Inchiriere apartament -sfaturi
Buna. Am vrea sa ne mutam cu chirie intr-o garsoniera sau un apartament cu 2 camere.La ce trebuie sa fim atenti? Sa facem contrat oficial sau nu?Marturisesc ca mi-e teribil de frica sa nu dam peste un proprietar dificil, irational etc. Evident...nu ai cum sa stii peste cine dai, dar cum sa facem sa ne "asiguram spatele" sa nu ne trezim in situatii neplacute. Exista un cod nescris de reguli pe care trebuie sa le reapecte proprietarul si chiriasul? N-as vrea sa ma trezesc cu proprietarul in vizite inopinate , de exemplu si multe altele
Cum sa procedam ca lucrurile sa mearga bine? Daca aveti sfaturi si experiente de povestit, va rog sa scrieti!
Raspunsuri
ellinia spune:
Contract poti face doar daca vrea proprietarul, adica daca e dispus sa plateasca impozit pe banii luati de la voi. Din experienta mea proprie - am stat in destul de multe apartamente inchiriate, proprietarii accepta foarte greu sa inregistreze contractul. Ar trebui sa fiti atenti la utilitati, sa aiba centrala, de exemplu, ca sa nu platit mult la caldura si apa calda. Eu am patit-o. Am stat intr-un apartament intr-un bloc vechi, pe jumatate gol, cu persoane in varsta care nu dadeau drumul la apa calda si nu mi se incalzea apa deloc, lasata sa curga si jumatate de ora, asa ca iti dai seama de consum. Plus caldura, care costa ca si cum as fi incalzit tot blocul ... Cel mai bine stabilesti reguli de la inceput. Sunt proprietari care doresc sa vina o data pe luna in "inspectie" - oricat de aiurea ar suna, nu au incredere ca-ti platesti darile si vor sa verifice daca totul e in regula, Sau fac vizite la asociatie, consulta listele, etc. Pana aici, totul bine, e dreptul lor la o adica dar, cand incep sa-ti bata la usa mai mereu devin enervanti ... Asa ca stabilesti de la inceput, vrea sa vina o data pe luna, bine, in fiecare luna in data de 10, orele 18, sa vina sa vada ca totul e in regula. In rest, sa-ti respecte intimitatea.
Cand incepi sa cauti apartament sa te uiti la imprejurimi, la cum arata blocul, la lista de plata sa vezi daca au probleme cu datoriile vecinii, ca sa nu te trezesti ca ramai fara apa rece. Daca n-au centrala, macar repartitoare - da' nu mai sunt o afacere. Si te uiti la proprietar, sa vezi cam ce fel de om este. Eu am avut o proprietareasa pe care am vazut-o cand am semnat contractul si dupa aceea cand i-am predat cheile la sfarsit. Sau alta care statea pe scara cu mine, era pensionara si, cand ma vedea ca vin de la serviciu cum se infiinta la usa, sa vada "ce mai fac". Am avut si un mosnegut surd care venea si suna la sonerie si batea cu bastonul in usa de n-am stat decat doua luni acolo. Multa bafta va doresc!
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
carmaw spune:
Draga mea
Sunt proprietara si pot sa ti spun astfel
da se poate inregistra contractul dar acum se plateste si o alta 'dare' un fel de bir pt sanatate asta in plus fata de impozitul obisnuit
Sigur ca trebuie sa aranjezi o zi pe luna in care pot venii sa se mai uite la apart(se vine numai in prezenta voastra)
O cheie trebuie sa o ai tu alta proprietarul
Trebuie sa te uiti daca au termopane ca vine frigul si de asemeni la cam cit ar fi de plata la intretinere
Pt inlaturarea multor probleme faceti-va contract pe numele vostru pt electricitate cablu iar cind platiti chiria dati-i si o suma pt intretinere
Astfel dovedesti ca esti cinstita si vrei o relatie corecta de la inceput
Numai bine si mult noroc!
carmaw
Catalishka spune:
Mie nu mi se pare corect sa aiba proprietarul o alta cheie, ce garantie am eu ca nu-mi intra in casa si imi fura ceva.
