Viatza in Germania (cap. 64)

Raspunsuri - Pagina 17

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Alina spune:

Fetele,sa va zic cite ceva din experienta personala.
Am doua prietene bune(Cristina,tu stii )care au copii nascuti in sept si dati la scoala de fix 6 ani si se descurca excelent.Mamicile lor au simtit ca si mine(bine,fiica-mea avea aproape 6,6 ani in clasa 1)ca inca un an in gradinita ii trage inapoi,nu e un pas inainte in evolutia lor,ei dorindu-si sa citeasca,sa socoteasca si totusi 3 ani de gradinita sunt arhisuficienti,fiica-mea,cel putin,incepuse sa se plictiseasca rau in gradi desi ii placea si ei joaca.
La Marie in clasa cei mai buni elevi sunt cei mai mici adica care au inceput scoala la 6 ani neimpliniti sau citeva luni peste 6(a avut si ea cel putin 4 dati de 6 ani neimpliniti),sunt si copii dati de 7 sau chiar 7 si ceva care nu se descurca nici acum stralucit cu cititul,de ex de aceea ma gindesc ca virsta nu are un rol hotaritor.
Cu saritul clasei intii nu mi se pare o problema,estimez ca fiica-mea ar fi invatat in 3 luni ce au facut un an intreg insa cu saritul clasei 2,cel putin la nivelul pe care l-a avut clasa fiica-mii(sunt cel putin 12 copii ff buni)si la care este ea,nu cred ca s-ar fi putut face fara lacune,cel putin la mate'.Si fiica-mea a avut o perioada mare de clasa 2(sa zicem,citeva luni)in care se plictisea la scoala si incepuse sa vorbeasca cu diversi sau sa faca altceva.Doamna invatatoare a observat chestia asta si mi-a zis ca nu e nici o problema,ea pricepe mult mai rpd decit media clasei deci ei ii mai da si altceva de facut pe linga.Nu numai ei si celorlalti care se plictiseau din motivul asta si problema s-a rezolvat.
Depinde mult si nivelul clasei,cum am zis la noi sunt cam 12 foarte foarte buni,probabil ca e greu sa se faca o diferenta f clara.Insa e foarte mare diferenta in clasa intre astia si ceilalti,nu numai cele 2 inv au zis-o ci au aratat-o si testele acelea pe care le-au dat de la Schulamt Bayern.
Acum vedem ce mai urmeaza,deocamdata eu nu o pot orienta spre ceva,e la fel de buna la mate si la germana si ii plac la fel de mult (numai 1)dar...nu la fel de buna la sport(3) si la lucru manual (2)dar de asta va povestesc alta data .Subiectiv vorbind,fiica-mea vrea sa se faca actrita si asta de cind era mica .
Acum fiecare mamica stie cel mai bine alegerea facuta,sunt sigura ca fiecare hotaraste ce e mai bine pt propriul copil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Alina, si la noi problema cu plictisitul in clasa s-a rezolvat tot asa, prin exercitzii suplimentare pt acesti copii. Chiar vroiam sa o intreb pe Cristina, de ce invatatoarea Andrei nu a adoptat aceasta metoda?! Noi am avut in clasa un baietel care a sarint dintr-antia in a 3-a. S-a descurcat, dar notele erau mediocre si era mult mai incet decat ceilalti. Nici eu nu am fost si nu sunt pt a sari o clasa. La Gym e si mai greu ca la Grundschule, pt ca sunt mult mai multe materii, fiecare cu un anumit nr de ore pe sapt.....dupa parerea mea, cred ca e aproape imposibil de sarit o clasa in Gmy. Mai mult decat atit, eu am vazut si altfel pb. Ok, sunt de acord sa sara clasa (la noi de clasa a 3-a era vb), si termina la 17 ani scoala........mi s-a parut f devreme
Dar, probabil ca, in anumite cazuri, chiar e necesar.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Panseluta spune:

Anduc, am mai dat o data linkul respectiv pt limba germana. Uite-l inca o dat aici. E online, nu te costa nimic, tb doar sa te loghezi si sa te apuci de treaba. Este interactiv si imi place ca e structurat exact pe sistemul international, adica nivele A1, A2..etc.

http://deutschkurse.dw-world.de/KursPlattform/WebObjects/KursPlattform.woa/wa/UAAuthDA/auth?par=G5n9JG4PUIqm93qsNXWNH45V0

Succes.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DidiAlex spune:

Edit: va aduceti aminte ca era o fata pe DC, Mirunda oare? care si-a sarit fetitza 1 an scolar, si spunea, ca daca nu facea pasul, avea un copil nefericit?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Anduc spune:

Multumesc, fetelor! Am vazut si link-urile de pe prima pagina. De acum incolo la treaba:)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns matilda33 spune:

buna seara!

am nevoie disperata de ajutorul vostru! in maxim o luna va trebui sa ne stabilim in Germania. pentru mine e .. un vis neimlpinit, astept cu sufletul la gura! limba mi-o voi insusi mai bine de pe paginile pe care le-ati oferit pana acum, dar ... de-ar fi doar asta o problema ...

sunt intr-o legatura de aprox 10 ani cu "el", care are un contract de colaborare ferm, pe per nedeterminata in Germania, si deja sunt 2 ani de cand suntem despartiti iar asa nu se mai poate. Copilul e doar al meu (nu era acasa "el" si .. ).
Acolo, imi doresc sa muncesc, ceva - orice, sa-mi dau copilul la gradinita, dar in primul rand sa inchiriem o locuinta

1: se impune un nr de camere/mp la o fam cu1 copil??? (de ex min 3 camere sau 70 mp)

2: in ce consta un PFA acolo, unde va trebui sa-l fac?

3: pot introduce copilul in comunitate acolo? la gradinita/camin. Sunt conditii care tb indeplinite? Care?

4: actele/diplomele va trebui sa le legalizez in Ro sau acolo?

Va rog mult, daca puteti sa ma lamuriti, sunt plina de intrebari, totul e din scurt, si nu stiu nimic. Unde as putea afla mai multe detalii???

ps: el face transp pe comunitate, pana acum nu a avut nevoie de casa in chirie.

multumesc ptr orice raspuns!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Amonar spune:

Buna fetelor,

Am si eu o intrebare. As vrea sa-mi aduc o cantitate de 10 kg de miere de albine din Romania. De obicei de sarbatori vin ai mei la mine si o aduc cu ei dar anul asta ei nu vin. Stiti cumva pe cineva care vine in Germania, in zona NRW; si ar putea sa aduca cantitatea cu masina. Ne deplasam noi sa o luam de la destinatie daca nu e prea departe. Ai mei locuiesc in Timisoara dar se pot deplasa sa o duca in alta parte.
Multam!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

fetelor, am sters cateva detalii personale, sper ca a citit cine era interesat ca asa ceva n-as lasa o vesnicie pe net.

Alina, apropo fara lacune la mate... si de aici mi-au iesit inca "cativa" peri albi. Aveam un copil de cls.I de 5 ani care se credea inca la gradi si unul intr-a 3-a care trebuia dintr-o data sa faca operatii cu 3 cifre. In fiecare seara faceam exercitii cu amandoi, dupa 2 luni ma tampisem de tot, nu mai stiam ce e aia sa stai in liniste la masa de seara.

Acum pot spune cu inima deschisa ca a fost cea mai buna hotarare pt ea, are numai note bune, e super multumita si stie ca orice alta solutie ar fi fost proasta. ce ma enerveaza pe mine de fiecare data cand ma gandesc la asta este ca nu a lasat-o sa sara peste a I-a. Era fresh, plina de energie, s-a bucurat de scoala de ziceai ca-i da bomboane in fiecare zi. dupa 1 an de frecat menta nici mie nu mi-ar fi placut, ca sa nu mai zic cat stres cu activ. pe langa scoala pe care le-am organizat si platit noi, ca sa trecem cat de cat de anul ala! ma rog, a trecut, activitatile au ramas, copilul e in sfarsit fericit (sa va mai spun ca m-a intrebat si la la incep. cls. a-4$-a daca o sa se plictiseasca?? Mi-a zis ca "da, anul trecut a fost bine ca am sarit o clasa si am avut atatea de facut, da' anul asta e normal, sigur nu ma plictisesc iar"

Si uite-asa ajungem la Gymnasiu si la teama mea de a ajunge in aceeasi situatie. Andreia, sunt de aceeasi parere cu tine, pe masura ce copilul e mai mare si sunt mai multe chestii de facut, e din ce in ce mai greu sa treci dintr-o clasa in alta.

O sa vedem ce-o mai fi, deocamdata mi-a facut o impresie destul de buna Gymn de la noi. Au cursuri extra pt copiii interesati inca din cls- a 5-a, mai avem si noi activ. noastre.... in rest cumpar carti la greu, ma mut din casa cand nu mai am loc

Apropo de lucru manual, noi avem o profa sa-ti iei campii. Ai mei nu ies din 3. Nu ca m-ar interesa dar ei chiar se straduiesc si nu mi se pare ca e o materie la care sa tai in carne vie. Le da un exemplu si daca nu e exact la fel, pac, nota 3. Pana sa aud de la alti parinti aceleasi discutii, imi faceam probleme, da' apoi am zis: sa-i stea in gat, nu e important. Acu tb sa "lecuiesc" copiii ca se oftica cand iar iau cate o nota proasta la WTG. Asta e...

