Viatza in Germania (cap. 64)
Raspunsuri - Pagina 11
Panseluta spune:
Roxy, problema prietenei tale e mai sensibila, e de alta natura, am eu impresia. Cu un sot care nu te sprijina moral si te jigneste in acel mod...se vede clar ca e o problema de relatie de cuplu si de "imagine proprie".
Eu cred ca acolo trebuie sa o ajuti tu, sa o sprijini, sa inteleaga ca nu e nici proasta si nici lenesa si sa incerce sa iasa din starea de "nu sunt in stare de nimic" pe care i-a insuflat-o, intr-un mod atat de mitocan, sotul.Solutii exista intotdeauna, important e ca ea sa fie bine cu moralul si sa se mobilizeze, sa vrea sa schimbe ceva si sa lupte. Atata timp cat e deprimata si fara incredere in sine, nu va reusi sa faca nimic. Scoate-o tu din aceasta stare, cu pasi mici! sprijin-o in tot ce face, du-te cu ea la o adica la Arbeitsamt, incurajeaz-o si tin-te de ea sa faca primii pasi. Sfaturile date de fete aici sunt bune. Ea tb. in primul rand sa invete limba, indiferent in ce mod (cursuri sau acasa), apoi sa vada cu pregatirea ei ce sanse are aici. Pe conta eu zic ca are sansebune, chit ca incepe in job cu contab primara. Cel mai bine e de intrebat la Arbeitsamt.
Cat despre limba, eu i-as recomanda cursuri...ele sunt bune nu numai pt ca inveti limba corect si rapid (ma abtin cu greu sa comentez la adresa sotului cand zice ca numa prostii iau cursuri...asta spune multe despre el) ci si pt ca vii in contact cu alti oameni, iti faci prieteni, relatii, schimbi diverse informatii si experiente cu altii....
Alina spune:
Roxy,nu stiu ce fel de sot are prietena ta insa aici...si nicaieri nu e o rusine sa muncesti orice,chiar si sa speli pe jos si in acelasi timp sa studiezi,fie ceva nou,fie sa-ti compltezi studiile.
Am fost acum o luna la un concurs si tipa care a luat locul 3 era studenta in ultimul an la medicina si avea si 2 nebenjob-uri:facea curat intr-o firma si la Kaufland,la Backerei,cocea chiflet zilnic,dimineata de la 4.
Daca iti e prietena buna poate o ajuta experienta ta:cum ai facut tu de ai invatat limba,cum ai reusit tu sa-ti recunosti/completezi studiile,uneori puterea exemplului e f mare.Sau poate mai ai caietele si cartile tale dupa care ai invatat germana si i-ar prinde bine.
Daca e o depresie si cu starile de care povestesti tu,poate nu e rau sa consulte medicul.Cu starile astea chiar nu e de glumit.
Sunt sigura ca atunci cind am venit aici si am avut copii mici(eu am si acum )si alte probleme,toate am trecut prin faze si perioade mai proaste asa ca nu e nimic neobisnuit si nou.Insa daca e mai mult decit o stare din asta,lipseste sustinerea sotului si asta o afunda in depresie,e bine sa consulte medicul sau chiar un psiholog,sunt sigura ca exista psihologi specializati in integrare.
Succes!
susse spune:
Buna seara!
Ma bag si eu ca musca in lapte, pe langa discutiile cu Arbeitsamt.
Acu vreo 2 capitole intrebam despre povesti cu antene satelit si contract facut in Romania ptr digi sau dolce.
Azi am primit receiveru din romania si merge. Deci cine are nevoie de informatii, cu cea mai mare placere.
(foarte fericita nu sunt ca au aparut intre timp niste probleme cu proprietarii, ca si la Christel, da sper eu sa se rezolve...sau macar sa dureze sa ma bucur si eu nitel de tv.)
Seara Buna!
roxy spune:
buna, revin pe la voi sa va multumesc pentru mesajele primite si sa va trimit tot binele din lume.
prietena mea e putin mai bine si datorita voua.Nu i-am spus fireste ca am scris aici, ea nu e membra pe forum si nu citeste, ca altfel nu as fi scris eu aici, doar i-am transmis mesajele ca informatii gasite si bine sa le stie .De facut ceva fara sa stie sotul ei nu poate pentru ca e mereu sunata si cum domnul stie ca ea e acasa, nu poate sa fie in alt loc fara sa spuna dinainte.Deci daca se apuca de un curs va fi cu acordul sotului, ca el este cel care va si plati respectivul curs.
Va face un curs de contabilitate intensiv, nu stiu inca daca dat de Arbeitsamt sau gasit pe net, dar asta e mai putin relevant , important e sa inceapa de undeva.
Ea nu are nimic impotriva sa inceapa o contabilitate de baza, cu bagat facturi in calculator sau facut treburi simple, ca ii e clar si ei ca nu poate de la inceput sa faca ceva mai complicat, dar incet cu incet se poate integra .Doar ca ii ecumplit de frica de un eventual interviu , de angajat de ce presupune asta, pentru ca zice ca nu ar face fata unei comisii care iti pune intrebari.Ei ii era frica si in tara sa mearga la un interviu si acolo nu era problema limbii, e o chestie de fire , asa e ea se panicheaza din orice, pana trece hopul.
