De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(5)
Raspunsuri - Pagina 2
Panseluta spune:
E cazul sa fac niste modificari/precizari la ce am scris:
- ref.la pierdut apa, Sunshine, mersi de completare. Faza cu modificarea culorii o uitasem. Aici in germania mai exista insa avantajul ca putem chema acasa o moasa, care ne spune cand sa o intindem in spital. Si conteaza desigur ce ne recomanda medicul (ginecolog sau cel cu care vom naste), situatia fiind diferita, de la caz la caz. Ideea generala este insa, daca pana in faza respectiva totul a decurs normal si daca la ruperea apei nu observam ceva rau (culoare, miros ciudate, hemoragie, etc) nu e cazul sa ne grabim in spital. Exceptie fac, mai spun o data, recomandarile exprese ale medicilor.
- ref. PDA(epidurala): nu e tocmai corect ce spun eu acolo. PDAul din ce am citit eu se face la o deschidere de col de 3-5cm, cand se prespupune ca si contractiile s-au instalat ca lumea si vin cu regularitate. De la caz la caz insa (de ex.cand pacienta are mare frica de durere)se poate face PDA si mai devreme, asta insa o stabileste medicul in urma unei discutii prealabile cu pacienta si in functie de situatie (la nastere). Se prefera insa amanarea PDAului pt ca el poate prelungi travaliul. Apoi in faza finala (de impingere) ar reprezenta chiar un obstacol, pt ca mama tb sa simta cand e cazul sa impinga. De aceea nu are nici un rost sa se face PDA in faza finala, de la o deschidere de xx cm (aici nu ma exprim, ca nu stiu exact).
Prin PDA mama primeste la diferite intervale anestezic (prin canula), deci nu e o chestie de genul "ai facut un PDA, si a trecut efectul, gata, sa fii tu sanatoasa". Si mai e adevarat (tot din citite) ca PDAul NU afecteaza bebeul.
Sunt situatii cand PDA nu se face: caz tromboze, tensiune scazuta (PDAul va scadea tensiunea si mai mult), etc.Aici tot medicul decide daca e indicat PDA sau nu.
Medicina a evoluat f.mult, pana la PDA se folosesc alte "produse" care usureaza durerea: pilule homeopate, supozitoare, pilule pt linistire(reducerea stresului), etc.
LilianaR spune:
Pt. emanouela:
Exista anestezie si anelgezie epidurala,si sigur ca dupa o perioada de la analgezie pruncul nu chiar doarme... depinde ce a facut medicul anestezist, sunt absolut convinsa ca ati discutat vreo jumatate de ora inainte despre variantele posibile inainte de a-ti aplica epidurala: ce e, care e dilutia, influiente posibile asupra copilului, asupra ta etc.
Eu n-am cules datele astea de pe net.
De acord cu mesajul de mai sus, dar efectele asupra copilului se pare ca sunt, in caz de anestezie, cele ale unei anestezii generale. Adica nu se stie ce si daca poate merge prost.
Sigur, e numai o parere medicala, sunt pareri si ca nu ar influienta.
Totusi, la majoritatea cezarienelor, pruncul e scos cat mai repede, asa incat anestezia aia care nu are efecte negative sa nu ajunga la el.
Eu insa nu imi pot imagina cat de bine mi-ar fi sa ma adaptez daca as fi aruncata cu simturile adormite intr-un alt mediu, de exemplu sunt putintel asa, amortita si ma trezesc deodata in apa: alt mediu, alta temperatura, plamanii mei se agita, nu stiu ce se intampla, nu mi-a zis nimeni si mai sunt si cu simturile adormite nitel, adicatelea nu le pot chiar folosi la maxim...
Atata tot zic, de ajutat nu ma poate ajuta pe mine, nou ajuns in mediul asta.
Copil fericit!
36+
Panseluta spune:
Liliana, exista anestezie epidurala (peridurala) si anestezie spinala.
Analgezia e efectul anesteziei, adica lipsa a durerii in stare constienta (The absence of the sense of pain while remaining conscious). Nu stiu daca la asta te refereai si tu ...
Cat despre efectul PDA asupra copilului, dupa cele citite pe wikipedia, se pare ca afecteaza bebeii (Punctul 7.3. din linkul de mai jos):
http://en.wikipedia.org/wiki/Epidural#Epidural_anesthesia_and_analgesia
Daca ma iau insa dupa cele citite intr-o carte despre nastere, cica nu ar afecta bebeul.
Cel mai in masura sa dea un raspuns competent pe aceasta tema e anestezistul...da si aici am indoielile mele, banuind ca exista pareri pro si contra: conform Wiki, exista putine studii pe tema "efectul PDA asupra bebe".
Insa dupa cum am mai spus, medicina a mai avansat si in ziua de azi exista analgezice mai bune, dozarea se face mai bine, etc. Aici poate tot un specialist sa exemplifice mai bine ce si cum.