Una peste alta, weekendu' a fost cu vreme superba, am fost la plimbare, n-am chef de treaba

va pup

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tinatache spune:

Citat:
citat din mesajul lui matilda33

buna seara!

am nevoie disperata de ajutorul vostru! in maxim o luna va trebui sa ne stabilim in Germania. pentru mine e .. un vis neimlpinit, astept cu sufletul la gura! limba mi-o voi insusi mai bine de pe paginile pe care le-ati oferit pana acum, dar ... de-ar fi doar asta o problema ...

sunt intr-o legatura de aprox 10 ani cu "el", care are un contract de colaborare ferm, pe per nedeterminata in Germania, si deja sunt 2 ani de cand suntem despartiti iar asa nu se mai poate. Copilul e doar al meu (nu era acasa "el" si .. ).
Acolo, imi doresc sa muncesc, ceva - orice, sa-mi dau copilul la gradinita, dar in primul rand sa inchiriem o locuinta

1: se impune un nr de camere/mp la o fam cu1 copil??? (de ex min 3 camere sau 70 mp)

2: in ce consta un PFA acolo, unde va trebui sa-l fac?

3: pot introduce copilul in comunitate acolo? la gradinita/camin. Sunt conditii care tb indeplinite? Care?

4: actele/diplomele va trebui sa le legalizez in Ro sau acolo?

Va rog mult, daca puteti sa ma lamuriti, sunt plina de intrebari, totul e din scurt, si nu stiu nimic. Unde as putea afla mai multe detalii???

ps: el face transp pe comunitate, pana acum nu a avut nevoie de casa in chirie.

multumesc ptr orice raspuns!

bine ai venit!! raspund scurt ca deja am balarit pe juma de pagina:
1. nu, poti cauta ce apart. vrei
2.ce e ala PFA??
3. da, cu conditia sa primesti loc. Ar fi bine sa te inscrii imediat dupa ce stiti unde locuiti. Nu e nici o conditie, copilul tb sa locuiasca in Germania, atat.
4.depinde la ce-ti tb., multi vor legalizate aici.

numai bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns helbi spune:

Cristina, mult succes Andrei si in viitor. Daca Gym ofera si AG-uri sau Wahlunterrichten, atunci nu cred ca se va mai plictisi. Poate eventual la inceput la engleza, unde, de ex,. la noi, s-a luat de la "zero" ca sa zic asa. Mai precis, s-au recapitulat/invatat notiunile de baza si s-a mers ma departe. Asta pt ca in clasa sunt si copii care in scoala generala nu au facut engleza, ci franceza, iar la noi, prima limba straina din clasa a 5-a e engleza.
Apar materii noi ca Biologia is Geografia, care o pot atrage/respinge si in functie de "norocul" pe care-l are de un cadru didactic competent/incompetent sau care nu stie sa predea la copii mici (cazul nostru la Bio unde profa, preda si la Oberstuffe si nu stie sa predea la Unterstuffe la nivelul de intelegere a unui copil de 10-11 ani.

Daca Gym de linga "casa" v-a lasat o impresie buna, nu stiu daca merita sa o trimitzi departe, sa piarda o gramada de timp pe drum si sa faca acelasi lucru. Dar, acele Tag der öffene Tür va pot ajuta sa luatzi cea mai buna decizi ept ea.

Matilda33, putetzi sta si totzi 3 intr-o camera. Insa, va va fi cumplit de greu. Ideal ar fi daca puteti si va permiteti sa inchiriati de la inceput un 2,5 sau 3 camere. Copilul va avea camera lui, voi pe a voastra si sufrageria ramine sufragerie.

Nu stiu ce e PFA?!

Ca sa introduci copilul in gradi, trebuie intai sa primesti un loc. Te inscrii pe o lista de asteptare.....poate ai noroc si gasesti repede. In general, cam sunt pb cu locurile, dar depinde si unde va stabilitzi.

Cu legalizarea e cam cum a scris si titatache. Multzi vor sa le traduci/legalizezi aici. Exista tradudactori.......costa mai mult ca in RO. Insa, daca le traduci acolo si ei vor in mod expres sa fie traduse aici, platesti duplu.

Mergi la inceput