Ea este total diferita de sotul ei care este o fire de actiune, care trebuie sa faca 10 lucruri odata si care pune accent numa pe ce aduce bani, restul nu conteaza sau nici nu exista.Iar cum munca legata de casa , copii si restul, care nu se vede in cont, nu se pune...din pacate.
Dar poate in curand se va vedea si in cont.
sunshine2009 spune:
Roxy, imi pare tare rau inca o data, pt prietena ta, si ma revolta groaznic modul in care gandestze sotul ei.
Eu efectiv l-as pune sa-mi plateasca intetinere pt mine si copii, curatenia si mancarea, ca si cum as plati o straina. SI ca sa doarma domnul linistit i-as face o factura f f oficiala, cu desfasurator pe ore ce si cum am facut, si cum si asa o ameninta cu va ajunge numai femeie de servici, i-as trece orele asa. Sau adusa efectiv o straina pe care sa o plateasca, sa vada ce diferenta este.
O prietena de a mea primeste lunar o suma de la sotul ei ca sa ii gateasca (revin deci la diferenta de gandire a celor de aici fata de noi). Iar cand domnului ii vor lipsi astfel ab ca. 400 euro/Monat adica banii de concediu sau rata la o masina calumea, atunci o sa simmta exact unde il doare cel mai tare...
harnici la de 10 luni
Cresterea in greutate
roxy spune:
sunshine 2009 multumesc pentru sustinere, dar din pacate pentru ca fiind prietene cunosc cat de cat in jurul carei sume se invarte castigul sotului prietenei mele, suma asta de 400 € e cam nesemnificativa, o face el intr-o zi.De aceea isi permite sa fie asa zeflemitor fata de persoanele care castiga normal sa zicem.
Si replica lui cand ea ii zice ca daca ar pune pe alta persoana sa faca ce face ea intr-o zi, el zice ca aia care ar face ar face ca un job, pe cand pentru ea este casa ei deci obligatia ei sa o faca, e de la sine inteles sa zic asa.Deci nu se pune problema decontarii...
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sunshine2009 O prietena de a mea primeste lunar o suma de la sotul ei ca sa ii gateasca (revin deci la diferenta de gandire a celor de aici fata de noi). Iar cand domnului ii vor lipsi astfel ab ca. 400 euro/Monat adica banii de concediu sau rata la o masina calumea, atunci o sa simmta exact unde il doare cel mai tare... harnici la de 10 luni Cresterea in greutate |
Mama mia,sunshine,nu am mai auzit asa ceva,bani ca sa ii gateasca!!!
Nu stiu ce diferenta de gindire vrei tu sa subliniezi,cred ca si aici ca peste tot,familia e familie adica o echipa,totul merge la comun si se impart si/sau se traiesc impreuna bucuriile,mincarile si conturile pline .
Roxy,eu,personal,nu as sta cu un om din asta.Nu m-ar tine nimic linga el.
tinatache spune:
roxy, ma bucur ca ii e un pic mai bine, sper sa se "adune" si sa mearga pana la capat. Poate o ajuta la preg. pt un interviu: nu e intot. o comisie de fata, de cele mai multe ori sunt 2 pers., poate fi si numai 1. Pt posturile nu f pretentioase nu sunt de reg. mai mult de 2 pers. Poate sa intrebe oricum dinainte cine e de fata si sa se preg. psihic. Dupa ce face un curs isi mai improspateaza cunostintele si poate si increderea in sine. Sa ai emotii la interviu e absolut normal, si cei cu care il dai sunt tot oameni, stiu ca-ti tremura si inima in tine. Mai sunt si idioti, asta e, sa dea ignore si sa mearga mai departe eu am atatea povesti de povestit de la interviuri... de la "cucoana ce cauti aici ca nici nu aid rept de munca" (green-card dupa cativa ani de stat aici si stampila cu drept de munca pe pasaport de la Arbeitsamt - il aveam la mine!) pana la "vai da sunteti atat de bine calificata, sigur nu va mai gasesc cv-ul pe piata in... max. 2 sapt"... sa spun cam cat am cautat de lucru dupa aia...??
Mai, daca intr-o relatie se ajunge la salariu pt ca stai si ai grija de copii atunci... pardon da' ceva e putred acolo. Da, stiu, nemtii gandesc altfel, de aia si divorteaza imediat cum scartziie ceva. Ma rog, fiecare isi stie curtea si obiceiurile...
numai bine!
roxy spune:
in legatura cu "banii pentru gatit" cred ca e vorba de o suma alocata pentru cumpararea de alimente pe luna, sapatamana...
Nu cred ca e vorba ca e platita sotia pentru ca face mancare...
Alina spune:
Citat: |
citat din mesajul lui roxy in legatura cu "banii pentru gatit" cred ca e vorba de o suma alocata pentru cumpararea de alimente pe luna, sapatamana... Nu cred ca e vorba ca e platita sotia pentru ca face mancare... roxy mamica lui Alex (17 august 2007)si Cristi (05 iunie 2000) |
Oricum si asa e aiurea.Pai ce face lista cu ce maninca sotul si cumpara numai pt el .sa fim seriosi,e comic!
Poate are lista de preturi:cit costa calcat camasa,cit costa facut un snitel,o chiftea .