Puisori de mai 2003 (8)
Raspunsuri - Pagina 21
alycia spune:
Buna fetelor...vacantza sa traiasca...si concediile...
Copiii mei sunt la relanti...Mircea pe afara cat e ziulica de lunga...abia daca reusesc sa-l adun la masa...iar Andrei pleaca dimineata si vine seara tarziu...ce mananca si pe unde umbla numai el stie...ca mie imi mormaie doua cuvinte gen "in oras" si cam gata alte lamuriri nu mai am din partea lui.
Dana_d si noi o sa ne apucam de tabla inmultirii dar abia din august...pana atunci il las sa respire, nici nu-i pomenesc de scoala.
Ce a facut Alexia la Yelts? Andrei s-a cam lasat pe tanjala...nu stiu ce are copilul asta in cap...Va tin pumnii!
Aalina ce faci draguto...cum iti mai merge?
DanaMario copil harnic Josh...pai ei cand incep noul an scolar? Mircea era asa de obosit in iunie la sfarsitul anului scolar ca am zis ca e musai o luna jumate de pauza...
Daiopri..la voi cum e cu plimbarile si lectiile?
va pup si va urez vacante cat mai frumoase...
dana d spune:
Ilinca e in tabara si cred ca a uitat de noi, abia daca suna asa poate cand vede pe altii ca vorbesc acasa. Eu cand o sun ori nu raspunde ori nu are semnal... stau ca pe ace saptamana asta.
Alexa a dat IELTS-ul we trecut, sambata probele scrise si duminica speaking-ul. E multumita de ce a facut si usurata ca a scapat, era tare stresata inainte, e la fel de emotiva ca mine...
Rezultatul il primim abia peste 2 saptamani cand plecam la mare. Sper sa nu ne strice concediul ....
Ai mei au aterizat cu bine la Toronto si acum pot sa ma relaxez si din punctul asta de vedere. Aici e canicula si lumea e plecata in concedii, timpul parca sta pe loc...
Concedii placute si voua!!
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
parpalak spune:
Dragi mamici,
Noi sintem bine, Paul creste si asteptam cu groaza inceperea noului an scolar. Cind intru-n pana de sosete mai imprumut o pereche de la el, ca-mi vin. Asa ca de curiozitate i-am probat si incaltarile, alea de anul trecut ma cam string, dar sandalele de vara de anul asta imi vin numai bine. Asa ca i-am zis ca anul asta poate sa poarte si pantofii mei cu toc, ceea ce l-a facut s-o rupa la fuga urlind ca Scooby Doo cind vede stafiile sau monstri :)
Cu scoala stam binisor spre dezastru. Anul asta a avut teme de vreo 3 ori. Din pacate programa aici e facuta sistem spirala, adica fac in fiecare an acelasi lucru doar oleaca mai complicat in fiecare an. Cind zic oleaca vreau sa zic ca tre sa fii foarte atent ca sa observi diferentele. Anul asta macar a avut manual la mate, dar n-am observat mari diferente fata de ce-a facut cei 2 ani anteriori. Prin toamna facea adunari si m-am enervat ca adunari facea si anul trecut. Asa ca m-a lamurit copilu ca anul asta fac adunari cu numere pina la 200 pe cind anul trecut au facut adunari doar pina la 100. Ei, abia atunci m-au apucat nervii cu adevarat. (Pe motiv ca daca stie sa adune pina la 10 atunci poate sa adune pina la cite milioane-i face placere, ca la fel se face). Pe el l-a apucat risul.
Deci ce-am obtinut pina acum e sa se distreze copilu cind se enerveaza ma-sa si sa nu luam scoala prea in serios. Poate ne-apucam sa facem si noi ca DanaMario, treaba serioasa serile si in weekend si lasam scoala pt distractie. Oricum ideea e ca daca te bazezi pe scoala dai in bara si trebuie tu ca parinte sa iei hatzurile educatiei in mina.
La mate ii place ca-i usor si la science ii place ca-i interesant si mai vin si Scientists in School de doua ori pe an cu chestii cu adevarat interesante. Iar la gym se distreaza. Cam aici se termina notele bune. La drama si muzica nu-i place, nu-i atent, asa ca-l articuleaza la note. Ca nu-i un copil sa nu stii cind se plictiseste. De obicei intra in bucluc si ma trezesc cu telefon de la directoare. Pina la urma le-am zis sa ma mai scuteasca cu telefoanele, sa-l lase sa citeasca, ca sa pot si eu sa stau la servici o zi intreaga.
