Copilasi de Iulie - August 2004 * 59
Raspunsuri - Pagina 15
amironeanu spune:
Salut!
Ne mai tineti minte?
Eu va mai citesc, chiar zilnic in ultima vreme, dar imi vine destul de greu sa intru in "vorba" cu voi.
Daca tot discutati de scoala am si eu o grija care nu-mi da pace. Stefi este stangace. Noi am lasat-o in pace, ea pe toate le face cu mana sau piciorul stang si nici nu am de gand sa incerc sa o schimb. Numai ca incep sa realizez ca ii va fi foarte greu la scoala. Ei vor invata sa scrie litere intr-un fel, care se potriveste pentru cei care scriu cu dreapta, dar pentru ea nu. Ma uit cum il face pe trei. Noi incepem de sus in jos, ea il face de jos in sus. Si nu prea stiu ca sa fac. Am gasit pe net instructiuni pentru stangaci. Sa incep de pe acum ca la scoala sa aiba deja deprinsa metoda ei, sa o las in pace si sa vad la toamna. Ideei, va rog! Parca mai erau niste copii stangaci, parca nu e Stefi singura.
In rest toata lumea este ok, ma bucur foarte mult ca Stefi si Matei se inteleg foarte bine, se joaca impreuna, interactioneaza, sunt sanatosi, veseli, jucausi, uneori obraznici, dar asa sunt copii. Mie mi-ar trebui un pic mai multa rabdare si energie, dar probabil toate am da bani frumosi pe asa ceva.
Sper sa mai intru, poate ma mobilizez sa pun niste poze.
g_ioana spune:
Neatza
Amironeanu gand la gand cu bucurie,parca asa-i vorba...tot din cauza de stangace in dotare imi fac probleme legate de scoala....desi ea coloreaza si picteaza foarte curat si rapid si cu foarfeca normala se descurca bine ca sa nu mai vorbesc de cutit,ieri a fost cea mai rapida la taiat fructe....in schimb nu-i prea ies din prima liniutele sau alte semne grafice....si eu am inceput sa caut pe internet instructiuni pentru stangaci si vreau sa-i cumpar si un stilou pentru stangaci ca sa trecem la treaba....io am urmatoarea dilema:daca juma de clasa stie deja sa citeasca si sa scrie la inceputul clasei I,invatatoare cum o sa lucreze cu ei????
Btw saptamana trecuta in vacantza,iesind in fiecare zi in parc cu bona a invatat sa scrie cu creta cifrele pana la 100..asta-i scoala vietii....fiind la concurenta cu alti doi baieti...numa' ca unul din ei isi scria numele cu litere de mana motiv pentru celelalte bunici sa-si roada unghiile
Dana sanatate maxima baietilor!!
Daria si tie sanatate...si io-s cam accidentata da' nu stiu inca ce este rinita alergica sau altceva
Robi tinem pumnii ca duminica sa fi in casa ta...meii io daca mi-as face casa tot asa mica mi-ar place!
hai pupicei
amironeanu spune:
Citat: |
citat din mesajul lui g_ioana ....io am urmatoarea dilema:daca juma de clasa stie deja sa citeasca si sa scrie la inceputul clasei I,invatatoare cum o sa lucreze cu ei???? |
in aceasta privinta eu nu-mi fac griji, invatatoarea trebuie sa respecte programa si nu cred ca va sari peste niste etape chiar daca copii stiu lucrurile respective.
szivarvany spune:
Amironeanu, poze noi pt noi ?
Eu daca as fi in locul tau as incep sa lucrez, sa aiba deja dexteritate. Eu am marele stres cu viteza ... Giulia este fffffff negrabita si mi-e teama ca efectiv o va lalai ... si va ramane in urma.
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
leeloo2004 spune:
Trec si eu in fuga sa va salut!
Nici noi nu stam pe roze - Tudor a facut aseara febra, dimineata era ok si l-am dus la gradi, dar pe la 10 m-au sunat ca a facut febra peste 38 si sa-l luam acasa. L-a consultat dr de la gradi - din nou infectii ale cailor respiratorii superioare... so maine sta acasa, cu soacra-mea si dupa prinz cu mama (ca simbata e ziua soacra-mii si isi facuse si ea planuri de bucatareala pentru vineri...).
