Romania vazuta din America
Raspunsuri - Pagina 4
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Elena_R/Elena_R.jpg)
Elena_R spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Ce m-a dezamagit, totusi: - autostrazile. Asfaltul lasa de dorit, iar pe zeci de mile se poate sa nu gasesti nicio iesire pentru nevoi. - mancarea cu care nu ma pot obisnui. Dulciurile prea dulci, BBQ cu sos dulce, fructele fara gust. Aici li se spune "plastic taste". - cafeaua pe care ti-o serveste dimineata la hotel, sau pe care o ai in camera sau cea de la restaurant au gust de spalatura, e o zeama lunga si neagra. |
Viviana,
depinde cum raportezi situatiile astea.
Eu nu am ajuns inca pe coasta de V, insa am strabatut toata coasta de E si nu mi s-au parut rele autostrazile. Ma rog, cu mici diferente intre state, ca in Ohio erau strazi mai bune decat in Michigan sau in Nord Carolina mai bune decat in Kentuky.. depinde de bugetul statelor, insa iesirile sunt peste tot aproape din mila in mila
Fructele si legumele, cum spunea cineva mai sus au gust f bun daca le iei in sezon si de la fermieri locali. Au inceput deja multe state sa promoveze consumul local insa nu toata lumea isi poate permite sa cumpere.. Crede-ma ca si in Romania am mancat piersici cu gust de plastic luate din supermarket iarna..
Legat de cafea, eu iubeam cafeaua din Romania, acum nu o mai pot bea fara mult lapte pt ca m-am obisnuit cu cea de aici. La fel si cu mancarea chinezeasca, sa nu o vad la inceput, acum as manca toata ziua.
Deci dezamagirile alea nu le lua ca o regula valabila pt toata lumea si nici macar pt tine, pt ca poate vei avea surpriza sa te inseli.
Totul e o chestie de obisnuinta, ca peste tot de altfel nu numai in cazul America vs Romania. Si in Romania exita diferente mari de cultura si obiceiuri intre zone. Sa luam ardelenii vs "sudistii" de ex. Mie, fiind din sud, nu imi plac anumite mancaruri ardelenesti cum nici lor nu le plac mancarurile sudice ..mai mult, ei vad Bucurestenii ca pe locuitori ai altei planete etc etc. Asta am simtit si experimentat eu deci nu generalizez.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
petra spune:
Nici mie la inceput nu-mi placea mancare pentru ca branza nu avea parca gust de branza, fructele erau doar ca forma aceleasi nu si continut si tot asa. Dar incetul cu incetul am descoperit locuri, magazine de unde pot cumpara produse mai pe gustul meu si de ce sa nu recunosc ca m-i s-au mai schimbat si gusturile intre timp. Pentru asta mi-au trebuit niste ani buni dar nu am murit din asta. Oricum am constatat ca si in Romania piata alimentara este invadata de produse fara gust , doar cu ambalaj atragator.
Cand am venit aici vorbeam cu niste prieteni de ai mei care nu mai fusesera in tara de vreo 6-7 ani, si noi ne tanguiam ca aia nu are gustul din Ro, ca cealalta nu-i buna si de astea, la care prietenul nostru mi-a spus : stiti ceva, eu parca nici nu-mi mai aduc aminte ce gust avea mancarea din Ro, daca nu am fost acolo de atatia ani!
... si asa este in realitate, mai uiti de niste gusturi mai te inveti cu altele.
Nedda spune:
Scuze, da' ce au autostrazile aici? Eu am cam fost prin toate punctele cardinale in tara asta si nu mi s-a parut ca autostrazile ar fi ceva de care sa ma plang. La cat e de mare tara asta ar fi si culmea sa nu mai fie si gropi prin asfalt si la distantele pe care se intind autostrazile aici pare chiar normal sa ai urmatoarea iesire chiar si la 30 de mile...in anumite locuri mai putin populate si cu avertizarile de rigoare prin indicatoare mari cat casa. Ce nu mi se pare chiar asa normal e ca la cat de mica e Romania nu exista autostrazi!!! Parerea mea. Asta suna a Romania vazuta DE MINE din America.
