Cu copilul la Urgente
Azi dimineata baiatul s-a trezit cu o febra foarte mare, ardea tot si de cum s-a ridicat din pat a inceput sa verse in jeturi f mari. In scurt timp a devenit aproape vinetiu la fata. Noi ne-am speriat si am urcat repede in masina si am mers la Budimex, am ajuns la primiri urgente, camera de garda si am vrut sa intram repede cu copilul care inca ardea si avea aceasi culoare vinetie la fata. Ne-a oprit insa la intrare un dr, am explicat de ce am venit, ca este urgenta, daaar am primit raspuns ca daca era urgenta trebuia sa chemam salvarea sa ne aduca la spital !? Ok, dar de ce sa chemam salvarea cand noi avem masina si am venit mai repede asa !?
Noi nu am mai avut probleme de genul asta cu copilul si nu stiam cum se procedeaza. Totusi din ce vazusem prin documentare, filme, etc, era ca atunci cand e o urgenta se intra in spital, se ia pacientul cu targa si se intervine.... In fine, i-a luat temperatura, 39.7 si ne-au trimis la cealalta intrare, la etajul 1, la policlinica pt o consultatie. Acolo aglomeratie mare, lume postata in fata cabinetului, un aer inchis, copii care tuseau din toti plamanii, etc. Am stat acolo eu, sa astept randul iar sotul a iesit afara cu copilul ,a mers la o farmacie si acolo a luat un antitermic. Pana ne-a venit randul, dupa 2 ore !!! copilului i-a mai scazut febra, dar inca nu se tinea pe picioarele lui. Am intrat in cabinet si de cum am intrat ne-au intrebat daca avem trimitere de la dr de familie. Am explicat ca avem dr de familie, dar astazi avea program dupa ora 14, si cum era o urgenta am venit la spital. Dr a spus cu jumatate de gura ca il consulta pe copil, dar ca daca se mai intampla sa avem nevoie de consult sa venim cu trimitere de la dr de famile, ca ea nu are de unde sa stie daca suntem asigurati sau nu. I-am raspuns ca nu am venit cu gandul ca acolo nu platim nimic, ci ca era urgenta!!!! In fine, l-a consultat, i-a pus diagnostic de faringo-bronsita cronica, i-a dat tratament si gata. Din fericire acum copilul este mai bine, dar nu si-a revenit complet...
Ok, sa zicem ca nu a fost cu adevarat urgenta, ca ne-am panicat noi, desi cred ca fiecare parinte s-ar fi panicat daca si-ar fi vazut copilul vanat la fata, dar acum ma intreb, nestiutoare fiind si nemaitrecand pana acum printr-o urgenta... au procedat bine la spital? Trebuia sa chemam noi salvarea, desi am ajuns mai repede cu masina? Ce trebuia sa facem? Sau ce trebuie sa facem, daca Doamne fereste chiar se iveste o urgenta, daca isi sparge capul copilul, daca nu mai respira, etc? In cazul de urgenta pt copil nu se merge tot la un spital de copii, sau la cel mai apropiat spital? In cazul nostru, cel mai apropiat spital este Budimex, locuind in cartier.... Va rog, ajutati-ma cu raspunsuri, ca inca am ramas cu gandul la situatia de azi si sunt oarecum panicata... Va multumesc!
Raspunsuri
inaioana spune:
Toti copiii pana la 18 ani se considera asigurati, nu iti trebuie nicio dovada. La urgente iti trebuie CNP-ul copilului sa il treaca in scripte, dar sigur ca te consulta si fara si revii tu cu el eventual, sau suni sa ti-l dicteze cineva de acasa, daca are cine.
Teoretic in caz ede urgenta e mai bine sa se cheme salvarea din motive de siguranta de mai multe feluri: ei au cunostinte, aparate si medicatie sa il stabilizeze sau mentina stabil pana la spital, ei au legaturi si cunostinte in legatura cu specialitatile spitalelor astfel incat pot suna din timp, anunta urgenta si merge cu pacientul exact acolo unde poate primi cele mai rapide si potrivite ingrijiri. Deci teoretic din acest punct de vedere au avut dreptate, sigur ca nu e o chestie care sa ti se impute sau vreun motiv sa nu consulte copilul in regim de urgenta daca e intradevar urgenta.
Bina ca e copilasul mai bine acum si multa sanatate in continuare!