Mi se pare normal sa vina periodic sa arunce un oki, in prezenta chiriasului, dar nu chiar o data pe luna, asta poate deveni chiar un stres (asta o zic din experienta de chrias).
Ar fi ok sa ai contract, dar daca te incarca tot pe tine cu suma aferenta impozitului, adik iti cere o chirie mai mare, mai bine lipsa.
Mare grija daca e bloc de rau platnici o sa ai probleme cu apa calda (a patit-o fratele meu), nu ai face rau chiar sa verifici inainte de a inchiria daca acum curge apa calda la robinet, sunt multe blocuri care nu au apa calda sau / si caldura din motive de rau platnici.
Daca imi mai amintesc ceva revin. Succes!
ellinia spune:
Pe unde am stat eu, proprietarul nu a avut cheie. Pentru ca nu mi se pare normal. Nu ca ar intra in casa sa fure, nu ma gandeam la asa ceva, pur si simplu nu mi se parea normal. Mi-ai inchiriat apartamentul, iti platesc chirie, intretinere, etc. Au fost atatea cazuri in care proprietarul intra in lipsa chiriasului si nu mi se pare normal. Am dreptul la intimitate, deci, fara sa fiu eu de fata nu avea ce cauta. E vorba de increderea reciproca.
Cristina si Stefan Costin (25.02.2005)
BazarGeneral
blackgirl0 spune:
La ce ne-am uitat noi cand am plecat in chirie in apartament cu bb mic (4 luni):
- sa fie decomandat;
- sa aiba centrala;
- sa fie intr-o zona buna, cu ceva magazine prin apropiere si parcuri
- sa fie complet nemobilat;
- chirie spre 180 euro.
Ce-am gasit: apartament 2 camere, zona centrala, decomandat, centrala, termopane, jaluzele, fara parchet insa mochetat complet (si-am mai luat noi un rand de mocheta in toata casa). Am facut contract, chirie buna, insa cu data fixa. Am schimbat noi yala, i-am dat si proprietaresei un rand de chei (nu le-a vrut ). Nu a venit nici macar odata in "inspectie", singura ei conditie a fost sa stam ceva ani la ea. Iar la situatia noastra s-ar putea sa stam mult si bine in chirie. Toate reparatiile din casa (instalatii, electrice) le-am facut noi pe cheltuiala noastra. Avem contract pe numele nostru pentru cablu/telefon fix/internet. Am cumparat mobila (ce ne lipsea) pe masuratorile de aici, insa nu am modificat nimic din structura apartamentului. Nu-mi fac planuri sa cumpar acest apartament (nu-mi place chiar asa de mult ). Este zugravit in alb si macar in camera baiatului as vrea ceva mai vesel, insa cred ca vom apela la ceva postere cu desene animate.
delsim spune:
Ma preocupa foarte tare parte cu incalzirea si apa, mai ales acum pe timp de iarna si mai ales ca am si bebe mic.
Apropo de desene animate pe pereti, Blackgirl,am voie sa lipesc? Prefer sa reparam peretii ulterior.Ii plac mult si mai ales acum cand a inceput sa descopere lumea din jurul ei si sa fie atenta la ce o inconjoara...
Nu ne deranjeaza sa vina proprietarul sa verifice daca avem datorii, e normal, sa verifice cate catastive vrea, suntem buni platnici; si nici sa vina din cand in cand, la cateva luni sa verifice casa, iarasi e normal, insa sa nu apara cand vrea muschiu' de proprietar, de asta mi-e teama. Chiar daca stabilesc eu de la inceput...poate sa zica da si pe urma sa faca ce vrea el. De asta preferam si chestii stabilite pe hartie decat pe vorbe. Mai ales daca e barbat nu am de gand sa-i deschid daca sunt singura acasa si se prezinta la usa.
Si treaba cu datoriile unde o verific?La administrator , la avizier?
Sa nu radeti...nu am locuit niciodata la bloc si nu prea stiu cum merg lucrurile...
Va multumesc din suflet celor care mi-ati raspuns!
