alaptarea....colici ....dureri abdominale

alaptarea....colici ....dureri abdominale | Autor: puiut_mic

Link direct la acest mesaj

Buna mamicilor!
In primul rand vreau sa va spun ca sunt mamica de aproximativ o luna si nu am experienta in acest domeniu.Am si eu mai multe nelamuriri in ceea ce priveste alaptatul: puiul meu de aproximativ o saptamana mananca mixt , adica ziua ii dau cu biberonul lapte de mama pe care il mulg in timpu noptii si in ziua respectiva, deoarece din cauza crizelor de colici nu are rabdare sa suga , mai ales ca nu am sfarcurile formate ca sa aibe de ce sa prinda si chiar daca incerc sa- l fac sa suga cu ajutorul mamelonului de silicon de la NUK , el tot nu are rabdare si urla la san, iar noaptea papam lapte praf MILUMIL 1.Noaptea suntem mai linistiti daca papam lapte praf sau cel putin asa cred eu......dar in urma acestui " regim" alimentar am observat ca puiul meu nu mai face kk singur chiar daca se screme, se inrosesete tot nu face .... ce ma sfatuiti sa fac? ....desi daca e ajutat kk e moale , e ok.... sa fie de vina doar dureriile sau e alceva la mijloc?
Vreau sa va mai zic ca in 24 h puiul meu mananca aproximativ 800-850 ml lapte ( lapte mama+ lapte praf)- e prea mult?..... daca da , poate fi si o cauza a coliciilor care ne dau mari batai de cap?
DR. ne-a zis ca ar fi ok cantitatea consumata de puiut ,ca e perfect sanatos, dar vreau sa stiu si parerea unor mame cu experinta sau care au trecut prin cazuri similare .
Credeti ca de la Milumil nu poate face kk singur?
Multumesc frumos!

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mindy spune:

Bun venit pe formum puiut-mic!

eu nu ma pricep la alimentatia mixta (niciodata nu am inteles exact de ce se face combinat LP + lapte mama). sper sa iti raspunda alte fete in leg cu cantitatea ingurgitata.
sa tii cont ca te apropii de un puseu de crestere (6 sapt, apoi 9 saptamani ..etc) si s-ar putea ca bebe sa fie mai agitat ca de obicei si sa manance mai mult. eu abia am trecut de cateva pusee de crestere, am avut un bb non stop la san. :) acum ma apropii de puseul de la 3 luni.

cum il ajuti sa faca kk? scremutul e obisnuit la bebelusi asa mici mai ales daca sunt colici, ei se inrosesc la fata de multe ori si cand fac kk mai moale dar si cand au gaze sau crampe. Ajuta mult sa il plimbi in brate cu fata spre exterior, o mana pe piept si o mana sub fundulet - sa iasa gazele.

daca kk e moale atunci e ok, chiar daca face mai rar. mie pediatru mi-a zis ca si daca face unul in 5-6 zile, atata timp cat nu e ca o pasta groasa si uscata si faptul ca urineaza frecvent si normal si pipi nu e galben inchis nu am de ce sa ma ingrijorez, inseamna ca nu e constipata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns puiut_mic spune:

Mindy, multumesc frumos de raspuns!

Noaptea trecuta dupa multe scrancete , urlete puiul meu a reusit sa faca kk singur. Ce usurare am simtit..... Acum doarme in bratele mele, dupa ce am papat un biberon de LM (130 ml). Stiu ca nu procedez bine ca il tin prea mult in brate si ca deja s-a obosnuit asa dar decat sa urle sau sa se screme mai tot timpul prefer acest lucru.
Sti cumva cum pot sa testez calitatea laptelui meu?
Am auzit ca daca pui cateva picaturi pe deget si ai senzatia ca laptele este lipicios aunci ar fi ok, tu ce crezi?
In ceea ce priveste colicii , luni implinim 1 luna , crezi ca ne indreptam spre apogeul acestor crize ?
Pentru colici noi luam bonisan si espumisan, dar nu stiu ce sa mai zic deoarece eu cred ca nu ne trea ajuta, dar contiu sa i le dau macar ptr. psihicul meu ca incerc sa ii ameliorez dureriile.
Am auzit si de debridat dar dr. nu mi-l recomanda deoa

Mergi la inceput

Mindy, multumesc frumos de raspuns!

Noaptea trecuta dupa multe scrancete , urlete puiul meu a reusit sa faca kk singur. Ce usurare am simtit..... Acum doarme in bratele mele, dupa ce am papat un biberon de LM (130 ml). Stiu ca nu procedez bine ca il tin prea mult in brate si ca deja s-a obosnuit asa dar decat sa urle sau sa se screme mai tot timpul prefer acest lucru.
Sti cumva cum pot sa testez calitatea laptelui meu?
Am auzit ca daca pui cateva picaturi pe deget si ai senzatia ca laptele este lipicios aunci ar fi ok, tu ce crezi?
In ceea ce priveste colicii , luni implinim 1 luna , crezi ca ne indreptam spre apogeul acestor crize ?
Pentru colici noi luam bonisan si espumisan, dar nu stiu ce sa mai zic deoarece eu cred ca nu ne trea ajuta, dar contiu sa i le dau macar ptr. psihicul meu ca incerc sa ii ameliorez dureriile.
Am auzit si de debridat dar dr. nu mi-l recomanda deoarece ar fi medicament foarte puternic .... si sincer si mie imi este frica sa il administrez deoarece puiul meu e f. mic.
M-ar interesa totusi parerea mamiciilor care au scapt de colici cu acest produs si daca l-au administrat la indrumarea dr.

