Incepe scoala - cum o asteptam?

Raspunsuri - Pagina 9

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Presupun ca acum in liceu se poarta drogurile ...
Nu tin minte sa se fi fumat in generala. De-abia de la a Xi-a in sus se apucau oamenii de fumat.
Dar nu ma mira ca acum se apuca intr-a VII-a.

Intr-adevar 30 de ore pe saptamana sunt multe. La scoala noastra se invata in 2 schimburi. Mi-e groaza de vreme cand va intra la 12 si iesi la 18. Masa de pranz nu, activitati extra nu ....

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns anya spune:

In "Ordin nr. 1955 din 18/10/1995" care se pare ca este cel in vigoare acum zice la capitolul 3, articolul 37, punctul b:
pentru invatamantul gimnazial:
-clasele a V-a - a VIII-a = 4-5 ore/zi

adica maxim 25 imi ies mie :)

30 ies abia la liceu unde norma e de 5-6/zi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Are zile si cu cate 7 ore, si momentan e cam obosita. Invata de dimineata si nu prea s-a obisnuit cu asta. In anii trecuti a invatat dupa-amiaza.

Eu sper din tot sufletul sa le prinda fumand in WC. Oricum diriginta lor a vazut-o pe una dintre fetite fumand pe strada. Chiar s-a laudat ca fumeaza un pachet/zi. si am lamurit-o si cu mirosul de tutun: 3 tone de guma si haine de schimb (sic!)

Mediajust - cine stie, poate ne incuscrim. La varsta se potrivesc, chiar bine, Fi-mea are 12 ani. 3 ani, hmmm, e ok! Numai ca trebuie sa fie si inalt! Acuma fi-mea e miniona dar se va face inalta, sigur.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mediajust spune:

Citat:
citat din mesajul lui anya

In "Ordin nr. 1955 din 18/10/1995" care se pare ca este cel in vigoare acum zice la capitolul 3, articolul 37, punctul b:
pentru invatamantul gimnazial:
-clasele a V-a - a VIII-a = 4-5 ore/zi

adica maxim 25 imi ies mie :)

30 ies abia la liceu unde norma e de 5-6/zi

Anya

Nu, nu mai este in vigoare demult.
Exista planuri cadru de vreo 10 ani (ele se mai "misca", dar nu esential), organizate pe arii curriculare. Acolo se indica exact minim/maxim ore pe fiecare disciplina (inclusiv optionalele), precum si nr. total de ore admis pentru fiecare an de studiu.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Are zile si cu cate 7 ore, si momentan e cam obosita. Invata de dimineata si nu prea s-a obisnuit cu asta. In anii trecuti a invatat dupa-amiaza.

Eu sper din tot sufletul sa le prinda fumand in WC. Oricum diriginta lor a vazut-o pe una dintre fetite fumand pe strada. Chiar s-a laudat ca fumeaza un pachet/zi. si am lamurit-o si cu mirosul de tutun: 3 tone de guma si haine de schimb (sic!)

Mediajust - cine stie, poate ne incuscrim. La varsta se potrivesc, chiar bine, Fi-mea are 12 ani. 3 ani, hmmm, e ok! Numai ca trebuie sa fie si inalt! Acuma fi-mea e miniona dar se va face inalta, sigur.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Pai daca dragostea-i mare, mai conteaza inaltimea?
Tanarul e inaltut (adica vreo 1,65) si abia a implinit 14 ani. Cred ca mai creste, deci sa nu abandonam planurile!

Mergi la inceput

Da,asta cu orele/materie si cu ariile curriculare ar trebui sa le mai aprofundez.
Caci nu inteleg de ce le trebuie 2 ore de chimie, 2 ore de fizica, 2 biologie in schimb doar 4 mate (care e materie examen). La mate am constatat ca merg atat de repede cu materia ca nu are timp sa se sedimenteze si apar lacune.
Si asa trebuie sa-i umplu timpul si cu meditatii la mate.
Daca ar fi avut o ora fizica, o ora chimie si 6 mate, ar fi avut timp in astea 2 ore in plus doar sa lucreze.

Ca dovada ca am dreptate este ora in plus de matematica (un fel de cerc - unde lucreaza in plus) si faptul ca profu de mate spera sa reuseasca sa o convinga pe profa de tehnologie ca in ora ei sa faca mai putin despre prelucrarea prin aschiere ca in schimb sa faca cu ei desen tehnic care ii va ajuta la geometrie.

Deci e clar ca sunt profesori constienti ca unele materii chiar sunt inutile.