Mie mi-au venit rezultatele de la analize si, desi colesterolul este iarasi super ok (144), in continuare am valoarea pentru colesterolul bun (hdl) foarte de mica (risc crescut de boli de inima...). Sincer nu mai stiu ce sa fac - in ultimele 3 luni am slabit 11 kg, maninc numai sanatos (continui oricum dieta inceputa), am inceput sa fac miscare...dr. imi recomanda sa beau cite un pahar de vin rosu seara... Bine, e drept ca stau bine cu tensiunea arteriala, nu fumez...dar totusi nu e ok sa am asa valori mici (adica 31, minima ar fi 40)...
Cam atit...
Lia - tu zici de ploaie, eu sincer abia astept sa dea si in bucuresti o ploaie zdravana - e mult prea cald, atmosfera e incarcata, pamintul in gradina mi s-a uscat...
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
kim222 spune:
au reinceput crizele de plans..nu mai vreau la gradi asta, copii sunt rai,vreau sa ma iei la pranz...plus ma doare burtica
szivarvany spune:
Kim, imi pare tare-tare rau. S-a intamplat ceva cu colegii ?
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
_"Meglio sole, che mall`accompagnate !"
kim222 spune:
nu stiu..ieri cica l-au ciupit si a plans ca lui ii ramane semn..azi mi-a spus ca nu stiu cine ii spune :Luca cel mare se joaca in gunoaie!...fleacuri, el nu este genul sensibilos,plangacios..deci nu stiu ce sa mai cred..
Dorsilia spune:
hello
in sfarsit am scapat de ploaie....asa ca am avut spor maxim la curatenie
Roxana, imi pare rau ca ai griji cu soacra-ta, si mult de lucru la job, iti doresc sa ai energie psihica ca sa rezolvi repede pb
Olivia, sa stii ca in timp copiii, ca si noi adultii, au si etape mai vulnerabile, chiar in cadrul aceleiasi varste, uneori nici eu nu prea am descoperit cu exactitate in concordanta cu ce anume, dar remarc la ambii mei copii ca au asemenea perioade si consider ca fac parte din evolutia lor psihica, incerc sa nu fac mare caz desi uneori ma nedumereste rau cate un anumit mod de reactie... (ca de ex acum cu Dea, trece printr-o perioada de frici, de intuneric, de a nu fi lasata singura, ori ea de cand era mica nu avea asemenea pb, se ducea, se culca si adormea singura, fara pretentii, ma duceamm, o acopeream, si gata, la trezire idem, se trezea, se mai juca o vreme si apoi ma striga, insa fara plansete din alea jalnice ca s-a trezit singura, acum....nici vorba sa mai faca asa ceva si nici vb sa intre intr-o camera unde nu e becul deschis, uneori nici asa nu vrea sa intre doar sa-si ia o jucarie daca nu e nimeni pe acolo, nici vb sa stea macar in usa apartamentului ca sa cobor eu de la etajul 3 la parter, in scara blocului, sa iau ceva ce am uitat in cosul bicicletei ei, si pana fix acum in septembrie nu aveam asa impedimente cu ea, dar presupun ca doar o faza, o s-o sustin sa revina la autonomia cu care m-a obisnuit).
Cu stangacii nu stiu ce sa zic decat ca nu e cazul sa va stresati prea rau, cand eram la scoala primara aveam vreo 3 stangaci in clasa si nu aveau probleme de scriere, scriau putin mai incet din cauza ca erau nevoiti sa faca inclinatia literei pe dreapta (mai ales la caligrafie erau dezavantajati), ori stiti ca stangacii inclina literele spre stanga sau cel mult scriu drept. Asta ar fi singurul impediment ca aceste caiete speciale au liniatura conceputa ca inclinatie pt dreptaci. In rest, la aritmetica nu conteaza de unde incepe sa faca cifra, cata vreme le face corect, lizibile. Acum caligrafie nu se mai face in ciclul primar. Insa dupa ce trec de clasa a II-a sau a III-a, si scapa de caietele astea a caror liniatura pe mine direct ma enerveaza, n-o sa mai conteze atata cum scrie, adica daca scrie drept, sau inclinat pe dreapta sau pe stanga...eu din clasa a IV-a si pana-n anul 4 de facultate am schimbat atatea moduri de a face literele incat nu cred sa-l fi ratat pe vreunul, atat ca marime, cat si ca inclinatie, ba scriam cu litere de-o schioapa, ba mici de nu ajjungeau nici la jumatatea intervalului dintre liniaturi, ba pe stanga, pe dreapta, drept, ba cu litere mici de tipar...ce mai, am testat toate "fonturile" si "formatele", am scris mereu curat, corect si frumos, indiferent de stilul adoptat, asa ca nimeni nu s-a legat de scrisul meu in scoala. Iar in clasa aveam un stangaci care picta divin, din clasa a 5-a...ne uimea cum reusea sa picteze de frumos. Deci nu cred ca stangacii vostri o sa intampine probleme in scoala cu scrisul, ei au emisferele cerebrale acordate de asa maniera ca sa poata face activitatile in mod normal cu stanga, fara eforturi, cum am zis, singurul efort poate va fi sa incerce sa respecte inclinatia pana folosesc caietele alea speciale.
