Stare proasta,molesita...

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns emanouela spune:

nu astepta ca medicamentele sa reactioneze miraculos peste noapte si nu mai fi asa de pornit pe noi doar ca nu auzi ce ai vrea sa auzi. orice medicament, pana este acceptat de organism, produce ceva deregari. in fine, tu refuz sa le mai iei, ok, cauta o a 2, a 3 a parere de la cineva avizat. aici noi iti zicem pareri de pers care nu sunt in domeniu. iti spun ce as face eu ca mama, ce am facut pt o prietena care a suferit de depresii...1. as merge cu fiul meu si la alti medici pt alte pareri; 2. as face cu el cat mai multe activitati potrivit varstei lui sau l-as indemna sa faca cu prietnii...e vara, e vacanta inca...plimbari in parc, film, intalniri cu fete, orice iti place sa faci....lasa-l in colo de pc si de net, ai timp pt asta tot inainte.... fi constient ca ai o varsta dificila, o varsta cu multe dereglari hormonale. astea se rezolva in timp si cu rabdare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefan1994 spune:

Nu mai sufar senzatia asta...E foarte stresanta...Daca il spun lu` mama...: Mama ma simt ciudat,am o stare proasta ..ea imi spune : Da mai controleaza-te si tu singur,nu am fost cu tine la RMN( ca am vrut eu sa imi iasa din grija),ai avut holterul pe tine nu ai nimic..Controleaza-te..'
Nu e chiar asa de usor sa imi spun ca nu am nimic fara niciun ajutor ... De-aia va cer ajutorul voua...Celor care au trecut prin dastea,si care stiu ce e cu fenomenul.Sa imi spuna cum ma pot controla singur ca nu e chiar asa de usor...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefan1994 spune:

Care ma ajuta si pe mine cu un sfat in problema asta?
Deci...Eu ma simt asa: (voi utiliza niste termeni nu tocmai advecati)
Parca as fi inconstient,in vis,parca as fi beat,drogat ... Sper ca ma intelegeti ce vreau sa spun.Este foarte naspa starea asta.Ma gandesc ca poate imi pierd constiinta si mor,nu stiu ce sa mai fac...
Toti ma trimit la psiholog...Sa ma duc de vro 2-3 ori as putea..dar am auzit ca un psiholog bun e cam in jur de 200-250 de ron.Nu as avea posibilitatea sa merg de vro 10 ori la psiholog.. M-ar costa in jur 25 de milioane si cu drumul si cu zilele mamei pierdute de la servici.Nu ar fi o problema,dar tocami acum ne facem casa la tara...si e in constructii si nu ne permitem sa dam cu banii asa.Am fost si la RMN care m-a costat 800 de ron cu holterul 200...=10 milioane...
Deci va rog mult sa imi spuna cineva daca este grav si cum trece...daca stiti...
Am inteles ca se numeste tulburare de anxietate sau de depersonalizare...!?!?!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OrianaAlina spune:

Draga Stefan, aseara am citit mesajele tale si m-am informat in legatura cu experienta prin care treci.

Se pare ca mai mult de 50% din populatia Terrei experimenteaza intr-o anumita etapa a vietii depersonalizarea. Ea apare de cele mai multe ori ca reactie la un eveniment care poate pune viata in pericol (cum este accidentul auto pe care l-ai descris) sau ca urmare a unor factori de stres majori (cum ar fi efortul fizic intens pe care l-ai depus dupa o noapte de petrecere si nesomn).

!!! Depersonalizarea NU ESTE insa O BOALA in sine. Ea este in cele mai multe dintre cazuri doar un UN SIMPLU SIMPTOM asociat unei afectiuni, precum tulburarea de anxietate sau de stres (posttraumatic). !!!





Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OrianaAlina spune:

Inteleg ca iti este foarte teama de moarte si de faptul ca ai senzatia ca innebunesti. Insa teama de moarte si de nebunie nu omoara. Iar ceea ce experimentezi tu, repet, nu este o boala mintala.

