absurd sa mai faca un an, doar nu e facultate si master sa tina 5 ani ...
Art. 22. – (1) Sistemul national de învatamânt preuniversitar cuprinde urmatoarele niveluri:
a) educatia timpurie (0 - 6 ani), formata din nivelul anteprescolar (0 - 3 ani) si învatamântul prescolar (3 - 6 ani), care cuprinde grupa mica, grupa mijlocie si grupa mare;
b) învatamântul primar, care cuprinde clasa pregatitoare si clasele I-IV;
c) învatamântul secundar, care cuprinde:
- învatamântul secundar inferior sau gimnazial, care cuprinde clasele V-IX;
- învatamântul secundar superior sau liceal, care cuprinde clasele de liceu X-XII/XIII, cu urmatoarele filiere: teoretica, vocationala si tehnologica;
d) învatamântul tertiar non-universitar, care cuprinde învatamântul postliceal.
(2) Învatamântul preuniversitar se organizeaza pentru specializari si calificari stabilite de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, în conformitate cu Registrul
National al Calificarilor.
Art. 23. – (1) Învatamântul general obligatoriu este format din învatamântul primar si cel secundar inferior.
(2) Învatamântul profesional cuprinde clasele a X-a si a XI-a din învatamântul liceal, filiera tehnologica si, dupa caz, vocationala, urmate de un stagiu de pregatire practica.
(3) Învatamântul tehnic cuprinde clasele a XII-a si a XIII-a din învatamântul liceal, filiera tehnologica.
(4) Învatamântul profesional si tehnic este format din: învatamânt profesional, învatamânt tehnic si învatamânt postliceal.
Art. 24. – (1) Formele de organizare a învatamântului preuniversitar sunt: învatamânt de zi, seral, cu frecventa redusa si, pentru copiii cu cerinte educationale speciale, nedeplasabili,
înva#537;amânt la domiciliu sau pe lânga unitatile de asistenta medicala.
(2) Învatamântul obligatoriu este învatamânt de zi. În mod exceptional, pentru persoanele care au depasit cu mai mult de 3 ani vârsta clasei, învatamântul obligatoriu se poate organiza si în alte forme de învatamânt, în conformitate cu prevederile unei metodologii
elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.
...
Sectiunea a 4-a
Învatamântul primar
Art. 28. – (1) Învatamântul primar se organizeaza si functioneaza, de regula, cu program de dimineata.
(2) În clasa pregatitoare sunt înscrisi copiii care au împlinit vârsta de 6 ani pâna la data începerii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor sau a sustinatorilor legali, pot fi înscrisi în clasa pregatitoare si copiii care împlinesc vârsta de 6 ani, pâna la sfârsitul anului calendaristic, daca dezvoltarea lor psihosomatica este corespunzatoare.(3) În clasa pregatitoare din învatamântul special sunt înscrisi copii cu cerinte educationale speciale, care împlinesc vârsta de 8 ani pâna la data începerii anului scolar. La solicitarea scrisa a parintilor, a tutorilor legali sau a sustinatorilor legali, pot fi înscrisi în clasa pregatitoare si copii cu vârste cuprinse între 6 si 8 ani la data începerii anului scolar.
......
(2) Prin exceptie de la prevederile alin.(1):
a) masura introducerii clasei pregatitoare în învatamântul primar intra în vigoare începând cu anul scolar 2012 – 2013;
b) masura introducerii clasei a IX-a în învatamântul gimnazial intra în vigoare începând cu generatia de elevi care începe clasa a V-a în anul scolar 2011-2012;
c) examenul de bacalaureat se va desfasura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generatia de elevi care începe clasa a IX-a în anul scolar 2012 -2013;
d) admiterea la liceu se va desfasura în conformitate cu prevederile prezentei legi începând cu generatia de elevi care începe clasa a V-a în anul scolar 2011-2012;
Poate cineva din invatamant stie mai multe ....
Raspunsuri
Lala_D spune:
Anul viitor, 2011 incepe in clasa I.
Grupa pregatitoare trece la scoala incepand cu 2012.
anemona spune:
Lala, cred ca iti poti inscrie baiatul la scoala linistita, se specifica in mod clar ca se aplica din 2012. Nu mi se pare totusi normala aceasta lege, inseamna ca un copil care intra la pregatitoare la 6 ani si ceva, poate aproape de 7, va termina scoala generala la aproape 17 ani si liceul la aproape 20. Mi se pare mult prea mult, asta e varsta la care ar trebui sa fie de mult la facultate.
Eu mi-am dat fetita anul asta la scoala la 6 ani si 2 luni si ma bucur ca am prins posibilitatea asta.
Lala_D spune:
Al meu, ala mic, mai are pana la scoala
Cel mare a fost dat la 6 ani si 3 luni, acum e a cincea, ultima generatie ce va prinde admiterea pe legea veche.
Cel mic desi nascut in decembrie va intra la pregatitoare la 5 ani si 9 luni, voi face cerere pentru asta.
