Adoptie copil orfan

Adoptie copil orfan | Autor: miruna82

Link direct la acest mesaj

Buna,

O prietena de-a mea incearca sa adopte o fetita care a ramas fara ambii parinti. A mica are 4 ani, este din Timisoara. Stie cineva cam cat dureaza procedurile de adoptie si daca sunt sanse reale?

Multumesc.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns KoraPop spune:

Buna Miruna!

In primul rand prietena ta (impreuna cu sotul, daca e casatorita) trebuie sa aiba atestatul.In al doilea rand fetita trebuie sa fie declarata adoptabila de catre DGASPC Timisoara, daca de ei apartine. Chiar daca a ramas fara ambii parinti, procedura legala spune ca trebuie sa se caute rudele pana la gradul IV ale fetitei si daca, dupa ce se gasesc, acestea refuza sa o ia la ei,abia dupa aceea poate fi declarata adoptabila. Daca toate aceste treburi sunt aranjate, prietena ta trebuie sa depuna o cerere la DGASPC TM in care se specifica faptul ca ea doreste sa deschida procedura, se fac niste vizite decatre prietena ta la domiciuliul fetitei ( probabil sta la asistenta maternala, nu?), se intocmesc niste rapoarte de catre asistenta sociala care raspunde de fetita, alte rapoarte de catre asistenta sociala de care apartine prietena ta, etc.Se trimite apoi dosarul prietenei tale si al sotului ( daca e casatorita) care contine o multime de acte si rapoarte ale psihologului, asistentului social etc. Apoi as. sociala a fetitei va depune la tribunalul din TM o cerere pentru a se fixa un termen pentru incredintarea de 90 de zile. La acel termen prietena ta (si sotul) va trebui sa fie prezenta/prezenti si dupa ce tribunalul va da aceasta incredintare o poate lua pe fetita la ea. In cele 90 de zile se fac vizite la domiciuliul prietenei tale de catre asistenti sociali si psiholog. Dupa expirarea celor 90 de zile prietena ta depune actele necesare la tribunalul din orasul de domiciuliu pentru incredintarea definitiva si irevocabila, care de obicei dureaza cateva luni...Dupa ce va obtine aceasta incredintare se va putea face noul certificat de nastere la primarie ( dureaza 24 de ore am auzit...) si adoptia e finalizata. Perioada post-adoptie dureaza 2 ani , timp in care se mai fac din cand in cand vizite la domiciuliul prietenei tale de catre asistentii sociali si , probabil, psiholog. Cam aceasta e procedura, dureaza mai mult sau mai putin...., depinde de bunavointa asistentilor sociali, de tribunale, de greselile care se fac in cererile depuse la tribunale si de muuuulte alte chichite, dar , daca are noroc, totul se poate rezolva si repede...Cu DD inainte! Multa bafta!

Kora

CARPE DIEM!(Traieste clipa!)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns miruna82 spune:

Multumesc frumos pt raspuns! I am transmis informatiile prieteni mele! Sa dea Dzeu sa fie bine!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns simo_75 spune:

pentru familie
primul pas este atestarea familiei in vederea obtinerii atestatului de familie apta sa adopte.Se duce la DPC- si ia lista cu acte ca sa inceapa procedura pentru atestat.
Pentru asta vor exista niste vizite la domiciliul familie si la DPC pentru a stabili daca familia indeplineste conditiile atat financiare cat si morale pentru a adopta.

al doilea pas in momentul cand se gaseste un copil potrivit cerintelor familiei adoptatoare si sunt compatibili,incep viztele pentru copil si daca totul decurge bine se incepe procedura de incredintare in vederea adoptiei care este o perioada de 90 de zile timp in care sunt facute bilunar vizite de la DPC pentru a stabili daca acel copil si familia adoptatoare sunt ok din toate punctele de vedere.
al treilea pas si ultimul in adoptie se numeste incuviintarea adoptiei.Cand se va da sentinta definitiva si irevocabila se merge la primarie si se va solicita noul certificat de nastere al copilului cu numele familiei adoptive.
dupa toate astea urmeaza o perioada de 2 ani in care sunt facute vizite din trei in trei luni sau din sase in sase luni (depinde de DPC) pentru efectuarea unui raport.La sfarsitul celor doi ani se inchide dosarul.
In orice caz pentru mai multe informatii trebuie sa se duca la DPC-ul de care apartine si cu siguranta va primi informatiile necesare.
pentru copil-
daca fetita este in evidenta DPC-ului cum ca nimeni din familia ei nu doreste sa o creasca atunci DPc-ul poate sa inceapa formalitatiile in instanta sa o declare adoptabila.
familia care doreste sa o adopte va trebui sa faca o cerere de vizitare pentru copila si sa urmeze procedura de mai sus asta daca si numai daca DPC-ul se declara multumit de compatibilitatea dintre familie si fetita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Manuelita spune:

Buna,
avand in vedere ca fetita are deja 4 ani, cred ca in paralel cu cele descrise foarte bine de Kora si Simo, prietena ta poate cere plasament (adica sa poata lua fetita acasa inainte de a se finaliza cele descrise de fete).
Nu ma pricep la plasament, stiu alte fete mai bine sa te indrume.
Ma gandesc ca fiind mai maricica nu ar fi atat de greu ca in cazul unui bebelus....
succes!

Mergi la inceput