Acuma sa va povestesc de ora de religie. Au avut anul trecut o profesoara ingrozitoare care le povestea ca daca nu se spovedesc in fiecare duminica alearga diavolul dupa ei pe strada si alte mascari.
La o sedinta a venit directorul si ne-a rugat sa facem niste proiecte religioase ca doamna in cauza sa poata sa-si dea gradul. Initial nu am fost de acord, dar cuprinsi asa de un fel de mila si hai totusi, sa o ajutam, ne-am conformat.
Intre timp cu ajutorul tuturor parintilor am facut cerere la minister sa le vina fosta profesoara, un om de exceptie.
Rezultatul: a venit fosta profesoara iar cea pe care am ajutat-o cu gradul a reclamat la minister si scoala si parintii.
No comment.

Mediajust: copila mea are 1,58. Momentan e cea mai scunda din clasa. Se intelege mai bine cu baietii decat cu fetele.

vivi

Mergi la inceput

Viviana, lucrurile sunt amestecate, reforma nu se mai termina de 20 de ani, iar principala problema a scolii este, dupa parerea mea, lipsa de viziune si a filozofiei educatiei.
Poate 2 ore de chimie/fizica vor fi utile celor care mai departe fac liceu real, dar de ce toata lumea trebuie sa dea examen la matematica (admitere, capacitate, teste nationale sau cum s-or numi la un moment-dat) ca sa-si continue studiile la uman? Cam de cata matematica are nevoie un copil care face teatru sau coregrafie sau filologie? In opinia mea, orientarea spre un liceu sau altul are deja in spate inclinatie/pasiune/pricepere/potential. Si atunci, de ce admiterea trebuie sa fie uniforma?
Cu doamna de religie - norocul a fost ca profesoara nu era titulara, altfel puteati face cereri la Dumnezeu insusi, ca tot ea intra la clasa. Noi am avut o asemenea situatie cu profesoara de franceza. Am uzat de toate parghiile posibile (si crede-ma, sunt "scotocitoare"), directoara s-a raliat demersurilor, chiar inspectoratul intelegea - dar n-am putut s-o miscam de acolo (asta era absurd de severa in evaluare - am vazut test notat cu minus 2 - adica avea 11 greseli, majoritatea fiind lipsa unui accent, vreo litera mancata...)
Atata vreme cat nu se va permite unitatii scolare sa-si angajeze profesorii, si prin valoarea lor sa=si construiasca reputatia, cat timp vor fi batute in cuie pe viata titularizarile, este greu sa imposibil sa ai o opinie in legatura cu prestatia profesorului. Daca nu face gesturi extreme (lovit, jignit, umilit, limbaj nepotrivit) - nu-l misti. Te plangi, este avertizat, se mai calmeaza, dar nu pleaca de acolo. Si ca sa dovedesti ca un profesor are o prestatie profesionala (sub)mediocra este greu - ar trebui cerute evaluari/reevaluari pentru activitatea didactica, nu prea se baga niciun coleg de breasla s-o faca, inspectorii sunt, de regula, consecinta alegerilor politice - deci cu meseria mai greu, n-au argumente...
Ca sa revin la curricula - pentru unele discipline exista o "toleranta" de o ora/saptamana in fixarea numarului alocat respectivei materii - dar asta nu rezolva problemele esentiale. Mai mult, cand se hotaraste alocarea nr. de ore/disciplina pentru cele "flexibile", criteriul nu este necesitatea materiei, dorinta parintilor sau apetenta copiilor - ci resursa umana din scoala. Daca, de exemplu, prin alocarea unei singure ore de chimie profesoarei nu-i mai "iese" catedra, atunci se vor face 2. Admit ca sunt scoli unde nu acesta este primul criteriu - dar in cele mai multe, asa se intampla.

Mergi la inceput

Cred ca ai dreptate cu alocarea orelor pentru ca initial orarul de la scoala a fost cu o ora chimie, ca apoi ieri sa-i anunte ca au gresit orarul si ca mai au o ora vineri care era singura zi cu 5 ore.

Ce ati patit voi la franceza am patit noi la fizica anul trecut. O profesoara care da exclusiv numai teste din 2 in 2 saptamani, preda prost si da note nejustificat de mici si niciodata nu da testele copiilor acasa. S-a iscat un mic scandal in care noi am cerut sa-i asculte si la oral sa le dea dreptul la marire de note si a fost un parinte care i-a pichetat orele si s-a rezolvat problema cat de cat.