In clasa a doua a venit psiholoaga sa-l testeaza (cu un an mai devreme decit se face in sistemul de aici) ca sa-l gaseasca "gifted". (Ceea ce inseamna ca prinde imediat ce-l intereseaza si toate cele bune daca nu). Asa ca asta facem de la anul, schimbam scoala cu una care are program de gifted, sper ca profesorii aia sa se descurce mai bine. Adica sa-l faca pe fi-miu sa stea cu fundu pe scaun si unde nu-l intereseaza sau, si mai bine, sa faca ceva ce sa-l intereseze...
Mai nasol (spre groaznic) e ca pierdem locul de la day care din cladirea scoalii vechi asa ca va trebui sa-l iau eu de-acolo pe la 3 jumate - 4, nu stiu cum o sa fac cu serviciul.
Singura consolare (speranta) e ca daca tot fac chestii plicticoase, macar n-o sa fie singurul care se plictiseste p-acolo.
dana d spune:
Buna mamici, Bine ai revenid Parpalak!!
Noi suntem cu bagajele in mijlocul casei, maine dimi. plecam la mare.
Am intrat nitel sa vad ce mai faceti si am avut surpriza sa o vad pe Doina asa ca am trecut si la scris.
Mai, constat ca la noi scoala e mult mai grea si mie mi se parea prea usoara pentru posibilitatile lui fimea. Ba chiar am comantet de cateva ori la doamna ca mi se pare pierdere de timp o mare parte din temele de casa si mai ales caietele de vacanta. Asa ca anul asta am refuzat caietele de la scoala si i-am cumparat ce caiete de vacanta mi s-au parut mie mai bune.
Noi am trecut de adunari si scaderi pana la 1000, adica la asta lucram, si avem multe probleme care se transpun in sisteme de 3 ecuatii cu 3 necunoscute, ceva de genul:
Ana are 124 de bile albe, rosii si galbene. Stm ca bile albe si galbene sunt 95 iar rosii si albe 66 si albe si rosii 71. Sa se afle cate bile sunt din fiecare culoare.
Numerele le-am ales aleator doar pt exemplu, nu are cum sa iasa probleme cu nr astea. Deci se face un sistem de 3 ecuatii cu 3 necunoscute si majoritatea copiilor de cl II stie sa le rezolve.
Vara asta trebuie sa trecem la invatat tabla inmultirii ca la scoala am inteles ca se va trece cam rapid peste ea si e necesara invatarea dinainte de acasa.
In rest, ma bucur ca ai job Doina, esti multumita? Sa stii ca Ilinca mai arer muult pana sa-mi poarte mie pantofii, vreo 5-6 numere (ea poarta 33-34), inaltimea si greutatea fix la mijlocul graficului pt varsta ei, obraznicia si aerele de superioritate muult deasupra graficului pt varsta ei
Ieeee, tocmai acum s-a afisat si rezultatul lui Alexa de la IELTS, dau copy:
Listening: 7.0
Reading: 8.0
Writing: 6.0
Speaking: 6.0
--------------------------------------------------------------------------------
Overall: 7.0
Tinand cont ca notele sunt pana la 9 si 9 nu ia nimeni si noua ne trebuia 6 pentru Anglia, suntem foarte multumiti si mandri de ea.
Acum putem sa plecam in concediu
Vacanta placuta si voua!!!!
Fetele mele
Iremediabil indragostita de CANADA
parpalak spune:
dana d, nu stiu sa-ti zic la ce clasa incep cu "fie X numarul de bile albe" etc.. dar pot sa-ti spun ca probleme de genul John are de doua ori mai multe monede de 10 centi decit monede de 25 decenti si monede de 5 centi cu doua mai putine decit cele de 25 de centi. Stiind ca in total are 2 dolari si 25 de centi cite monede are din fiecare?" le-am dat la clasa a noua la probleme de "Thinking" (adica grele) si majoritatea n-au stiu sa faca problema. Asta e un pic mai simpla, ca n-ai decit un singur x, doar ca ai de facut si inmultiri. In sfirsit.. asta-i sistemul... cu concluzia ca sper ca aia care lucreaza la proiectari si constructii au facut matematica altundeva...
