mai apucam pensia???

mai apucam pensia??? | Autor: lia popescu

Link direct la acest mesaj

Am auzit ca s-a marit varsta de pensinare pt femei...ma rog...din cate am inteles asta se va aplica din 2030 (sper ca eu sa apuc sa ma pensionez dupa legea veche). Ce parere aveti? Oare este normal ca in tara asta in care se munceste haotic sa ne aliniem normelor europene?
Ma refer la zecile de ore suplimentare pe care le facem, multi dintre noi, unii muncesc si sambetele, duminicile, mult peste cele 8 ore normate. Femeile din Romania muncesc insa si acasa mai mult decat suratele lor din tarile UE. Unele au si al doilea servici. Cunosc o multime de cazuri- doctorite care lucreaza si in privat, asistente care fac baby sitting dupa servici, infirmiere care in zilele libere lucreaza ca menajere etc. In ritmul asta o sa rezistam pana la 65 ani? Eu nu ma vad...Nu imi inchipui cum o sa fac garzi la 63 ani, de exemplu.
Din cate stiu eu in tarile UE exista niste norme referitoare la orele de munca/saptamana, se pot face si suplimentare (platite, nu ca la noi) insa exista un maxim admis si se dau si zile libere suplimentare in aceste cazuri. In plus, am auzit ca in cazul medicilor din Anglia este obligatoriu sa iti iei vacanta la fiecare 2-3 luni. In Elvetia, nu exista decat f putine magazine deschise dupa ora 18, pt a proteja personalul- au si ei familiile lor.. asa mi s-a spus cand m-am mirat ca magazinele alimentare nu sunt deschise pana noaptea tarziu.
Speranta de viata este incomparabil mai mare in UE. In caz de boala sau problema personala am inteles ca este admis sa lipsesti o zi fara sa aduci adeverinte, concedii etc. La noi, din cauza birocratiei si a temerii ca iti poti pierde locul de munca , multi merg bolnavi la servici si amana uneori prea mult sa mearga la medic. In aceste conditii este oare normal sa ne aliniem UE???

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns My_Lady0091 spune:

o apucam...dar n-o "gustam"....

Blackmoon Lady&lipishtocul
Citat:
" Daca vrei sa indrumi pe cineva incepi cu invataturile si sfarsesti cu pildele.."-L.A.Seneca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns danitin spune:

Eu sigur, nu .... nu ma vad mergand pe teren la 65 de ani! Si nici nu cred ca o sa ajung la varsta aia. Oricum sunt foarte curioasa cine o sa angajeze o femeie sarita de 50 de ani ... eu cred ca rezultatul va fi mai putini pensionari, mai multi someri!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu cred ca asta este ideea, sa munciti si sa nu bagati boticul la pensie ca nu este suficienta pentru toata lumea. In Australia eu apuc pensionarea la 65 de ani femei si 67 la barbati, DAR tocmai s-a anuntat ca speranta de viata a crescut, deci generatia mea are o speranta de viata de 85 de ani (cei batrani acum au 82), ceea ce inseamna ca ne asteptam la 20 de ani de pensie. In Romania speranta de viata este de 72 de ani .

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns michelle-usa spune:

Citat:
citat din mesajul lui lia popescu

Am auzit ca s-a marit varsta de pensinare pt femei...ma rog...din cate am inteles asta se va aplica din 2030 (sper ca eu sa apuc sa ma pensionez dupa legea veche). Ce parere aveti? Oare este normal ca in tara asta in care se munceste haotic sa ne aliniem normelor europene?
Ma refer la zecile de ore suplimentare pe care le facem, multi dintre noi, unii muncesc si sambetele, duminicile, mult peste cele 8 ore normate. Femeile din Romania muncesc insa si acasa mai mult decat suratele lor din tarile UE. Unele au si al doilea servici. Cunosc o multime de cazuri- doctorite care lucreaza si in privat, asistente care fac baby sitting dupa servici, infirmiere care in zilele libere lucreaza ca menajere etc. In ritmul asta o sa rezistam pana la 65 ani? Eu nu ma vad...Nu imi inchipui cum o sa fac garzi la 63 ani, de exemplu.
Din cate stiu eu in tarile UE exista niste norme referitoare la orele de munca/saptamana, se pot face si suplimentare (platite, nu ca la noi) insa exista un maxim admis si se dau si zile libere suplimentare in aceste cazuri. In plus, am auzit ca in cazul medicilor din Anglia este obligatoriu sa iti iei vacanta la fiecare 2-3 luni. In Elvetia, nu exista decat f putine magazine deschise dupa ora 18, pt a proteja personalul- au si ei familiile lor.. asa mi s-a spus cand m-am mirat ca magazinele alimentare nu sunt deschise pana noaptea tarziu.
Speranta de viata este incomparabil mai mare in UE. In caz de boala sau problema personala am inteles ca este admis sa lipsesti o zi fara sa aduci adeverinte, concedii etc. La noi, din cauza birocratiei si a temerii ca iti poti pierde locul de munca , multi merg bolnavi la servici si amana uneori prea mult sa mearga la medic. In aceste conditii este oare normal sa ne aliniem UE???

pai cum arata o americanca si cum arata o romanca de 65 de ani? nu ati vazut? e deja o diferenta de 20 de ani nummai la aspectul exterior.
aici la 65 de ani daca e singura se marita sau merge la college, daca e maritata incep sotii sa plece in cruise "sa vada lumea"...acolo incepe sa-si stringa bani de prosoape si batiste de inmormantare.

