-25%,Cum ne redistribuim cheltuielile?

Raspunsuri - Pagina 26

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Stockholm - eu te inteleg, dar felul in care ai spus, ca tu aduci "bani multi in casa", alaturi de pietrele de cale ferata si luxul de a avea un copil, nu suna corect. Daca spuneai ca muncesti X ore pe zi pentru strictul necesar, poate nu mi se parea aiurea.
Parintii... cunosc prea bine. Ai mei sunt la pensie, ambii fosti bugetari.
Copiii insa te motiveaza, si nu poti sa pleci de la premiza ca tu nu vei putea face mai mult. EI insisi vor putea face mai mult! Din pacate, tu te afli intr-un context nefericit intr-o Romanie asa cum e...
Parintii sufera mereu, asta vine la pachet, insa nu cred ca parintii tai nu sunt multumiti ca te descurci, mandri ca poti, etc... Si in nici un caz nu cred ca s-au gandit vreo secunda ca te-au chinuit sau ca mai bine nu te-ar fi avut, doar pentru ca, poate, si ei au trait intr-un context mai putin fericit al unei Romanii asa cum stim ca a fost pana acum 20 de ani...

Capcaunule - AZI sunt mai multi romani in legalitate, care platesc impozite corect, inclusiv pe venituri suplimentare (ma refer aici la chirii, contracte, meditatii, orice), fata de ACUM 10 ani de exemplu. Si totusi, parlamentarii de azi NU SUNT CU NIMIC mai cumpatati decat cei de acum 10 ani. Din contra, a crescut putin buzunarul tarii (in perioadele cand a crescut), mai mult s-au afundat, cu mainile pana la coate, au risipit si mai mult, au facut si mai multe borduri si parcuri cu leagane in camp . Imi pare rau, dar nu cred ca bataia de joc de la "cap" are legatura numai cu atitudinea romanului de rand, care, poate, nu plateste 3 lei impozit pe ora de meditatie facuta pentru trei mere in plus in plasa...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Prin anii 90 se aducea multa marfa din Turcia. Mai tineti minte? Se vindeau haine, aur, incaltaminte, oale, etc in rate. Oamenii care s-au ocupat de asa ceva atunci, au strans destul, si-au cumparat case(ce altceva ) si asta fara a plati un cent la finante.

Apoi, vreau sa mai nominalizez ´´mesterii´´. La datul cu bidineaua nu se da factura si chitanta. Banii aia intra direct in buzunarul mesterului. Garantie pe munca, evident NU.
Si mai sunt din astia...

In alta ordine de idei,nu pot sa uit, luasem o data un taxi din Otopeni, era prin 2007. Tot drumul pana la piata Alba Iulia, omul mi-a povestit ce mobila isi comanda, ce masina are(taxi era asa, de dat prin gropile bucurestilor, oricum nu era masina lui), la ce gradinita si-a dat copilu, si cate probleme are el cu soacra ca ea vrea sa stea la etajul 2 al noiii case construite, si el ar vrea defapt acolo ca se vede padurea mai bine.
Ca si-a comandat plasma si ca defapt si-a luat teapa ca nu stia ca e una mai mare, acu sta cu plasma aia ´´mica´´ pe care se gandeste sa o mute in camera copilului si el sa-si ia mai mare.
Apoi, zicea ca cauta sisteme de securitate, sa-si puna camere la casa, cu senzori, cu tot ce trebe.

Intrebarea mea legitima, zic eu, a fost ´´atat de bine se castiga din taxi?´´
El, razand probabil de naivitatea mea, imi zice ca eh, se castiga, dar ´´grosul´´ il scoate din zugraveli, mai face curse cu clientii ´´fideli´´ la mica intelegere, nevasta-sa lucreaza la nu stiu ce cantina si deci pe mancare nu cheltuie niciun leu.

Omul nu avea mai mult de 8 clase. Nu ca ar conta.