Bee spune:
Experienta mea de o singura data chiriasa. Am intalnit nenumarati proprietari, am vazut nenumarate apartamente, pana am gasit apartamentul ideal pentru noi si ca pret si ca impartire si ca proprietar. Cu proprietarul a discutat sotul, au facut contract de inchiriere, am primit toate cheile apartamentului. Pe proprietar l-am mai vazut peste un an jumate cand am plecat. Ii viram banii intr-un cont. A fost foarte ok totul. Am incercat sa nu facem nici un fel de modificari in apartament. Era curat cand l-am luat, l-am lasat la fel.
Parerea mea e sa nu inchiriezi pana nu esti sigura ca ai gasit ceea ce trebuie.
carmaw spune:
[quote]citat din mesajul lui Catalishka
Mie nu mi se pare corect sa aiba proprietarul o alta cheie, ce garantie am eu ca nu-mi intra in casa si imi fura ceva.
--------------------------------------------------------------------
Eu vorbesc aici de corectitudine
sa explic ceva
Mai demult am avut niste chiriasi ei aveau cheie ,eu aveam cheie
Se opreste apa , ei tot au incercat la robinete in final au uitat si au plecat
Incepe apa sa curga mi se face praf parketul nu-i bai nu? dar ce te faci cu cei de jos(pe vremea aceea nu era la moda asigurarea)
Ce sa faca cei din bloc sa opreasca apa pe perioada absentei locatarilor ?
M au chemat in catastrofa am facut cele necesare (oricum eu am ramas cu pagubele
-------------------------------------------------------------------
EU acum nu inchiriez la nimeni fara ca sa am cheie dubla
Nu vor pa! ca de nu daca mi se mai intimpla istorii pun asigurarea pe ei
-----------------------------------------------------------------
Si cum sa intre singuri?
Si cum sa ti deschide sertare? Unde suntem?
Catalishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui carmaw --------------------------------------------------------- Si cum sa intre singuri? Si cum sa ti deschide sertare? Unde suntem? |
Din pacate in ziua de azi scenariile astea sunt foarte plauzibile. Cat priveste patania ta cu inundatia, puteai foarte bine sa iei legatura cu ei telefonic, raul inteleg ca era deja facut (parchetul stricat), nu mai contau cateva minute pana ajungeati toti odata la locul cu pricina.
Si intr-adevar nu e numai vorba de posibilitatea ca proprietarul sa fure ceva, este cu precadere vorba de respectarea intimitatii si de a lasa chiriasul sa aiba o viata fara a sta cu teama ca oricand vine sa vada daca ai daramat ceva (sau cum facea fosta mea proprietara care s-a suparat ca am dat cu var alb peste coscoveala galbena pai).
Chiar nu e normal, no offence !
carmaw spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Catalishka
Din pacate in ziua de azi scenariile astea sunt foarte plauzibile. Cat priveste patania ta cu inundatia, puteai foarte bine sa iei legatura cu ei telefonic, raul inteleg ca era deja facut (parchetul stricat), nu mai contau cateva minute pana ajungeati toti odata la locul cu pricina. Si intr-adevar nu e numai vorba de posibilitatea ca proprietarul sa fure ceva, este cu precadere vorba de respectarea intimitatii si de a lasa chiriasul sa aiba o viata fara a sta cu teama ca oricand vine sa vada daca ai daramat ceva (sau cum facea fosta mea proprietara care s-a suparat ca am dat cu var alb peste coscoveala galbena pai). Chiar nu e normal, no offence ! Catalina, mama de pui mic Razvan din 26 iunie 2009 Ce-mi trece prin cap |
Ai mei s-au dus la mare si lasasera telefoanele acasa ....De ce nu stiu
Oricum eu am chiriasi de cinci ani (tocmai mi au zis ca pleaca dar vad ca s au razgindit...)si sunt f corecta cu ei EU!!
Am stat si eu ca tot romanul pe afara dar cheile au fost mereu la mine
In strainatate asta e stipulata in contract ca si frecventa vizitelor prop(care trebuie sa vina daca nu sunt locatarii acasa mereu insotit de cineva
Dar peste tot 'teparii' pot fi si dintre chiriasi si dintre prop
asta e!