Calendarul gradinarului vesel (15)
Raspunsuri - Pagina 5
leeloo2004 spune:
Liviana, din pacate satul nostru s-a orasenit...nu mai exista vaci - am inteles ca ar fi o singura familie care are o vaca, dar nu stiu unde sta... O varianta ar fi sa iau gunoi de grajd, dar de cal - asta cred ca se poate, ca am in apropiere o herghelie de cai. Oare balegarul de cal e bun??
Gabriela mami de Stefan David (8 Iulie 2004) si Tudor Andrei (21 Mai 2008)
Poze
Povestea nasterii lui Tudorel
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Eu cred ca e bun si ala, intreaba pe cei care mai au gradini si pun asa ceva. Cel de cal se zice ca intra repede in fermentatie si e bun la incalzirea rasadnitelor cand e proaspat. Pt gradina cred ca orice fel de gunoi e bun, atata vreme cat e bine putrezit.
Uite copy-paste dintr-o publicatie de profil, on-line:
"Ce ingrasaminte naturale putem folosi in gradina de legume?
Legumele produc mult daca sunt cultivate in pamant bogat; de aceea in gradina trebuie sa se aplice ingrasaminte. Vom enumera principalele ingrasaminte organice ce pot fi folosite in gradina de legume.
Gunoiul de grajd putrezit
In mod obisnuit, acest ingrasamant se aplica toamna, odata cu sapatul terenului. La culturile care se insamanteaza primavara tarziu, gunoiul de grajd bine putrezit se poate da si primavara timpuriu. Ce cantitate se foloseste ? Daca culturile care se fac pe terenul respectiv se vor uda, se imprastie 4-5 kg de gunoi pe fiecare mp. In cazul in care plantele cultivate nu necesita udarea, atunci sunt suficiente 2 kg pe fiecare mp. Gunoiul de grajd se da in special la castraveti, vinete, varza, conopida, tomate, ardei, cartofi, dovlecei.
Mranita
Se obtine gunoi de grajd foarte bine putrezit (2-3 ani). Ea se foloseste in cantitati mai mici (1-2 kg/mp). Se poate da si la cuib cu ocazia plantarii (la tomate, cartofi) sau cu ocazia insamantarii (la castraveti, pepeni, dovlecei).
Compostul
Este un ingrasamant care se poate prepara usor chiar in gospodarie din gunoaie din curte, frunze uscate, buruieni smulse, vrejii de legume, cenusa. Toate acestea se aseaza gramada intr-un colt al gradinii ; coama gramezii va avea forma de covata, in care se fac gauri cu un tarus, pentru ca apa de ploaie sa patrunda in adancime. In lipsa ploilor, gramada se va uda din cand in cand cu apa. Din 3 in 3 luni, gramada de compost se lopateaza, straturile de la baza punandu-se in varf si invers. Dupa 2-3 ani se obtine un ingrasamant valoros care se foloseste la fel ca mranita.
Gunoiul de pasari
Este un ingrasamant mai bogat in substante nutritive decat gunoiul de grajd. Modul cel mai indicat de folosire a acestui ingrasamant este in forma de solutie, aplicata in timpul perioadei de vegetatie a plantei. Cu cateva zile inainte de intrebuintare, gunoiul maruntit se amesteca cu apa, o parte de gunoi si doua parti de apa. In ziua in care se face tratarea plantelor se adauga iarasi apa in proportie de 1 :10 daca se foloseste pentru tomate, dovlecei, gulii, ceapa si de 1 :20 daca se foloseste pentru castraveti, morcovi, praz. La o planta se da 0,3-0,5 l de solutie.
Cenusa
Se aduna cenusa lemnelor, paielor, cocenilor, etc. Atentie ! Nu se foloseste cenusa din carbune de pamant deoarece contine substante daunatoare pentru plante. Se folosete mai ales pentru varza, vinete, castraveti, cartofi. Se da cu aproximativ 15-29 g de cenusa, preferabil amestecata cu mranita, la fiecare cuib."
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
Tala spune:
Buna fetele,
eram datoare cu explicatie pentru lipsa Olympiei - i s-a prajit computerul si sotul e in ghips (nu-i o combinatie tare fericita), dar a promis ca dupa ce se face sotul bine vine si randul computerului...
Leeloo iti vei da seama f usor cand e prima bruma - anul trecut daliilor mele le-a mers mult mai bine si erau inflorite si frumoase pana pe la jumatatea lui octombrie - ei bine, dupa prima bruma in acea dimineata au murit brusc si f vizibil si in ziua aceea le-am si scos.
Bulbii in general se scot cand li se 'topesc' frunzele (=ingalbenesc spre descompunere). Daca nu s-a intamplat asta si sunt inca verzi (dar a avenit frigul) eu le scot si nu le separ de bulb ci le las sa se usuce bine si cad apoi f usor.
Balegarul de cal este din cel mai bun. In principiu stiu ca se procedeaza astfel: sapatura de toamna cu cazma lata (adica nu maruntit), pus gunoi; sapatura de primavara mai intai cu cazma lata (pt ca sa intre gunoiul in adancime) si apoi pregatit pt insamantare/plantare.
cu noutati de la mine din gradina revin cand mai am putin timp
pup
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
leeloo2004 spune:
Multumesc de explicatie Tala - atunci am sa aduc balegar de cal si vedem ce iese. Vroiam sa-ti spun ca e momentul sa aplici ingrasamint NPK la gazon - baietii care m-au ajutat pe mine mi-au spus sa cumpar ca sa dam pe gazon...