Am coborat atunci din taxi gandindu-ma ca trebuia sa ma fac zugrav(ita)

Asta e un exemplu in sprijinul a ceea ce tot incearca capcaunul sa explice in zadar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andries

Adica sa-i scuzam pe parlamentari ca sunt iresponsabili, doar pentru ca in general romanii nu-si platesc integral/partial impozitele?

Sau cu alte cuvine: ma fac parlamentar iresponsabil ca oricum romanii astia nu-si platesc taxele, n-are cine ma lua la rost?

Andries

Nu, cred ca sensul este invers: parlamentarii iresponsabili provin din lucratori/afaceristi iresponsabili, care nu la Casa Poporului au invatat sa fure (ca si asta-i un furt) si au venit cu gustul gata deschis.

Povestea cu meditatiile este mai complicata decat pare. Lege exista, numai ca ea nu poate fi aplicabila decat celor care pot face acest lucru calificat. Nu poti merge sa-ti fiscalizezi o activitate independenta spunand "sunt arhitect", "sunt profesor de germana". "sunt contabil" - ci chiar trebuie sa dovedesti asta, cu documente.
Din start, dispar din discutia asta studentii (cred ca aici chiar ar trebui reglementat in favoarea lor - sa le fie permis sa predea pana la un anume nivel), dar si aia care cred ca stiu o limba straina (trecem peste scaparile din lb. romana - doar nimeni nu-i perfect), dau un anunt in ziar, gasesc cativa copii in mahala - si gata meditatia.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui ladyJ
Asta e un exemplu in sprijinul a ceea ce tot incearca capcaunul sa explice in zadar.

Mi-a trecut supararea. Cu OTV. E recital Lorin Fortuna. Divertis, in perioada lor de glorie, nu ajung nici macar la degetul lui mic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui capcaunul

Hai ca m-am enervat de-a binelea. Trec pe bold:
Cu 1000 euro pe luna o familie din clasa de mijloc cu 2 copii in casa traieste bine in Romania.
Nu supravietuieste. Nu traieste la limita decentei. Traieste bine! Daca-si imagineaza ca nu traieste bine problema este in interiorul familiei, nu in societate.

Sorry dar nu-s de acord.Am atins la un moment dat si suma asta "uriasa" ca venit lunar (inainte de criza,inainte de a intra in CIC ,inainte de a mi se taia din CIC etc.) si tot nu pot spune ca am trait bine atata vreme cat tot nu mi-am putut permite o multime de chestii (carti,spectacole,haine,iesiri la restaurant sau un we plecat undeva macar odata la trei luni ,singura iesire fiind vacanta de 14 zile la mare-munte in tara ). Eventual pot spune ca am trait ceva mai la limita aia a decentei. Lunar macar un mers la coafor (tuns simplu)/cosmetica ,o carte ,o haina doua sau un pantof nou cumparat pe sezon pentru fiecare,un iesit la o pizza,ceva jucarii (nu de firma) pentru copil,mers la cumparat de alimente/detergenti/prod.de igiena fara stresul de a cumpara ce-i mai ieftin sau doar strictul necesar ca - cam atat (sau nici atat) a acoperit diferenta de 1000 de lei.Si mentionez ca nu fumam niciunul,eu nu ma machiez deloc,nu mi-am permis niciodata un parfum original etc. - deci nu stricam banii "pe prostii".
Deci eu zic ca doar de la 1000 de euro in sus pe luna la o familie cu 4 copii poti sa zici ca incepi sa traiesti aproape decent,nicidecum bine. Exceptie poate or fi doar cei de la tara care au alimente din productie proprie.Pai stii cat costa numai fructele / legumele din care sa storci zilnic suc copiilor (si nu numai)? Si banane cel mic mananca cel putin una zilnic.Si iaurturile costa,nu mai zic de cerealele pentru copii, dar din alea nici nu imi mai permit sa ii iau ca gata ca a trecut de un an,mananca ce mancam si noi.Si stai ca nu am mentionat borcanasele cu mancare pentru bebei,alea-s lux curat,eu le-am luat asa ceva doar pentru cand eram plecati de-acasa sau pentru situatii de urgenta.Cred ca sa traiesti bine ar fi insemnat si sa iti poti permite asa ceva pentru bebelus, nu sa fierbi zilnic un morcov + un cartof+ o bucata de telina + o bucatica de piept de pui etc., plus dat la blender,spalat ustensilele tra la la. Si dupa ce te stresezi juma' de ora cu toate sa le arunci ca nu le mananca As fi trait bine daca imi permiteam sa le cumpar frecvent borcanase cu legume,carne,fructe de toate felurile plus cereale instant.

