America (210)
Raspunsuri - Pagina 7
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Iulia situatia femeii in Asia e cam fa fel pe peste tot. ---------------------- |
Da, da, da, pai eu stiu asta, AB_AC
Daca tot ati venit cu exemple...am si eu.
Am doua prietene foarte bune, coreence. Prima in her early 50's, venita aici cu primul sot, multi ani in urma. A divortat pt ca era abuziv, atit verbal cit si fizic. Acum e casatorita cu un american. S-a reintors in Coreea de trei-patru ori in vacanta, insa marturiseste ca nu o trage ata. Prefera alte destinatii. Si-a adus restul familiei aici. Printre reprosurile aduse tarii in care s-a nascut: modul in care sunt tratate femeile.
A doua e in her early 30's, foarte desteapta si capabila profesional, are un PhD in stiinta materialelor. A venit in US pt continuarea studiilor, a ramas ca postdoc. Acuma isi cauta slujba, perioada de postdoc apropiindu-se de sfirsit. Nu vrea sa se intoarca in South Korea, cauta aici si in Japonia (unde are colaboratori).
Am avut un coleg coreean, cu citiva ani mai mare ca mine. Simpatic, politicos, foarte capabil si desptept, PhD in fizica. Cind i-a expirat postdocul, era foarte nemultumit de perspectiva intoarcerii in South Korea. Culmea, ca avea job asigurat acolo. Nevasta-sa era disperata, ea chiar nu voia sa se intoarca. Spunea ca doreste ca fetita lor (nascuta aici), sa creasca si sa traiasca intr-o societate asemeni celei de aici. Preferau US si Canada. Colegul meu mi-a explicat ca ei, ca familie, nu se incadreaaza in modelul coreean, si se gindea ca vor avea probleme din pct asta de vedere. Mai ales nevasta-sa.
Ultimul exemplu, unul din vecinii mei de cind eram studenta. Si el student, isi facea un doctorat in inginerie chimica. Venise casatorit, sotia lui era ca o papusa, draguta si delicata. Excelenti ca vecini, politicosi, placuti, destul de deschisi pt asiatici, si saritori. Pina...a ramas ea insarcinata. Din punctul lui de vedere nu era momentul potrivit (!). Pentru noi, restul vecinilor apropiati de ei, a fost mai mult decit socant modul in care a reactionat el: in citeva rinduri brutal, si scandal timp de citeva luni. Dupa ce s-a nascut cel mic, s-a calmat. Parea atasat de copil, petrecea timp cu el.
S-au intors in Coreea la sfirsitul doctoratului lui. Asta a fost planul lui de la bun inceput.
Spun "planul lui", pt ca parerea ei nu prea conta, si nici nu prea era ceruta. Si avea si ea scoala destula, numai ca ei venisera aici pentru el, nu pentru ea. Ea nu primise aprobare de la el sa incerce sa-si continue studiile aici. Se vedea cit si-ar fi dorit asta, cind ne povestea.
Inainte de a ramine ea insarcinata, noi ne amuzam de intrebarile lui adresate baietilor din grup, de ce trebuie sa se consulte pt orice cu nevestele. Dupa ce a batut-o, nu mai eram asa de amuzati.
Edit: toti cei enumerati mai sus sunt coreeni cu studii superioare. Care au facut un B.S. in Coreea si au venit aici pt a continua cu master, doctorat si postdoctorat. Cu exceptia ultimului, nici unul nu doreste sa se intoarca.
Potrivit Censusului din 2000, in US traiesc 1.41 milioane de coreeni (cea mai mare comunitate fiind in Los Angeles).
ruxij spune:
Am mai auzit ca e misto sa fii expat in Asia, cica esti nitel VIP, in vreme ce in US esti un emigrant amarat:) In DC, m_a dus la aeroport un taximetrist din Ghana. Pe drum _a convins ce misto e acolo, el e american citizen, da ii place acolo, e mai misto Ghana ca are tot felul de avantaje de ex mancare bio ieftina, servitori, note de plata la 3 luni nu lunar. Asa ca el se intoarce. In Ghana. Deci iata cum diferiti oameni gasesc ca e mai bine in tari unde nu te_ai gandi.
