drepturile copiilor

drepturile copiilor | Autor: miriii

Link direct la acest mesaj

buna.

am si eu o problema. am o cunostiinta minora(15 ani). mama ei a decedat iar tatal s-a recasatorit cu o vaduva care are si ea un baiat major. aceasta fata nu se intelege deloc cu sotia tatalui. aceasta afirma ca are drepturi asupra ei si asupra casei unde locuiesc. este adevarat? femeia vorbeste urat cu fata si de cateva ori a incercat sa o bata. ce ar putea face fata? ar putea sa o reclame la protectia copilului? risca fata sa ramana pe drumuri dupa decesul tatalui ei? astept raspunsuri. va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Nu stiu ce intelegi prin "drepturi asupra ei". Nu-i tocmai legal sa te pocneasca nici parintele tau, cu atat mai putin sotia sa. Dar fiind vorba despre un minor care locuieste in acea casa, sigur ca trebuie sa se supuna unor reguli. Nu stiu daca are destule argumente pentru protectia copilului - sigur ca ar putea s-o faca, dar cred ca ar fi bine sa inceapa cu o discutie cu tatal ei (eu simt ca pe acolo e problema, de fapt). Oricum, si protectia copilului tot asta va face - il va chema pe tata si il va consilia, va discuta cu fiecare in parte, eventual cu vecini/prieteni/scoala, va propune consiliere psihologica. Nu are ce face altceva pana nu se constata o situatie grava, care i-ar pune in pericol cresterea si dezvoltarea (asta nu inseamna doar conflicte verbale). Abia dupa aceea s-ar putea aplica (de fapt protectia copilului doar propune, instanta dispune) masuri legale, care par, dar nu sunt obligatoriu in favoarea fetei (de exemplu luarea din familie si internarea intr-un centru, ceea ce iti dai seama ca-i cumplit).

Cat priveste averea - fata are deja partea ei din casa (daca mama sa era proprietara si ea), administrata pana la majorat de tata.
Daca tatal moare, sotia va mosteni 1/4 din averea tatalui. Deci greu de crezut ca va ramane pe drumuri.
Daca imi spui exact care era situatia juridica a casei la decesul mamei, iti socotesc exact procentele.

Sugestia mea este (daca ii esti apropiata) sa incerci sa vorbesti cu ea si cu tatal, probabil ca doamna nu stie sa se poarte cu o fiica mare, copila este trista fara mama, varsta este una dificila...Cred ca asta este calea cea mai simpla si mai sanatoasa, cheia este la tatal care ar trebui sa fie intelept - solutiile legale n-ar face decat sa inrautateasca lucrurile (asta doar daca acolo nu-i foarte grav ce se intampla, daca nu vorbim de abuz, violenta etc).

Mergi la inceput