Stil de viata: HRANA VIE. Pro sau contra?
Raspunsuri - Pagina 5
Olina87 spune:
e hrana vie, adik nu e decedata prin prelucrare termica! asta e termenul uzual, nu l-a inventat mama42
mama42 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Olina87 e hrana vie, adik nu e decedata prin prelucrare termica! asta e termenul uzual, nu l-a inventat mama42 Alina |
Alinutza,
I-as spune cu draga inima cum vreti voi, numai sa se trezeasca si sotul meu iubit la realitate, sa studieze problema si apoi sa se decida ce si cum...
Monnvas spune:
Mama42 parca vad ca in curand ajung si eu in situatia ta... Ma rog, al meu are niste printzipuri sanatoase de viata (dar nu rezulta din rastalmaciri ale textelor sfinte, ci din citit articole/carti despre haleala plus experienta) si tot asa, ma freaca la melodie ca el vrea salate. Cum io-s cu bebe pe cap, mai am si neshte obligatii pe la facultate, bashca incerc sa mai castig un banutz, desi-s in CIC (gatit, spalat, curatenie se subinteleg), l-am lasat in banii lui. Si stii ceva? N-a murit de foame. Bine, nici n-are atatea restrictii, mananca mancare procesata termic, numai sa nu puna gura pe carne. Ieri de pilda am facut supa de conopida pt pitic si a halit juma' de oala. Si, fiindca restul mancarii nu i-a convenit, si-a facut salata cu gogosari si ulei si gata.
Lasa-l! Nu va muri de foame. In cel mai rau caz o sa faca foamea o zi-doua. Va avea de ales intre a face un compromis - si hrana vie, si mancare obisnuita - sau a se ajuta singur.
Cu timpul o sa iti mai schimbi si tu stilul de a gati,doar ca asta nu se intampla peste noapte.
Painea n-o mananca fiindca e procesata termic, nu? Uite aici o varianta de paine deshidratata:
http://www.painenaturala-naturalbread.com.ro/
Merge numai cu ceva cremos pe ea, altfel e cam prea taratzoasa.
Mai cauta retete si pe http://floridecires7.blogspot.com/ - mie imi place ca nu e o fanatica a raw food-ului, adica iti ofera si alternative mai accesibile pt incepatori.
Sper ca intr-o zi sa ma apropii si eu de o asemenea dieta. Iti trebuie insa timp, energie si parale ca sa te informezi, sa gasesti produsele necesare si sa o tii corect.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
cioburi de viata in 3
SILUAN are dreptul la viata!
mama42 spune:
Painea respectiva (deshidratata) am incercat-o, nu ne-a placut . Mai nou, a gasit un fel de cereale integrale - fulgi de grau presati. Se gaseste sub forma de feliute, la cutie de carton, nu mai stiu cum se numeste. Sunt chiar bune (desi contin zahar. El insa nu a citit prea atent prospectul si le mananca cu maare placere, zaharul nefiind permis in dieta raw). Site-ul indicat de tine imi e cunoscut. E interesant iar cea care-l detine e o persoana foarte profunda. Mereu intru si ii citesc postarile.
Multumesc, mai trimite retetute pentru bebei.
Monnvas spune:
Pai dunsuiesc in putin unt conopida, morcov, telina, dovlecel si daca mai ai si alte legume la indemana merg si astea, apoi se pune apa, fierb, se baga totul la blender, inca un clocot si gata. Optional se drege cu ou si smantana la sfarsit. Si cica se consuma cu crutoane, io i-am pus paine normala.
CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3
Sabina spune:
a de ce inca un clocot la sfarsit? n-am inteles asta niciodata :P
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
mama42 spune:
Multumesc, Monnvas, o sa le fac si eu celor mici. Acum avem atatea legume in casa tot timpul, incat ma blochez si nush ce as gati mai repede (si bun).
Sabina, nu stiu cum e cu clocotul de final (adeptii dietei crude sustin ca fierberea distruge din calitatile legumei... deci...).
Sa mai lasati cate o retetuta incercata de voi pentru copii. O sa fac si eu la fel.
Si ca sa nu ies din subiectul topicului, va aduc la cunostinta ca azi, sotul meu a primit la pachet una buc rosie, una buc ardei, una buc ceapa rosie, o mana de rucola, 2 buc castraveti micuti si sare + ulei de masline sa isi faca singur salata. Uraaaaaaaaaa mersi tuturor care m-au sfatuit .. sper sa o tin(a) tot asa.
Va pe toate si va mai astept!!!
http://jurnaldegiulesti.blogspot.ro
Monnvas spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Sabina a de ce inca un clocot la sfarsit? n-am inteles asta niciodata :P Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil! Cum mi-am alaptat copiii Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo Cea mai lungă cale este calea care duce de la urechi la inimă. |
Pai io mai tre' sa-i adaug apa de obicei, ca legumele le fierb in apa putina si iese ceva intre supa si piure
CRISTIAN (7.03.2009)
cioburi de viata in 3
Charlie spune:
Buna tuturor,
Multumesc pentru aprecieri..
Vin si eu cu un punct de vedere al unuia care mananca prepoderent pe principiile Raw de aproape un an de zile.