In cazul unei boli mentale structura creierului este profund si de cele mai multe ori invariabil modificata. Structura creierului tau este normala. O demonstreaza faptul ca tu esti foarte lucid in momentele in care traiesti aceste stari - esti capabil sa le observi, sa constientizezi si sa analizezi in profunzime ceea ce simti, si-n plus poti descrie si altora starile tale. La fel poate face orice persoana sanatoasa din punct de vedere mental atunci cand o doare burta, de exemplu.

Ceva este insa modificat la tine, si anume nivelul de serotonina pe care il produci. Serotonina este un neurotransmitator, sau mai clar, o substanta chimica pe care corpul fiecaruia dintre noi o produce si care joaca un rol foarte important in reglarea dispozitiilor, a gandurilor si emotiilor, a temerilor si a SOMNULUI. Atunci cand exista un dezechilibru in producerea acestei substante (se produce in cantitati prea mari sau prea mici), ceea ce este evident cazul tau, ajungem sa resimtim temeri irationale, sa ne concentram cu prisosinta asupra unui singur lucru (de exemplu, cum te concentrezi tu asupra propriului corp), sa ne izolam de realitatea exterioara. Apar dereglari si la nivelul somnului si fiindca traim tot timpul intr-o stare de anxietate, sau mai pe romaneste de teama, ajungem sa ne simtim pe zi ce trece mai obositi si mai molesiti - mai stresati. Si fiindca suntem stresati, corpul ne trimite tot felul de mesaje dureroase avertizandu-ne ca e cazul sa reducem stresul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefan1994 spune:

Multumesc foarte mult pentru raspuns.
Cum as putea sa trec peste aceasta stare cum spui tu de "Serotonina"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OrianaAlina spune:

Asta este pe scurt ceea ce ti se intampla tie. Starea aceasta dupa cum am mai zis nu este letala, ea de una singura nu te poate omori, insa iti poate influenta calitatea vietii, adica te impiedica (fiindca tu ii dai voie) sa traiesti experientele proprii unui adolescent de varsta ta si sa te bucuri, pur si simplu, de viata.

Aceasta tulburare se poate insa trata. Cum?

1. Prin medicatie.

Iti trebuie un medicament care sa-ti regleze nivelul de serotonina pana in momentul in care, datorita modificarilor pozitive pe care tu le vei face in viata ta, acesta va fi capabil sa se autoregleze. Am inteles din mesajele tale ca ai renuntat la fluoxetina si pe urma, chiar a doua zi, ai avut un atac. Nu stiu daca ai ales cea mai buna solutie. Probabil ca medicul tau nu ti-a explicat cum functioneaza acest medicament. Consideri probabil, ca multi alti pacienti, ca el nu face altceva decat sa-ti acopere temporar problema. Acesta nu este insa rolul sau. Acest medicament nu acopera nimic, din simplul motiv ca nu este o patura. Deasemenea, el nu este un drog si nici un medicament indeajuns de puternic incat sa-ti modifice personalitatea. Centrul personalitatii tale nu se afla in zona in care el lucreaza.

Fluoxetina este in termeni medicali un inhibitor selectiv de serotonina. Ea regleaza cantitatea de serotonina din celula nervoasa, astfel incat tu sa ajungi treptat sa ai aceleasi raspunsuri la stimulii exteriori pe care le aveai inainte de acel atac de panica.

Insa actiunea medicamentului nu este imediata. In nici o tulburare, afectiva sau disociativa sau de oricare alt gen, nu este imediata. Asta fiindca tu continui sa intretii aceasta tulburare prin felul in care reactionezi (fiindca in loc sa-ti spui ca starile tale sunt pur si simplu niste simptome ale tulburarii, tu ajungi sa crezi ca fiecare simptom este o boala in sine, ceea ce-ti amplifica si mai mult starile de teama si simptomele, ducand chiar la aparitia de noi simptome, imaginare sau cauzate de stresul psihic la care te supui).

