De ce atit de multe operatii cezariene in RO?(5)
Raspunsuri - Pagina 10
Iulia_Z spune:
Citat: |
citat din mesajul lui miereamara Nimeni nu te pregateste pentru senzatia de gol de dupa cezariana. Eu am avut o nastere traumatizanta, cu complicatii urate. Principalele diagnostice care au dus la o cezariana de urgenta (care a fost o cezariana de urgenta in adevaratul sens al cuvantului, cu doctori alergand pe culoare si doua echipe de medici chemate numai pentru mine) au fost Arrest of descent, Dystocia si Occiput posterior position si Non-Reassuring Fetal Heart Tracing (fetal heart care la un moment dat s-a oprit si alea au fost cele mai lungi momente din viata mea) In spitalul unde am nascut se face cezariana la cerere numai dc copilul are peste 5 kg. Am fost indusa la 42 de saptamani pt ca testul non stress a iesit nasol, copilului nu ii mai batea inima cum trebuie, am ajuns la dilatatie completa dupa 27 de ore de travaliu cu o epidurala care nu a prins. Apoi cinci ore am impins, copilul s-a blocat in oasele pelvisului si cu toate ca au incercat sa il scoata cu forcepsul si apoi vacuumul nu l-au putut clinti de acolo. S-a blocat la +3 station. Era atat de blocat incat cand ca sa il scoata prin c-section a trebuit sa il traca tot cu forcepsul. nu vreti sa stiti cum arata capul lui:(( plin de vanatai si deformat la tample. Copilul a avut apgar 6 si apoi a facut o infectie care a necesitat tot felul de teste de diagnostic printre care si spinal tap(punctie lombara) la doua zile de viata!!!plus doua antibiotice si un antiviral pt ca nu stiau ce soi de infectie este. Eu pe de alta parte am avut o complicatie urata, a inceput sa mi se umfle burta imediat dupa ce au inchis cezariana si atunci m-au bagat din nou in operatie pt inca 5 ore. Era sa imi explodeze colonul. nu se stie din ce cauza, cica diametrul era de 8-10 cm. Si nu vreti sa stiti cum este sa ai si taietura pe burta si rupturi in partea ailalta din cauza forcepsului:(( Am stat doua zile in terapie intensiva cu un tub bagat prin nas pana in stomac, apoi inca o saptamana in spital cu copilul. Cred ca am suferit un soc psihic nu stiu exact pt ca desi la inceput am avut lapte la ateva zile dupa nastere a secat pur si simplu si oricat de mult m-am chinuit dupa nu am mai putut ajunge la o productie satisfacatoare, am tarait-o asa vreme de 4 luni. Si acum ma intreb de ce? unde s-a gresit? trebuia sa ma lase sa mai imping? trebuia sa imi faca cezariana mai repede ca sa nu ajungem la complicatii si eu si copilul? Trebuia sa ma induca mai repede de 42 de saptamani ca sa nu ajunga copilul la 4 kg? habar nu am. si nu stiu ce sa fac la a doua nastere. Ce sa aleg? spital, casa de nasteri? sa nasc acasa? sa fac cezariana programata? eu vreau sa incerc VBAC pt ca cezariana a fost un cosmar pt mine. Dar dc ajung in acelasi punct sau mai rau? www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator Listen to your children when they're young, and they'll listen to you when they're old. |
Multi doctori sufera de extremism, si chiar daca sunt pentru nasterea naturala, la tine nu mai era vorba de asa ceva. Un doctor competent trebuie sa stie sa indrume o mama tanara, sanatoasa, fara complicatii in sarcina si fara indicatie de cezariana catre o nastere naturala si sa apeleze la cezariana prompt atunci cand e cazul. Eu am avut parte de un travaliu scurt, fara dureri mari, cu anestezie dar la fel la un moment dat copilul a intrat in bradicardie (ii batea inima din ce in ce mai incet), dar in momentul acela doctorul a cerut ca sala de operatie sa nu fie ocupata cu alta cezariana(la cerere si nu urgenta) pentru a fii sigur ca daca se agraveaza situatia cezariana sa nu mai fie amanata. Imi doream sa nasc natural, chiar daca am ezitat in prima faza, din momentul in care m-am decis ca o sa nasc natural, nu m-am mai gandit nicio secunda la faptul ca e un proces dureros, si asteptam ziua in care urma sa nasc, in cele din urma fiind o nastere indusa pentru ca trecuse mult peste 41 de saptamani.
