Iepurasi Mar-Apr 2010 (78)
Raspunsuri - Pagina 11
bluekidoo spune:
Invata-l bunele deprinderi!
Incepand cu obiceiul spalatului pe manute inainte de masa, trecand prin “multumesc mami” si terminand cu capacitatea de a fi organizat, responsabil, tolerant, bunele deprinderi sunt reguli si valori pe care copilul trebuie sa si le insuseasca de timpuriu, pentru a se integra firesc in societate.
“Stai drept!”, “Nu pune coatele pe masa!”, “Spune buna ziua!”, “Ti-ai strans jucariile?”… Sunt lucruri pe care I le repeti micutului tau neobosit, de zeci de ori, ani in sir. Nu din dorinta de-a face din el un mic robotel care ia pozitia de drepti la comenzi, ci pentru a-l obisnui sa-si insuseasca un set de reguli elementare de comportament civilizat. Sunt coduri sociale, care ii vor fi folositoare lui, in primul rand: il vor ajuta sa se dezvolte sanatos si sa innainteze firesc in viata. Sunt semnul unei conduite normale, de bun-simt, in respectul fata de sine si de cei din jur.
Bunele deprinderi de igiena
Bunele deprinderi nu inseamna numai forme de politete. Pot fi reguli elementare de igiena, care se invata de la cea mai frageda varsta. Primul si cel mai bun profesor esti tu, parintele lui.
Spala-te pe maini!
Invata-l sa se spele pe maini ori de cate ori este nevoie: inainte de a se aseza la masa, dupa ce iese de la toaleta, cand vine de la joaca sau de la gradi, dupa ce s-a jucat cu pisica, cand o ajuta pe mami sa prepare o prajitura… sau dupa ce a dus mana la gura pentru a stranuta. Practic, de fiecare data cand are manutele murdare sau risca sa fie purtatori de microbi. Ce-s aia microbi? Sunt punctisoarele alea mici si afurisite, care nu se vad cu ochiul liber si care pot provoca tot soiul de boli.
Micutul isi inmoaie intai manutele in apa calduta, apoi isi pune in causul palmei sapun lichid – de preferat celui solid, care e mai usor de contaminat – si isi freaca bine palmele, degetelele (a nu se uita portiunea dintre degete si din zona unghiilor!) si dosul mainii. Clatirea se face sub jet de apa, dinspre varful degetelor spre incheietura, tinand palmele indreptate in sus. Apoi, cu un prosop uscat si curat (sau, si mai bine, cu hartie de unica folosinta), are loc “operatiunea sterger”.
Repeta zilnic alaturi de copilul tau bunele maniere. Tu esti cel mai bun model!
Si pe dinti!
Cand? Periajul dintilor este esential pentru a preveni aparitia nesuferitelor carii. Spalatul dimineata, la sculare, si seara, la culcare, e obligatoriu. Ideal ar fi ca micutul sa obisnuiasca sa foloseasca periuta de dinti dupa fiecare masa. Un periaj “ca la carte” dureaza minimum 2 minute. Atentie! Periuta se schimba o data la 3 luni. Si nu se foloseste niciodata, sub nici un motiv, periuta altcuiva!
Metoda de periaj variaza in functie de varsta mititelului. Pana la 6 ani, periajul cu miscari de tu-te – vino, de la stanga la dreapta, este cel mai indicat. Dupa aceasta varsta, incata-ti odorul sa se perieze de jos in sus si sa nu uite de zona din spatele dintilor. Dupa spalare, clatirea e obligatorie. Se clateste si gurita, si chiuveta.
Si pe corp!
Chiar daca nazdravanul a crescut, baita zilnica ramane obligatorie. Pentru ca micutul alearga, se catara, se tavaleste… si transpira din belsug. Ajuta-l sa se spele pe tot corpul, inclusiv pe picioare, pe fese si pe spate. Daca copilul tau e fetita, toaleta partilor intime se face dinspre fata spre spate (de la orificiul urinar spre anus). Daca e baiat, decaloteaza cu atentie si sapuneste.
Bunele deprinderi la masa
Parintii se straduiesc din ce in ce mai putin s-I invete pe juniori bunele deprinderi la masa. Astfel, transmit copiilor atitudini asi obiceiuri alimentare proaste, care se rasfrang negativ inclusiv asupra sanatatii celor mici.
