Diversificarea-dilema
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nikole/nikole.jpg)
Apelez din nou la voi
Luana are 6 luni si doua saptamani, am inceput diversificarea pe 1 octombrie cand a implinit 6 luni.
Am inceput cu mar, am continuat cu para, avocado, papaya, fructe pe care le-a acceptat f bine.
Deci are o singura masa/zi, dimineata, piure de fructe, in rest san cand si cat doreste.
Ieri am mers la pediatru, mi-a spus ca a luat putin in greutate(10 gr/zi),i-am povestit cum am inceput diversificarea, cu ce fructe, in fine..
si el mi-a facut o schema, care arata asa:
suc de portocale Lima(un anumit soi) la 7 dimineata
piure de fructe(9-10)
pranz(12-13:00...mereu la aceeasi ora...3 legume,verdeata, carne de vita/pui)
san
peste o luna m-a chemat la control, daca nu ia bine in greutate,intrerup alaptatul(zice el, si eventual poate accepta de la el biberonul, ca de la mine sau sot nici o sansa)
Acum...binenteles ca am citit de-am ametit despre diversificare, insa toata ploaia asta de info m-a cam derutat.
In primul rand...e ok sa amesteci legumele, asa din prima?cum e cu teoria introducerii pe rand a oricarui nou aliment?
Medicul mi-a spus ca noile studii demonstreaza faptul ca introducerea pe rand a alimentelor, tocmai ca predispune copilul catre alergii...pe viitor binenteles.
Voi ati auzit/citit asa ceva?
apoi...suc de portocale???ptr ce?ptr zahar??
nu e prea multa mancare ptr inceput??
Sincer nu-s cum sa fac...
eu as merge dupa schema clasica, adica sa-i dau cate o leguma, maxim doua amestecate, fara carne deocamdata.
si ma gandeam sa-i dau in prima luna toate fructele, din a doua luna sa-i adaug masa de pranz, cu legume introduse gradual.
El mi-a spus ca-i gresit cum gandesc si demodat, nu se mai merge pe schema asta.
Iar eu, iar va zic ca ma crucesc efectuiv cand vad copii de 2-3 luni ca beau cate 100 ml de suc de portocale in loc de titi sau formula...doar ii vad la cabinet cat imi astept randul.
VOUA CUM VI SE PARE SCHEMA ASTA AL MEDICULUI?
Mie nu mi se pare in regula, dar e drept eu nu-s medic, f posibil sa gresesc
Raspunsuri
![](images/user_woman.png)
philip spune:
Nici mie nu mi se pare ok si nici eu nu inteleg de ce suc de portocale. Eu abia acum am inceput sa-i dau lui Nick (16 luni) si doar fff putin si ala amestecat cu apa. portocala ca fruct a mai mancat. eu la baietii mei le-am dat cum zici si tu cate un aliment o data la cateva zile. a fost ok. mai bine iti recomanda cereale de orez, ovaz etc daca zici ca-i slabuta, pai ce sucul de portocale ingrasa? eu alor mei le-am dat cereale de orez si legume la inceput, apoi am mai intercalat si fructe. carne mai tarziu, parca pe la 8-9 luni, uite ca nici nu-mi mai amintesc exact. plus ca pentru numai 6 luni mi se pare f multa hrana solida intr-o zi. banuiesc ca asa e moda acolo asa ca nu stiu daca ai primi si alte sfaturi daca ai vedea alt medic. pana la urma faci ce crezi tu ca e mai bine pt copilasul tau. succes.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
Nikole, in ce va vad eu asa atasate una de alta, cred ca vi s-ar potrivi autodiversificare.
Citeste despre BLW (baby led weaning) cred ca o sa-ti placa la nebunie.
dr tau e cam...original asa :P
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Sabina/Sabina.jpg)
Sabina spune:
PS de la 6 luni incolo nu prea se mai masoara cresterea in greutate cu strictete...poate sa ia intr-o luna 500 e gr si in alta absolut nimic, deci se merge strict pe bunastarea copilului si aspectul general.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si
bb Gheo
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/nikole/nikole.jpg)
nikole spune:
Andreea, da cum f bine ai intuit, asa e "moda" aici
Eu am ales sa incep cu fructele si sa introduc cerealele mai tarziu...
ii fac lui Kevin lapte cu ovaz, ca el chiar e slabut, zici ca-i Pinochio
ma gandeam sa-i intercalez mai spre sf lunii cerealele(ovaz) cu fructele, ca si mic dejun.
Marea mea nelamurire(una dintre ele )e urmatoarea: cand anume trebuie introdus pranzul?
si mie mi se pare mult prea multa hrana la varsta asta.
Edit sa adaug ca are 7105 g la 6 luni, e in grafic.
