Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 8
helbi spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui tinatache
Andreia, din ce stiu eu exista mai multe manuale in Ro, poti sa-mi spui de cine e scris, sau poate gasesti pe net un link cum arata exact? Mersic! cristina cristina |
Itzi spun simbata viitoare dupa ore. Copii nu au manual, numai profa si ea le copiaza lectiile.
Yasmine spune:
Ia sa va povestesc ce am patit eu.
Au venit din romania verii mei si impreuna cu tata mi-au scimbat tigla de pe casa, si au izolat acoperisul.
Baietii lucreaza bestial. Acoperisul de 200mp luni au dat jos tigla de pe juma de acoperis, au pus vata de sticla si folia izolanta. Marti a inceput sa ploua pe la pranz, aveau deja pusa tigla pe juma din jumate de acoperis, si au continuat pe poaie pana dupa-amiaza au fost gata cu prima jumatate. Miercuri a continuat sa ploua, asa ca nu au putut lucra, dar joi au facut aceeiasi chestie cu jumatea cealalta. La ora 16:00 ma suna tata, care a lucrat cot la cot cu ei, sa vin acasa ca a venit politia. Ne-a facut reclamatie un vecin binevoitor, la mine in gradina 5 politai de la Zoll, tarasenii, etc, ca fac Schwarzarbeit, etc.
Intr-un final i-au lasat sa lucreze in continuare, dupa ce am vorbit cu avocata mea, dar i-au obligat sa termine joi asa ca baietii au fost pe acoperis pana noaptea la 22:00, dar au terminat acoperisul practic in 3 zile.
Acum astept daca mai vine ceva, ei au platit 35,00 EUR de caciula amenda, si astept daca ma cheama in instanta, sau ma amendeaza in vreun fel, pt. ca baietii nu au primit bani, ceea ce evident ca nu m-au crezut astia de la Zoll.
Cam astea au fost peripetiile ultimelor zile.
sunshine2009 spune:
Da Yasmine, pentru ca din pacate legislatia e asa, ca numai tu cu sotul aveti voie sa lucrati neanuntati pe santier, restul chiar daca e din familie trebuie anuntati si platita asigurare pentru ei....
Care e procedura mai departe si amenzile din pacate nu as putea sa-ti spun. Iti doresc totusi sa fi scapat numai cu cei 35 pe caciula, desi nu prea cred. Tin pumnii!!!!
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
Christel spune:
Yasmine, imi pare rau de experienta avuta,sper sa fie bine pana la urma. Nu inteleg ce a vrut sa demonstreze vecinul tau cu reclamatia, mie mi se par ciudati rau si ai mei sunt la fel de ciudati.
La fel s-au comportat si ai nostri vecini cand am montat noi antena(fosta chiriasa a stat aproape 10 ani si a avut antena, dar ea era nemtoaica si nu s-a legat nimeni de ea)au spus ca pe ai ei "n-au vazut-o" pur si simplu.
Christel spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Alina Christel,cel mai sigur era daca scria in Vetragul acela de cumparare al locuintei,unde sunt si ordinele de la Verwaltung ca e voie sa montezi antena.Nici la noi,in fostul bloc nu era voie dar nu erau numai proprietari,erau si multi chiriasi,cei mai multi cred. Ce se intimpla daca nu platesti cei 2000 de euro? Mai tine-ne la curent. Alina,mami de 2 copii minunati |
Alina si noi ne-am gandit, dar prea tarziu ca era bine daca era prevazut in contract acest lucru. Nu ne-am mai lovit de problema asta pe unde am mai locuit si am crezut ca nu poate fi o problema, mai ales ca vazusem poza cu antena fostei chiriase, de unde am tras noi concluzia ca putem si noi s-o montam.
Iar in Gemeinschafts ordnung nu este specificat nimic despre antena.
Iar despre avocat am inceput discutia de costuri ale actiunii in justitie de la un Streitwert de 1000 euro(Streiwert-ul este valoarea in bani a disputei dupa care avocatul isi calculeaza onorariul pe care trebuie sa-l platim), contract pe care nu l-a facut initial, a fost doar discutie, iar acum dupa 2 luni dupa ce face hartia pe care o trimite propietarilor(prin care le cere acestora sa-si dea acordul ca sa nu mai ajungem practic la judecata,trimitandu-le legea si toate avizele), ne trimite si contractul unde nu mai trece valoarea de 1000 de euro ci 4000 de euro.
De aici nemultumirea noastra, la Streiwert de 1000 de euro, ar fi trebuit sa platim undeva 400-500 de euro, la 4000 de 4 ori mai mult, enorm, practic banii astia nu-i dau. Ii platesc 185 euro cat a costat hartia asta ce a trimis-o si atat, mai departe nu mai fac nimic cu ajutorul lui.
Bine ca am deschis bine ochii si nu am semnat, ca altfel eram buni de plata.
Acum asteptam raspunsul propietarilor, sa speram ca vor fi de acord, daca nu vedem mai departe ce vom face.