Manuitorul de tacamuri
Te-ai intrebat vreodata cat timp din viata ti-l petreci la masa? Probabil ca mii de ore.. Si de cate ori te-ai asezat singura la masa? Probabil ca de foarte putine ori. Aproape intotdeauna ai avut aproape familia, prietenii, colegii sau chiar persoane pe care le vedeai prima oara. Si poate chiar ai apreciat o persoana dupa felul cum s-a purtat la masa. De aceea, e foarte important sa-ti deprinzi copiii inca de mici sa se comporte corect cand au in fata farfuria si tacamurile. Nu e asa greu daca te inarmezi cu rabdare… cel putin 6 ani la rand!
Foarte important: pastreaza orarul meselor. Pe cat posibil, asezati-va cu totii la masa – ritualul acesta este un reper determinant in formarea copilului tau. Daca aceasta nu este posibil zilnic, incearca sa impui masas de duminica, in jurul careia sa se reuneasca tot “familionul”. Este un excelent prilej de comuniune… si de a trece in revista intamplarile saptamanii.
Fara televizor!
Atrage-i atentia micutului ori de cate ori e nevoie ca e lipsit de politete si chiar nesanaos ca in timpul mesei sa se uite la televizor, sa rasfoiasca poze sau sa faca orice altceva care ii distrage atentia de la farfuria plina. Cat priveste vorbitul la masa.. aici, parintii sunt mai toleranti. Inainte vreme, se respecta o ierarhie, nu te trezeai vorbind oricand si oricum. Astazi, parintii si copii profita de clipa tihnita a mesei pentru a povesti, a comunica… fara ca micutilor sa li sa permita totusi sa infulece ca niste purcelusi. Nu crea situatii confictuale cand nancati. Pustiul vine cu placere la masa daca o asociaza cu momente placute.
Cum sa-ti convingi copilul sa nu ceara sa-I dai sa manance in sufragerie, ca sa nu piarda desenul lui preferat? Iata cateva trucuri:
-Daca se poate, pune-I masa ori inainte, ori dupa desenul respectiv. Poti face acest lucru pentru ca, in general, episoadele pentru copii nu dureaza mai mult de 15-20 minute.
- Stai si tu cu el la masa si acorda-I toata atentia. Mananca si tu foarte frumos, ca si cum ai fi permanent urmarita de un ochi critic. Copilul mic are tendinta de a imita gesturile adultului.
Copilul invata prin activitati care-I fac placere. Tine cont de asta!
Multumesc pentru masa!
Exista o serie de reguli pe care va trebui sa ai rabdare sa I le repeti copilasului la fiecare masa. Important e sa-I explici rolul fiecarei reguli pe care vrei s-o respecte. Daca o va intelege, va accepta mai usor. Spune-I ca:
- nu este frumos sa stea cu coatele pe masa, pentru ca ii deranjeaza pe ceoi care stau langa el;
- este foarte urat sa I se vada mancarea din gura, de aceea trebuie sa mestece cu gurita inchisa si sa nu vorbeasca daca nu a inghitit tot;
- daca este intr-o vizita si nu-I place mancarea, nu este politicos sa spuna cu glas tare acest lucru, pentru a nu o face pe gazda sa se simta prost;
- nu este elegant sa scoata sunete care ii pot deranja pe altii: sa plescaie, sa-si sufle nasul (daca nu se pot abtine, are voie sa se ridice si sa se duca la baie), sa “dea vanturi” sau sa regurgiteze cu zgomot;
- e frumos sa nu uite efortul facut de persoana care a pregatit masa. Fata de aceasta, sa-si arate recunostinta cu un “multumesc pentru masa”.
Tine cont insa de varsta micutului inainte de a-I impune anumite reguli. Unui pici de un an si un pic nu poti sa-I ceri sa stea nemiscat la masa si sa manuiasca tacamurile impecabil. Daca e inca prichindel, e absurd sa nu-l lasi sa puna manutele pe mancare: contactul tactil cu alimentele noi ii este indispensabil pentru a le “adopta”.
Micul de jun e “cel mai tare”
Este limpede (cel putin, in teorie) ca de obicei orice copil trebuie obisnuit cu orarul celor 3 mese principale. Trebuie sa-l inveti cat mai de timpuriu ca micul de jun este principala masa a zilei. Binenteles, cu conditia ca si tu sa respecti aceasta regula! Prin urmare, micul de jun trebuie sa fie hranitor, sa-I asigure energia necesara efortului pe care il face la joaca sau la gradinita. Daca va manca bine la prima ora, pana la prin va mai simti nevoia doar unui iaurt sau unui fruct. Intotdeauna acest tip de gustare este preferat dulciurilor, chipsurilor sau sucurilor din comert. La pranz, copilasul are nevoie de o masa calda, din care s anu lipseasca legumele proaspete. Cina s-ar putea sa-I placa cel mai mult daca acela este momentul cand toata familia se aduna acasa, in jurul mesei.