Sabina, multumesc, voi citi
philip spune:
pai in functie de cat de flamanda se arata ea. ai incredere in instinctul tau, iti vei da seama. oricum, acum fiind doar la inceput, eu zic ca o singura masa de solide e ok.
asta e un site interesant cu informatii pe care le-ai putea gasi utile:
http://www.wholesomebabyfood.com/babymenu.htm
mai aveam un doc pdf pe care voiam sa ti-l arat dar nu stiu unde sa-l trimit...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
Ralukutzza spune:
Schimba pediatrul...si fi-mea a fost slabuta, si inca si ea la fel de la 6 luni de cand am inceput diversificarea lua destul de putin in greutate, pediatrul mi-a recomandat in continuare alaptatul la cerere, si doar la ora 10 fructe si seara la cina cereale cu lapte inclus....treptat am inceput si la pranz cu supa de radacinoase, dupa 1-2 sapt am introdus si carnea...dupa aceea galbenusul de ou etc, insa cereale cu lapte inclus i-am dat la cina pana pe la 1 ani si 2 luni pentru ca o ajutau sa mai ia in greutate cat de cat.
Nu renunta la alaptat iar daca bebelina nu scade in greutate, aspectul general este bun,daca este fericta si are un tonus bun si nu plange de foame nu vad de ce ai indopa-o asa de devreme cu atat de multe alimente.Pe de alta parte poate asa este structura ei, sa fie mai "manechina".Fetita mea a avut la un an 9 kg iar acum la 1 an si 10 luni are 11kg...
Succes in continuare cu diversificarea
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ilinca_M_p_/Ilinca_M_p_.jpg)
Ilinca_M. spune:
Wow! Doctorul ala a emigrat de la noi?!
Nikole, e clar ca schema respectiva e o tampenie si tu stii asta; nu conteaza ca "nu esti doctor", in cazul asta e clar ca al tau instinct de mama bate la kur "moda ultimul racnet" a doctorului. Nu inteleg cum isi permite sa dea asa ordine:"vii la control, punem pe cantar, nu-mi convine greutatea= intrerupi alaptatul!" E odios si jignitor stilul lui de a pune problema.
In fine, eu zic ca e foarte buna metoda ta de a continua diversificarea putin cate putin, ca doar nu-i nicio graba, oricum pana la un an tot laptele (daca se poate matern) e baza!
mami de Sophia-Diana (Sophiphi)
17 luni
Manole forever
Sovata
anya spune:
S-ar putea asa sa fie moda acolo, si fructele sunt altele la ei. In plus, din cate stiu eu de la o cunostinta din Brazilia, ei mananca putina carne, comparativ cu noi - asa ca si diversificarea se recomanda, probabil, altfel.
Daca vrei neaparat sa ingrasi copilul, da-i niste cereale. Doctorul va fi fericit si te lasa in pace cu alaptatul. Daca tu ai lapte - da-i de la tine. Poti folosi lapte praf cu cereale si sa-i dai cu lingurita.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/narcisam102/narcisam102.jpg)
narcisam102 spune:
E cam dus doctorul asta...legumele si fructele si toate alimentele se introduc treptat cate unul pe rand pt a putea observa cum reactioneaza organismul copilului la fiecare dintre ele. Poate avea o alergie la una din aceste legume si ce faci? de unde sti la care...al meu a facut de la branza...culmea...pe care o fac cu calciu lactic ca la carte...face diaree de m-am speriat groaznic...asta e ...fiecare organism e diferit..
Cat desprre portocala eu stiu ca se poate da cate 10 ml/kg si se da in special pt aportul f mare de vitamina C. si eu ii dau lui bebe tot de la 6 luni.
"para, avocado, papaya," stea sunt fructe alergenice iar para diuretica cine ti-a spus sa-i dai?!
Eu i-asi da dimineata la 7 cereale (daca face kk mai moale cu banana iar daca face mai tare cu piersica eu folosesc humana...) eu le-am scos ca al meu este prea gras :D iar la marulet eu pun si 2 biscuiti. poti folosi din cei pt copii iti fac aia o pofta de mancare ....crede-ma ca am facut tampenia sa mananc si eu din ei ca erau deliciosi si am deschis frigiderul toata ziua dar macar asa mi-am dat seama de ce urla copilul meu de foame cand trebuia sa fie satul...
iar apoi...in nici un caz nu renunta la alaptat...e pacat de anticorpi aia, mai ales acum cand vine iarna...chiar daca e apa ...eu tot i-as da....
elaga spune:
Cate bordeie atatea sfaturi de la doctori. Noi am inceput cu suc de mar, o lingurita in prima zi, doua in a doua si tot asa pana pe la 7. Dupa care, am trecut la mar, 2-4-6 lingurite. Dupa o saptamana am adaugat branzica calcica in mar si asta a devenit o masa. Cu legumele, dr mi-a spus sa-i fac o supa de legume in care sa pun 500 de grame de morcovi si 500 de grame de alte legume. Dar, la mixat, sa pun doar morcovii si un cartof pentru inceput. Dupa doua saptamani, am adaugat si carne de pasare, a urmat carnea de vita, oul, ficat si tot asa. Suc de portocala nu i-am dat de frica sa nu-i faca rau la stomacel. Ne-a priit regimul fara probleme, n-a varsat, nu s-a stricat la stomac, nu a avut nici un fel de reactie negativa. A luat in greutate cam 500 de g pe luna.