Deci sa inteleg ca Ilinca a fost bine in tabara de capul ei si ti-ai facut griji degeaba?
Distractie placuta la mare si felicitari pentru Alexa!!! Eu am dat TOEFL acu trei ani (cu calculatoru') si n-am facut prea bine la vorbire nici eu. Mi-au zis (tot calculatoru') ai 30 de secunde de gindire ca sa vorbesti 45 de secunde despre subiectul "povesteste despre timpuri fericite din viata ta" - si nu ma hotaram daca vor genul de fericire ca-i o zi cu soare si bate vintu' incetisor sau de cind l-am tinut pe fi-miu in brate prima oara. Noroc c-am auzit-o p-o chinezoaica in spate care vorbea (tot cu calculatoru') cum a fost ea fericita in China ca avea familia si prietenii si dupa aia a venit in Canada la studii si iar a fost fericita ca si-a facut prieteni noi. Numai ca subiectul asta nu mi-a luat toate cele 45 de secunde regulamentare... Al doilea subiect era sa argumentam preferinta de asculta muzica acasa cu citiva prieteni sau la un concert. Acolo mi-am intins subiectul de n-am apucat sa-l termin. Noroc c-au fost 4 intrebari. Pentru ultimele doua mi-am dezvoltat capacitatea de a vorbi conventional si de a spune banalitati care nu inseamna nimic, fara oprire, cu ochii pe secundar. Da' cu sechele tot am ramas, dupa cum se vede.
Ca sa dau raportu: TOEFL-ul l-am dat ca parte din dosarul de admitere la facultatea de profesori, asa ca m-am lasat de munca un an si m-am dus la scoala, asa ca acu am un titlu cu care as putea preda mate la liceu si la clasele 7-8 (invatamint intermediar). In teorie. Da' ca sa nu ma enervez trec direct la faptu' c-am revenit la programare. Din februarie lucru la 5 minute casa (care-i un soi de visu' vietii mele), unde chiar imi place uneori, si de unde mi-am propus sa ies la pensie - sa vad daca-mi tine... Mai am un morcov in august, cind se termina perioada de proba. De fapt, primul morcov e pina-n inceputul lui august, ca-n luna aia cupilu merge la o tabara care-l ia si-l depune in fata casei, asa ca eu la 4 tre sa fiu acasa, sa-i deschid usa si sa-l bag in casa - asa ca zilele astea tre sa-mi renegociez ori orele de lucru ori orele de pauza. Ca alea 5 minute sint 15 cind incepe ora de trafic.. Sa-mi tineti pumnii..
Daiopri spune:
O, lume si mai noua ca mine pe aici! Parpa bine ai mai trecut pe la noi, desi si noi cam tragem chiulul.
Aici o gramada de treaba (au innebunit nu alta, de parca de asta viu eu la munca:))). Acasa nu mai zic. Suntem in vacanta asa ca stam cat putem atarnati pe afara. S-a facut iara schimbul de vizitator si acuma gatesc si gatesc si fac curat:)))
Al mare a terminat cu bine scoala i-a dat si premiu de “outstanding progress” la care am ramas masca (intai ca nu prea se dau pe aici, apoi ca nu am stiut daca sa rad sau sa plang, adica a fost tare la furat si a devenit mai bun sau chiar a avut progrese). Da cred ca ala e premiul meu daca e de bine.
Vorba lui parpa, eu la sf lui a doua aveam impresia ca stie aproximativ la fel ca la sf lui a treia. Danad, la al meu a facut inmultirea (cum ziceam inv de anul trecut déjà facuse). Ast de anul asta zicea ca la sf lui a 3a art b sa stie inmultirea pana la 5, dar au facut pana la sfarsit chiar pana la 12 toata. Cu scrisul sta cam prost, adica scrie urat, are asa o atitudine de zici ca scrie de cand lumea si nu tb sa se concentreze. Nu stiu cum sa explic. Daca e sa scrie incet scrie frumos da nu are rabdare si nici eu sa ma lupt cu el. De cate ori face teme prefer sa le vaz terminate decat scrise frumos si cu miorlaieli. Tati e pe invers:)))
Saptamana urmatoare e inscris la un curs de creative writing (sa vedeti ce fata a facut cand a auzit). Caci mai are o calitate :)) scrie scurt si la obiect (ca deh de unde atata timp si rabdare sa dezvolti ce si cum).