andre_ea spune:
Miericico, parerea mea este ca s-a gresit nefacandu-se cezariana mai devreme. N-as putea spune eu care ar fi fost momentul, dar clar la tine a fost tarziu, de aici si complicatiile.
eu vreau sa incerc VBAC pt ca cezariana a fost un cosmar pt mine. Dar dc ajung in acelasi punct sau mai rau? |
Cezariana a fost un cosmar pentru ca a fost facuta tarziu, nu pentru ca operatia in sine nu ar fi ok. Parerea mea.
Parerea mea este ca un VABC ar fi riscant.
Cred ca, avand in vedere istoricul tau, chiar si la spitalul unde ai nascut prima data vei fi tratata cu totul altfel.
Sigur vei face cea mai buna alegere.
Si eu dupa prima cezariana am avut un pui de depresie numit "io de ce n-am putut naste normal?". Intr-un final mi-am dat seama ca cel mai important e ca atat eu, cat mai ales copilul suntem sanatosi si ca e mai important felul in care trecem prin viata decat modul in care am ajuns aici.
Andreea, mami de Tudor- 10.08.2005 si Ilinca- 09.01.2009
Delu Prichindelu'
Prichinduta
Speranta si incredere pentru David
ralucis spune:
Un documemntar extrem de interesant trimis de catre o prietena, raspunde la multe intrebari ce s-au ridicat la topicul acesta. Sunt surprinsa de situatia din State.
http://topdocumentaryfilms.com/business-being-born/
ariel_7000 spune:
of, miereamara...ceva de genul a fost la nasterea alexutzei mele...nasterea a fost indusa cand intram in 43 de saptamani, aveam distocie de col, fiica-mea necoborata si neintoarsa. am stat 13 ore in dureri cumplite, pana am ajuns la o prapadita de dilatatie 2 . in final mi-au facut dilatatie manuala si pe alex a intors-o medicul manual (mi-a explicat la acel moment ca daca se nastea in pozitia aia risca sa-si rupa gatul) - nu doresc asta nimanui pe lumea asta, mai ales ca pe vremea aia nu se facea epidurala la acel spital...tot dr. mi-a zis ca eu natural nu voi putea naste la ce col am (lung si betonat)...cezariana nu mi s-a facut ca era prea tarziu, copilul era coborat si blocat pe undeva, a fost extras cu chiu cu vai...am zis ca asta a fost cea mai oribila experienta a vietii mele...insa m-am inselat...peste 5 ani fix urma sa cunosc cea mai odioasa experienta...alt spital, alt medic, alte sperante si vise...de data asta eram convinsa ca nu voi mai suferi, ca voi fi pe maini bune. greseala a fost a mea. trebuia sa insist, sa ma mut l alat medic, sa nu ma incred ca "stai linistita, nu te las sa te chinui deloc".
culmea, dupa nastere, cum venea un medic nou pe sectie voia sa o vada "pe inconstienta care a vrut sa nasca natural un macrosom". pana am izbucnit si am urlat la toti ca nu eu am vrut, ca m-au obligat!
in fine...de ce a fost sa fie asa, nu stiu. asta mi-a fost soarta si trebuie sa invat sa accept ca a fost asa. mai rau e ca nu am stiut niciodata cat de frumoase si minunate sunt primele clipe petrecute langa bebele tau...la alex am stat si am tremurat 3 zile de frica unei infectii, la teo am stat si am tremurat langa aparatele unde era intubat...