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)

www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:

Hai ca m-am enervat de-a binelea.

ok, first mission accomplished. caaaalm, ca faci riduri

fara bold, ca nu obisnuiesc sa racnesc la nimeni, repet citatul de la care-a inceput matematica. ala de la pardalnica pagina 13:

Citat:

Familie 2+2:
---------
mancare sanatoasa: 300-400E
educatie privata medie: 2x200E
intretinere: 50-150 E
transport: 25-50E
alte facturi: 25-50E
sanatate medie (medicamente, consultatii, vaccinuri, interventii): 50E
minivacante: 25-50E
vacanta(300-600E/12): 25-50E
consumabile (haine, incaltaminte, cosmetica, cosmetice, de-ale casei, etc): 100E
---------
1000-1300 euro pentru un trai la nivelul clasei de mijloc (mult peste decenta). Peste suma asta ...

...peste suma asta nu ma intereseaza, ca la fatidica suma 1000 euro mi s-au rotunjit mie ochisorii a mirare. asa ca in pofida instructiunilor precise, mi-am mai permis un "cut"

asa ca intreb din nou: care-i habitatu' in care se desfasoara filmul de mai sus? subliniat cu bold, cu rosu, si, fireste, cu al' mai mare font pe care-l permite (tehnic, nu vorbim de bunul simt) DC-ul. nu de alta, da' blonda cum sunt n-am reusit sa-l depistez in adunare.

mersi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ankalaura spune:

Mie imi vine in minte un subiect de pe DC aparut in urma unei stiri din presa, nu mai stiu precis daca inainte de a se vota 85% din venituri pentru CIC sau dupa, inclin sa cred totusi ca era inainte, pe vremea lui "6 milioane"
Stirea spunea ca pentru a combate evaziunea fiscala, aveau sa se faca niste controale inopinate la domiciliul mamelor care se declarau in CIC, astfel incat sa le depisteze pe cele care muncesc la negru in acelasi timp in care primesc si CIC.
Da, cred ca era pe vremea celor 6 milioane.
Ei, si atunci, ca si acum, s-a sarit mult in sus, ca de fapt legea e lege pentru toti - ceea ce teoretic suna bine.
Practic insa, ma intrebam pe atunci - daca e sa se inceapa combaterea acestui fel de inselaciune, de ce naiba nu se incepe acolo unde trebuie? Cu mamele s-au gasit sa inceapa?? Sigur ca nu s-a intamplat nimic din cele spune in articol, dar pe DC s-a umflat o mai mare discutia pe tema respectiva.

Mianna - habitatul respectiv presupune ca este "in dotare", adica rata nu, chirie nu, mobila completa plus aparatura electrocasnica, deh, un phoen, o masa, un mixer, un frigider, ce trebe omului, alea exista deja. Ce nu e clar? ca doar decent e sa le ai deja, nu sa platesti ca un prost 5 ani rate pentru un aragaz si o masina de spalat...