WND placut tuturor
emanouela spune:
fetele....epidurala nu afecteaza bebele.... medicul ginecolog, anestezistele 2 la nr, obstreticianul si sefa de sectie (specific c am nascut afara, nu in Rom unde ti se explica calm si cu rabdar i de 10000 ori daca e nevoie) mi-au zis clar ca nu afecteaza bebele, ca nu ma afecteaza pe mine si nici capcitatea mea dea simti contractiile si asa a si fost....dupa cate vedeti nici eu nu vb din citite pe net....pt ca daca te iei numai dupa asta, nici nu iti mai vine sa faci copii
sunshine2009 spune:
Pt ca tot suntem off topic, pentru cele care inteleg germana va dau link-ul urmator: http://www.afs-stillen.de/front_content.php?idart=450
celelalte incercati macar sa vi-l traduceti prin automatic, merita, pt ca, contrar parerilor, pda-ul afecteaza nasterea si inca foarte mult. Si asta nu zic nici eu si nici tanti wiki, ci lista intreaga de doctori enumerati la sfarsitul articolului. Faptul ca la o nastere cu pda a decurs totusi totul bine nu este regula generala, ci mai degraba exceptia care confirma regula.
harnici la de 38 de saptamani
LilianaR spune:
De acord cu toate parerile de mai sus...
PDA insa, asa cum spune si minunata wiki, POATE cauza o pierdere a tuturor simturilor (atunci e anestezie si, cum spune si articolul german, nu mai simti nimic, nu mai poti folosi muschii, numai poti merge etc.), determinand in acelasi timp si o pierdere a simtului durerii.
Dar... la noi se foloseste o dilutie mai mica, asa incat femeia sa simta totusi partial cate ceva si sa ajute la procesul expulziei; asta, la noi, medicii o numesc analgeie epidurala numai.
Adicatelea poti merge, cum spunea si emanouela, simti contractiile si, cica, nu mori de durere.
La nivelul sistemului mervos insa nu exista o delimitare a diferitelor senzatii, adica neuronu' nu stie ca la o anumita dilutie el poate simti contractia, dar nu durerea, poate simti nevoia de a impinge, dar nu cusatura si tot asa.
Prin urmare, mai ales ca organismele oamenilor sunt diferite, psihicul nostru influienteaza si el, e posibil ca la unii senzatia de durere sa dispara ultima, la altii sa nu dispara decat la anestezie, la altii sa dispara prima ramanand un simt al contractiilor etc.
E ca la masele: unii simt ca le curge saliva din gura, altii simt doar durerea si tot asa.
Care e limita, care e dilutia ideala de la pacient la pacient ca sa pastram simtul tactil dar nu si cel al durerii... eeee... nu e o regula fixa. Mai ales ca centrii nervosi care transmit diferitele senzatii sunt ACEIASI.
Si atunci cum exact convingi o terminatie nervoasa sa transmita senzatia de contractie, dar nu si de durere?
E simplu, poate reusesti, poate nu.
Bun articolul in germana.
Asa cum spune, modificarea ritmului cardiac al fatului este o consecinta sigura; dealtfel, e si motivul pentru care monitorizarea fetala se practica, la noi, pe tot timpul travaliului dupa montarea epiduralei.
In spitalele romanesti, dupa epiduralele care se lasa cu febra (epidurala anestezie, nu analgezie) se administreaza antibiotice la mama si copil aproape in unanimitate.
Si asa, copilul ala care se chinuie intr-o lume noua, fara un sistem imunitar consolidat, e deja bombardat cu substante minunate, cu efecte drogante si antibiotice.
Vad ca si articolul in germana aminteste de somnolenta nou-nascutilor dupa nasterea cu epidurala aplicata...
Avand in vedere insa faptul ca epidurala nu era folosita pe scara larga de acum 20 de ani, studiile sunt inca la inceput. Mai bine sa o luam ca o informatie controversata inca si fiecare aplica ce metoda i se pare mai indicata siesi.
36+
miram spune:
cred ca fiecare trebuie sa cantareasca avantajele si dezavantajele. Bineinteles ca afecteaza bebe din moment ce intra in circulatia mamei care este aceeasi cu a fatului pana la taierea cordonului ombilical, dar pe de alta parte mama este mai relaxata si asta poate ajuta la o dilatare mai rapida si o nastere mai usoara. Daca o " amorteste" pe mama- putin de tot il amorteste si pe bebe, dar in general bebe este destul de rezistent si oricum ajunge relativ putin la el. Tinand cont ca nasterile la spital sunt destul de ajutate chimic si mecanic, nu stiu daca PDA este chiar asa rau. La nasterile induse_ foarte multe mai nou- se face oxiton, apoi intreg procesul natural este in genere grabit- se rup membranele de nenea dr...etc Totusi PDA are si riscuri ca orice anestezie. Incetineste travaliul, poate opri dilatatia, schimba ritmul cardiac al fatului, creste riscul de cezariana si nastere asistata- forceps vaccum etc si nu in ultimul rand s-a dovedit statistic ca un procent mai mare de mame care au nascut fara PDA sunt mai satisfacute de experienta nasterii decat cele care au nascut cu PDA.