Ioana cu Katja (30 martie 2004),Serghei (2 mai 2006) si www.youtube.com/watch?v=jioYwuky3tk" target="_blank"> Gruia (DPN ian.2011).
iulia_b spune:
Ce dovada de asigurat ar putea avea un copil? Ca doar el era pacientul nu parintele. Mi se pare o mare gogomanie. Si normal ca daca e urgenta nu astepti cateva ore sa iei trimitere de la medic. Urgentele se trateaza indiferent daca esti asigurat sau nu, oricum (cel putin asa stiu eu). Si denumirea este extrem de sugestiva, oare ce ar putea insemna urgenta? Are si dureri de cap?
cllaudia spune:
Dureri de cap nu stiu daca are, l-am intrebat dar nu a stiut sa-mi zica. Copilul are 3 ani, tusea de cateva zile si luasem tratament de la pediatra pt tuse. Astazi insa s-a trezit dupa cum v-am spus, si am incercat sa vb cu el, dar avea parca o stare de insconstienta, plus ca ne-am speriat ca devenise si vanat la fata. Locuim la 1-2 strazi de spital, deci si daca nu aveam masina l-am fi luat in brate si am fi ajuns mai repede decat daca am fi stat dupa salvare.Da , ne-a intrebat prima data de medicul de familie, daca avem si cand a auzit ca medicul are cabinet in sect.3 tot nu i-a convenit, desi noi avem domiciliul in sect. 4. Desi, mai are vreo importanta acum unde si cum stai daca aparti de spital sau nu, practic urgenta e urgenta, mergi acolo unde iti e mai usor, nu?
anda141 spune:
Eu am mers la urgenta si acelasi tratament, stai la coada cate 2 ore. Iar acelasi tartament il au si cei veniti cu salvarea. Stau la coada. Eu am ramas socata cand am vazut, a coborat copilul din salvare, a ramas in sala de asteptare , a intrat doar asistenta, iar copilul a stat la coada ca toti ceilalti, de nu imi vinea sacred. Asta la marele spital de urgente Budimex. Cand, in sfarsit, iti vine randul, te consulta cate un medic rezident si te intreaba ce antibiotice primeste copilul de obicei , iar in consecinta plecam acasa la fel cum am venit, cu o reteta pe care o stiu de-acum pe dinafara. Ca acum am invatat si eu ce are copilul si cu ce sa il tratez. Asa ca...asa e la noi.
Iar copiii se primesc gratuit, nu au nici o legatura cu asigurarea .
SuperMami_1 spune:
Din cate stiu eu pacientii veniti cu salvarea au prioritate, probabil si din cauza timpului scurs de la sesizarea salvarii, pana la venire si primire urgente
Si noi am fost cu Rares la urgente la Budimex si nu ne-a cerut decat cnp-ul, ce-i drept am fost mai demult...intre timp s-o mai fi inmultit birocratia...
Albumele noastre
mihaiela_d spune:
Imi pare rau pt ce ati patit cu baietelul.Insanatosire grabnica.
Pot sa-ti spun ca si noi am patit la fel.Luna trecuta am fost la mare la Jupiter.Mi-a facut baietelul febra 40 am mers la urgente la Mangalia si mi-au dat antibiotic.Acest lucru s-a intamplat vineri.
Duminica am plecat spre casa (noi suntem din Timisoara) si ne-am oprit o noapte in Sibiu.Luni dimineata observ ca are copilul o alergie puternica (era rosu tot, cu pete;ulterior am aflat ca facuse alergie din cauza cantitatii gresite de antibiotic care mi-o daduse doctorul de la urgente din Mangalia) si fiind in oras strain normal ca am mers la spitalul de copii la urgente.
Dupa 2 ore de asteptat la usa (tot am incercat sa intram si ne dadeau afara cu explicatia ca ne cheama ei)cand am intrat din nou ne-au spus sa asteptam ca se face schimb de tura.Sotul meu nu a mai rezistat si a intrat nervos peste ele.Le-am intrebat cum pot sa ne lase sa asteptam atat, de unde stiu ele ce fel de urgenta avem cu copilul, nici macar nu au venit sa intrebe ce are.Explicatia lor a a fost :DE CATE ORI A IESIT UNA DINTRE NOI PE HOL AM OBSERVAT CULOAREA COPILULUI SI SE VEDEA CA NU E O URGENTA.Deci doamnele asistente pot consulta de la distanta.
