Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 6
tinatache spune:
Amonar, cu germana din pacate nu te pot incuraja. pe masura ce invata lucruri noi la gradi si scoala, in germana desigur, le vine tot mai greu sa povesteasca pe romaneste. La noi e si mai greu sa sotul e nativ si imediat o da pe germana fara probleme. Singura scapare sunt bunicii si vacantele in Ro, vin cu niste expresii 100% moldovenesti de ma umfla rasu:))
Cu chineza, eu nu am mai auzit pana acuma, e posibil sa fie o exceptie la Helbi. Dar tu cum de inveti, lucrezi cu ei?
Andreia, mi-ai dat o idee buna cu romana, ca tot ma intreaba in ultima vreme si ma feresc sa-i spun multe de teama sa nu gresesc Dar as putea sa-i aduc carti din Rom., Bianca de pe ce invata? ideal ar fi cu exercitii ceva de scris, povestit...
Si cu scoyo e buna, am sa-mi notez pt la anu. Acu au niste DVD-uri de la Duden parca, sunt f faine. dupa fiecare capitol e un joculet ca recompensa, daca ai atins un anumit punctaj, si pot sa spun ca exercitiile au un singur scop: joculetul Scopul scuza mijloacele Da' pe dvd-ul cu engleza, care nu cred ca a fost o idee prea buna, a invatat asa multe de se uita pereti la ora... nici nu mai stii cum sa o dai sa fie bine. Sa vad daca gasesc cu spaniola ceva,ne distram impreuna.
mai fetelor, noi am avut azi dim -1 grad!!! Nici nu s-a schimbat ora si deja avem hainele de iarna pe noi ma mut la cald, in spania undeva. si asa invatam spaniola na serios, pe mine m-a cam ajuns frigu asta, vara deloc, iarna grea... ce suntem in Alaska?? pt prima oara de cand sunt aici am masina plina de frunze cazute VERZI! Saracele nici n-au apucat sa se ingalbeneasca ca de maturat oricum tb sa le matur de pe drum... da' au niste culori superbe cand avem toamna frumoasa...
Si o intrebare: voi ce mai cititi? am facut o pauza si acu incep sa ma plictisesc pe S-Bahn dus-intors scarbici-acasa. A citit cineva seria cu Wallader? e fain?
Christel spune:
Buna fetele,
Revin cu problema mea cu antena, daca pana acum eram mai mult ca sigura ca se rezolva, acum sunt tare suparata si de data asta pe avocat.
Initial cand am mers prima data la el sa-l intrebam de costuri, a zis ca ne costa prima ora de discutii 35 de euro, dupa care a zis ca pe parcurs daca ajungem sa ne judecam cu asociatia de propietari nu o sa fie costurile mai mari de 400-500 de euro(a zis ca trece la valoarea procesului, dupa care isi calculaza el tarifele 1000 de euro). Intre timp sotul a mers peste tot la toate "oficialitatile" sa ia aprobarile si hartiile prin care ne dau voie sa montam antena pe casa, iar avocatul urma sa trimita o hartie oficiala tuturor propietarilor si sa le explice ca avem dreptul sa ne montam antena, ca suntem straini,blabla....
Ei bine, face hartia asta si ne trimite si noua un tip de contract cu el prin care sa semnam ca suntem de acord ca lui sa-i platim toate taxele la valoarea de 4000 de euro, desi nu asa ne-a spus initial. Si ne trimite factura 185 euro( fiind practic o ora de consultatie la inceput si hartia asta intocmita de el si trimisa administratorului blocului, in rest n-a facut nimic de toate aprobarile s-a ocupat sotul). Mi se pare enorm sa platesc 2000 de euro sa montez o antena in conditiile in care am toate aprobarile de la stat.
La inceput era foarte amabil si ne spunea ca nu e nimic complicat si se rezolva, asta pana ne-a prins iar acum incearca sa stoarca bani de la noi.Mi s-ar fi parut normal sa-mi spuna de la inceput cat costa ca sa stiu daca merita sa merg mai departe nu asa sa-si modifice el tarifele pe parcurs..ii platim 185 de euro si gata, imi dau seama ca este periculos si nu ma incurc cu astfel de oameni..
In fine sunt plina de nervi, acum asteptam sa vedem daca o sa fie idiotii de propietari in sfarsit de acord in urma scrisorii lui si a tuturor aprobarilor, daca nu chiar nu stiu, sa mergem la judecatorie si sa ne puna ei avocat din oficiu? Chiar nu stiu cum sa mai procedam.
Si mie asa ciuda, pentru ca atunci cand am cumparat am spus clar atat maklerului cat si propietarului cumparam dar cu conditia sa fim lasati sa ne montam antena altfel nu, nu vrem sa avem probleme in acest sens si ne-au asigurat ambii ca nu sunt probleme, iar acum se dau la fund nici nu mai raspund la telefoane.
Amonar spune:
Crstina, mersi de raspuns
Da, vad ca greu imi raspunde la intrebari despre gradi..ce a facut sau cu cine s-a jucat. Atunci imi raspunde in Olandeza pt ca e mai apropiata de lb Germana. Eu insist in lb. Romana. Noroc cu Tv-ul in lb. Romana, ii place sa se uite si de acolo invata multe cuvinte. Ii mai citesc si povesti in lb Romana, ii plac.