Ma duc la gatit, am o varza imensa si o s-o gatesc, desi copiii nu mananca inca acest fel, lor o sa le fac sosul de spaghete bologneze pt maine si maine le fierb pastele doar. (cred ca o sa mancam noi adultii 4 zile din ea la cat e de mare, oricum asa ma scutesc de a gati din nou poimaine pt toti, ca daca ar fi dupa mine as gati pe o saptamana si gata, pt mine e complet neinteresant ce mananc, mi-e egal ce, nu sunt nazuroasa)
Daria, Ioana, sa nu uit, sanatate maxima si voua, da, caut inca tanc pt ca pe linkul acela ce l-am primit era vb doar de mici machete care trebuiau construite si apoi pastrate in vitrine, deci nu erau jucarii cu care sa freci covoarele si sa si tina, de aoa mai caut
o zi linistita sa avem
edit: nici mie nu mi-e in clar cum va reusi invatatoarea sa tina clasa unita si sa le imprime un ritm unitar de munca, un comportament adecvat, in care sa nu se plictiseasca unii copii sau sa nu se simta depasiti alti copii, trebuie mare arta sa reusesti toate astea. De aia zic ca e rau ca unele educatoare din exces de zel, forteaza nota si trec la a invata copiii ce nu le intra lor in atributiile obligatorii, de asemenea mai sunt parinti care tot asa din exces de zel isi stimuleaza copiii prematur sa invete multe lucruri si apoi se trezesc ca in clasa I un asemenea copil daca nu stie sa fie disciplinat si nu are un bun autocontrol va incepe invariabil sa se plictiseasca, si evident ca va nauci invatatoarea si clasa cu agitatia lui, iar daca invatatoarea va trebui sa ii dea lui mereu altceva de munca doar ca sa-l tina ocupat si linistit, iarasi nu e in regula...Din ce stiu eu, si cum imi cunosc copiii, Danu de ex nu ar fi genul care sa deranjeze clasa chiar daca si-ar termina sarcinile mai repede, pt ca e genul disciplinat, si se adapteaza. Cand termina treaba si la gradinita de ex sta si se uita pe pereti sau la colegi. Bine, el nici nu e genul care sa se grabeasca sa termine sarcina, pe de alta parte, lucreaz incet si meticulos, se gandeste, scrie, nu se agita sa fie primul care termina, isi doreste bulina rosie insa nu-si modifica si stilul de munca, nu lucreaza mai rapid si mai urat, prefera sa scrie frumos si corect toata fisa, chiar daca e printre ulimii care o preda. Asa ca nu stiu cum va fi la scoala, insa am credinta ca se va adapta frumos, mai greu va fi cu cei care sunt agitati, va fi un dezavantaj atat pt ceilalti cat si pt ei insisi, totul depinde de personalitatea invatatoarei, de felul cum va reusi sa-i struneasca si sa nu creeze grupulete.
Cei cu copii supradotati sau super avansati, dar neastamparati si care se plictisesc usor au varianta step by step, unde li se acorda o mai mare libertate de expresie si se lucreaza pe nivele de dificultate si de interes functie de preferintele si inclinatiile copiilor. Daca l-as sti pe Danu supradotat sau mult prea avansat pt clasa I l-as inscrie la step by step, insa el se incadreaza comod in limitele normalului deci nu e cazul...
kim222 spune:
Lia la Luca este ceva mai mult..a mai avut asa ceva acum 7 luni cand s-a doovedit ca avea de fapt o adenita mezenterica(ggl inflamati in burtica pe romaneste)iar pt plans am ajuns atunci si la psiholog.
Andrea bine ai revenit!
Mai demult spuneati de sigilare de masele, noi am facut doar o data si mai avem de 3 ori.
edit: voi ati comandat de pe amazon.uk???..eu stiam ca trimit carti..se pare ca nu!:( vroiam sa-i fac o supriza lui Luca 3 carticele mici cu Sponge Bob...in Ro nu exista
cat despre stangaci..care problema?? nu-i fortati..lasati copii sa scrie cum vor ..este o mare gresala sa incercati sa corectati ceva care este deja prestabilit la nivel cerebral