Christel spune:
Amonar, verbraucherschtuz-ul ne ajuta in cazul in care aveam asigurarea inainte facuta, ea intra in vigoare dupa 3 luni, acum e prea tarziu s-o mai facem, costa in jur de 200 de euro/an si in cazul unei judecati e posibil sa nu preia chiar totul(daca costurile avocatului sunt considerate a fi prea mari, asigurarea iti preia doar o parte din costuri, restul platesti oricum).
Alina spune:
Seara buna,fetele!
Corinna,vaaai,imi pare tare rau!Eu habar nu am cum e cu lucratorii astia dar nu se poate sa zici ca sunt din familie,verisori veniti sa dea o mina de ajutor,etc?Succes,sa ne tii la curent!
Amonar,da,eu o am fetita de 8 ani juma'si hobby-ul ei este cititul.Citeste si ultimele minute cind trebuie sa se imbrace sau sa mergem undeva,citeste in metrou,pe strada,uita mereu sa faca una sau alta pt ca e cu cartile.
Nu stiu sa-ti zic decit ca ati avut voi ghinion cu arhitectul,etc.Poate nici voi nu ati facut cele mai bune contracte sau nu ati stiut exact cum sa-i "amenintati"sa-si tina promisiunile.
Noi am facut cum zice aschiuta,mereu am scris negru pe alb ca platim doar ce e in oferta,nu admitem depasiri sau scumpiri si nu am avut probleme.A incercat croatul care s-a ocupat de gradina sa zica una alta ca a folosit mai mult material dar nu i-a mers.O singura data s-a apucat sa-mi puna niste pamint in plus si sa-mi semene iarba fara ca eu sa-i fi cerut si mi-a cerut 200,sotul i-a dat pina la urma ca ii era mila de muncitori aia daaar eu nu as fi facut asta.Am mai scris,am avut si noi destule probleme cu bautragerul,ma rog,eram aproape de proces si noi si nu am solutionat chiar cu dreptatea de partea noastra dar dupa discutii cu avocat,un proces ar fi costat si durat mai mult,ne si grabeam asa cam facut un fel de pace....Mai are si acum de corectat unele chestii si daca nu face,nu primeste rata finala...
Eu nu stiu cum e in Olanda dar parere prea buna nu am de nici un loc ,adica nu cred ca exista o tara unde nimeni nu incearca sa te traga in teapa sau toata lumea isi asuma faptele si greselile .Dar voi de ce nu ati facut casa in Olanda daca treburile sunt asa bune acolo sau de ce nu va mutati daca credeti ca acolo va e mai bine?Sincer,eu nu as sta daca as avea asa probleme.
Oricum,nemtii recunosc ca Germania nu mai e ce a fost acum 20-30 de ani,ma rog,teoria e lunga dar cred ca peste tot s-au schimbat lucrurile si nu in binee....
Christel,ce sa zic,vecini nesimtiti sunt peste tot,nu conteaza natia.Acum,dupa ani si ani,am o vecina nemtoaica fff de treaba,ar face orice pt noi dar am si o familie venita din Ro cu care pur si simplu nu ne salutam,naiba stie ce resentimente legate de tara mama au,de la inceput s-au purtat asa,nu am avut deloc contact asa ca eu nu generalizez.
Seara faina sa aveti!
sunshine2009 spune:
Amonar, eu sincer nu prea inteleg povestea cu arhitectul, si mai ales ce factura e verficata a lui si de catre cine, cand de fapt el este cel care trebuie sa verifice facturi, evident daca a fost beauftragt pt asa ceva.
El doara nu are in mod normal nimic de la facturile firmelor...
Clar ca oi negre sunt peste tot, dar dupa cum am zis, nu prea inteleg...
Din experienta mea e exact pe dos, adica firmele prietenilor iti servesc tepele cele mai mari: preturi f mari, depasiri de termen, materiale proaste, executie slaba.
Preturile le iei prin licitatii si nu prin oferte, si daca firma prietenului e competitiva in toate, atunci nu sunt probleme prea mari.
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
roxy spune:
O zi frumoasa va doresc la toate.Nu am mai scris de vreo saptamana pentru ca nu am avut noutati, dar tin sa felicit o panseluta frumoasa pentru minunea pe care a realizat-o, si le tin pumnii la cele care urmeaza .
Noi am reusit daca va aduceti aminte (problema mea era gradinita)sa dau Kundigung la vechea gradinita, cu inima stransa recunosc, singura problema fiind distanta mare pana acolo, in rest de nota 10.Praslea cel voinic merge la gradinita de langa casa ,de stat, si in cele din urma zilele trecute am facut cu aceasta un Anmeldenblatt , care cica e pe post de Vertrag, are 5 pagini(spun asta pentru a nu se confunda cu Anmeldungul pe care l-am facut cand am visitat gradinita).La prima gradinita particulara fiind am semnat din prima un Vertrag, si am fost lamurita ca locul e sigur si urmeaza doar sa platesc lunar.Eu inca nu sunt lamurita daca mai trebuie sa primesc ceva de la gradinita sau locul e sigur si gata.Na cand nu ai motiv de stres iti faci.