Asezati-va cu totii la masa si lasa-l sa manance in ritmul lui. Daca incepe sa se fataie, sa se joace cu tacamurile etc., nu te apuca ssa tipi. Cand toti ceilalti au terminat, ia-I farfuria din fata. Daca protesteaza, spune-I ca iti pare rau, dar ca ora de masa s-a terminat. Nu-ti fie teama ca a mancat putin, nu pateste nimic pana la masa urmatoare.
Organizat si responsabil
Organizat? Responsabil? Pare absurd sa-I ceri asa ceva unui micut care abia poate pronunta cuvantul respectiv. Treptat, cu rabdare, va trebui totusi sa-I inoculezi ideea de program, prioritati, drepturi si obligatii. Sunt valori indispensabile evolutiei viitoare a juniorului tau.
Modeleaza-l, nu-l dresa
Copilul invata sa fie ordonat in masura in care accepta ca viata se ordoneaza dupa reguli si program. Ziua incepe cu un sarut, un “buna dimineata” si cu spalatul pe fata. Apo, cu pregatirea si asezarea mesei. Urmeaza ora de mers la gradi si multe altele… Pana spre seara, cand e vremea ritualului mesei, a spalatului pe dinti si a filmuletului cu desene animate. Si apoi, gata! E ora de facut nani. Micutul trebuie sa priceapa ca regulile sunt menite sa-I faca viata mai usoara, nu sa-l incorseteze. Si ca se pot face mici derogari de la program, cu conditia ca motivul sa fie intemeiat.
Tine cont ca micutul e la varsta la care invatarea se face urmand un model concret. Arata-I ce are de facut si care sunt pasii de realiat. Formarea unei deprinderi cere exercitiu, insa nu oricum: copilul invata prin activitati care ii fac placere.
Cunoaste-I nevoile!
E chiar periculos ca tu, parintele, sa aplici inflexibil un pachet de norme, fara sa ti cont de situatie.Adapteaza-ti cerintele in functie de nevoile micutului. Modeleaza-ti copilul, nu-l dresa. O atitudine rigida duce la acumularea nemultumirilor si frustarilor. Copilul va ajunge la concluzia ca nu este inteles si va face exact invers decat i se cere. In extrema cealalta, o atitudine prea “impaciuitoare” il va face sa creada ca regulile sunt facute pentru a fi incalcate, iar micutul va pune sub semnul intrebarii autoritatea parintilor.
Treptat, prichindee vor afla ca exista lucruri in viata care nu pot fi planificate dinainte, ca anumite reguli nu trebuie aplicate in orice conditii. Copii care invata din familie sa fie realisti si flexibili atunci cand e cazul se adapteaza mai usor, sunt mai siguri pe ei si mai tarziu sunt mai liberi sa-si ia propriile decizii.
Pas cu pas
Incepeti cu lucruri marunte, care-l privesc direct. Dupa ce se joaca, invata-l sa-si stranga jucariile in cutia sau saculetul special. Cand se intoarce de la joaca, e bine sa-si faca un obicei din a lasa sosetele murdare in cosul de rufe, nu imprastiate peste tot. Cand se scoala de la masa, spune-I ca e frumos si corect sa-si spele singur farfuria. Ba chiar faceti un mic concurs: a cui farfurie e mai curata sau cine sterge mai repede linguritele. Incurajaza-ti copilul prin recompense pozitive: cu stelute colorate pentru fiecare lucru bine facut, cu un lucrusor mult dorit sau o carte atunci cand se aduna mai multe stelute. Pe masura ce creste, ii poti da responsabilitati noi: sa dea de mancare animalutului de companie, sa cumpere paine de la colt (si un strudel pentru el…), sa verifice daca fratiorul mai mic a papat tot…
A uitat sa respecte regula? Nu-ti varsa nervii pe bietul “nesupus”. Explica-I ca mamai e ocupata si acasa, si la serviciu, ca nu le poate face singura pe toate. Spune-I ca ai nevoie de ajutorul lui. Impreuna repuneti lucrurile in ordine. Si nu uita sa-l lauzi de fiecare data cand ti-a urmat sfaturile.
