drept succesoral

drept succesoral | Autor: roxy

Link direct la acest mesaj

Buna, am si eu o intrebare, pentru cei care sunt cunoscatori.Exista o anumita perioada de timp in care este obligatorie executarea succesiunii ? Mai concret, o prietena a mea , are bunica decedata urma cu 2 ani si ea (bunica) a avut 3 baieti, unul din ei fiind tatal prietenei mele.Deci ce a avut ea lasat prin testament s-a impartit in 3 egal, atunci cand s-a facut succesiunea dupa moartea ei.Acum intrebarea mea este, exista o perioada de timp in care se pune in aplicare aceasta impartire? Tatal ei nu a intrat nici acum in posesia partii sale, pentru ca alt frate nu vrea sa vanda imobilul si sa imparta banii.Au trecut deja 2 ani, si nimic.Prietena mea nu ar vrea ca dupa 3 ani sa i se spuna ca e expirat timpul in care putea primi tatal ei ceva.Va multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Nu stiu ce intelegi prin "executarea succesiunii" (se executa legatul).

Asa cum spui (daca am inteles corect) s-a facut succesiunea - in sensul ca, pe baza testamentului, cei trei au devenit coproprietari ai unei case, si asa vor ramane pana la iesirea din indiviziune. Daca asta este sensul intrebarii - va ramane proprietar pe viata pe partea lui, fiica ii va mosteni bucatica etc. Daca nu mai vrea, poate cere in instanta iesirea din indiviziune, in urma careia i se va individualiza cota. Daca nu se poate partaja fizic casa, atunci va primi de la cei ce nu vor s-o vanda o sulta in schimbul partii sale.

Intrebarea este - s-au executat dispozitiile legatului? S-a acceptat mostenirea testamentara? S-a emis certificatul?

Ce nu inteleg eu este de ce a fost nevoie de testament, daca vointa buncii a coincis cu succesiunea legala? Masa succesorala inseamna numai casa, sau si alte bunuri? Si - cel mai important - exista mostenitori rezervatari? Daca da, li s-a pastrat rezerva succesorala? Daca nu, cum se raporteaza acestia la testament?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

multumesc pentru raspuns, am sa-i transmit prietenei ce se raspunde la acest subiect pentru ca ea nu are net sa scrie personal.Eu scriu ce stiu de la ea.Succesiunea s-a facut, adica fiecare isi stie partea, doar ca doar unu din frati se afla in oras unde este imobilul cu pricina, ceilalti fiind la distanta mai mare.Si nu se pot ocupa de rezolvarea impartirii , concret vanzare imobil, etc...
Fratele care este acolo nu are nici un interes sa rezolve problema , di contra face tot posibilul sa traga de timp.Prietena mea se intreba daca nu cumva este vreun termen dupa care nu mai este valabila succesiunea(vorbesc desigur in necunostinta de cauza si poate spuns prostii, ma scuzati), si de aceea trage acest frate de timp .
Alti mostenitori nu mai sunt .Multumesc inca odata.

Mergi la inceput

Nu exista niciun termen, pot ramane in indiviziune toata viata, nu se poate face oricum nimic fara el (nu se vinde, nu se gajeaza etc), urmand ca succesorii lor sa devina coproprietari apoi. Daca nu mai vrea indiviziunea - am explicat mai sus. Oricum, ramane proprietar pe cota lui, indiferent daca locuieste sau nu acolo, daca se partajeaza sau nu (atentie, trebuie sa-si indeplineasca si obligatiile de proprietar - impozite si ce mai rezulta din partea sa).

Poate o intrebati, totusi, daca vreti, de ce a facut bunica testament - este o curiozitate profesionala (daca nu mai sunt alti mostenitori - chiar nu avea sens) - dar ar fi interesant de stiut ce motivatie a avut acest efort.
Este doar o rugaminte - inteleg perfect daca nu vrea/nu poate sa spuna.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns roxy spune:

Mediajust multumesc mult pentru amabilitate, am sa-i transmit.In privinta testamentului nu stie nici ea de ce a facut, si acum e tardiv pentru ca nu mai are pe cine intreba...
Probabil pentru ca vroia sa fie sigura pe ce va fi dupa ce ea nu va mai fi, avand in vedere ca stia cum si cat de "bine" se inteleg fratii, lucru vazut de altfel pana acum.E mare pacat cand fratii intre ei nu se inteleg si ce strangi o viata sa le ramana lor, in mod egal , ca nu-i asa ii iubesti pe toti la fel, de fapt se foloseste numa unu de tot, doar pentru ca nu vrea sa faca voia mamei lui, si profita de situatie, ceialti frati nefiind acolo si neputand face mare lucru.
Mare pacat cand ceea ce strangi sa le fie lor de ajutor , devinde mar al discordiei si duce la certuri in frati.Si eu am doi baieti si nu pot sa nu ma gandesc la aceste lucruri.
Dar nu asta e subiectul, multumesc foarte mult pentru amabilitate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ale1212xa spune:

sotul meu este in urmatoarea situatie:

mama lui a decedat in urma cu 3 luni. Dansa are 3 copii(sotul si ceilalti 2 copii). Inca nu s-a discutat despre succesiune dar sotul ar vrea sa stie pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Din cate am inteles trebuie sa se adreseze unui avocat/notar in fata caruia sa dea o declaratie ca accepta mostenirea. Acest lucru poate sa il faca chiar daca ceilalti 2 frati nu sunt prezenti? Adica poate sa mearga el la orice notar si sa faca aceasta declaratie? Si apoi cand se va pune problema de succesiune care va fi procedura? Multumesc frumos, daca am fost incoerenta imi cer scuze, bebele trage de mine in momentul in care scriu

-----------------------------------------
Dragos-Andrei(08.01.2010)...un bebic mic si pitic facea baie intr-un ibric

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ale1212xa

sotul meu este in urmatoarea situatie:

mama lui a decedat in urma cu 3 luni. Dansa are 3 copii(sotul si ceilalti 2 copii). Inca nu s-a discutat despre succesiune dar sotul ar vrea sa stie pasii pe care trebuie sa ii urmeze. Din cate am inteles trebuie sa se adreseze unui avocat/notar in fata caruia sa dea o declaratie ca accepta mostenirea. Acest lucru poate sa il faca chiar daca ceilalti 2 frati nu sunt prezenti? Adica poate sa mearga el la orice notar si sa faca aceasta declaratie? Si apoi cand se va pune problema de succesiune care va fi procedura? Multumesc frumos, daca am fost incoerenta imi cer scuze, bebele trage de mine in momentul in care scriu

Inainte de a accepta mostenirea, trebuie vazut ce-i de mostenit si cine "vine" la succesiune.
Trebuie deschisa succesiunea, de catre oricare dintre ei, la un birou notarial. Apoi, in termen de 6 luni, fiecare dintre mostenitori trebuie sa accepte sau sa refuze succesiunea.
Deci asta-i primul pas - alegerea notarului si deschiderea procedurii. Actele necesare - certificatul de deces, actele de stare civila ale mostenitorilor (certificate de nastere, carti de identitate), actele din care sa reiasa masa succesorala (acte de proprietate, de donatie, titluri de valoare - ce avea mama avere), testament (daca a lasat vreunul), un certificat fiscal de la Directia de Taxe si Impozite.
Apoi are loc dezbaterea succesiunii, se elibereaza certificatul cu cotele distincte - si gata, cei 3 (sau cati sunt) devin coproprietari ai masei succesorale dezbatute.

Mergi la inceput

mediajust multumesc de raspuns

la mostenire clar vor veni cei 3 baieti, la intelegere e clar ca nu se va ajunge..unul dintre frati considera ca lui i se cuvine tot desi soacra mea nu a lasat nici un testament in favoarea nimanui..posibil sa apara multe discutii.

O alta intrebare, notarul la care trebuie mers trebuie sa fie din judetul in care avea buletinul decedata nu? Casa si terenul ce au ramas de la dansa se afla intr-o comuna care apartine de localitatea unde a avut ea buletinul

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui ale1212xa

mediajust multumesc de raspuns

la mostenire clar vor veni cei 3 baieti, la intelegere e clar ca nu se va ajunge..unul dintre frati considera ca lui i se cuvine tot desi soacra mea nu a lasat nici un testament in favoarea nimanui..posibil sa apara multe discutii.

O alta intrebare, notarul la care trebuie mers trebuie sa fie din judetul in care avea buletinul decedata nu? Casa si terenul ce au ramas de la dansa se afla intr-o comuna care apartine de localitatea unde a avut ea buletinul

Notariat din circumscriptia in care a avut ultimul domiciliu.
Daca nu se inteleg, se va ajunge in instanta.

Mergi la inceput

multumesc frumos inca o data

Mergi la inceput