Ce se intampla in mod normal la gradinita?
Raspunsuri - Pagina 2
Adriana mica spune:
Kid, problema cu vocabularul trebuie de asemenea gestionata impreuna: voi sa discutati acasa pe aceasta tema, iar educatoarea sa faca acelasi lucru. Este posibil sa fi auzit la alt copil sau chiar (acidental) la educatoare.
Ca si o gluma, vreau sa iti spun ca dupa prima saptamana de gradi vocabularul lui Dudu (1 an si 10 luni pe atunci) s-a imbogatit cu expresia "nu vau!" ("nu vreau!").
Revenind la subiect, acum un an (era grupa mica) am avut un "incident" cu ceva expresii pe care le spunea "la suparare" (gen "te fac praf", "te dau afara din casa", etc). Am discutat la gradi si am hotarat sa facem "front comun" (noi parintii si educatoarea). Eu initial am suspectat ca aude la ceilalti copii; pe urma am vazut ca aceste expresii se regaseau intr-una din povestile citite de educatoare la gradi (si care in momentul respectiv nu a dat prea mare atentie acestui lucru).
"Frontul" comun despe care vorbeam a insemnat sa avem aceeasi abordare in fata copilului, caruia sa ii explicam cu multa rabdare si intelegere cum il va ajuta pe el sa isi exteriorizeze furia / nemultumirea folosind alte forme de exprimare (si l-am incurajat cat de mult de poate in aceasta directie). S-a rezolvat intr-un timp destul de scurt
danuta_t spune:
Cel mic al meu are aceeasi varsta ca si al tau.
Si el a mai fost muscat ... nu e nimic in neregula cu cei muscatori (nu prea vad pentru ce atata psihilogie), le trece in timp.
In ceea ce priveste vorbitul urat noi suntem in situatia in care al meu vorbeste urat (desi noi nu vorbim asa). I se pare extrem de interesant.
Mi-a crapat de-a dreptul obrazul cand le-a spus educatoarelor de dupa amiaza "ceau prostilor / cacaciosilor". Nu aude la noi asa ceva ... si nici fratele lui mai mare nu vorbeste (si n-a vorbit niciodata) asa.
In cazul nostru, cred ca isi testeaza limitele, stie ca este urat, ca nu ne place, dar vede ca ne capteaza atentia si ii sticlesc ochii de veselie ca sa vada cum reactionam si ce facem.
Il certam, il punem pe bancuta, pleaca de-acolo, in fine se distreaza la nebunie. Pana la urma intelege ca pana nu sta sa-si faca pedeapsa nu plecam afara (sau alte amenintari), isi cere scuze, face promisiuni dar ma astept ca a doua zi sa o luam de la capat.
Unele expesii imi spune ca le mai aude la desene sau in parc, sau la vreun copil de la gradi, dar in cazul nostru imi pare ca el e capul rautatilor.
Educatoarea de la grupa (care e de dimineata) mi-a jurat azi ca nu vorbeste asa de fata cu ea, ca e cumintel.
Cred (si sper) ca este o faza trecatoare ... pana la urma va urma modelul din casa.
Cu cel mare nu am trecut deloc prin asa ceva, deci sunt mai rezervata in a judeca familiile colegilor de gradi cand vad ce mi s-a intamplat mie
.
danuta_t spune:
Ah, mi-am adus aminte, si ai mei mai folosesc expresii din povesti.
Cel mare i-a servit-o lui soacra-mea intr-un moment de odihna pe fotoliu: "ce stai pupaza".
Si altadata (avea vreo 3 ani) imi spunea mie "Mai fato !" pentru ca asta spunea una dintre ingrijitoare la fetele din grupa. Nu e ceva urat sau jignitor neaparat, dar in contextul folosit pe mine m-a deranjat expresia. I-am explicat ca avem toti un nume si nu ne adresam asa si in timp am scapat.
Flowers spune:
Asa-i in colectivitate, tot o sa-si imbogateasca vocabularul.