michelle

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Edip spune:

Si ma intrebau unii de ce am plecat din Ro.. pai nu ii mai fain sa poti sa iesi la pensie la 55, vara sa faci voluntariat asa de "fun" si iarna sa stai cu "baba" pe plaja in Mexic la un Mojito?:)

Lia, asa e peste tot... sistemul de pensii nu se mai poate sustine din cauza ca speranta de viata a crescut... dar... depinde de tine cand te pensionezi... la 65 iti da si statul bani dar nu are nici o legatura cu pensionarea.. pensionarea inseamna retragerea din activitate si nu are legatura cu varsta la care iti da statul pensie...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nedda spune:

Citat:
citat din mesajul lui danitin

Eu sigur, nu .... nu ma vad mergand pe teren la 65 de ani! Si nici nu cred ca o sa ajung la varsta aia. Oricum sunt foarte curioasa cine o sa angajeze o femeie sarita de 50 de ani ... eu cred ca rezultatul va fi mai putini pensionari, mai multi someri!

Mamica de spiridus

De fiecare data cand oamenii iti inchid in fata o usa, Dumnezeu deschide o fereastra.

www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=88028d9eaeae0f93a00846" target="_blank">LICURICI – ETERNA LUMINA;

NOI

Spiridusul meu drag

Bun, nu te vezi mergand pe teren desi nu stiu ce presupune asta, dar sa nu te vezi apucand 65 de ani? De ce crezi acum ca nu ii mai apuci?? Eu ma gandesc numai la cati ani va avea fiica mea cand eu voi avea 65 si desi atunci va fi adulta pe picioarele ei demult eu tot ma vad bucurandu-ma de ea si fiindu-i sprijin si ajutor cu indiferent ce mi-ar cere. Cum sa ma gandesc ca voi fi prea batrana sau ca nu voi mai fi deloc??

Vad aici unde locuiesc atatea exemple de femei trecute de 60 de ani foarte active inca pentru multi ani de aici inainte. Fie lucreaza program intreg, fie voluntariaza in comunitate, fie amandoua!!! Nici nu au in vedere pensionarea prea curand si nu pentru ca nu ar putea. Un exemplu care imi vine in minte acum: cunosc o doamna de 63 de ani care a divortat anul trecut. In urma divortului a trebuit sa vanda casa pe care o avea cumparata in timpul casniciei si sa se mute. Asta a si facut dupa ce si-a luat un credit pe 15 ani de la banca pentru o casa micuta. La 63 de ani!!! Nu mai zic ca lucreaza full time si are o viata foarte activa.

O femeie sarita de 50 de ani pe care nu o mai angajeaza nimeni in Ro se poate reorienta, poate cauta altceva. Sau macar ar trebui sa incerce. Ca daca se aseaza in fata televizorului la telenovele si incepe sa se planga ca e batrana nu rezolva nimic. Acum sa fim seriosi: un om la 50 de ani nu e batran deloc!!! Eu refuz sa consider un om de 50 de ani batran.

Daca e sa ma refer la 'uzura' pe care o aduce in discutie autoarea topicului zicand ca femeile in Ro muncesc mai mult decat in alte parti, o fi asa, nu mai stiu demult cum se munceste in Ro. O fi adevarat si faptul ca (virgula) conditiile de munca sunt mai bune in alte parti dar nu pot sa cred ca in toate domeniile se munceste pe branci. Chiar asa, cum se munceste in Ro de oboseste salariatul la 50 de ani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns NicoletaB spune:

La noi nu primesti credit decat daca il rambursezi pana la 65. DPDV al bancii la 65 mori, pe cand vecina 63+15 creditul face mult mai mult ca la noi

Diferenta de mentalitate nu e doar individuala, ci la nivel de tara.

Mamica lui Mihai Rares (12.06.10-12.55)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_OR spune:

foarte buna intrebare
eu tocmai mi-am facut contractul de asigurare sociala, sa-mi platesc "din mana" contributia, caci momentan nu gasesc un loc de munca stabil, si as vrea sa mai asimilez ceva la perioada lucrata.zic eu ca e pacat de anii care i-am lucrat deja, daca renunt acum sa mai contribui, si nici nu am mare incredere in pensiile private.sper totusi sa apuc macar sa incasez o pensioara cat de mica

cred ca sunt prea optimista

Cristina, mamica lui Denis Mare(17 iunie 2004)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

http://stiri.acasa.ro/social/speranta-de-viata-la-romani-raportata-la-standardele-ue-93503.html

Speranta de viata la mine cica e 68,2 ani, dci o apuc, teoretic. Ba chiar si mananc putin din ea. Femeile mananca 10 ani de pensie, daca ies tot la 65. Statisticile astea sunt complet diferite de ceea ce ne spune guvernul noua. Adica una e politica interna, alta e politica externa, nu?

Cred ca multi din noi apucam pensia. Problema este in ce stare...

RUFUS, TORA si cele 3 minuni ale lorwww.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Surpriza 2008

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Letitia1 spune:

Acum sa fim seriosi: un om la 50 de ani nu e batran deloc!!! Eu refuz sa consider un om de 50 de ani batran.

Asa si eu. Seful meu are 50 si arata super. Are un copil de 7 ani si unul de 4.

Tom Cruise are 48 de ani si arata bestial si sint multe exemple si nu neaparat din lumea celebritatilor.

Mergi la inceput