Mergi la inceput

Te inteleg cu colicile, nu e usor, prima mea fetita a avut colici 4 luni. Era mereu in brate, sau stransa la piept in marsupiu, orice contact cat mai aproape de pielea mamei ii linisteste. Sau leganat in leagan, plimbat cu caruciorul. Nu ma puteam concentra sa ii fac un program de somn pt ca era mereu ba in brate, ba dormea pe pieptul meu sau la san cu mine in pat, faceam orice ca sa o linistesc si nu o puteam lasa sa planga. Abia dupa 4 luni am putut sa stabilesc o rutina mai normala. Pana atunci a fost cam haotic.

Legat de testarea laptelui eu nu stiu cum se face. Stiu ca la sfarsitul alaptarii laptele care ramane in jurul sfarcului si in jurul gurii lui bb e intr-adevar mai lipicios.
Esti ingrijorata de cat ia in greutate? Pediatra te-a sfatuit sa ii suplimentezi cu LP sau asa ai hotarat tu?

am auzit tot felul de povesti despre lapte chior, dar eu nu cred ca e asa. Laptele de mama contine tot ce are nevoie un sugar ca sa se dezvolte armonios.. O sa observi ca laptele de la inceput e mai transparent si cel care urmeaza dupa e mai gras, asta e laptele mai bogat in calorii si plin de nutrienti. E f important ca bebele sa aiba acces la laptele care vine la sfarsit, acela e ideal o buna crestere si pt dezvoltarea creierului.

ai mai incercat sa il pui la san? nici mie nu mi s-a format sfarcul la inceput. Masam usor sanul si scoteam cateva picaturi ca sa il detensionez si apoi masam in jurul aureolei, adica apasat si presat cu degtele aureola si sfarcul sa fie intre degete. presand aureola, sfarcul tinde sa iasa si sa se formeze. Uf, ca daca as fi acolo ti-as arata, nu stiu cum sa explic.
Ideea e sa nu renunti sa il pui la san, banuiesc ca ai incercat de nenumarate ori si e frustrant ca nu merge, dar el iti va forma sfarcul cel mai bine, tu doar sa pregatesti sanul inainte cu un usor masaj ca sa iasa sfarcul inafara. Ar fi minunat sa ii dai san, sa il vezi acolo cuibarit cum suge, si sa scapi de pompat.

Legat de tratament pt colici, eu nu i-am dat nimic decat ocazional ceaiuri. Mi se par prea micuti pt ingedientele alea din sirop tot la 4 -6 ore.
Aici cunosc un grup de mame americance pro natural care pt colici beau ele cand alapteaza 3 cani de cani de fenicul/zi si lui bebe ii dau 3 lingurite de ceai de fenicul pe zi.
Stiu ca medicii sunt anticeaiuri in ideea ca nu s-au testat efectele secundare pe ceaiuri, dar mie sincer 3 lingurite de ceai diluat facut din cateva boabe de chimen sau fenicul (sau ceai romanesc babycalm) mi se pare mai inofensiv decat un sirop care contine zahar, coloranti si alte ingrediente chimice. Ceaiul sa nu inlocuiasca niciodata o masa, se da cu pipeta in aceeasi cantitate in care se iau picatuile pt colici. E doar parerea mea.

Mergi la inceput

intrebai de apogeul colicilor... nu cred ca exista un apogeu , dar s-ar putea ca in timpul puseelor de crestere sa fie mai agitati ca de obicei si mai fomisti, e bine sa fii pregatita cu multa rabdare sa treci peste ele. A mea in timpul unui puseu de crestere mananca ff des si este extrem de agitata.

uite aici una rticol scurt si util despre Puseele de crestere:
http://atasatlasanulmamei.blogspot.com/2009/04/puseul-de-crestere.html

Mergi la inceput

Mindy, multumesc din suflet ptr. link!
Din pacate nu stiam de aceste pusee de crestere..... dar acum inteleg de ce cateodata puiul meu cere mai des papa sau nu.
Cum ii spuneam , nopatea ii dadeam LP ca sa se sature( LP ii dau la recomandarea dr.), dar noaptea trecuta m-am incapatanat si i-am dat san si pana la urma cu ajutorul mamelonului de la Nuk , a papat destul de linistit si acest lucru m-a incurajat si m-am hotarat ca in timpul zilei sa nu ma mai mulg si sa-l pun la san de cate ori este necesar.
In ceea ce priveste programul nostru si la nosi e foarte haotic..... dar cu rabdare sper sa treaca si perioada asta de chin si sa fie ok.
In timp ce iti scriam a trebuit sa fac o pauza deaore micutul s-a trezit, si cum iti scriam mai sus eram hotarata sa-l pun la san , dar a fost un esec deoarece a plans in continu , a mozoli tata dar nu a manacat mai nimic si a trebuit sa-i dau cu biberonul LM.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bebe Beca spune:

Cea mai buna hotarare a fost cea de astazi, de a pune copilul la san ori de cate ori este necesar. In acest fel cred ca ti se va forma si sfarcul, productia de lapte va creste, mai ales daca vei renunta la suplimentul de lapte praf, pe care nu inteleg de ce ti l-a recomandat medicul.

Eu cred ca laptele tau este perfect pentru puiul tau. Cred ca stiica laptele de inceput este mai apoi, iar cel de sfarsit mai gras, unul satisface ssetea, iar celalalt foamea.

Constipatia poate aparea din cauza laptelui praf.

Nu stiu daca are sens sa incerci sa testezi calitatea laptelui. Cu siguranta compozitia lui este perfecta pentru copilul tau. Nu exista in lumea asta altceva mai bun, in afara de dragostea ta.

Durerile de burta i se mai calmeaza daca il tii pe pieptul tau, dezbracati amandoi, cu comprese caldute, cu rabdare multa, dupa fiecare masa sa faceti eructatia, ca si medicamente noi am folosit infacol. Si poate verifici si ce mananci tu, sa nu fie ceva pe acolo care sa u-i placa.

La san poate o sa mai planga o perioada, insa se va obisnui, este posibil sa refuze sanul si din cauza biberonului, cel putin la noi asa a fost, a durat cam 2 saptamani pana am reusit sa o fac sa accepte sanul si sa nu mai planga la fiecare masa. Pentru asta, am linlocuit biberonul cu seringa.

Mult succes!

Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 19+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alic spune:

Puiut mic, in primul rand sa-ti traiasca minunea
si eu am avut probleme cu sfarcurile si cu productia de lapte, pe-atunci nu credeam sa reusesc, mi se parea mult prea greu, dar acum pot sa-ti spun ca inca alaptez
deci...pentru a forma sfarcul, am folosit o seringa, i-am taiat capatul (cel in care se infige acul), am bagat pistonul la capatul taiat; celalalt capat l-am aplicat in zona sfarcului si am tras...nu cu foarte multa forta, cat vezi ca permite in asa fel sa nu ranesti; puneam copila langa mine ca sa am mainile libere si in momentul in care luam seringa ii bagam sanul in gurita, ca sa profitam de sfarcul tuguiat pe moment; incet-incet, datorita suptului, s-au format sfarcurile foarte bine si n-au mai fost probleme;
si eu i-am dat supliment in prima luna, apoi incet-incet i-am scos formula si am lasat doar lapticul meu (eu stateam prost la cantitate, de accea a fost necesar supliment); am baut ceai de lactatie si bere uneori; ceaiul e bun si pt tine si pt bebe (pt colici); am alaptat la cerere, ori de cate ori dorea domnisorica;
ai nevoie doar de curaj si rabdare; ai sa-ti amintesti cu drag de vremurile astea
daca e musai sa mai continui cu formula, incearca sa nu folosesti biberon; dar cel mai sfant ar fi sa-i dai laptic de-al tau; il poti cantari ca sa-ti dai seama daca ii prieste sau mai re nevoie de completare, desi eu cred ca nu
succes!

---------------------------------------------------
ALICe, mamic de bebic Natalic (2 mai 2009)
---------------------------------------------------
adresa pt albumul de mot alicebirladeanu@rdslink.ro

Mergi la inceput

Azi a supt numai de la san..... a mai plans....dar a papat laptele meu.
Sa stiti ca nu o sa ma dau batuta si o sa-l " fortez" ca sa pape de la mami ca asa e mai bine ptr. amandoi.
O sa incerc si la noapte si o sa va comunic ce rezultat voi obtine.

Va multumesc ptr. raspunsuri!

Mergi la inceput

Bravoooo!!!!

o sa fii mandra de tine cand o sa vezi ced frumos creste numai cu laptele tau! iti trebuie un pic de rabdare acum.
eu si la a doua am trecut printr-o faza de antrenament cand ne-am chinuit un pic amandoua cam 2-3 saptamani, dar am stiut ca trece, ca trebuie sa fie bine, si asa a fost. Asa o bucurie sunt momentele cand alaptez, e relaxant si minunat pt amandoua.
Ai incredere ca o sa fie bine!!
sa il vezi pe la 4-6 luni cum se catara pe tine si isi ia sanul ca un expert si sa il vezi cum isi da caputul pe spate intr-un hohot de ras de bucurie, ei nu stiu sa ne zica cat de minunat se simt la san dar le vezi gesturile si iti dai seama. Mor de dragul lor.

Mergi la inceput