Cu mancarea e cum zice Ruxij, in ceva timp gasesti tot ce vrei si ce nu vrei. Ca sa nu mai vorbesc de multitudinea de gusturi/mancaruri neincercate in Ro niciodata din care multe mi-au placut aici chiar la prima degustare. Desigur ca uneori mai duc dorul porumbului fiert care are bobul tare si nu plin de apa si care nu e atat de dulce. La fel cu mazarea - zici ca pune amerikanu' zahar in fiecare bob!!! Ei, da' las' ca am mancat destul porumb si mazare cat am fost in Ro, acum e timpul sa ma obisnuiesc si cu delicatesele locale. :) Na, ca am dat-o pe gluma!! :))
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monabella/monabella.jpg)
monabella spune:
Eu tot nu ma dumiresc care de cine sau ce se plinge. nu ma dumiresc unde e viviana cind spune aici si acolo. in ro? in sua? e aboslut o zapaceala in felul in care a fost formulat topicul. apoi cineva zice ardeleni vs sudisti. care? aia din texas?
fiti mai expliciti oameni buni sa inteleg si eu de ce va plingeti.
Autostrazile de aici? care aici? ca in Ro lipsesc cu desavirsire.
cit despre mincare... sigur ca cea din sua nu are gustul celei din ro dar dupa un numar de ani uiti ce gust avea cea din ro. si nici cea din ro nu are gustul celei din sua. si daca vrei fructe cu gust meri la fermieri acum in sezon.
cultura? hai sa fim seriosi. genratiile care's acum pe bancile scolii vor fi la fel de cultivati ca si colegii lor de peste ocean.
ca nu recunosc limbile te inseli. noi poate ne-am uitat la tv dar astia circula neica caci europa e mica. americanii nu le cunosc pt ca ei nu circula. si tot n-am inteles ce legatura are asta cu cum se vede romania din sua.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Elena_R/Elena_R.jpg)
Elena_R spune:
citat din mesajul lui monabella apoi cineva zice ardeleni vs sudisti. care? aia din texas? |
Eu am zis clar : "Si in Romania exita diferente mari de cultura si obiceiuri intre zone. Sa luam ardelenii vs "sudistii" de ex"
Apoi am dat ca referinta pt sud, Bucurestiul... deci strict de Romania vorbeam, ardeal si muntenia sau oltenia sau ce regiune sudica doresti sa alegi, ce legatura are Texasul in discutia asta?
Poate acuma intelegi mai bine
![](icon_smile_big.gif)
iulianm spune:
Daca nici aici nu gasiti mincare pt toate gusturile... ori cafea (coffeeshop!)...mai, da picky mai sunteti
Monabella, Texasul e the One and Only, sudul merge separat. De-i amesteci, sanse sunt ca sa se simta insultati, si unii, si ceilalti .
Si eu sustin partea asta din ceea ce a scris Viviana
citat din mesajul lui viviana Mi-au spus un mare adevar: nu ne plac noile expresii si limba romana care se vorbeste acuma. Turul de fraza si invectivele, lipsa de respect in modul de adresabilitate. Nu ne plac stirile, modul lor de prezentare si toate pitipoancele fara un gram de talent si cultura. |
Limba mi se pare schimbata, mai agresiva, multe cuvinte trunchiate.
Viviana, pacat ca nu ai ajuns la Lombard Street, in afara de strada ca atare, interesante sunt si multimile ce o viziteaza, atit cea per pedes cit si cea motorizata.
![](images/user_man.png)
beren spune:
Romania poate fi vazuta cam de peste tot din USA. Mai greu din Fargo, mai usor din Wash. Heights, si tot asa.
In general, vazuta de aici, apare intr-o lumina mai buna decat atunci cand e privita din Grande Arche (La Defense), de exemplu. Sau din Domul din Florenta. Ambele perspective sunt exagerate, evident.
Desigur, americanii tind sa aiba o perspectiva mai optimista asupra a orice, in comparatie cu europenii. Si, din punctul asta de vedere, nu pot sa inteleaga lipsa de coeziune si de colaborare din spatiul balcanic. Multora dintre ei le lipsesc pur si simplu experienta si capacitatea de a-si imagina viata in conditiile astea de "nesinceritate sociala".