" SALVEAZA-L PE SILUAN!!! TU IL POTI AJUTA!"
XIO spune:
Miereamara, la noi (cel ptuin in spitalul in care sunt eu) distocia de col e indicatie de cezariana. la fel si suferinta fetala indicata de un traseu areactiv sau de bradicardia fetala in afara contractiilor.
**Fur is for petting***
http://www.facebook.com/#!/adoptiicaini
www.adoptiipisici.ro
Fomalhauti spune:
Miereamara, nu pot decat sa iti spun ce as face eu in locul tau la a doua nastere: as intreba cel putin doi medici ce parere au. Daca ar avea pareri diferite, as intreba un al treilea. Si as "merge pe mana" celui care mi-ar inspira incredere. Oricum, nu cred ca as naste in alta parte decat la spital chiar daca as alege nasterea naturala (deja celebra VBAC).
In ceea ce priveste cezariana eu una chiar o consider o operatie traumatizanta. Este un lucru minunat ca exista atunci cand este nevoie de ea, dar eu nu as face-o de buna-voie (discutabil daca am facut-o de buna-voie sau nu....poveste lunga). Am 6 nasteri vaginale (in contextul de aici nu as folosi cuvantul "natural" fiindca cel putin 3 sau 5 nu au fost 100% naturale; adica "am prins" o ocitocina, de doua ori prostaglandine in col si pe gura si 5 epiziotomii; a, da, de doua ori control manual, o data cu anestezie, o data, fara). Revin, am 6 nasteri vaginale si o cezariana si JUR ca cezariana doare cel mai rau. Sigur ca nu doare atunci cand este extras bebe, dar doare dupa aceea timp de mai multe zile, doare rau (nu chiar 3 saptamani cum mi-a spus matusa mea care a avut si ea cezariana). Nu vreau sa inspaimant gravidutele care chiar au nevoie de cezariana. Eu chiar am optat pentru cezariana si as opta si acum in situatia respectiva, in sensul ca medicul de la ecografie spusese ca ar exista un pericol pentru bebe. Medicul meu nu a considerat ca exista un pericol imediat, a spus "sa monitorizam" - ideea era ca el a spus ca in situatia mea particulara nu poate "provoca" nasterea: "aveti numai contraindicatii". Dar eu nu am mai vrut sa astept, nu am vrut sa risc nimic. Repet, daca ar exista cel mai mic pericol pentru bebe sau pentru mine, as opta oricand pentru cezariana (eu acum stiu ca nu voi mai avea bebe, asa ca imi "da mana" sa zic orice...). Dar, de buna-voie, niciodata, chiar doare mai rau decat nasterea. Nu ca intensitate, dar durerea cu adevarat intensa la nastere dureaza foarte putin, se masoara in minute. Durerea la cezariana se masoara in zile.
Bebe Beca spune:
citat din mesajul lui Fomalhauti Revin, am 6 nasteri vaginale si o cezariana si JUR ca cezariana doare cel mai rau. |
Wow, si pe mine ma felicita oamenii ca am curaj sa nasc a 3a oara,.. felicitari!!!!!!! 7 copilasi... cred ca este o provocare si este minunat sa ai casa plina de copii. Ce varste au?
Scuzati off-topicul
Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 32+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca
Fomalhauti spune:
19, 18, 16 (prima fetita), 13, 6, 4 si jumatate si 9 luni (singura sora a primei fetite si cezariana si singura alimentata mixt o vreme...)
Bebe Beca spune:
Sa fie sanatosi cu totii, sper ca se inteleg bine, sa va ajute Dumnezeu sa aveti o viata de familie plina de dragoste si armonie!!!
Ioana, Rebeca (16.05.2004), Sara (17.04.2009) si 32+
Creste fata mica... Creste si minunea Rebeca
http://community.webshots.com/user/Berecutza
http://community.webshots.com/user/bebeca2004
http://community.webshots.com/user/bebebeca