Unde intra in socoteala faptul ca decenta include sa ai un birou pentru copilul scolar, o saltea corecta, un covor poate, o canapea decenta,...?
Cat timp trebuie sa faci economii la mobil sau la electricitate (ok, cu becuri economice), ca sa iti poti permite o masina de spalat din cele modeste? Spun tot io - vreo 4 ani.
Cati ani iti mai trebuie ca sa iei o mobila modesta de dormitor? Inca cel putin inca pe atat, daca vorbim de o mobila ieftina de tot.
Cate vieti iti trebuie ca sa ajungi sa ai in casa cele necesare, atata timp cat noi vorbim de decenta EGAL sa iti platesti facturile si mancarea?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ladyJ spune:

Mianna, habitatu´e:
-sau ala cumparat de socri din banii pusi la cirap;
-sau ala cumparat de socrii din banii ´´de turcia´´
-sau ala primit de la matusa, Tamara sau nu, dupa moartea ei
-sau ala cumparat din banii de nunta plus socru,soacra,bunica si sora din spania
-poate fi ala in care inca locuieste bunica;
-poate fi ala care s-a cumparat din vanzarea garsonierei ei de fata, alui de flacau, garsoniere care s-au luat in anii 90 din bisnita;
-sau de ce nu, ala cumparat de sotul zugrav si sotia bucatareasca la cantina.
-castigat bine, el si ea, avut economii, el si ea=cumparat habitat propriu;

A, stai ca mai sunt si:
-vandut teren pe care destinul l-a trantit exact in aria de interes a investitorului cutare, obtinut bani frumosi, cumparat habitat in capitala;
-habitat obtinut la divort si re-decorat pentru o noua viata, deci o noua familie;
-ingrijit batrana=ramas in casa;
-muncit in italia, venit acasa, cumparat apartament.
si nu in ultimul rand habitatu´obtinut prin furtisaguri de tot felul.

Ceilalti sunt datorati la banci.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monica70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui ankalaura
Mianna - habitatul respectiv presupune ca este "in dotare", adica rata nu, chirie nu, mobila completa plus aparatura electrocasnica, deh, un phoen, o masa, un mixer, un frigider, ce trebe omului, alea exista deja. Ce nu e clar? ca doar decent e sa le ai deja, nu sa platesti ca un prost 5 ani rate pentru un aragaz si o masina de spalat...

Pai da ca nimeni nu se mai gandeste si cum o fi pentru cei la inceput de drum care n-au inca nici de unele ...

Si eu am uitat sa mentionez ca noi stam 4 persoane in apartament de doua camere,decent ar fi sa imi permit sa il schimb cu macar unul de trei camere,iar sa traiesc bine ar fi sa am macar unul de patru camere - fiecare copil cu camera lui.
Asa ca aia cu trait bine din cei 1000 ce euro pe luna ...

MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009)

www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE

10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% din viata noastra este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla
ARADENCELE ALATURI DE MARIA_RUBI

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

1. Daca 1000 euro nu ne ajung pentru scopurile familiale propuse, ne cautam joburi mai bune pana le gasim pe cele care ne asigura standardul de viata pe care ni-l dorim.

2. Daca nu reusim cu niciun chip sa ne gasim un loc in care sa fim recompensati pe masura dorintelor noastre, ne reorganizam dorintele pentru a trai mai departe multumiti cu ceea ce putem obtine.

Daca nu putem varianta 1 si nici nu VREM sa urmam varianta 2, ne vom pierde timpul lamentandu-ne pe forumuri inca 20 de ani pana cand Romania, in cel mai fericit caz, va ajunge la un PIB de 500 de miliarde de euro care sa permita un venit familial mediu al clasei de mijloc de 2500 euro/luna.

Pana atunci, vreti-nu vreti, realitatea este ca o familie 2+2 poate trai bine cu 1000 euro/luna in Romania. In Romania. Inclusiv in Bucuresti. Inclusiv in zona A a Bucurestiului. Daca vrea. Daca nu vrea este treaba ei, nu a mea.

Mergi la inceput