Bria este mica si sta putin la gradinita, n-a inregistrat decat expresii pozitive de la doamna gen "mainile sus"
. Insa Julia venea acasa si ne spunea "Dar unde va credeti?La balamuc?"
Si alte expresii de genul asta de ramaneam cu gura cascata.
anya spune:
Intr-o zi, pustiul meu era concentrat sa faca ceva din lego si,,,nu reusea. A tras un "firar" cu foc. Eu am intepenit si am inceput sa ma gandesc de unde expresia. Spre seara mi-am dat deama: era din desenele cu Winnie tha Pooh. Si eu care eram atenta sa nu auda bazaconii pe Cartoon.
kokiy spune:
De cele mai multe ori sunt trecatoare expresiile .Cu fata n-am avut si n-am probleme nici acum la scoala ,dar la baiat ,care-i mai mic Teo decat al tau ,dar cu experienta la particulara ,ma astept la orice.Acum o tine una si buna cu "Mai frate"
,iar asta cu "iti dau una de nu te vezi" cred ca e la moda acum
,ca si al meu o mai foloseste...cel mai socant a fost cand i-a spus sorei lui "te omor "
,acum nu stiu daca a auzit la tv sau la gradi',important e ca l-am ignorat si i-a trecut.
Ieri urmaream o emisiune a lui Badea si spune ca nepotica lui ,un ingeras blond cu ochii albastrii de 2ani si 10luni,prinsa intr-un conflict cu un baietel in parc a fost apostrofata de mama acestuia .Dupa ce a asculat-o pe d.na i-a replicat " esti doar o dobitoaca ,cu un copil dobitoc", a spus ca mama fetei a incremenit si nu stia cum sa se scuze ![]()
Promo 50% 
ruxandra2002 spune:
Stati sa ajungeti la scoala... mai ales la cele de stat... unde in toalete gasesc cele mai "minunate mesaje" cu putinta. Fata mea le-a notat sirguincios pe o hartie si a venit .. cam la 2 luni dupa inceperea scolii... cu ele acasa sa intrebe ce inseamna.
Si --- cam greu sa faci traducerea la cele inscrise acolo.
Anka74 spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui anya Intr-o zi, pustiul meu era concentrat sa faca ceva din lego si,,,nu reusea. A tras un "firar" cu foc. Eu am intepenit si am inceput sa ma gandesc de unde expresia. Spre seara mi-am dat deama: era din desenele cu Winnie tha Pooh. Si eu care eram atenta sa nu auda bazaconii pe Cartoon. Anya |
DA? Ca si al meu e cu "firar", de ma intreba sotul ieri de unde a auzit.
kid spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui danuta_t Cel mic al meu are aceeasi varsta ca si al tau. Si el a mai fost muscat ... nu e nimic in neregula cu cei muscatori (nu prea vad pentru ce atata psihilogie), le trece in timp. Dana cu minunile ei: Mihai (20.04.2005) si Andrei (3.04.2007) http://community.webshots.com/user/danuta_t |
Nu sunt de acord. Eu nu il las pe Vlad la gradinita, in ideea ca alti copii il lovesc/musca/imping etc.
Ca se intampla,din cand in cand, rar, ok; dar sa nu fie o regula si o banalitate si educatoarele sa ia masuri.
De asta stau langa el cand mergem in parc si ii tot explic ca nu este bine sa fie violent, ca trebuie sa vorbeasca frumos, etc.
Cu vocabularul, m-am uitat cu el la 'alba ca zapada' si am auzit ;mai prostanacule'; el de obicei nu repeta expresiile, insa acum este mai mare si o face; am observat ca a inceput sa repete cam tot ce aude.
Teodora,
de
Vladut (15.05.2007)

Traieste fiecare clipa ca si cum ar fi ultima!
kid spune:
De la educatoare vine expresia 'iti dau una de nu te vezi'; tot ea i-a tot spus jr sa imi spuna sa vin sa il iau la ora 4 sau sa nu il duc la gradinita daca ii curge nasul (luna asta a mers 2 zile)
Nu stiu daca ar avea efect sa incerc sa vorbesc cu ea...