Olympia - sanatate multa sotului!
La mine cele 3 dalii s-au uscat deja de ceva vreme - cu tot cu tulpina, asa ca am taiat-o scurt - nu stiu ce s-a intimplat, daca cumva au murit si tuberculuii. Cred ca am sa-i scot in weekend, ii usuc si ii pun la pastrare pina la primavara. La gladiole - toti bulbii inca au frunzele verzi, deci cred ca o sa procedez cum spui tu, Tala, dar prin octombrie. La canna am citit ca se scot bulbii dupa ce trece prima bruma peste ei.
Poze
Giving is the secret of a healthy life. Not necessarily money, but whatever a person has of encouragement and sympathy and understanding
John D. Rockefeller, Jr.
leeloo2004 spune:
Am mai facut niste poze prin gradina si azi am reusit sa le postez - am citeva crizanteme inflorite (mai unele pline de boboci dar inca nu au inflorit si sunt tare curioasa ce culori sunt!) - http://home-and-garden.webshots.com/photo/2993091700050279906LakroY?vhost=home-and-garden
- trandafirii urcatori de care sunt foarte mindra - chiar cel de linga garaj mi-a depasit toate asteptarile - in primavara arata asa - e cel care nu se vede aproape, chiar linga burlan, l-am delimitat eu cu pietre; acum arata asa...e mai inalt ca mine!! Si in plus a facut tot timpul flori!
Si in plus, tocmai am descoperit prima floare pe unul din caprifoi - cel care credeam ca e galben, dar vad ca si asta e tot rosu -acum il pindesc sa il vad si inflorit: http://home-and-garden.webshots.com/photo/2223560170050279906ywLcCb
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
lbelciug spune:
Wow, Gabriela, ce frumoase sunt crizantemele (eu am soi inalt si abia luna viitoare infloresc) si trandafirul ce mare a crescut. Totusi amplasarea lui langa burlan e buna? Ce se intampla cand ploua, nu se "depune" prea multa apa in jurul lui? Suportii pt trandafiri sunt luati de la Hornb?
Am pregatit aseara noul debut la gradi a copiilor cu cosuri de flori facute de mana mea , partial cu flori din gradina proprie. Am facut si poze, o sa le descarc zilele urmatoare.
Liviana - mamica fericita a lui Matei (21.02.2005) si Bogdanel (30.05.2007)
leeloo2004 spune:
Liviana, nu nu ramine apa in jurul lui pentru ca acolo bucata aia de pamint este intr-o panta destul de mare - singura problema cu panta asta este ca apa vine siroaie din burlan si deja a facut un fel de sant, astfel incit scoarta aia de copac pe care eu am pus-o acolo a fost "antrenata" la vale... Plus ca gura burlanului este oarecum mai jos am plasata fata de radacina trandafirului. I-am facut poze si in dimineata asta ca prea era frumos - are 4 flori deschise si mai are si boboci - e de un rosu inchis, zici ca are petale de catifea!
Suportii da, sunt luati din hornb, trebuie sa gasesc pe cineva sa mi fixeze in perete, momentan sunt doar sprijiniti...
La mine toate crizantemele sunt pitice, cum ziceam astept sa vad restul ce culori au - la fel si tufanicile, astea au crescut inalte, au si niste boboci care sunt mici momentan, din cite imi amintesc de la bunica mea, astea infloresc prin octombrie...
Astept pozele tale!!!
Restul fetelor pe unde sunteti??? b.nica, teolinda, carolinah, limus, martie, valentinag, alintaroma...
Poze
John D. Rockefeller, Jr.
Tala spune:
Gabriela multumesc pt sfat, am si uitat ca trebuie sa mai 'hranesc' si gazonul. Foarte frumoasa e curtea ta. Eu nu prea am mai avut timp sa ma acup de a mea (dar e 'mare' si se descurca) Insa am constatat cu bucurie ca incep sa infloreasca tufanelele. Gabriela, sa facem cumva sa ne intalnim pt ca n-am uitat ca ti-am promis caprifoi, iar acum cred ca e timpul f bun pt manevra asta.
Liviana m-ai facut curioasa cu cosuletele, hai cu pozele!
http://tabloute.blogspot.com/
Bucurie!
b.nica spune:
Gabriela,am calculatorul pe butuci si ma lipesc pe unde pot.
In plus imi numar banii ca m-am intins la niste comenzi de plante,de groaza,.
De cand mi-au iesit pt. prima oara kiwi Issai,cam de marimea unei alune(in ghiveci)dar cu gust excelent mi-am luat avant si am preluat multe oferte de fructe exotice.
alintaroma spune:
Am vazut si eu pozele noi Leeloo, tare frumoase! iar trandafirii sunt spectaculosi de-a dreptul , parca is Fat frumos . Si eu am plantat doi la coltul casei si au tot inflorit intr-una si au crescut destul de mult.
La mine cel mai spectaculos a mers una din crizateme, de la un diametru de 10 cm a ajuns la juma de metru poate si mai bine sta sa infloreasca mintenas.
La noi deja se simt aromele de toamna in aer ... si toate florile si-au schimbat culoarea ...
Am mai pus ceva poze in album din vara tirziu si inceput de toamna:
http://home-and-garden.webshots.com/album/577368675IECFTe?vhost=home-and-garden&start=28
Desi pe linga gradinile voastre a mea e cam mica si amarita Dar mi-e tare draga ca'i a mea
PS. Of!! am uitat sa zic ca pozele noi sunt de la pagina doi inspre unu ... de la dreapta la stinga