Este un drum dificil de urmat si necesita o planificare riguroasa a meselor. Daca vorbim despre un comportament alimentar pe termen lung. Obligatoriu implica o cercetare temeinica si o informare continua. Daca nu este timp sau poate inclinatie spre asa ceva, recomand o vizita la un nutritionist. Materialele care exista pe piata sau informatiile ce se regasesc pe un forum ori blog (in orice limba) sunt trunchiate si total insuficiente pentru a se lua o decizie responsabila si decide un comportament corecte, fata de ceva care aduce atat de multe efecte. Care pot fi si negative : cand si de ce natura tine de fiecare individ in parte. Cand se elimina carnea si ouale nimic din piramida si recomandarile dietetice nu se schimba mai degraba dozajul si varietarea. Exista nutrienti de origine vegetala care suplinesc cu succes principiile nutritive ale acestora si mai nimic din anterioarele obiceiuri alimentare nu ar trebui sa sufere modificari importante. Odata cu renuntarea la lapte este necesara o atenta selectionare a surselor vegetale de calciu : cantitate, calitate, absorbtie,asocieri. Dar se poate. Cred ca in primul rand trebuie stapanite foarte bine regulile nutritiei vegane echilibrate si coerente si mai apoi se poate trece la o alimentatie crudivora in functie de posibilitati. Acest tip de dieta (crudivora) este deosebit de restrictiva si mai ales in conditiile romanesti trebui muncit mult si planuit bine pentru a ne hranii adecvat, echilibrat, variat, moderat si in ratia calorica necesara noua fiecaruia. Ori aceste reguli de baza a unei diete corecte si sanatoase sunt destul de greu de indeplinit si urmat in cazuri de informare insuficienta si sfaturi general aplicabile luate din surse incompetente care nu fac o evaluare a individului. In general o dieta vegana aduce o mica provocare la nivelul suficientei unor factori nutritivi : in special proteine si la nivelul microelementelor : Vit D ,Vit B12, Calciu, Fier, Zinc.
Daca restrictionam si mai mult alegerile alimentare vom intampina alte tipuri de probleme de care trebuie sa devenim constienti si responsabili.(si multe din alegerile veganilor nu sunt compatibile cu dieta vie) Din punctul meu de vedere populatia are probleme in a se hrani echilibrat si corect chiar si in cazul in care consuma orice tip de alimente, daramite sa-si planifice asemenea diete si piramide nutritionale fara ajutorul unui nutritionist si fara oaresce cheltuieli financiare suplimentare. Depinde de proportia in care se hotaraste a se manca raw bineinteles.
Eu am un an de cand mancanc hrana vie.. dar proportia este de 85-9o-95 % si fluctueaza de la zi la zi. Nu imi perimit din punct de vedere al resurselor financiare si logistice sa mananc viu integral. Cel putin nu inca. Si sunt foarte de bun simt in gandire si poate putin eco.. refuz sa-mi comad tot felul de alimente care sa-mi ajunga acasa cu avionul.. Nici macar nu ma simt capabila (si am cernut mult material stiintific in nutritie si dietetica fiind viitoare mea orientare profesionala) sa imi organizez si planific ratiile alimentare corect- ca sa nu ma trezesc ca e mai mare damblaua decat ocaua. Sunt insa 100 % vegana (dupa o trecere gradata si nu neaparat habotnica) si doar "high raw" - in functie de convenienta si gusturi.
A manca hrana vie este in mod categoric o alegere extrem de sanatoasa si in special de dorit in cazul unor probleme de sanatate, cure de dexintoxicare, probleme cu managementul greutatii. Efectele sunt deosebite si foarte spectaculoase. Chiar si o proportie de pana la 50-70% din totalul caloriilor unei zile daca vor fi consumate din vrana cruda beneficiile vor fi vizibile in termen relativ scurt si se va beneficia de efectele sale specifice : scadere in greutate, detox, energizare, imunizarea organismului la infectii si virusi. A te aventura pe termen lung la mai mult decat aceste procente, cere mult studiu si planificare riguroasa. Mai mult decat atat, consider ca necesita un sfat specializat. Bine.. eu consider oricum ca fiecare dintre noi ar trebui sa treaca pe la un nutritionist mai ales in cazul in care are anumite probleme legate de alimentatie sau de o boala care este oricum corelata de obiceiurile alimentare.
Si acum o alegorie : Fiecare calatorie incepe cu primul pas.. a lua o decizie de acest gen atat de radicala de pe o zi pe alta e ca si cum te-ai apuca sa alergi in fiecare dimineata cate o ora din prima zi. Vei rezista 3 zile.. si daca te incapatanezi necazurile sunt dupa colt : surmenaj, incheieturi uzate, organism socat. Daca ajungi intr-un juma de an sau un an la o ora pe zi, in fiecare zi, se cheama anduranta si antrenament plus un aspect fizic placut.
Sunt oricum curioasa de motivatiile sotului tau mama42.. decizia nu ar fi neaparat una rea.. mi se pare rau modul in care a luat-o si maniera la care intelege el sa o faca. Pe termen scurt : 1-4 luni in functie de organism.. nu te ingrijora.. chiar daca pierde kilograme. Daca e sanatos nu va pierde mai multe kilograme decat ii permite organismul. Deficiente majore si efecte iremediabile datorita deficientei de anumiti factori nutritivi nu au cum sa se produca in acest timp. (daca e sanatos). Iar apoi, organismul va cere si poate sotul tau va incepe sa citeasca sau sa ceara ajutor calificat. Tu desigur poti sa faci multe.. sa te informezi, sa studiezi.. dietetica, nutritie, bucatarie raw.. dar va fi extenuant si extrem de frustrant ca sa nu spun nebunesc sa te gandesti cum sa planifici corect si sanatos o dietata si meniu 100 Raw de la o zi la alta. Informatiile sunt pur si simplu mult prea multe..
Sper ca am fost de folos.
Cu drag,
Ramona