Eu invat chineza pt ca invat acupunctura si Tuina si sunt multe cuvinte pe care le invatam in Chineza. Si dupa ce termin acup. primim oferta de lb, Chineza de la institul unde invatam medicina Chineza. Si vreau sa ma duc o data in China la stagiu si acolo mi-ar prinde bine Chineza.
helbi spune:
Cristina, Bianca invata dupa manualul de romana din clasa a 5-a din RO. Au facut pin aacum naratiunea (Caprioara de Emil Garleanu) is Schita-Dialogul (Vizita de Caragiale). Bianca citeste carti in RO de ceva ani, nu la nivelul germanei, dar oricum bine si si scrie in RO. Acasa vorbim exclusiv romana, si, chiar daca ea imi vorbeste in germana, sunt consecventa is-i raspund in romana.
Amonar spune:
Helbi, si eu sant perseverenta in lb. Romana. M-am gandit ca poate ii trece prin cap sa devina preseditnele Romaniei si cum sa nu vorbeasca Romana? Nu imi fac probleme pt ca simt eu ca este doar o faza si oricum primeste continu lb. Romana de la mine, d ela ai mei cand sutn aici, din povesti si de la TV:Vrea, nu vrea tot are tangenta cu ea
Cristel, nu stiu sa ma bag in situatia ta personala, eu neavand asa multa experienta de Germania, dar prin experienta pe care noi o avem, sotul cu mine, incepem sa ne convingem ca in Germania ceva e 'putred': Nimanui nu-i este frica de imagine si de nume rau. Si multi mint in fata si fac alta dupa ce ai ajuns la o intelgere. Deci nu e bine sa faci intelegeri verbale, deci fara contract alb pe negru si sa te bazezi pe ce spune cineva. Asta e mare risc in Germania. Ni s-a intamplat nu o data sa facem intelegere cu diversi 'profesionisti' ca sa ne alegem cu surprize neplacute, cum sunt facturi umflate si nejustificate. Ne-am asociat si noi la bauverein si toate sfaturile costa bani, orice minut se taxeaza. Daca ai ghinionul sa ti se traga teapa, mai trebuie sa ai si bani ca se te 'deztepe' cineva. Arhitectul nostru ne-a trimis o factura de 9000 de euro pe care bauvereinul a taiat-o cu pixul in doua ca fiind 'neeligibila', deci era AER si daca noua ni s-ar fi facut frica de ea, o plateam ca prostii. Si am platit altele ca prostii pana cand am inceput si noi sa intrebam in stanga si in dreapta cum se procedeaza aici in Germania. Eu zic sa incerci la verbraucherschtuz, si aia costa bani, dar poate se merita, daca nu vreti sa platiti aia 4000 de euro. Daca nu stii adresa, ti-o dau eu, dar cred ca-i gasesti pe Internet.
Cineva mi-a povestit ca a avut de-a face cu un constructor si ca ala ar fi venit cu o factura cu costuri extra. Tipa i-a spus ca nu-i plateste pt ca nu are voie sa depaseasca 10% contractul initial. Ala a dat-o in judecata si a pierdut. Cu ajutorul verbraucherschutz. Incearca acolo!
PS: Noi asa ne-am ars degetele ca am invatat ca la orice oferta sau dovada de 'prietenie' sa intrebam inainte :'costa ceva'? si 'cat costa?': Si daca ni se spune un pret, sa cerem bestetigung pe mail sau pe hartie la ce ne-am inteles. Nu mai facem nimic pe ochi frumosi si vorbe frumoase. La arhitectul nostru la usa la intrare este agata o tidula ceva in genul :'minciuna are picioare scurte' dar pe Germana. Probabil trebuie sa-si aminteasca in fiecare zi ce parsiv e. Noi ne-am ars urat de tot.....
Christel spune:
Si eu am ajuns la concluzia ca pe zi ce trece e tot mai "putred" cum zici si tu, nu mai poti avea incredere in cuvantul nimanui.
helbi spune:
Christel, imi pare rau ca avetzi atitea pb din cauza acelei antene, la care avetzi, de fapt, drept. Poate ne auzim sapt viitoare, ca pe WE sunt mai mult plecata.
Amonar spune:
Christel, uita-te putin pe siteul de la Verbraucherschutz. Poti sa primesti consultanta la telefon, costa nu stiu cat pe minut sau sa le descrii situatia ta si sa formulezi o intrebare asa incat ei sa poata sa-ti raspunda intr-un singur mail. Pe mail/intrebare costa 10 euro parca. Se merita sa dai banii astia in caz ca aflii informatii care te pot ajuta sa nu platesti cei 4000 euro. Eu zic sa incerci.
Claudi@ spune:
Citat: |
Exact de asta m-am convins si eu acum. Sunt asa suparata, cei ce au spus sa-l aduc pe fratemiu si ca-l plac si da e ok nu vor sa se bage sa ceara dreptul de munca. Sincer imi vine sa iau tel. si sa-i spun vreo 2 tipei, asa ma oftic. Fratemiu si-a lasat serviciul in ro, nu era cine stie ce dar era sigur si acum astora le e prea mult sa ceara dreptul de munca si prea periculos, de parca i-as cere actele firmei. Imi vine sa plang de ciuda, nici nu stiu ce sa facem mai departe, cum ii gasesc lui de munca acum? M-as duce luni la arbeitsamt, dar aia la fel spun, ca hmm nu stim!? Ma apuca disperarea, eu sunt de vina ca l-am crezut pe cuvantpe angajator desi mi-am jurat ca eu nu mai am incredere in oameni si cuvinte.