6 ani si 9 luni pentru pregatitoare mi se pare enorm, in cazul lui.
anemona spune:
LalaD, scuze, din cauza asemanarii numelor voastre, am zis Lala in loc de Lali. Stiu de baiatul tau ca e la scoala de la 6 ani, sa stii ca ai fost un factor incurajator pentru noi cand m-am decis sa o dau ![]()
Si mai stiu ca aveti rezultat foarte frumoase, felicitari ! Intr-adevar, merita sa faci cerere sa dai si baiatul cel mic mai devreme.
Laura25 spune:
Ai mei o sa merga la scoala de la 7 ani si 3 luni si ma bucur ca le mai pot oferi un an de copilarit, de joaca fara griji si stres.
Si tu poti intinde o mana - Actiunea 3 sate
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
filofteia spune:
| Citat: |
| Al meu, ala mic, mai are pana la scoala |
Si pana atunci poate se modifica iar legea.
Eu sincer sper sa se incurce oamenii astia in aplicare legii... care incepe in 2012 cu introducerea anului pregatitor si sa scapam si noi de IX clase la scoala generala.
Lali spune:
Multumesc pentru raspunsuri.
Ideea e ca pana acum eram hotarata, acum mi-au dat din nou tema de gandire.
Dupa legea actuala, copilul meu daca va intra asa cum vreau eu in clasa I, cand va intra in clasa a II-a, in 2012 va fi de aceeasi varsta cu copii de clasa I-a acelasi an. Asta e singurul lucru care mie nu imi place, ca e baiat si nu sta bine cu rabdarea. In rest e OK, stie multe, invata a doua limba straina de anul asta si face o gramada de activitati.
Edit: si mai e ceva ce nu inteleg, in toate tarile clasa I incepe pe la 5, 6 ani. La noi o muta oficial de la 7 ani impliniti (inainte sa inceapa scoala) in conditiile in care se plang ca nu au bani, nu au dascali, nu au scoli cu autorizatii, etc. Dar tin toti elevii cu un an in plus in scoala. Voi intelegeti motivatia, ca eu nu ...
anemona spune:
Lali, cred ca situatia ar fi la fel, indiferent daca s-ar aplica sau nu legea, pentru ca si acum marea majoritate a parintilor aleg sa-si dea copilul la scoala dupa 7 ani si deci diferentele de varsta ar aparea oricum. Cred ca decizia o poti lua doar in functie de copilul tau, de cum il vezi tu integrandu-se si facand fata ceritelor. Si fetita mea are in clasa copii de 8 ani si cred ca aspectul asta e mai important chiar decat comparatia cu clasele din alt an, avand in vedere ca sunt evaluati in functie de acelasi sistem de referinta. Sa nu mai zic ca in mod cert vor fi la anul copii de clasa I care vor fi mai mari decat ea care va fi a II-a. Intr-adevar este o decizie grea, care cred ca trebuie luata strict in functie de fiecare copil in parte si nu prin comparatie cu alti copii. E bine ca ai ambele variante la indemana si poti lua o decizie nefiind influentata de noua lege.
cris-cris spune:
Prin urmare:
1.Grupa pregatitoare nu va mai fi la gradi, ci la scoala...nu? Deci inscriem copiii in "grupa pregatitoare", nu in clasa I. Asta nu prea am priceput: ca face parte din invatamantul primar, OK, dar unde se va face practic aceasta grupa pregatitoare, la gradi sau la scoala. Presupun ca la scoala.
2.Baiatul meu face 6 ani in mai 2011. Si vreau sa il inscriu la scoala in 2012 ,deci la 7 ani si 4 luni).Daca legea intra in vigoare in 2012, inseamna ca anul viitor e inca OK sa fie la gradi la pregatitoare, si abia in 2012 sa intre la scoala? Si daca e asa, atunci el in 2012, la 7 ani si 4 luni, va intra in clasa I direct, sau cum? Iar alti copii care au in 2012 6 ani, vor intra odata cu al meu la scoala, doar ca la pregatitoare?
Fratilor, nu mai inteleg nimic....Pana la urma cum e?
anemona spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Lali Multumesc pentru raspunsuri. Edit: si mai e ceva ce nu inteleg, in toate tarile clasa I incepe pe la 5, 6 ani. La noi o muta oficial de la 7 ani impliniti (inainte sa inceapa scoala) in conditiile in care se plang ca nu au bani, nu au dascali, nu au scoli cu autorizatii, etc. Dar tin toti elevii cu un an in plus in scoala. Voi intelegeti motivatia, ca eu nu ... |
Da, ai dreptate la aspectul asta. Si mai e un aspect care poate parea neimportant, anume ca varsta pana la care copilul este dependent finciar de parinti creste. Sunt sigura ca exista multe cazuri, intr-o Romanie tot mai saraca, in care parintii nu mai pot intretine unul sau mai multi copii pana la vastre inaintate in scoala. De unde vor rezulta multe cazuri de abandon scolar. Oare nimeni dintre guvernanti nu s-a gandit cum se pot intretine doi-trei copii pana la 20 de ani in scoala (nu mai pun la socoteala facultatea...), cu salariile astea amputate? Cred ca masura logica ar fi fost sa scurteze perioada scolii, dar...