Din pacate profesoara aceea de religie este titulara. Dar directorul ne-a promis ca va continua "lupta" ca sa nu ne mai vina la clasa.
Ora asta de religie fiind pusa la mijlocul orelor, chiar daca retragi copilul de la ora tot trebuie sa stea in clasa.

Si eu am gandit asa cu matematica, dar am zis ca poate sunt subiectiva pentru ca fi-mii nu-i place.
Mie mi-ar placea sa lase liceele sa-si organizeze propriile examene. Sa se dea obligatoriu romana, iar a doua materie sa fie aleasa de fiecare liceu in functie de profil.

Ca tot vad ca dai explicatii atat de pertinente stii cumva si cate note minime trebuie sa dea dea un profesor in functie de numarul de ore/saptamana alocat.
Nu de alta dar asta de fizica nu concepea sa le dea mai putin de 6 note.

vivi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Cred ca ai dreptate cu alocarea orelor pentru ca initial orarul de la scoala a fost cu o ora chimie, ca apoi ieri sa-i anunte ca au gresit orarul si ca mai au o ora vineri care era singura zi cu 5 ore.

Ce ati patit voi la franceza am patit noi la fizica anul trecut. O profesoara care da exclusiv numai teste din 2 in 2 saptamani, preda prost si da note nejustificat de mici si niciodata nu da testele copiilor acasa. S-a iscat un mic scandal in care noi am cerut sa-i asculte si la oral sa le dea dreptul la marire de note si a fost un parinte care i-a pichetat orele si s-a rezolvat problema cat de cat.

Din pacate profesoara aceea de religie este titulara. Dar directorul ne-a promis ca va continua "lupta" ca sa nu ne mai vina la clasa.
Ora asta de religie fiind pusa la mijlocul orelor, chiar daca retragi copilul de la ora tot trebuie sa stea in clasa.

Si eu am gandit asa cu matematica, dar am zis ca poate sunt subiectiva pentru ca fi-mii nu-i place.
Mie mi-ar placea sa lase liceele sa-si organizeze propriile examene. Sa se dea obligatoriu romana, iar a doua materie sa fie aleasa de fiecare liceu in functie de profil.

Ca tot vad ca dai explicatii atat de pertinente stii cumva si cate note minime trebuie sa dea dea un profesor in functie de numarul de ore/saptamana alocat.
Nu de alta dar asta de fizica nu concepea sa le dea mai putin de 6 note.

vivi

Ce lupta sa continue?! De regula, cand un profesor intra in conflict ireconciliabil cu o clasa/grup parinti se incearca varianta "divortului" de respectiva clasa, printr-un schimb de clase cu un coleg. Dar in scoala, tot va ramane - asa ca situatia nu se schimba fundamental.
Da, total inutila gramada la care se sustin testele nationale, o evaluare pe cat de irelevanta, pe atat de scumpa.

Multumesc pentru apreciere.
Numarul de note trebuie sa fie egal cu nr. de ore/saptamana la fiecare disciplina - evident minim 2 chiar pentru disciplinele cu 1 ora (ca de aia-i medie).

Uite si textul din Regulament referitor la notare:
Art.57. (1) In invatamantul preuniversitar, evaluarile se concretizeaza, de regula, prin note de la 10 la 1.
(2) In clasele din invatamantul primar, aprecierea rezultatelor elevilor se face prin calificative sau prin alte forme de apreciere, respectand reglementarile Ministerului Educatiei si Cercetarii.
(3) Notele/calificativele acordate se comunica, in mod obligatoriu, elevilor, se trec in catalog si in carnetul de elev, de catre profesorul/invatatorul care le acorda si se comenteaza cu parintii.
(4) Numarul de note acordate fiecarui elev, la fiecare disciplina de studiu, exclusiv nota de la teza, trebuie sa fie cel putin egal cu numarul saptamanal de ore de curs prevazut in planul de invatamant. Fac exceptie disciplinele cu o ora de curs pe saptamana, la care numarul minim de note/calificative este de doua.

Deci n-avem numar maxim, asa ca poate aparea vreo doamna care vrea 6 note (fiu-meu avea la geografie 5 note/1 ora/saptamana) - 2 din ascultat, 2 din teste, 1 pe portofoliu. Acum, fiind 2 ore/saptamana, ma astept la 7!) Oriucm, nr. mare de note poti avea la clase putin numeroase - or la astea mamut care functioneaza din acest an, nu stiu cand ai timp sa-i "treci" pe toti de cateva ori (iar numai din teste, nu-i tocmai in regula).

Mergi la inceput