Noi am fost in vacanta dupa cum stiti, mi-a placut tare mult, dar iar ne-am rupt picioarele. Ne-am dat in tot ce se putea si sa zic drept ma cam saturasem de acuma. As fi vrut mai mult timp la plaja cu burta in sus dar nu ne-am indurat de parcuri. Trebuie sa mai repetam:)))
Aalina tu pe unde mai esti? Mai poci mai poci? Ai mei nu prea se joaca impreuna, al mic una doua tipa si se miorlaie caci al mare habar nu are sa se joace cu el si mai mult se inghiontesc.
Danad, felicitari maxime. Ai sa vezi ca maine poimaine ce mandra o sa fii si de rezultatele celei mici.
Parpa, da chiar asa ai avea rabdare sa predai? Nu ni-l mai arati si noua pe P?
DanaMario voi pe unde mai sunteti?
Alycia, ce baieti mari ai déjà. Imi place ca M pare tare sensibil si delicat asa. Ai mei doar zvapaiati nu’s cu cine seamana:))
Gata pauza si mai astept vesti si de la voi.
Numai bine tuturor
parpalak spune:
Cum mai, trageti chiulul? De mai bine de 9 ani aici pe baricade, alte subiecte s-au stins incetisor, noi sintem printre putinele care au mai ramas. Adica voi, ca eu.. Acu incerc de zor sa intru intr-un program de normalizare la cap, sa vedem cit m-o tine..
Si daca tot mi-au picat baietii la datorie, m-am apucat de pus poze. Era cit p-aci sa ma bag sa fac o baie d-aia ca pe vremuri, da' am zis c-adorm naibii in cada.. Acuma, daca-i vacanta, ta-su il lasa sa se culce cind vrea, cu rezultatul ca se scoala cind poate. Asa ca muncim (*) de zor la sculatul de dimineata, respectiv culcatul mai devreme, mai nou cu motivul de luatul micului dejun de cereale. Fi-miu a facut fixatie ca dimineata tre sa manince cereale, nu stiu de unde, da' pentru ca se face ca porcu' trebuie vreun ceas, ca sa apucam sa-l facem de poate fi scos din casa fara sa cheme nimeni protectia copilului. Asa ca pina una alta maninca un sandvis dimineata, ca mustaru' nu curge asa rau ca laptele, da'mi fac sperante pt miine dimineata, ca azi au picat amindoi inainte de 10..
Io bag la cap tot ce zic dana d si alycia de copiii lor mai mari, cu zburat din cuib, alea, alea... c-o sa-mi trebuiasca si mie... peste vreo suta de ani... :)
Edit: daiopri, progres inseamna prima pagina din foaia aia cu note (in Ontario - nu sint sigura a voastra cum e) si nu se refera la o materie ci mai mult la comportament (organization, collaboration, etc), de unde-a inceput slab (cu ideile lui), a terminat puternic (cu ideile lor) :) Intelegi tu, da? De unde nu-si gasea creioanele, acu le gaseste si p-ale altora.. Desi nu mi-e foarte clar in ce consta progresul pina la urma, ca la inceput de an le da calificative joase "ca sa-i motiveze" dupa care se dau mai apropiate de realitate, ca-n mintea lor e ca daca fac bine de la inceput, se lasa pe tinjala pina la sfirsitul anului. Pe mine, sincera sa fiu, m-a cam deprimat abordarea asta, da' pina la urma am ajuns la concluzia ca nu-i mai bag in seama.
Cu predarea nu-i vorba de rabdare, fiecare scoala are sistemul lor, le tragi la copiator cite-o foaie-doua pe ora si ii pui sa completeze si cu asta basta. Nu prea se preda adica. Le mai pui un pps sau planse pe retroproiector daca n-ai smartboard. Doar ca-i testezi de le iese pe nas, si tie, si lor. Fiecare test e de-o ora jumate si se dau note la 4 categorii, pe care trebuie dupa aia sa le bagi in computer..