mihutza11 spune:
sunt convinsa ca sunt cazuri si cazuri, experiente si experiente.. si normal ca fiecare isi formeaza parerea lui conform cu ceea ce a trait/experimentat.. la fel cum sunt oameni care nu ar pleca din Romania, sau care abia asteapta sa se intoarca, asa e si cu Coreea.. si faptul ca Virgi a avut acolo numai experiente placute cred si eu ca o fac sa nu ii mai placa niciunde..
aveam o ex-amica, innebunita dupa Australia, si cand au venit aici efectiv nu le-a placut deloc, dar nici nu au dat nicio sansa.. s-au intors in RO (desi inainte de asta vb de RO parca era Iadul), numai sa scape de America cica.. a plecat ea de aici unde lucra la Sony, sa fie coafeza la Mall in Iasi - fain mod de scapare de USA, nu? ehhh... si pana la urma ce credeti? la 6 luni s-a intors inapoi aici (ea, ca el e in UK la studii), ca deh nici sa piarda GC nu le convenea.. acum au in plan sa incerce si UK, dar ea va fi mereu nemultumita oriunde s-ar afla, exceptie Australia, of course..
in cazuri din astea e mai bine sa te duci acolo unde ti s-a "pus pata", ca sa zic asa.. parerea mea..
Mica dansatoare
www.aboutsiluan.com/" target="_blank">Ajuta-l pe bebe Siluan sa traiasca!!!
blackpanterro spune:
"A treia: statutul femeii in South Korea."
Asta e valabila si in America, cateva exemple vezi la mormoni, la southern evangelists...heck, uita-te la cretinii aia care vor sa faca avortul ilegal chiar si in caz de incest si viol cat de mult respect au fata de femei si statutul lor in societate...
Adriana 40+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
LucasMom spune:
Paneruta, pe aia nu cred ca-i baga cineva in seama in US si chiar nu cred ca aici cineva ar fi in stare sa invoce lipsa de egalitate intre femei si barbati.
Mie cel putin, nu mi s-a intamplat sa simt asta, poate alte fete au avut experiente diferite.
Sunt convinsa ca Iulia a subliniat cu totul alta nuanta, imi pare ca s-a referit la felul in care sunt tratate femeile in marea majoritate in societatea coreeana.
ps) nastere usoara!
Virgi, imi pare bine ca ati reusit sa va gasiti calea inapoi, ce mare pacat sa traiesti unde nu-ti place!
Eu am o dilema referitor la ce spuneai despre copiii care in mod normal invata sa scrie/citeasca la 2-3-4 ani, imi imaginam ca in atatia ani de scoala au sanse sa fie atat de adaptati la rutina de a invata, ca e floare la ureche sa treaca prin scoala, totusi am vazut ca altcineva spunea ca nu prea au sanse sa faca liceul si mai greu facultatea. Mi se pare asa non sens, parca ceva nu se potriveste in poza...de ce-i zoresc la scoala daca oricum majoritatea probabil ca nu ajung sa faca mai mult de scoala primara??
Ce se intampla cu tinerii astia la 14-15 ani?
blackpanterro spune:
Alina, inteleg, io voiam numai sa zic ca pt a vedea inegalitate intre femei si barbati nu trebuie sa mergi in Korea :). Exista peste tot nerespectarea femeilor, intr-o mai mare sau mai mica masura, diferenta, din cate vad, o face numai legea tarii.
Adriana 40+ Isabelle Marie si Aidan Alexander - 5 ani
A ticket to hell has never been funnier
miereamara spune:
Haha, mi-au venit billurile pt operatie si inca nu toate, pana acum vreo 6000 de dolari, ce m-a amuzat cel mai tare am un bill de 800 pt fee-ul doctorului, 400 de dolari pt fiecare ureche pt "create eardrum openining"!! adica fiecare gaurica pe care a facut-o medicul in ureche costa 400 de dolari, OMG!
www.flickr.com/photos/14984866@N07/" target="_blank">Baby Gator
iulianm spune:
Citat: |
citat din mesajul lui blackpanterro "A treia: statutul femeii in South Korea." Asta e valabila si in America, cateva exemple vezi la mormoni, la southern evangelists...heck, uita-te la cretinii aia care vor sa faca avortul ilegal chiar si in caz de incest si viol cat de mult respect au fata de femei si statutul lor in societate... |
Poate Southern baptists...panteruta?