Ce invata, ce nu invata ei in scoli nu e de fapt relevant. La urma urmei, unde punem norma de "cultura"? La nivelul bacalaureatului de pe vremea lui Barbilian? La nivelul pregatirii "preparatoire" de la Louis le Grand? Sau examenul de admitere in IIT-India? Unii dintre noi au dat examene de doctorat care cumuleaza 18 ore (un examen, da), este asta norma?
Sistemul american obisnuia sa-i invete pe copii ceva foarte important: respectul pentru munca (de orice fel), etica profesionala si lucrul in echipa. Plus respectul pentru reguli. Generatia actuala nu mai are chiar aceleasi valori (a ajunge in fata cu orice pret este mai raspandit acum decat inainte), dar asta nu inseamna ca astea sunt normele in general.
Sigur ca exista multe aspecte negative si criticabile pe continentul asta. Dar daca e ceva de invatat de la ei, este chiar ideea de a prelua ceea ce e bun, nu ce e rau, de la altii.
Asa ca o felicit din nou pe Viviana pentru ca relateaza aici experientele ei, din care ar putea invata multi cate ceva util.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/viviana/viviana.jpg)
viviana spune:
Am spus ca autostrazile m-au dezamagit. Ma asteptam la ceva gen Austria sau Belgia. In California autostrazile sunt in majoritate formate dintr-un fel de placi din beton striat si fac destul de mult zgomot. Apoi mi s-a explicat ca sunt asa din cauza conditiilor meteo- a caldurii excesive.
Am vorbit numai despre cafeaua servita la hotel (exista cafea filtru si aparat in camera de hotel) si la restaurante.
Preferatul meu ramane Starbucks. Odata am intrebat un american ce sporturi practica si mi-a raspuns: tennis si watching people. Cum adica watching people? Stai la Starbucks si privesti lumea.
Bineinteles ca am fost la Farmers market pentru produse. M-am referit la fructele si legumele din supermarketuri pentru ce este mai la-ndemana aprovizionarea facuta acolo. Apoi mai sunt magazine care vand strict numai fructe organice - deosebit de gustoase - si deosebit de scumpe.
Si bineinteles ca am mancat de toate. Multi europeni nu inclina spre mancarea de aici. Intr-un supermarket am fost abordata de bodyguard care ne auzise vorbind romaneste. El era italian si i s-a parut, la inceput ca vorbim un fel de dialect din italia. Mai avea un job la un restaurant italian, unde ne-a si invitat specificand ca toata mancarea este importata din Europa.
A fi dezamagit de un lucru nu inseamna ca acel lucru nu e bun. Inseamna doar ca nu este asa cum ti-ai imaginat.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/columbiana/columbiana.jpg)
columbiana spune:
nici mie nu-mi place cafeaua de aici, e gen pishvaitzer, lunga; ma enerveaza cind vad ca pe porcaria aia de Van Houtte scrie <gustul Europei>, cind gustul cafelei austriece de ex e un vis aromat de care astia nu au habar; cind merg acasa, dupa prima escala in Europa incep sa comand cafele in avion:)); ma impac cu gindul ca leoarca asta lunga e buna la sanatate:)) (a, si nici Starbucks nu straluceste, doar oleaca peste cea de la filtru)
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
![](images/user_man.png)
Edip spune:
citat din mesajul lui Ana Stroe nici mie nu-mi place cafeaua de aici, e gen pishvaitzer, lunga; ma enerveaza cind vad ca pe porcaria aia de Van Houtte scrie <gustul Europei>, cind gustul cafelei austriece de ex e un vis aromat de care astia nu au habar; cind merg acasa, dupa prima escala in Europa incep sa comand cafele in avion:)); ma impac cu gindul ca leoarca asta lunga e buna la sanatate:)) (a, si nici Starbucks nu straluceste, doar oleaca peste cea de la filtru) http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Hai mai Ana nici macar ceaiul double double de la Tim Hortons nu te-a impresionat? :)