Cu scrisu, fi-miu e dezastru. Acasa umple foi intregi, la scoala nu scrie NIMIC. A inceput de cind s-a apucat aia sa-i scrie ce-au facut in weekend. Copilu meu nu vrea sa scrie ce-a facut in weekend. Nu vrea. In doi ani de zile a reusit aia sa-l faca sa nu scrie nimic. Pina la urma l-au scos ca nu scrie de destept ce-i, asa ca la testul EQAO i-a scris ea, invatatoarea. Dupa dictare. Nu mai bine ii punea sa scrie cum scriam noi la virsta lor? i-au luat si soft cu recunoasterea vorbirii, el sa dicteze, computeru sa scrie... n-a prea mers nici ala.. Eh, da' au reusit sa-l faca sa nu vrea sa scrie? (Si-mi propusesem sa nu ma enervez)
(*) - adica eu cu gura pe amindoi
DanaMario spune:
Wow ce activitate pe aici ?
Aalina tu unde esti ?
Dana_d si noi am facut exact probleme de tipul ala.Le-a facut cind au studiat matematicieni faimosi (John Venn - diagrame).
Felicitari pentru Alexa.
Alycia - eu sint asa de nedecisa nu stiu ce-i mai bine
1. sa las copilul saracu in pace in vacanta sa faca si el ce vrea ca el tot timpul are program ca la armata
2. sa-l pun totusi sa citesca/scrie mai mult ca aici are nevoie de mult exercitiu acasa nu merge usor ca matematica
3. sa-l pun sa lucreze la mate unde are ceva avans fata de ceilalti copii de virsta lui si unde a inceput sa obtina ceva diplome
4. sa practice inot mai mult ca anul asta a reusit sa obtina un loc 5 la un concurs.
Asa ca orice decizie as lua mi se pare ca nu-i cea mai buna decizie
Daiopri nici noi nu stam bine cu scrisul asa ca imediat ce a terminat scoala l-am inscris la un curs de writing (unde printre altele trebuie sa scrie saptamanal rezumatul a 2 carti )
Parpalak - am vazut pozele nu-l vazusem pe Paul cu ochelari.
Frumos locul ala o sa-l am in vedere pentru la iarna - noi n-am ajuns pina acum acolo :)
Altfel noi ne si plimbam mult weekendul asta am fost sa calarim elefanti , Joshua merge in diverse tabere unde-i tare fericit - acum este in una de science saptamana viitoare in una de dinosauri
Noi inca avem o lista lunga unde tot vrem sa mergem pina incepe scoala dar mereu am dilema ce-i mai bine pentru el - sa se odihneasca / sa mergem undeva / sa invete ceva / sa inoate...
Daca facem din toate cite putin nu se vad rezultate concrete la nimic.
Cateva poze
http://community.webshots.com/user/dana_josh2
Parpalak aveti chef sa mergem undeva in weekendul asta ca Joshua ma tot intreaba de Paul.
parpalak spune:
Dana, intre timp am aflat ca aveam cupon la Wild Water Kingdom, asa ca mai mergem odata, cu Darius (cind gasesc cuponul). Si da-mi email sa nu uit sun screenul, cind a ajuns acasa era rosie ca racu pe-un umar :)
M-am apucat sa-i fac ordine in carti aseara si-amdescoperit o gramada de carti cu Scooby Doo, luate de-a lungul anilor, inclusiv de pe vremea cind nu stia sa citeasca. Asa ca s-a apucat copilu' sa reciteasca toate carticelele alea, azi s-a dus la day care cu vreo 8 dupa el si cind l-am luat mi-a plantat una in mina cica s-o citesc neaparat... Na, acu sa-nteleg ca e grijuliu sau e cazul sa iau hatzurile educatiei in mina mai serios in ceea ce priveste cine cui ii da teme?
DanaMario spune:
Parpalak asa-i mai la batrinete ...
Auzi sa ai cupon acasa si sa nu-l folosesti.
Ca sa nu spun ca dupa ce ai scris tu mi-am adus aminte ca am/am avut si eu ca le-a dat de la scoala :)
Dana_d nu te-ai intors din vacanta ?
Daiopri disparusi ?
Alycia nu mai pui si tu ceva poze cu Mircea si vreun festival
Eu intru destul de des pe forum ca ma intristeaza tare povestea lui Monica70 si tare mult as vrea sa o ajut si as vrea sa citesc ca o sa se faca bine.