Cuvantul magic “multumesc”
Politetea se invata treptat: incepand cu acel “multumesc pentru masa”, care arata ca micutul apreciaza efortul celui/celor care l-au hranit cum se cuvine, trecand prin formulele obisnuite de salut – daca tu saluti, saluta si el – si terminand cu o atitudine de deschidere, de solidaritate si de respect fata de ceilalti. Invata-l treptata ca toate acele cuvinte magice sunt mai mult decat simple formule pe care le repeta doar pentru ca asa l-a invatat mami. Incearca sa-I explici, pe masura puterii lui de intelegere, ca sunt semnul recunoasterii valorii celuilalt. La cei mici, politetea se poate exprima printr-un suras, un gest, o miscare a corpului. Este datoria parintilor sa “traduca” toate acestea prin cuvinte.
Calea catre politete o sa fie cu siguranta lunga si plina de obstacole. La varste mici, copilul nu este foarte sociabil. Spre varsta d e2-3 ani, micutul tau incepe insa sa s edeschida catre ceilalti: dornic sa fie valorizat si sa I se recunoasca meritele, va invata sa recunoasca si meritele celor din jur. Treptat, isi va da singur seama ca bunele maniere il ajuta sa relationeze mai bine.
Deprinderile “eco”
Din noianul de reguli pe care trebuie sa le explicam copiilor, deprinderile “eco” – privind respectul si grija pentru tot ceea ce inseamna natura – sunt cele mai simple si mai placute pentru ei.
Cei mici iubesc natura
Copii participa cu placere la orice activitate care ii reda mediului inconjurator stralucirea: de la plantat copacei la strangerea hartiilor aruncate pe jos. Sunt gradinite si scoli care ii invata pe cei mici de ce e bine sa pastrezi un mediu curat si verde. Sunt programe speciale destinate celor mici despre animalutele de companie sau despre cele care traiesc in anumite zone ale tarii si care fac faima acelei regiuni. Deprinderile “eco” se dobandesc pornind de la realitatea imediata. Cum poti tu, ca parinte, sa-l determini sa nu arunce pe jos servetelul cu care si-a suflat nasul? Nimic mai simplu:uitati-va impreuna pe strada, si atragei atentia asupra gunoaielor aruncate peste tot.Apoi, propune-I sa-si imagineze cum ar arata acel loc daca ar fi curat. Cu timpul, ii va intra in reflex sa caute cosul de gunoi, sa nu arunce aiurea ceea ce nu-I mai e de folos. Apoi, invata-l sa nu lase robinetul deschis mai mult decat e nevoie; sa nuu scrijeleasca scoarta copacilor chiar daca I se pare amuzant; sa nu arunce caietele folosite, ci sa le depuna in cutia speciala, pentru maculatura (si, eventual, sa-I dai lui banutii obtinuti de la centrul de colectare sa-I foloseasca cum crede de cuvinta); sa se deplaseze pana la cosul de gunoi in loc sa dea de-a azvarlita pe geam cu sticla goala de suc etc. In caz ca nu stiai, un copil devine mai responsabil – inclusiv cu tot ceea ce inseamna natura – daca are grija de un animal de companie.
Dupa o iesire la padure, arata-I copilului punga pe care ai umplut-o cu resturi si priviti apoi cum arata poienile acolo unde turistii au facut vatra de foc direct pe iarba si au abandonat resturile de la picnic. Intreaba-l ce crede, mai pot creste frumos florile printre gunoaie?
Nunta 12.05.2007
Carmen mami de Tanya Ioana 05.03.2010
Leea111 spune:
Am avut o sarcina usoara, nu am stat prea cuminte decat in ultima luna si asa chiar si in ziua in care am nascut am condus, nu f mult vreo cativa km.
Am nascut prin cezariana, Eddie a avut 3,150 kg, 50 cm, scor apgar 10.
Mi-a adus iepurasul de Paste cel mai frumos cadou din viata mea.
Edward Gabriel 01.04.2010
Leea111 spune:
bluekidoo super articolul, chiar l-am copiat in calculator. Multumim.
Speram ca putem urma ce scrie in el.
Edward Gabriel 01.04.2010
dayanara spune:
am vazut poze cu frumusica maya
denisa m.am cracanat de ras cu pisicile stranse de gat:))))
si cu carligele de rufe, buna treaba si buna idee, odata ivan le.a luat si le.a prins in jurul ecranului de la laptop
roxana si silvana aroa (2.04.2010) ivan leonard(2.12.2006)
"De medico, poeta y loco todos tenemos un poco"
POZE
vladimirescu spune:
bluekidoo o selectie buna de articole ! Doamne, ce mult efort ai depus sa le rescrii... Multumim!