In fond se fac cezariene de ani de zile si acolo ce sa mai zicem de anestezie. Si cu toate astea se considera safe pt bebe.
zguby77 spune:
Fetelor eu eram impotriva cezarienei avand in vedere ca am o nastere naturala...insa se vede ca de ce ti-e frica nu scapi, asa ca dupa 7 ore de travaliu, cu dilatatie de 10 cm am ajuns la cezariana pt ca bebele nu a reusit sa coboare..asta este
Mi-am revenit f repede, dupa 3 zile, aproape la fel de repede ca si dupa cea naturala. In fond si la urma urmei e important ca bebele sa fie sanatos. Si nasterea naturala si cezariana au avantaje si dezavantaje. Noarmal ca e de preferat natural, dar cand nu se poate facem orice numai sa fie bebele sanatos.
Va pup
dia84 spune:
Desi toata sarcina mi-am dorit sa nasc natural, din cauza unor probleme cu rinichii si a greutatii bebelului (4710 g) am nascut cu cezariana...anestezia epidurala, la mine nu a prins(mi-a amortit numai partea stanga a corpului), asa ca am fost intubata si nu mi-am vazut bebelul decat dupa vre 3 ore
In rest...recuperarea fara probleme...dupa 2 saptamani urcam cu Stefi in brate, scarile pana la etajul 4
Acum nu-mi mai pare rau ca sa ajuns la cezariana
Iulia_Z spune:
De ce atat de multe operatii cezariene in Romania? Buna intrebarea, si greu raspunsul. Vina apartine atat medicilor cat si viitoarelor mame. A medicilor pentru ca multi au uitat ca in medicina exista anumite reguli sau mai bine zis anumite abordari in ceea ce priveste nasterea, si anume ca cezariana se face DOAR ATUNCI cand se indeplineste una dintre conditiile de cezariana, ca nu e o interventie la latitudinea mamei, ne convine sau nu, cam asta se intampla in tarile cu un sistem medical bine pus la punct. Si apoi vin viitoarele mame care nu vor sa stea 12 ore in travaliu, poate neglijate de personalul medical, cu banii de spaga sub perna si cu epidurala in plasa sau unele care pur si simplu vor sa nasca " ca o doamna " (nu critic pe nimeni, spun doar care e situatia).
Sunt studenta la medicina, cunosc foarte bine situatia din spitalele din Romania, stiu ce inseamna (tot in Romania ca dupa cum bine stiti e o diferenta enorma fata de alte tari) ambele proceduri, dar atunci cand stai inafara si privesti, sau iti dai cu parerea multi sunt extremisti si bat cum pumnul in masa militand ferm ori pentru una ori pentru cealalta. Totul e irelevant pana ce ajungi in situatia sa decizi (iar spun, situatie prezenta la noi in tara, in alta parte nu ai acest "lux" dar ai in schimb multe alte beneficii) cum urmeaza sa nasti. Ei, uite ca m-am trezit si eu intr-o zi in aceasta dilema, cu toate cartile de medicina in fata si cu o intrebare la fel de vasta ca ele. Primul meu impuls a fost pentru cezariana,dupa care am sters orice decizie si am luat la puricat variantele. Cezariana in Ro: in mare parte cam ca peste tot, indiferent daca e la un spital de stat sau particular (nu vorbesc despre conditii ci doar de procedura, asta pentru ca nu aveam de gand sa nasc la un spital privat), anestezie, taietura, riscuri cunoscute ale oricarei interventii chirurgicale, iti vezi copilul dupa 20-30 de min dupa ce ai intrat in sala, hahaha, hihihi pana ce trece anestezia cand urmeaza partea dureroasa. Nasterea naturala in Ro: ce ma contrariaza cel mai mult e epiziotomia benevola, la latitudinea medicului in 99% din cazuri (si aici poate ca ar spune unele doamne ca e binevenita ca previne rupturi samd) si le dau dreptate, previne rupturile in Romania, pt ca iar la noi in tara ele vin cu procedeul in sine si de cele mai multe ori cu epiziotomia la pachet asta pentru ca e normal sa apara rupturi cand nasterea propriuzisa dureaza 10-15 minute de cele mai multe ori si cand moasa e cea care sta pe tine sa iasa copilul mai repede. Si atunci ce credeti ca am ales?
Am ales sa nasc natural pentru ca desi nu sunt de acord cu metodele folosite in Romania in ceea ce priveste nasterea naturala nu sunt de acord nici cu procentajul in crestere al operatiilor de cezariana (care poate e justificat)si nu regret. E un sentiment deosebit, unicat, care din pacate e stirbit si chiar acoperit total de sistemul medical din Romania.