Revenind la medicament, articolele dedicate acestei tulburari pe care le-am citit mentionau faptul ca in primele 2 saptamani de tratament corpul tau are tendinta de a i se opune prin diferite manifestari fizice. Pasamite, el ar reactiona ca in cazul unui dependent de nicotina in momentul in care doreste sa se lase de tigari si incepe un tratament in acest sens. Nu este usor. Primul simptom ca tratamentul functioneaza apare deabia dupa 4 saptamani. Dupa doua luni ar trebui sa remarci daca nu cumva te-ai obisnuit cu dozajul si daca acesta ar trebui marit sau micsorat, eventual schimbat medicamentul. Tratamentul complet si eficace dureaza cel putin sase luni si nu trebuie modificat in nici un caz fara permisiunea medicului fiindca poate declansa o recadere. Acesta se intrerupe numai micsorand treptat doza zilnica, niciodata brusc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns stefan1994 spune:

Pai nu inteleg de ce mi-a dat acea floxetina,pentru ca eu nu sufeream,sau sufar de depresie.De cand am facut primul atac de panica si pana sa am aceste simptome au trecut cam 4 saptamani.Mersesem la fotbal pana sa merg la psihiatru,dar ma luase niste dureri de cap si deaia am fost la psihiatru....gresala mea cred.
de cand am aceste simptome mi-e frica sa ma departez si de casa.
Te rog , daca vrei sa imi bagi id , sa vb cu tine mai pe larg,te rog, add: stefan_ultras47steaua.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OrianaAlina spune:

2. Prin schimbarea stilului de viata

Pentru a-ti ajuta organismul sa depaseasca mai usor aceasta tulburare poti face mai multe modificari benefice in stilul tau de viata.

a) Implicarea in activitati fizice care solicita un efort moderat
Aceste activitati te vor ajuta sa reintri in contact cu propriul tau corp si sa combati senzatia de moleseala si de irealitate. Din ceea ce-am citit rezulta ca este important sa desfasori o astfel de activitate dimineata, dupa ce te scoli, cand aceste senzatii sunt mai pregnante. Ma gandesc ca ai putea foarte bine sa faci putin jogging intr-un parc din apropiere, sa zicem timp de 30 minute si ascultand o melodie ritmata si/sau motivanta la MP3 Player sau pe mobil. Poti chiar invita un prieten sa ti se alature pentru a face experienta mai placuta. Vei incepe astfel ziua energizat, fiindca atunci cand facem miscare se elibereaza endorfinele, asa zisii hormoni ai fericirii care ne dau o senzatie de bine si ne atenueaza in timp durerea fizica. Ce zici, iti surade ideea?

Este important deci sa faci miscare, mai ales atunci cand te simti la pamant si sper ca ai inteles acum de ce. Nu exagera insa, efortul fizic cu mult peste puterile tale produce efectul opus.


b)Odihna suficienta
Atunci cand te confrunti zilnic cu stari anxioase este important sa le dai creierului si corpului tau ocazia de a-si reface energiile, in caz contrar ajungi in mod rapid la epuizare si la agravarea simptomelor. Este important asadar sa-ti faci un program care sa-ti asigure in fiecare noapte 8-9 ore de somn. Si incearca sa te culci, pe cat iti este tie posibil, la aceeasi ora. Inteleg ca esti tanar si doresti sa te distrezi cu fete si baieti de varsta ta insa este important sa nu mai repeti experienta care ti-a produs primul atac de panica. 3 ore de somn si efort fizic intens nu sunt combinatia ideala pentru nimeni.
Daca vrei sa mergi la o petrecere intr-o noapte, asigura-te ca a doua zi vei putea dormi dupa voia inimii tale.
De aceea cred ca e mai bine sa desfasori astfel de activitati in timpul weekend-ului si nu in timpul saptamanii cand probabil esti ocupat cu scoala si cu alte activitati si nu-ti poti permite sa dormi in timpul zilei.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns OrianaAlina spune:

Stefan, fluoxetina nu trateaza numai starile depresive. Ea se foloseste si in tratarea starilor anxioase prin inhibarea serotoninei, dupa cum ti-am mai spus.

Tie iti trebuie ajutor medicamentos pentru a te ajuta sa combati mai usor aceste stari si pentru a preveni in timp incidenta atacurilor de panica.

Mergi la inceput