Asa cum a spus LucasMom, la altceva ma refeream. Nu exista termen de comparatie intre tratamentul si statutul femeilor pe continentul nord american si tratamentul/statutul femeilor in Corea (ori Asia, in general). Ce ai mentionat tu nu exprima curentul general, si exista aparatul juridic care sa-i traga de urechi. Iar din punct de vedere social, hai sa spunem ca nu sunt bineveniti in foarte multe cercuri.
Si cind scrii de mormoni, exact la ce te referi? La poligamie numai (care a fost interzisa)? Pentru ca mormonii, la diferite momente in timp, au fost destul de avantgardisti in ceea ce priveste drepturile femeilor: inaintea multora, mormonii au considerat, subliniat importanta si incurajat obtinerea unei educatii de catre femei. Mormonii au acordat primii drept de vot femeilor (iar Congresul l-a anulat, apoi mormonii l-au reinstaurat in 1895; 19th amendment a fost votat de abia in 1920). Decizie extrem de politica si menita sa contracareze valul de anti-poligamie existent la acea data, insa in istorie ramin cu "the very first woman to receive the right to vote in a territory of the United States and exercise that right".
Mormonii si exaltatii religiosi nu reprezinta generalul aici. Ca-s highly annoying, da, peste tot unde te impiedici de ei. Exista insa legi care sa-i puna la locul lor.
Iar legat de unde plecam, unde raminem: fiecare unde-i place si unde i se potriveste. Ceea ce nu inteleg eu este nevoia unora de a critica nefondat, ca si cum criticarea locului care nu-ti place si de unde pleci face mai valoros locul unde te duci, ori decizia mai valida. Inteleg critica constructiva (), inteleg critica argumentata, cind aduci informatii sa-ti sustii punctul de vedere. Dar critica de dragul criticii (cu sens de bitching), cind nu ai informatii si nici intelegere a unei tari (cu tot ce presupune ea, sistem, cultura, mentalitate), asta nu o inteleg.
sinzi_ana spune:
Aoleu Irina!!!! Ne-am gresit meseriile...trebuia sa ne facem patronii unui spital!!!! Hihihi!!!! Ce faceti?? V-ati trezit??
Lia, nu s-au gatat plimbarile?? L-ai luat si pe Bogdan cu tine??? Incoace cand veniti?
ABurel cum ati sarbatorit??? Ce face mama ta???
ruxij spune:
Miere, si sper ca nu platiti voi 6000, aveti asigurare...
Sanzi, nu, nu l-am luat pe Bogdan, sta cu babysittera. N-am fost niciodata in Florida. In Ianuarie merg insa in Daytona Beach. Nu cred ca pot sa il iau pe fi-miu, ca scoala a devenit din ce in ce mai grea. Am lipsit vinerea trecuta si a fost un intreg haloimis saptamana asta. Fi-miu n-a stiut ce trebuie sa predea, cand si cum, s-a lasat cu plansete si am sunat-o pe invatatoare sa aflu ce trebuie sa faca copilul. Eu fiind in DC. E si f.f. severa tipa asta. De ex. fi-miu a scris o poveste f.f. frumoasa pt. creative writing, da' ea nu a zis nika despre asta ci l-a chemat si a tipat la el ca n-a pus aliniate, ci a lasat spatiu intre paragrafe instead. Ma rog, era o greseala intr-adevar, dar nu cred ca era cazul sa tipe la el, ci sa ii fi spus ca povestea e frumoasa, dar remember to indent the paragraphs. Nu mai zic ca ii taie cuvantul la spelling doar pt. ca a facut un i stramb si un r mai urat, desi e clar ca cuvantul era scris corect. Inteleg deasemenea ca tb sa invete sa scrie frumos, dar nu mi se pare corect sa ii scazi la spelling cand se vede clar ce cuvant a vrut sa scrie, ci sa ii scazi la handwriting. Poti sa ii scazi la spelling dc. nu se intelege cuvantul, da, dar nu asa. Asa ca, fi-miu o mai taie cu calatoriile, deasemenea cu activitatile, and we ramp up the schoolwork.