In final dupa ce ne-am certat si le-am amenintat ca facem plangere la Colegiul medicilor si chemam televiziunea (bineinteles ca ne-au spus ca nu le pasa, ca putem sa facem cate plangeri vrem)am luat copilul si am plecat.
A si nu v-am spus cea mai tare faza: in timp ce ne certam cu ele ne-au spus ca daca nu ne convine cum suntem tratati sa plecam unde vrem noi, in alta tara sa fim tratati cum ne-ar placea.
Eu inca stau si ma gandesc cum puteau sa ne tina pe la usa si copilul sa planga, iar lor sa nu le pese.Baietelul meu are 1 an si va dati seama ca dupa o ora de stat a inceput sa planga.
Sa speram ca aceste cazuri nu sunt foarte dese si doar noi am fost ghinioniste.
Lorikay spune:
Nu, nu ati fost voi ghinionisti ci asa este la urgente in Romania. Si noi am fost cu fetita la Budimex si am asteptat 2 ore si ceva. Cand am ajuns noi era pe hol o familie cu un baietel de vreo 3-4 ani care vomita din 10 in 10 minute, cerea apa si iar vomita. Parintii erau cu termometrul dupa ei si ii auzeam spunand: 39,5 sau 39,7. Credeti ca au fost bagati in seama? Nu. Au intrat cu 10 minute inaintea noastra.
Nici nu mai stiu ce solutie exista pentru bataia asta de joc: amenintarile ii lasa reci, reclamatiile la fel asa ca...noi am ales sa platim si sa mergem cu fetita la clinica particulara.
mcoca spune:
Am citit si m-am socat.
Fratele meu a mers la urgente cu febra mare, care nu scadea cu antitermice. A fost luat imediat in primire, perfuzie, analize, raze la plamani, totul in 2-3 ore. Ii ies transaminazele marite, li se pare ca are o pata pe plamani, il trimit la infectioase. Acolo, il interneaza, refac raze, eco la ficat, totul era in regula, avea o viroza foarte puternica. Eu am ramas placut impresionata de profesionalismul medicilor. Unde se intamplau astea? In romania, la Timisoara.
Cred ca mai sunt locuri unde medicii isi fac bine treaba.
Vicky si Printzesone
anya spune:
Si noi mergem la o clinica particulara pt "uzuale' dar in urgenta, noaptea nu poti merge decat la Urgenta.
Eu am servit "Urgenta" la Grigore Alexandrescu de 2 ori. O data acum vre-o 7 ani, la copilul cel mare care abia isi dauduse drumu la mers singur si a gasit un toc de usa in care sa se infiga cu capul. Avea o umflatura cat degetul lui taca-su pe tampla - asa ca tusti la urgente. L-au luat imediat in cabinet, l-au palpat si au concluzionat ca nu cred ca are capul spart, sa-l mai supraveghem cateva zile si ca e al 6-lea. Al 6-lea ce? Al 6-lea cu teasta busita pe stanga in seara aceea, nici-unul pe dreapta.
Al doile-a contact - acum 1 an, tot in Grigore Alexandrescu. Cel mic cazuse si isi cam ferea manuta. Am ajuns tot seara, pe la 10. Nu era nimeni la ortopedie. Apare un medic il trage de mana, asta urla si ne trimite la radiografie. Stau eu cu copilul sa-l tin de mana (nu ma intraba asistenta daca sunt insarcinata, sau sa-mi puna sort de protectie ) facem radiografia, platim ceva (filmul cica trebuie platit) si asteptam pt ca intre timp venise salvarea si cine vine cu salvarea are prioritate (mi se pare corect). Verifica medicul radiografia, iar il trage de mana, ca nu se vedea nimic si ne trimite la atela ghipsata (pe 1 sapt). Mentionez ca in nici-una din situatii nu am dat vre-o spaga.
roxy spune:
pentru ca intr-un loc din tara sau poate in 2 -3 se face ceea ce trebuie sa se faca , din pacate la noi este exceptia nu regula.Daca ar fi fost un caz , doua semnalate in care cineva nu si-a facut datoria poate mai era o sansa, asa, e mult prea greu sa reusesti sa schimbi ceva.Pacat de cei care vor cu adevarat sa-si faca treaba acolo unde sunt , dar se izbesc de restul si in timp isi pierd din interes si devin ca toti ceilalti, renuntand sa lupte contra curentului.Nu stiu daca venind cineva la conducere va putea sa schimbe mentalitatea asta, pentru ca daca nici datul afara, nici reclamatiile nu le trezesc responsabilitatea, atunci ...