Hai sa sau si eu un scurt raport despre Floricica, ce face si ce nu face la 7 luni si jumatate:
- are 8 kg si 71 cm
- nu are nici un dinte
- cum maninca:
maninca 3 mese diversificate complet (fructe cu cereale, piure legume cu carne vita sau ou prepelita, brinzica calcica cu fructe) plus 2 mese de LP (si un pic de LM, cit o mai vrea...)
Toate portiile, indiferent ce sint, au cam 120-160 ml (atit vrea sa manince)
- cum doarme:
doarme cca 3 ore ziua in 3 reprize, iar noaptea 9 ore cu treziri in medie la 2 ore
- gingureste, ta-ta, si mam..., etc, dar nu cred ca ne numeste pe noi
- motricitate:
sta singur in fund si se joaca, echilibru bun
dexteritate buna la ambele miini
sta in picioare dar inca se balangane, tinut de minute usor
nu paseste deloc
nu se ridica singur nici in fundulet, nici in picioare
nu sta in patru labe, nici nu se tiriie
In concluzie, as zice ca nu e deloc printre fruntasi pe aici, in nici un domeniu :))
honeybaby spune:
Roxi - cand se juca Maya acolo cu clestii chiar ma gandeam la tine si la Ivan cand a pus el clestii in jurul laptop ului
Denisa, de bebe roz Maya Rebecca (06.04.2010)
Doamne ajuta sa fim sanatoase !
Poze & Filmulete Bebeluna
bluekidoo spune:
Vladi atata timp cat articolele va sunt utile, efortul depus pentru a le rescrie nu mai conteaza Ma bucur doar ca va plac Sper ca si urmatoarele articole sa le gasiti la fel sau poate mai utile.
Nunta 12.05.2007
Carmen mami de Tanya Ioana 05.03.2010
andira spune:
Dragelor, imi cer scuze si sper sa nu va suparati pe mine, efectiv nu am cand sa iau tot capitolul de la capat, asa ca raman cu multe pentru urarile de ziua mea.
Nu stiu, nu mai am timp sa respir, iar incep sa ma depresez ca nu apuc sa fac tot ce imi propun, nu stau parca suficient cu fetele, nu reusesc sa invat - mi-am pus target sa citesc macar un capitol pe zi, si de-abia reusesc sa pun mana pe carte odata la 2-3 zile, obosesc si nu stiu cum sa ma organizez mai bine.
La fiecare 5 minute fiecare vrea ceva, abia reusesc sa o culc pe Iris si Nati incepe sa planga, in stilul racnit... of.
Pe aici nu mai apuc sa dau, pt ca voi ma mai destindeti, dar ma gandesc ca iau din timpul pe care ar trebui sa-l dedic copiilor mei. Daca n-as alapta cred mi-as lua niste Calmogen de-ala, cred ca am nevoie sa ma faca ceva sa respir adanc.
Va las, ma duc sa citesc Pisicile Aristocrate.
Sper sa-mi revin din butoi si sa comunic mai bine maine sau zilele viitoare.
Eu, Irina (14.04.2005), Nati (04.06.2006) si Iris (28.03.2010)
andra_s spune:
Citat: |
Andro la tine fac analiza pe text la meniu ca ma bagi in boale cu el. Deci: - iaurt cu biscuiti: de care biscuiti? - supa cu taietei: cum faci taieteii?(si da reteta mura-n gura, ca Ella s-a eschivat ) - gris cu LP+vanilie+scortisoara: gris normal? vanilie de care? Stiu ca nu ai tu timp si de analiza mea, dar plsssss, nu ma lasa in ceata... Oana, mami de minune mica, Eric Nicholas(21.02.2010) Multumim Doamne pentru minunea data si ajuta-ne sa fim sanatosi! Cand cineva acolo SUS te iubeste... Un vot va rog:http://alimentara.libertatea.ro/OanaI |
Deci:
- biscuiti Leibniz Diet - fara zahar, astia ii iau de la raionul "dietetice" din Carrefour.
- taiteii mei este de fapt fidea din comert, nu handmade inainte de a-i da, am citit pe punga ingredientele: faina de gru, apa, este mai mult decat OK.
- gris normal, din comet si baton de vanilie
Poze & www.youtube.com/user/andrastephanie#p/u" target="_blank"> Video
Mami de minune mica Ianis Stefan (19.01.2010)
Suntem cei mai fericiti parinti din Univers !!!