O mare dilema

O mare dilema | Autor: alegeorgiana

Link direct la acest mesaj

Salut tuturor!
Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta intr-o problema salariala pe care o am.
Sunt o graviduta in 11 saptamani si tare as dori sa imi reduc programul de munca. Muncest zilnic minim 10 ore pe zi inclusiv sambata.
In contractul meu de munca si nici in pontaj, nu apar cele 10 ore pe care eu le efectuez si nici orele de sambata. Apar doar 8 ore de luni pana vineri.
Pentru cele 2 ore suplimentare efectuate sistematic in timpul saptamanii primesc un spor de 25 % din salar, iar pentru orele suplimentare de weekend primesc un spor de 10 %.
Salarul de baza care apare in cartea de munca este brutul cu tot cu spor.
Salarul meu e compus in felul urmator: 1. salar de baza; 2. sporurile mentionate mai sus.
Intentionez sa-mi reduc programul de munca cu 2 ore zilnic, adica: in timpul saptamanii sa muncesc 8 ore (6 ore contractuale reduse legal cu 2 ore + 2 ore suplimentare ), iar sambetele vreau sa le vin tot timpul.
Intrebarea mea este: in cazul reducerii de program pierd aceste sporuri? E foarte important pentru mine sa mentin aceste sporuri care sunt destul de mari si ma vor ajuta in viitor pentru bebe.
Multumesc

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui alegeorgiana

Salut tuturor!
Va scriu in speranta ca ma puteti ajuta intr-o problema salariala pe care o am.
Sunt o graviduta in 11 saptamani si tare as dori sa imi reduc programul de munca. Muncest zilnic minim 10 ore pe zi inclusiv sambata.
In contractul meu de munca si nici in pontaj, nu apar cele 10 ore pe care eu le efectuez si nici orele de sambata. Apar doar 8 ore de luni pana vineri.
Pentru cele 2 ore suplimentare efectuate sistematic in timpul saptamanii primesc un spor de 25 % din salar, iar pentru orele suplimentare de weekend primesc un spor de 10 %.
Salarul de baza care apare in cartea de munca este brutul cu tot cu spor.
Salarul meu e compus in felul urmator: 1. salar de baza; 2. sporurile mentionate mai sus.
Intentionez sa-mi reduc programul de munca cu 2 ore zilnic, adica: in timpul saptamanii sa muncesc 8 ore (6 ore contractuale reduse legal cu 2 ore + 2 ore suplimentare ), iar sambetele vreau sa le vin tot timpul.
Intrebarea mea este: in cazul reducerii de program pierd aceste sporuri? E foarte important pentru mine sa mentin aceste sporuri care sunt destul de mari si ma vor ajuta in viitor pentru bebe.
Multumesc

Dat fiind ca aceste ore suplimentare nu apar in contractul de munca, depinde numai de angajatorul tau daca ti le pastreaza sau nu. Pe de alta parte, daca salariul inscris in CIM este cu tot cu sporuri (fara a fi evidentiate expres), atunci ar trebui sa ti-l modifice prin act aditional ca sa-ti taie sporurile din el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alegeorgiana spune:

O sa scriu mai multe detalii:
- in cartea mea de munca apare salarul brut cu tot cu sporiri
- in contractul individual de munca apare asa: 1. salar de baza brut si 2. sporuri de 25 si 10 % pentru ore suplimentare
- pe fluturas nu imi apar orele suplimentare , nici sambetele ,ci doar 8 ore pe zi de luni pana vineri, dar in schimb salarul e trecut cel brut cu tot cu sporuri.
Normal ar fi ca dupa reducerea de 2 ore eu sa vin la munca 6 ore din cele 8 contractuale. Dar in schimb eu vin cele 6 ore + inca 2 ore suplimentare zilnic si sambetele. De asta intreb , in cazul asta daca mi s-ar taia sporurile?
Nu as accepta acum o modificare la contractul de munca in defavoarea mea, adica sa scada sporurile. Pur si simplu vreau sa profit de cele 2 ore , date prin lege femeilor gravide pentru odihna. Desi si legea, sau mai exact articolul cu pricina e destul de interpretabil.

De asta intreb daca red

Mergi la inceput

Ce articol este interpretabil?
Nu stiu cum ii vei explica angajatorului ca vrei sa-ti reduci din timpul normal de lucru, si nu din orele suplimentare. Nu stiu daca ar accepta asa ceva.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hai sa fim seriosi - iti va reduce orele suplimentare implicit vei intra pe timp normat - 8 ore - implicit nu vei mai avea sporuri.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

In cazul asta legal si la aceeasi bani fara sporuri ar trebui sa stau la munca doar 6 ore si gata.
Cand ziceam de articol interpretabil ma refeream la:
"ART. 13
In baza recomandarii medicului de familie, salariata gravida care nu poate îndeplini durata normală de munca din motive de sănătate, a sa sau a fatului sau, are dreptul la reducerea cu o pătrime a duratei normale de munca, cu men#355;inerea veniturilor salariale, suportate integral din fondul de salarii al angajatorului, potrivit reglementărilor legale privind sistemul public de pensii #351;i alte drepturi de asigurări sociale."
La noi, prin regulamentul intern orele de program sunt in felul urmator: luni-vineri 7-17; sambata 7-12. Eu asta am considerat ca fiind "durata normala de munca".
In fine, poate gresesc.

Mergi la inceput

Reglementarea cu pricina este clara - deci un sfert din timp redus.

Timpul normal de lucru este cel prevazut in CIM (de regula, 40 ore/saptamana), nu in ROI - din regulament vin orele suplimentare, pentru care ai sporul respectiv.

De altfel, nici nu aveau cum sa apara atatea ore in CIM, pentru ca timpul maxim de lucru nu poate fi mai mare de 48/saptamana - ori acolo deja sunt 55/saptamana.

Tehnica de a inscrie in ROI program mai lung decat in contract este urmatoarea:
"Programul de lucru este 7 - 17", fara sa se specifice "angajatul trebuie sa stea 10 ore/zi la program". Formal este in regula - numai ca acest program ar trebui acoperit de doi oameni (sau repartizat inegal/zi pentru doi oameni - astfel incat sa nu depaseasca 48 ore/saptamana fiecare).

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Durata legala normata in munca este de 8 ore cu o pauza de 16 ore sau 12 cu 24 uneori 24 cu 48 (acest caz nu sunt sigur ca este acceptat trebuie sa verific) Pentru ca se lucreaza 10 ore este legal atata vreme cat cele 2 ore sunt considerte si platite ca si ore suplimentare ceea ce confirmi ca se face. In cazul reducerilor normal ca se merge pe invers.

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Marius, oricum ai da-o, nu merge.

Durata maxima legala inscrisa in CIM nu poate depasi 48/saptamana,
indiferent cum este repartizata. Deci alea 55 oricum sunt aiurea, cu tot sporul.
Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 3 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.
La repartizare inegala (deci nu 8/zi) vin reglementarile privind timpul obligatoriu de odihna (daca muncesti 12 ore trebuie sa stai 24 acasa etc).

In mod evident, orele suplimentare nu se inscriu in CIM, sensul lor fiind cel de mai sus, si fiind considerate "accidente", nu regula.

Asa ca, in mod firesc, la scurtarea timpului se va incepe cu orele suplimentare, care nu sunt obligatorii.

Mergi la inceput

Ok, am inteles.
Am depus oricum cererea/notificarea pentru reducerea timpului de munca. Sa vad ce discutii vor urma si ce consecinte.
Multumesc de raspunsuri.

Mergi la inceput